Helsingin kolmen puolueen sanelupolitiikka on demokratian irvikuva?

Helsingin ”kolmen puolueen diktatuuri” on hyväksynyt yhteisen päämäärän kasvattaa Helsingin maailmankaupunkien kokoluokkaan mistään muusta välittämättä.

 

Se merkitsee mm. valtavaa luonnontuhoa.

”Oma voitto” merkitsee sitä, että esimerkiksi Vihreät voivat hankkia mielin määrin sijoitusasuntoja, minkä tekee mahdolliseksi se, että raidejokerin ja muiden pikaraitioreittien avulla he ovat kaavoittaneet radanvarsille isoja asuinalueita metsien ja puistojen paikalle – parhaille paikoille. Rakennuttajat puolestaan pyristelevät talousongelmissaan ja tarttuvat hanakasti kaupungin yhteistyötarjoukseen näiden asuin- ja toimipaikka-alueiden rakentamiseksi. Kaupunkilaisille tärkeä lähiluonto ei merkitse näille mitään, koska rakennusliikkeiden omistajat asuvat joko kantakaupungissa, jossa toimenpiteet ympäristön huonontamiseksi ovat rajalliset tai ympäristö- ja kehyskunnissa.

Konsulttiyritykset toimivat nähtävästi saumattomassa yhteistyössä kolmen pääpuolueen kanssa ja tekevät selvityksiä, jotka tukevat näiden linjauksia ja jopa sanelevat suoraan, miten kannattaa toimia.

 

Silloin valtuustossa ei keskustelulla ole mitään merkitystä, koska nuo puolueet ja rakennusyhtiöt tekevät kaiken keskenään omaksi hyödykseen. Tästä tulee ilmaisuni ”omanvoitonpyyntisiä”.

 

Kaupungin luottamushenkilöillä on useita sijoitusasuntoja ja niitä hankitaan lisää sitä mukaa kuin niitä valmistuu sopiville alueille.

 

Moni heistä ehkä ajattelee äitinä pieniä lapsiansa. Ajattelevat kaiken siis lastensa kautta. – Ilmiö on sama, joka vaikuttaa nykyisessä mainonnassa; mainokset puhuttelevat tehokkaimmin lasten tarpeiden ja mielihalujen kautta.

 

He eivät ymmärrä, että se mitä kaupunki tarvitsee, ovat nuo luonnonalueet ja perheasunnot, eivät pienet sijoitusasunnot. Kaupunki tarvitsee ennen kaikkea lapsiperheille sopivia perheasuntoja, jotta kaupunkiin muuttaisi lapsiperheitä. Niiden hinta on kuitenkin karannut täysin lapsiperheiden ulottumattomiin, koska kaupungin tendenssi, josta on myös ollut mediassa faktaa, on ollut nostaa tonttihintoja keinotekoisesti rakennusyhtiöille suotavan paremman tuoton järjestämiseksi näille, koska nuo yhtiöt ovat jatkuvasti talousongelmissa näiden kaupungin projektien toteuttajina. Uusia asuntoja on jatkuvasti myymättä, koska diili kaupungin kanssa rajoittaa yhtiöiden asuntojen hinnoittelua ja niiden sijaintia. Niillä ei ole muuta vaihtoehtoa toimia kuin kaupungin kanssa yhteistyössä.

Paras strategia Helsingin kannalta olisi ajatella lapsiperheitä ja tehdä edullisia perheasuntoja, joihin lapsiperheillä olisi varaa. Se takaisi kaupungin verotulojen kehityksen parhaalla tavalla vuoteen 2060 saakka ja sen jälkeen.

Mutta se tie on suljettu rakennusyhtiöiden kanssa aiemmin tehdyn diilin takia. Kaupunki on maalannut itsensä nurkkaan ja nuo kolme puoluetta yrittävät lehtilausuntojen avulla pelata itsensä vapaaksi näistä diileistä, jotka jo nykyisen pormestarin ansiosta saivat hallitsevan aseman Helsingin kehittämisstrategiassa. Sipoon ryöstö meni valitettavasti pieleen, eikä sinne voida asuttaa 100000 (sataa tuhatta) asukasta, koska kaavavalitukset ja Natura-alue estivät ja estävät rakentamasta sinne.

 

TerhoNikulainen1
Helsinki

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu