Eheytyshoidot ovat henkistä väkivaltaa

Eduskunta saa käsittelyynsä kansalaisaloitteen eheytyshoitojen kieltämiseksi aloitteen kerättyä
tarvittavat 50’000 allekirjoitusta. Eheytyshoidoilla tarkoitetaan ”hoitoa”, jolla pyritään vaikuttamaan ja muokkaamaan ihmisen seksuaalisuutta. Hoidot perustuvat ajatukseen siitä, että heteroseksuaalisuus on normaali ja ainoa oikea seksuaalinen suuntautuminen ja kaikki siitä poikkeava on epänormaalia ja tulee muuttaa.

Eheytyshoidot on mielestäni ehdottomasti kiellettävä. Kyseessä on ihmiselle kärsimystä aiheuttava
rahastuskeino, jolla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä perustetta. Eheytyshoidot eivät toimi,
ihmisen seksuaalisuutta tai sukupuoli-identiteettiä ei voi muuttaa ulkopuolelta tulevalla puuttumisella. Sen sijaan ne aiheuttavat ihmiselle kokemuksen siitä, että jokin hänessä on perustavalla tavalla väärin.

Suomen Psykiatriyhdistys on ottanut kantaa eheytyshoitojen kiellon puolesta. Heidän mukaansa alistuminen hoidoille on tutkitusti vaarallista mielenterveydelle. Erityisen haitallisia eheytyshoidot ovat nuorille ja lapsille, jotka ovat vasta tutustumassa omaan seksuaalisuuteensa ja identiteettiinsä. Murrosikä ja nuoruus voivat olla haastavaa aikaa ilman ulkopuolelta tulevaa painostusta, joka kohdistuu nuoren identiteettiin. Ihmisen sisimpään kajoaminen on henkistä väkivaltaa ja voi aiheuttaa elinikäisiä traumoja. Jokainen nuori – ja aikuinenkin – omaa seksuaalisuuttaan pohtiva ihminen ansaitsee ympäröivän yhteiskunnan tuen ja hyväksynnän.

Eheytyshoidot ja keskustelu niiden kieltämisestä nostavat jälleen esille myös tarpeen puoskarilaille. Sen tarkoituksena on kieltää lääketieteeseen perustumattomien hoitojen tarjoaminen. Toimimattomien hoitojen markkinoiminen toimivina on epäeettistä. Joskus sairas ihminen voi tarttua niihin toimivan hoidon kustannuksella ja pahimmillaan täysin hoidettavissa oleva sairaus voi johtaa ihmisen kuolemaan. Sairaus voi saada ihmisen mielen järkkymään niin, että hän on paljon haavoittuvaisemmassa asemassa ja alttiimpi painostukselle. On epäeettistä hyödyntää tällaista tilaa ja pyrkiä taloudellisesti hyötymään ihmisen sairaudesta toimimattomilla ja mihinkään tutkimusnäyttöön perustumattomilla hoitomuodoilla.

Annan täyden tukeni eheytyshoitojen kieltämiselle ja toivon, että eduskunta äänestää tässä asiassa kiellon puolesta.

+4
terhikoulumies
Kokoomus Helsinki

Olen Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä, kaupunginhallituksen jäsen ja Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettu.
Lue lisää: www.terhikoulumies.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu