Järkeä ilmastopolitiikkaan
Kenen pitäisi maksaa ilmastonmuutoksen torjuminen? Ilmastotoimien kaataminen ainoastaan yksilöiden niskaan ei ole järkevää, jos haluamme, että kaikki suomalaiset tai ihmiset laajemminkin osallistuvat niihin.
Liikenteen päästöt ovat noin viidesosa globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Suurin yksittäinen päästöjä tuottava sektori on energiatuotanto. Energiasektorilla on käytetty vuosikausia aikaa ilmaston kannalta haitallisten energialähteiden edistämiseen. Edelleen kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa sanojensa mukaan harjoittava hallitus ei ole päässyt sopuun turpeenpoltosta luopumisesta. Ydinvoimavastaisuus on vasta viime aikoina alkanut hellittämään ja se onkin hyvä asia. Ydinvoimaa ja etenkin pienydinvoimaloita tarvitaan ehdottomasti lisää päästöttömän energian tuottamiseen.
Energiatuotannon muutosten sijaan Suomessa on keskitytty keskusteluun autoista ja polttoaineen hinnasta. Osa päättäjistä vaatii jopa kokonaisia autottomia alueita esimerkiksi Helsinkiin. Kuitenkin autoton elämä jopa Helsingissä on mahdollista vain harvoille. Jo vuorotyö voi vaikeuttaa ja jopa estää julkisen liikenteen käytön työmatkoilla. Kuinka moni on valmis käyttämään esimerkiksi puolitoista tai kaksi tuntia kotimatkaan pitkän yövuoron jälkeen? Tällainen on arkipäivää monelle vuorotyöläiselle, joten auto on ainoa järkevä vaihtoehto. Ympärivuotinen pyöräily on hyvä vaihtoehto terveelle ja työpaikkansa lähellä asuvalle ihmiselle, mutta täydellisen autottoman keskustan vaatiminen tarkoittaa monen jostakin vammasta kärsivän tai täysin liikuntakyvyttömän ihmisen sulkemista pois alueelta.
Ilmastotoimien on oltava helppoja. Jos ihminen joutuu joka päivä toimissaan käyttämään energiaa ja pohtimaan jokaisen yksittäisen tekonsa ilmastovaikutuksia, voi seurauksena olla kyllästyminen, syyllistyminen tai turhautuminen. Elämässä on paljon kuormittavia asioita ja tavallisessa arjessakin menee energiaa moneen muuhun, konkreettisemmalta tuntuvaan asiaan. Tällöin ilmastoystävällinen valinta voi helposti jäädä, koska sen vaikutukset eivät näy välittömästi – toisin kuin sen, onko tänään muistettu käydä ruokakaupassa.
Jos ihminen kokee, että ilmastotoimet ovat vain jotakin hänen elämäänsä vaikeuttavaa kiusaa, jolla ei ole minkäänlaista vaikutusta ilmastonmuutoksen hidastamiseen, voi tämä asenne levitä kaikkeen ilmastopolitikkaan. Ilmastotoimissa on vaikuttavuudeltaan hyvin erilaisia tekoja: osa ovat tehokkaita ja osa pientä näpertelyä. Rakenteelliset muutokset energiasektorilla ovat eittämässä tehokkaita ja kasvihuonekaasupäästöjä radikaalisti laskevia toimia. On vaarallista, jos asenne ilmastotoimia kohtaan muuttuu yhdentekeväksi ja myös oikeasti tehokkaat toimet nähdään turhina.
Ilmastonmuutoksen torjunnan hintaa ei voi laittaa vain kuluttajille antamatta realistisia vaihtoehtoja. Jos ihminen tarvitsee työssään ja arjessaan autoa, pelkät polttoaineen hinnankorotukset johtavat vain siihen, että ihmisellä on vähemmän rahaa käytössään muuhun. Jos todella haluamme vähentää liikenteen päästöjä Suomessa, tulee meidän vaikuttaa vanhan autokannan uusimiseen. Tämä ei tapahdu vain hinnankorotuksilla, vaan verohelpotuksilla.
Esimerkiksi autoveron laskeminen tai poistaminen uusilta ja vähäpäästöisiltä autoilta kannustaa ihmisiä uusimaan ajoneuvonsa.
Ilmastonmuutoksen torjumisen tulee olla helppoa ja edullista, jotta ilmaston kannalta parhaiden vaihtoehtojen valitseminen on aina itsestäänselvyys. Jos elämä on vain kallista ja vielä kalliimpaa, ei ilmastotoimet ole monellakaan ensimmäisenä mielessä omasta arjesta selviämisessä.
Ihminen ei juurikaan aiheuta ilmaston muuttumista ja on liian pieni sitä stabiloimaankaan ihanneilmastoksi, mitä se nyt sitten tarkoittaakaan (esiteollisen ajan loppu=pikku jääkausi, viikinkiaika=lämpimämpi kuin nyt). Hiilihumppaa soitetaan ja ihmisiä tanssitetaan siksi, että fossilisten polttoaineiden kulutuksen koko ajan kasvaessa esim. kuluttavan populaation vuoksi niiden saatavuus väistämättä vaikeutuu ja tilalle olisi keksittävä nopeahkosti jotain uutta, jottei veri ja suolenpätkät tätä enempää lentäisi.
Kannatta vaikuttaa lainsäädäntöön ja käydä allekirjoittamassa kansalaisaloite ilmastolain saattamiseksi totuuspohjalle. Kai kansanedustajakin voi allekirjoittaa, vaikka onkin suora aloiteoikeus eduskunnassa.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7719
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen ei juurikaan aiheuta ilmaston muuttumista”
Mikä sen muuttumisen lämpimämmäksi sitten tekee kun normaalisti pitäisi viiletä?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä repäisit tuollaisen väitteen? Ei ainakaan blogistani.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Halonen sanoi että ihminen ei aiheuta ilmaston muuttumista niin tuo on täysin ristiriidassa nykyisen tiedon kanssa ja siksi syksyin häneltä, että minkä sitten hänen mielestään muuttaa ilmastoa lämpimämmäksi kun normaalisti pitäisi viiletä.
Ilmastossa ollut viilenevä trendi heti jääkauden loppumisen jälkeen yli 10000 vuotta. Ja näin ollut aikaisemmillakin lämpökausilla, että lämpimintä on heti jääkauden päättymisen jälkeen ja sitten on viilenee vähitellen kunnes muljahtaa takaisin jääkauteen.
Nyt se ilmasto kuitenkin lämpenee ja Jounilla on ilmeisesti jokin ajatus että mikä sen poikkeavan lämpenemisen tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen CO2-päästät ovat vain 0,14% maailman päästöistä.
Siten on täysin selvää, että suomalaiset ilmastotoimet eivät voi tehdä ilmastonmuutokselle juurikaan mitään. Varsinkin kun IPCCn ilmasto-mallit ovat todisteusti niin epäluotettavia ja virheellisiä, ettei niiden parusteella kannata ruveta hysteeriseksi…
Tässä on parempi toimia EUn kautta ja suunnata vähät varamme isänmaamme Suomen kannalta akuutteihin ongelmiiin, joita ovat nämä:
1) Pitää järjestää töitä 500 000 työttömällemme ja pelastaa hylätty nuorten sukupolvi kurjuudesta.
2) Alentaa nykyinen 41%n järkyttävä kokonaisveroaste, joka tukahduttaa kaikkea taloudellista toimintaa.
3) Tehdä Suomesta ja sen yrityksistä taas kilpailukykyisiä ja antaa mahdollisuus ihmisille vaurastua.
4) Remontoida maailman jäykin työmarkkinamme, joka estää yrityksiä työllistämästä.
Toivotankin Tehin ja kaikki muut tänne taloussodan julmalle eturintamalle tuomaan meille talouskasvua, kauppoja ja työtä.
Seppo Korppoo pk-yrittäjä, 30+ vuotta palvelua teknologiaviennin eturintamalla
Ilmoita asiaton viesti
Omaa ilmastotiedettähän ei puolueella oikein voi olla, mutta oma ilmastopolitiikka voi silti erota aika tavalla muiden puolueiden politiikasta, kun eri asioita painotetaan. Kokoomuksella on maailman luokan ilmastopolitiikan asiantuntija, tri Eija-Ritta Korhola, riveissään. Sitä en sitten tiedä, että onko häntä riittävästi kuultu, mutta ei ainakaan blogistin tekstistä silmään pistänyt mitään yli-innokkaita kunnianhimokkuuden puuskia, joita Suomessa harjoitetaan vihreiden äänestäjien houkuttelemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
On melko hassua, että sähköautoja mainostetaan saastettomina kulkuneuvoina, vaikka akut ovat ongelmajätettä ja auton ja akkujen valmistus saastuttaa enemmän kuin myyntihenkilö haluaa kertoa.
https://www.talouselama.fi/uutiset/tassa-on-sahkoautojen-likainen-pikku-salaisuus/019af9b5-4a55-3a61-a87f-5b0dee65e048
”Journal of Industrial Ecology -julkaisun selvityksen mukaan puolet sähköauton aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy valmistusvaiheessa. Suurin saasteiden aiheuttaja on akun valmistusprosessi. Esimerkiksi litiumin kaivostyöt ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävällisiä. Perinteisen auton valmistus vastaa puolestaan 17 prosenttia kulkuneuvon hiilidioksidipäästöistä.
Kun sähköauto lähtee tehtaalta, on se aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä 13 600 kilogramman edestä. Polttomoottoriauton kohdalla vastaava määrä on 6 350 kiloa.
Sähköauton ympäristöystävällisyyden ratkaisee pitkälti se, millä tuotettua sähköä se käyttää. Suuri osa sähköstä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla, joten Journal of Industrial Ecologyn laskelmien mukaan sähköauto tuottaa päästöjä keskimäärin kuusi unssia maililta. Vastaavankokoisen tavallisen auton päästöt ovat toki kaksinkertaiset, mutta koska sähköauton valmistuksen päästöt ovat suuremmat tarkoittaa se, että sähköauto nousee ekologisemmaksi vaihtoehdoksi vasta noin 130 000 ajokilometrin jälkeen. Matka on sinänsä uudelle autolle kohtuullinen, mutta koska sähköautojen toimintasäde on tällä hetkellä varsin rajallinen, nousevat niillä ajetut kilometrimäärät harvoin kovin korkeiksi. Lisäksi akkujen latauskapasiteetti heikkenee ajan myötä. Esimerkiksi Nissan arvioi, että sen Leaf-sähkäauton akut heikkenevät viidessä vuodessa niin, että 125 kilometrin maksimimatka lyhenee 88 kilometriin.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos fiksusta ja hyvin perustellusta kirjoituksesta. Pienydinvoimaloiden kannatusta löytyy nykyään onneksi läpi puoluekentän – valitettavasti myös vastustusta.
Ilmoita asiaton viesti