Kannatan kansalaisaloitetta kesäaikaan siirtymisestä!

Käytin tänään eduskunnassa puheenvuoron kesäaikaan siirtymisestä. Kannatan sitä ehdottomasti! Tässä on puheeni:

”Haluan antaa lämpimän tukeni tälle loistavalle kansalaisaloitteelle. Kiitos myös sen tekijöille, olette tärkeällä asialla. Ylipäätään eduskuntaan päätyneet kansalaisaloitteet ovat olleet hyviä ja sellaisia, että on ihan ihmetyttänyt, että miksei niissä kuvattuihin epäkohtiin ole ennen puututtu.

Tosiaan kannatan tätä aloitetta. Toivon, että kellon siirtely kesä- ja talviajan välillä loppuu pian. Siitä on tullut ihmisille enemmän haittaa kuin hyötyä, varsinkin vuorokausirytmi menee siirtelystä sekaisin. Siitä tulee joitain todella vakaviakin terveydellisiä haittoja. Esimerkiksi on huolestuttavaa, että kellonsiirtely lisää ihmisten riskiä saada infarkti jopa 15 prosentilla.

Yksi hyvä puoli tästä (jo liian pitkäksi venähtäneestä) viisareiden siirto -episodista on kuitenkin ollut:
Olemme voineet huomata, että kesäaika on suomalaisille paljon parempi kuin talviaika. Aiemmin sitä ei ole voinut havaita niin konkreettisella tavalla. Kellonajathan ottaa usein annettuina. Talviaikaa eli entistä normaaliaikaa pidettiin ennen itsestäänselvyytenä ja vasta nyt olemme nähneet, että paremminkin voisi olla!

Päivän pimeys talviaikana on masentavaa. Kun tulee töistä tai koulusta kotiin, on ihan yhtä pimeää kuin sinne lähtiessäkin. Jos siirtyisimme pysyvään kesäaikaan, päiviin tulisi enemmän valoa. Se piristäisi mieltä ja kannustaisi ulkoilemaan ja liikumaan. Valo antaa energiaa.

Jos taas siirtyisimme pysyvään talviaikaan, saisimme lisää valoa vain hyvin varhaisiin aamuihin tai aamuyöhön. Mitä hyötyä siitä olisi? Sehän menisi ihan hukkaan useimmilla ihmisillä. Sen sijaan kesäaika toisi valoa niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin ihmiset ovat hereillä. Se kuulostaa aika paljon järkevämmältä. Jos pitää valita 400 tuntia enemmän pimeyttä tai 400 tuntia enemmän valoa, niin kuka hullu valitsee pimeyden? Minä ainakin valitsen valon!

Jotkut puolustavat talviaikaa sillä, että kesäaikaan siirtyminen tarkoittaisi, että Suomi siirtyisi Moskovan aikaan. No, se on kyllä aika hyvä pointti. Mutta talviajassa me kuuluisimme Itä-Euroopan aikaan, emme lännen aikaan. Itse asiassa talviajan määräsi Suomeen alunperin Venäjän tsaari 1800-luvulla.

Tiedän, että talviajalla on omat kannattajansa. Osittain se johtuu ehkä siitä, että se oli aikaisemmin Suomen normaaliaika. Talviaika voi joidenkin mielestä tuntua paluulta tuttuun ja turvalliseen. Tällainen ajattelu on kuitenkin menneisyyden romantisoimista. Se on epärealistinen haavekuva siitä, että ennen olisi ollut paremmin. Välillä muutos on hyvästä, oikeasti muutos parempaan. Siirtyminen kesäaikaan olisi tällainen hyvä uudistus, parannus entiseen verrattuna.

Pieni loppukevennys tähän:
Kun tämä kellonsiirto oli esillä kaksi vuotta sitten, ehdotin blogikirjoituksessa, että riita laitettaisiin poikki puolesta välistä ja valittaisiin uusi aika puoli tuntia kesä- ja talviajan välistä.

Luulin sitä hyväksi vitsiksi, mutta vähänpä tiesin. Nimittäin Suomessa sidottiin kellonajat Greenwichin aikaan vasta vuonna 1921. Sitä ennen se poikkesi siitä 20 minuuttia ja runsaat 10 sekuntia.

Kun nyt siis oikeasti on valittava tasatunneista, niin kannatan kesäaikaa. Toivottavasti myös eduskunnan enemmistö kallistuisi tämän kansalaisaloitteen puolelle.”

terhikoulumies

Olen Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä, kaupunginhallituksen jäsen ja Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettu. Lue lisää: <a href="http://www.terhikoulumies.fi" title="www.terhikoulumies.fi">www.terhikoulumies.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu