Euroopan historia 300 viime vuoden ajalta minuutissa

Fokuksessa Euroopan historia 1700 – 2021

Mikään ei ole muuttunut 300 vuoteen. Mielenosoitukset tukahdutetaan, koska alamaisten on pysyttävä rahavallan alamaisina.

Downshiftaajia pidetään jenginpettureina ja köyhäilijöitä idiootteina. Yhteiskunnasta irrallaan elävät hipit olivat hallitsematon kansanosa, joka aloitti kapinoinnin ja Vietnamin sodan vastustamisen, mikä levisi opiskelijoiden kampuksille.

Kaikki on valistusajan järkiuskonnon seurausta

Tyhmyys ja typeryys alkoivat valistusaikana siinä mielessä, että maapallon materiaalikapitalismi ohitti kaikki muut arvoperustat – toisin sanoen: typeryys = yhtä kuin Valistus. ”Liberalismi syntyi valistusaikana, ja muun muassa Locke, Kant, Chydenius, Smith, Voltaire, Jefferson ja David Hume tunnetaan sen isinä.”

Valistusaikana alkoi luonnonvarojen täysimittainen riisto, koska Valistus korosti järjen ja tiedon merkitystä.

Kaikki kohtuus unohtui ja ihminen kuvitteli olevansa kaiken herra ja kaiken omistaja

”Valistus oli eurooppalainen aatevirtaus, joka korosti muun muassa järjen ja tiedon merkitystä. Valistus alkoi 1600-luvun lopun Ranskassa, teki läpimurtonsa 1730-luvulla, saavutti huippukautensa 1760-luvulla ja 1770-luvun alussa ja alkoi sen jälkeen heiketä. Valistus pyrki järkeen nojautuen perusteellisiin uudistuksiin kulttuurin ja yhteiskuntaelämän aloilla.” (Lainaukset Wikipedia)

Nykyaikainen markkinatalous nojaa täysin 1600-1700-lukujen vaihteessa syntyneeseen liberalismiin ja järkiuskontoon. Valistuksella oli hyviä puolia ajatellen tasa-arvoisuuteen pyrkimistä, mutta samalla Valistuksen seuraukset romuttivat kaiken tasa-arvon. Ranskan vallankumous yritti saada aikaan yhteiskunnallisen tasa-arvon vaatimalla aateliston ja hallitsijoiden etuoikeuksien poistamista onnistumatta täysin. Liberté, egalité, fraternité -ilmaisu vuodelta 1789 vietiin Amerikan mantereelle, mikä teki Yhdysvalloista oman edun tavoittelijoiden, self-made-ryysyistä rikkauksiin paratiisin.

Nuo mainitut etuoikeutetut aateliset ja perintöhallitsijat tarrautuivat vallankumouksen pelottamina entistä tiukemmin etuoikeuksiinsa ja perittyyn asemaansa.

Heidän toimestaan syntyi industrialismi, mutta jo sitä ennen oli Suuri Pohjan sota, joka oli sotaa maaomistuksista ja valtioiden alueista, joilla luonnonrikkaudet sijaitsivat ja verotettavat kansalaiset tuottivat hallitsijoille varallisuutta ja muodostivat puolustusvoimat, pakollisen sotapalveluvelvollisuuden, joilla hallitsijat ja etuoikeutetut suojelivat itseään.

Ennen valistusaikaa ei ollut sellaista kuin luonnon häikäilemätön kuluttaminen, vaan vasta liberalistinen suurteollisuus ja maailmankauppa aiheuttivat sen, rajattoman väestönkasvun luodessa kasvavan kulutuksen.

Öljy- ja kivihiili olivat ne rikkaudet, jotka mahdollistivat rikkaiden rikastumisen ja köyhien köyhtymisen ja samalla raaka-aineiden rajattoman ylikulutuksen.

Öljyteollisuus alkoi hallita maailmaa, koska joka ainoa yritys, yhtiö ja valtio olivat siitä riippuvaisia samoin kuin jokaisen ihmisen liikkuminen maailmassa.

Hyödyketeollisuus tuotti valtavan määrän tarpeetonta roskaa, jota ihmiset ostivat, koska eivät halunneet olla naapuriaan huonompia.

Jossakin Arttu Viskarin laulussa lauletaan, että vaimo oli viikkokausia onnellinen saatuaan Elloksen kuvaston.

Jollakin Tyynen meren saarella asukkaat olivat onnellisia ja tyytyväisiä kunnes sinne tuli jonkun tuomana ensimmäinen postimyyntikuvasto.

Nykyajassa järkiuskonto on vallannut kuntien hallinnon

Kaikkein pahinta ja saastuttavinta kulutusta aiheuttaa kaupunkiasutus. Se alkoi kehittyä ja sitä kehitettiin tarkoituksellisesti 1700-luvun alusta alkaen, mikä on syy korjaamattomiin menetyksiin luonnolle. Helsinki ja muut Suomen ja maailman kasvukeskukset poliitikkoineen käyttäytyvät täysin samoin kuin valistusajan järjen ylivallan sokaisemat, asemansa ja varallisuutensa perineet hallitsijat ja teollisuussuvut. Ei mitään uutta auringon alla valistusajan jälkeen. Vastareaktio alkoi nousta, mutta järkiuskovaiset torjuivat ja torjuvat jatkuvasti kaikki ne, jotka elävät kohtuullista elämää ja pyrkivät muuttamaan maalle.

Kaupunkiasuminen on järjestelmä, joka pakottaa ylikulutukseen.

 

+4
TerhoNikulainen1
Helsinki

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu