Velan määrällä on väliä, eikä sitä voi ottaa loputtomiin

Suomalaiseen talouspolitiikkaan on hiljalleen hiipinyt ajatus siitä, ettei julkisen velan määrällä ole väliä, eikä julkisia velkoja tarvitse koskaan maksaa takaisin. Viimeisimmät tällaiset arviot esittivät vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Li Andersson. Ikävä kyllä hallitus myös näyttää tekevän talouspolitiikkaa näiden ohjeiden mukaisesti.
 
Velan määrästä ei kuulemma tarvitse huolehtia, kun jossain muualla velkaannutaan vieläkin enemmän. Toisaalta velkaa ei muka tarvitse maksaa takaisin, koska valtio voi korvata vanhat velat aina uusilla. Näin väittävät tahot eivät koskaan suostu teksteissään noteeraamaan, että liika velan ottaminen on johtanut jo teollistuneiden valtioiden taloudelliseen romahtamiseen ihan lähimenneisyydessä. Lisääntyvä velkataakka myös kaventaa taloudellista liikkumavaraa tulevissa kriiseissä ja korkojen noustessa lainanhoitokulutkin leikkaavat tulevaisuuden veronmaksajien ostovoimaa.
 
Toisin sanoen, velan määrällä on paljonkin merkitystä. Se voi olla jopa kansakunnan kohtalonkysymys. Suomi on elänyt yli vuosikymmenen velaksi ja nyt valtionhallinnosta ennustetaan, että edessä olisi toinen vuosikymmen velaksi elämistä. Jos ajatuksemme on vain velkaantua loputtomiin, niin mikä yhteiskuntamme endgame on? Kuka luulee, että muu maailma vain loputtomiin kustantaa hulppean elintasomme velaksi, koskaan pyytämättä mitään takaisin?
 

Koska hallituksen suhde velkaan on niin mielikuvitusrikas, niin olkoon myös itsereflektioon kannustava vertauskuva. Brittitutkijoiden mukaan Linnunradalla saattaa olla jopa 36 aktiivista sivilisaatiota. Jos pääsisimme kipaisemaan heidän tykönään ja kysymään, niin monikohan noista sivilisaatioista olisi sitä mieltä, että jos lainaamme heiltä jotain, niin ei tarvitse maksaa takaisin? Mitä luulette? #terestroika

Teren somet: 🦁 FACEBOOK 🦁 TWITTER 🦁 YOUTUBE 🦁 INSTAGRAM

teresammallahti

Olen poliitikko ja Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja. Vapaa-ajallani teen poliittisia Youtube-videoita, vaikutan Kokoomuksessa ja pidän perheestä huolta. Arvo- ja markkinaliberaali. Yhteystiedot osoitteessa http://www.libera.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu