Turvapaikanhakijat ja Karjalan evakot

Viime vuosina on saattanut julkisuudessa törmätä väitteeseen, jonka mukaan lähi-idästä ja Afrikasta tulevat turvapaikanhakijat ovat kuin Karjalan evakot. Viimeksi tällaisen väitteen esitti SDP:n varapuheenjohtaja Nina Malm AlfaTV:llä Sanna Ukkolan haastattelussa. Vaikka tiettyjä yhtymäkohtia näiden ryhmien välillä lieneekin, varoisin tekemästä rinnastusta. Miksi?

Aivan ensimmäisenä nousee mieleen se kiittämättömyys, jota osa turvapaikanhakijoista on osoittanut suomalaisten vieraanvaraisuutta kohtaan. Viipurista sotaorpona evakuoitu isoäitini olisi antanut tällaisille kaurapuuroa koiranruoaksi haukkuville kermaperseille elämänsä korvatillikan. Toisen mokoman olisi saanut auttajiensa rasisteiksi haukkumisesta. Suomalaisten vieraanvaraisuuden ja hyväntahtoisuuden kyseenalaistamisesta onkin tullut yksi maahanmuuttopoliittisen keskustelun kulmakivistä. Vika halutaan tyypillisesti löytää suomalaisista, joiden rakentama maa on yksi maailman turvallisimmista, suvaitsevaisimmista ja onnellisimmista koko planeetalla.

Seuraavat merkittävät erot ovat suojelun todellinen tarve ja maanpuolustustahto. Karjalan evakot asettuivat uusiin kotikuntiinsa ja kohta he olivat puolustamassa maataan eturintamalla tai kotirintamalla, sotilaina, lottina, työntekijöinä ja niin edespäin. Nykyisten turvapaikanhakijoiden valtava enemmistö on taistelukuntoisia ja -ikäisiä nuoria miehiä, jotka ovat jättäneet perheensä kotimaahan. Tätä voidaan selittää matkan vaarallisuudella, mutta myös muilla, vähemmän mairittelevilla tekijöillä. Moni Suomeen paperittomana salakuljetettu tai Euroopan läpi kävellyt turvapaikanhakija olisi voinut samalla rahalla kokeilla onneaan lennättämällä koko perheensä Helsinki-Vantaalle. Siihen lienee syy, miksi vuonna 2015 alkaneen pakolaiskriisin tulijoista on joko poistunut maasta omaehtoisesti tai ei ole pystynyt osoittamaan tarvetta suojelulle.

Monella maailmankolkalla tapahtuvat kauheudet ahdistavat minua siinä, missä ketä tahansa muutakin. Katson, että myös meidän suomalaisten velvollisuus on auttaa aidosti hätää kärsiviä. En silti hyväksy sitä, että maahanmuuttokeskustelua käydään puolitotuuksin, heikoin vertauskuvin tai suomalaisia syyllistämällä.

Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM

teresammallahti

Vapautta rakastava kokoomuslainen Espoosta. Some-viestinnän asiantuntija. #Terestroika Tarvitsetko apua some-viestinnässä tai some-kanavan rakentamisessa? Laita kernaasti viestiä: sammallahti.tere@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu