Hallitus on epäonnistunut talouspolitiikassaan

Tänään eduskunnassa käydään keskustelua hallituksen toisesta lisätalousarviosta tälle vuodelle. Hallitus on myös tehnyt puoliväliriihessään valtavasti menoja lisääviä päätöksiä tuleviin budjettikehyksiin. Olen niiden seurauksena todella huolissani Suomen talouden tilasta ja siitä, millaisen velkataakan hallitus aikoo jättää tuleville sukupolville eli nykyisille nuorille.

Ilmeisesti ainoa asia, mistä tämä hallitus kykenee pääsemään yksimielisyyteen, on menojen lisääminen. Talouden tasapainottaminen ei vaikuta kiinnostavan hallituspuolueita lainkaan. Vaikeita päätöksiä ei voi kuitenkaan sysätä pelkästään seuraaville hallituksille, jokaisen hallituksen pitäisi uskaltaa kantaa vastuuta Suomesta.

Hallitus on nyt ottanut ennätysmäärän velkaa, mutta tarvittavat rakenteelliset uudistukset uupuvat edelleen. Tällä tavoin mikään ei tule muuttumaan, sillä kestävyysvaje ja väestön ikääntyminen eivät poistu minnekään ilman tarvittavia uudistuksia. Nyt velka käytetään elämiseen, ei uudistuksiin, jotka muuttaisivat yhteiskunnallisia rakenteita kestävämmiksi ja varmistaisivat rahojen riittävyyden hyvinvointivaltion palveluiden ylläpitämiseen myös tulevaisuudessa.

On selvää, että korona on vaikuttanut negatiivisesti talouteemme ja tuonut lisämenoja. Kestävyysvaje ja Suomen talouden rakenteelliset ongelmat ovat kuitenkin olleet tiedossa pitkään ja tilanne olisi ongelmallinen myös ilman koronaa. Koronan taakse ei voi ikuisuuksia piiloutua eikä sen varjolla voi ottaa tolkuttomasti velkaa.

Hiljattain olemme kuulleet surullisia uutisia myös suomalaisista työpaikoista Kemin Stora Enson tehtaan sulkemispäätöksen myötä. Toivottavasti tämä hallituksen markkinoima ”vihreä siirtymä” ei vie pohjaa pois koko suomalaiselta hyvinvoinnilta. Nimittäin myös hallituksen työllisyystoimet ovat koko hallituskauden olleet hyvin vaatimattomia. Ihmiset kaipaisivat varsinkin nyt koronan aiheuttamassa epävarmuuden maailmassa tulevaisuudenuskoa ja luottamusta siihen, että asiat menevät aikanaan parempaan suuntaan.

Hallituksen talouspoliittiset näytöt näin vaalikauden puolivälissä tarkasteltuna ovat siis todella suuri epäonnistuminen. Näillä näkymin Suomessa ovat edessä veronkorotukset ja elintason lasku muihin maihin verrattuna.

+2
terhikoulumies
Kokoomus Helsinki

Olen Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä, kaupunginhallituksen jäsen ja Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettu.
Lue lisää: www.terhikoulumies.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu