Hyvää isänpäivää!
Tänään vietetään isänpäivää, joka päättää miesten viikon. Miesten viikon teemana on tänä vuonna ollut miesten parissa tehtävä työ. Miesten hyvinvointi mitä suuremmassa määrin vaikuttaa myös siihen, millaisiksi isiksi suomalaiset miehet kasvavat ja kehittyvät.
Isä on yhtä lapsensa kehityksestä kiinnostunut ja empaattinen vanhempi kuin äitikin. Isiin ei pidä suhtautua äidin apulaisena, vaan tasavertaisena vanhempana, joka saa ja jolle toisaalta kuuluu samat vastuut ja velvollisuudet lapsen kasvatuksesta. Isyyttä ja miesten yhteiskunnallista roolia ei voida täysin erottaa toisistaan.
Monet asenteet, jotka liittyvät miehiin ja miehenä olemiseen – kuten työnteko, tunteiden piilottaminen ja periksiantamattomuus – heijastuvat myös miesten rooleihin vanhempana. Miehet joutuvat yhä edelleen kohtamaan asenteita, jotka kyseenalaistavat heidän kykynsä toimia täysivaltaisena vanhempana. Tämä voi näkyä vanhemmuuden vastuiden epätasa-arvoisena jakautumisena, jossa äiti uupuu työkuorman alle, mutta toisaalta myös isyyden tärkeyden vähättelynä.
Vanhat sukupuoliroolit istuvat tiukassa. Isien rooliin ja sen merkitykseen vaikuttavat paitsi lainsäädäntö, myös yhteiskunnalliset asenteet. Eduskunnan hyväksymän uuden perhevapaauudistuksen tavoite onkin mahdollistaa lastenhoidon jakautuminen nykyistä tasaisemmin äitien ja isien välillä.
Perhevapaauudistuksen myötä kumpikin vanhempi saa 160 vanhempainrahapäivän kiintiön. Tästä enintään 63 vanhempainrahapäivää on mahdollista luovuttaa toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle, omalle puolisolle tai toisen vanhemman puolisolle. Vanhempainpäivärahapäiviä on yhteensä yli 14 kuukautta. Yhden vanhemman perheissä vanhempi saa tietenkin molemmat vanhempainrahakiintiöt. Päivärahapäivät voi myös käyttää useassa osassa ja vanhempainvapaalla voi olla myös osittaisesti, jolloin kiintiöstä käytetään puolikkaita päiviä.
Yhteiskunta haluaa uudistuksella tukea molempia vanhempia ja mahdollistaa heidän osallistumisensa lastenhoitoon. Muutokset parantavat varsinkin isien mahdollisuutta jäädä kotiin hoitamaan pientä lastaan. Uudet perhevapaat koskevat lapsia, joiden laskettu synnytysaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen.
Oikein hyvää isänpäivää kaikille!
National Association for Fathering in research prove with data that children from fatherless homes are more likely to be poor, become involved in drug and alcohol abuse, drop out of school, and suffer from health and emotional problems. Boys are more likely to become involved in crime, and girls are more likely to become pregnant as teens.
Yet woke feminist creation of the concept of toxic masculinity is causing mental issues for boys no longer knowing what it means to be a man.
The side effects of feminism that have served women well, with abortion on demand and career equality, but has pushed over the responsibility for emotional well-being on the state, and career people who can never, no matter how well they intend replace the bonds that children need from having both parents in their lives more than the role of school transport.
I was Mr mom 12 years giving up career to consult from home but not every mom or dad has that option available to them.
More time with their children is a step in this direction but not enough.
Ilmoita asiaton viesti
”… millaisiksi isiksi suomalaiset miehet kasvavat ja kehittyvät.”
– Hesarin pääkirjoituksen loppuhuipennus on kuin isänpäivän tunteikkaasta juhlapuheesta. Tutkimuksen – oletan että kysymyksessä on vakava tieteentekeminen – kautta oli havaittu selvä yhteys isän harrastusten ja lasten mielenkiinnon kohteiden välillä. Liikunta motivoi lapset liikkumaan, lukeminen lukemaan ja musiikkiharrastus soittamaan – esimerkiksi.
Sinänsä tässä ei ole mitään varsinaisesti uutta. ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.” Ja: ”Ei omena kauas puusta putoa.” On hyvä muistaa, että omalla toiminnallaan itse kukin vaikuttaa seuraavaan sukupolveen varsin konkreettisesti. Juuri nyt pohjustetaan 2030-luvun isyyttä!
Ilmoita asiaton viesti