Suomen hyvä rokotekattavuus on tilastoilluusio

Ihmettelin viime viikon lopulla, kun usea hallituspuolueiden edustaja suitsutti Suomen loistavaa rokotekattavuutta. Tämä hallituskausi on opettanut, että aina kun kaksi tai useampia hallituspuolueiden edustajia kehuu hallituksen suorituksia, on syytä aavistella jotain vilppiä. Mikä siis on rokotekattavuuden todellinen tila?

Kuten THL:n tilastoista (yllä) käy ilmi, rokotustilanne ei olekaan aivan niin ruusuinen kuin hallituksesta annetaan ymmärtää. Rokotuskattavuus on hyvä vain, jos tarkastellaan ensimmäisen rokotusten saaneiden määrää. Kaikilla Suomessa on alkuvuodesta käytetyillä rokotteilla rokoteannoksia tarvitaan kaksi. Toisia annoksia ei kuitenkaan ole jaettu enää yli kuukauteen, eikä toisen annoksen saaneita ole edes sataatuhatta.

Niin rokotevalmistajat kuin Euroopan lääkevirasto EMA suosittelivat vuoden vaihteessa rokotteiden väliksi kolme viikkoa. Pfizer-BioNTech ei luvannut rokotteen toimivan, jos väliä pidennetään. Tammikuun lopulla THL kuitenkin pidensi väliaikaa kuuteen viikkoon. Helmikuussa THL:n rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suositteli annosvälin pidentämistä kahteentoista viikkoon ja näin tehtiin. Uskon, että KRAR:lla on suositukselleen tutkimukseen pohjaavat perusteet, mutta harmillisesti ne eivät näytä olevan kansalaisyhteiskunnan saatavilla.

Rokotusvälin pidentäminen voi tässä tilanteessa ollakin tehokas toimintatapa. Siitä huolimatta käytettävissä olevien tietojen perusteella ei ole syytä uskoa hallituspuolueista kuuluvaa laulua Suomen loistavasta rokotetilanteesta. Toivon todella, ettei tämä ole jälleen yksi hallituksen imagon suojelemiseksi tehty päätös. #terestroika

Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM

+1
teresammallahti
Kokoomus Espoo

Vapautta rakastava kokoomuslainen Espoosta. Some-viestinnän asiantuntija. #Terestroika
Tarvitsetko apua some-viestinnässä tai some-kanavan rakentamisessa? Laita kernaasti viestiä: sammallahti.tere@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu