Suomi on hyväntahtoinen hölmö

Pakko sanoea, että Suomi on vähän hyväntahtoinen hölmö. Lahjoitettiin juuri miljardeja Saksalle Uniperissa ja pari vuotta sitten etelän maille elvytysrahastossa. Nyt jotkut pohtivat tosissaan, että ottaisimme tänne turvapaikanhakijoiksi venäläisiä sotilaita. Lisäksi hallitus esittää, että laittomasti Suomessa oleville tarjottaisiin ilmaista terveydenhuoltoa. Olen tottunut ajattelemaan, että laittomasti maassa olevat pitäisi pikemminkin poistaa maasta.

Palataan tähän ajankohtaiseen itärajan sulkemisen ongelmaan. Hallituksella on jo nyt vaikeuksia päättää rajan kiinni laittamisesta, kun kyse on vain pelkästä viisumien myöntämisestä turisteille. Miten paljon vaikeammaksi se heille tuleekaan, jos kyse alkaakin olla turvapaikanhausta?

Totta kai itseänikin säälittävät hirveästi ne nuoret miehet, jotka pakotetaan lähtemään sotaan vasten tahtoaan. Ymmärrän täysin, että siinä tilanteessa moni haluaa lähteä pois maasta. Tässä on kuitenkin monia eri näkökulmia, joita pitää ottaa huomioon. Asevelvollisuuden välttely ei voi olla turvapaikan saamisen peruste.

Lisäksi ihan jo uutiset hirmuteoista Ukrainassa ovat niin kauheita, että on vaikeaa lukea edes osaa niistä kertomuksista. Sympatiat kaikilla ovat siis ensisijaisesti olemassaolostaan kamppailevien ukrainalaisten puolella. Presidentti Zelenskyi kehotti venäläisiä sotilaita pakenemaan ja antautumaan. Tarkoittiko hän kuitenkaan sitä, että länsimaiden pitäisi alkaa vastaanottaa heitä turvapaikanhakijoina, vai että heidän ylipäänsä pitäisi ryhtyä vastustamaan sotaa omassa maassaan? Veikkaan jälkimmäistä.

On myös pakko miettiä sitä, voisiko Suomelle muodostua turvallisuusriskiksi sellainen tilanne, että meillä olisi täällä nykyistä huomattavasti isompi venäläisvähemmistö ja heistä iso osa olisi venäläisten viranomaisten näkökulmasta asevelvollisia. He ovat varmasti yksilöinä rauhaa rakastavia henkilöitä, mutta on vaikea ennakoida, millaiseen välikäteen tai propagandan välineeksi he saattaisivat tässä omituisessa nykymaailmassa joutua.

Putin viittasi tuoreessa puheessaan Venäjän olevan sodassa länttä vastaan ja Suomi kuuluu länteen. Jo aiemmin naapurimme medioissa on esitetty Suomesta sellaisia virheellisiä väitteitä, että olisimme kohdelleet huonosti heidän kansalaisiaan maassamme. Ukrainassa Venäjä väittää parhaillaan olevansa pelastamassa sorrettuja maanmiehiään.

Hallituksen pitäisi nyt siis laittaa jäitä hattuun ja pohtia tätä kauheaa ja melkein epätodellista tilannetta monelta kantilta, varsinkin meidän oman kansallisen turvallisuutemme kannalta. Omasta mielestäni ei tunnu kovin järkevältä alkaa ottaa Suomeen venäläisiä asevelvollisia turvapaikanhakijoiksi.

terhikoulumies
Kokoomus Helsinki

Olen Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä, kaupunginhallituksen jäsen ja Uudenmaanliiton maakuntavaltuutettu.
Lue lisää: www.terhikoulumies.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu