Helsinki subventoi ja hyväksyy katteettomasti

tiff infomation

Poikittaisliikenteen ns. ongelmiin keskittyminen tapahtuu kaupungin peruspalvelujen kustannuksella, ja RaideJokeri sekä suunniteltu pikaraitiotieverkko ovat rahantekokone, jolla pyritään rakennusliikkeiden tukemiseen.

Rakennusliikkeet ovat täysin riippuvaisia Helsingin jokaisesta uudesta aluerakennusprojektista ja siksi naimisissa kaupunkiympäristölautakunnan, konsulttitoimiston, liikennesuunnitteluosaston ja pormestarin kanssa.

Valtuusto siunaa hankkeet tai hylkää ne, pormestarin ohi jos tarpeen. Aluerakentamista kuitenkin kannattavat sekä valtuusto että pormestari, mikä on heidän yhteinen keppihevosensa, jonka varjolla uudesta innostuvat tylsistyneet poliitikot saavat käyntiin kivat uudet raideprojektit. Niillä ei ole mitään tekemistä liikenneongelmien ratkaisun kanssa.

Ne ovat kuin 50 vuoden takainen ulkomaisten asiantuntijoiden kutsuminen ratkaisemaan Helsingin 1960- ja 1970-luvun tuolloin nopeasti kasvaneen autoliikenteen aiheuttamat ongelmat, mutta valmiit ratkaisut hylättiin kelvottomina.

Niissä yhdysvaltalais-kanadalaisten asiantuntijoiden suunnitelmissa moottoritiesillat halkoivat Seurasaaren selän, Humallahden ja Lauttasaaren selän sekä Seurasaaren ja Tapiolan välisen meriaalueen. Kruunuvuoren silta on pyhitetty pikaraitiolinjalle, mutta parhaiten se palvelisi uuden asuinalueen asukkaita, jos se olisi autoliikenteen käytettävissä.

Ratikka ei ratkaise Kruunuvuoren liikenneongelmaa, jos tuolta Laajasalon entisen öljysataman alueelta pitää matkustaa keskustaan tai ympäristökaupunkeihin. Siksi on tehtävä 2025 – 2035 iso verkosto näitä salarahoituksella tehtyjä pikaraitioteitä verkostoksi asti, joka sekään ei ratkaise aluerakentamisen tuomia liikenneongelmia, koska ne ratkeavat ainoastaan henkilöautoliikenteen pitämisellä suunnitelmissa mukana tasavertaisena. En kannata pienautoilua kuin siksi, että kaupungin liikenneongelmat eivät ratkea ilman niitä.

Kinkkinen rahaongelma ratkaistavana Helsingille, jonka pitäisi yrittää toimia laillisesti mutta samalla yrittää ylläpitää peruspalvelut edes välttävällä tasolla.

Verorahojen käyttö Helsingissä ei ole läpinäkyvää. Kritiikkini kohdistuu siihen. Mutta on asiasta uutisoitukin, mm. Helsingin Sanomissa.

Helsingin kaupunginvaltuuston rahankäyttö on subventiota, tukipalkitsemista rakennusyhtiöiden kannattamattoman liiketoiminnan kannattavuuden nostamiseksi. Rataprojektien kiireellinen toteuttaminen tapahtuu kuin rakennusyhtiöiden tilauksesta, koska niiden olemassaolo olisi ilman Helsingin valtuuston antamaa piilotukea joko täysin mahdotonta tai hyvin epävarmaa. Siksi pitää tehdä näitä raideprojekteja, koska niiden varjolla saadaan aluerakentamiseen vauhtia ja yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa toimii kumpaankin suuntaan.

Ne ovat hätätyötä rakennusyhtiöiden hyväksi.

Asukasluvun ennustettu kasvu on vain peiteskenaario. Väestöennuste 2030 – 2050 ei pidä minkään muun ennusteen mukaan paikkansa kuin Tilastokeskuksen tilaustyön laskelmissa. Keskus korjaa laskelmiaan tuon tuostakin alaspäin joka toisessa asiassa, jos on perehtynyt lainkaan tuon laitoksen julkaisemiin tuloksiin. Asukasluku on yksi, lasten määrä on toinen. Nyt on hätä, että Suomen asukasluvun kasvu on syntyvyyden laskun vuoksi laskussa, eikä Suomessa ole 2030-luvulla enää työtätekeviä jos heitä ei tuoda ulkomailta.

Tavallisia työmiehiä käytetään kilpailutuksen voittaneiden edullisimpien tarjousten hinnan saamiseksi rakennusyhtiöissä tasolle, jolla saadaan urakoita, mutta Suomeen ja Helsinkiin tarvitaan eniten erityisosaajia varsinkin ohjelmointialalla. He ovat katoava luonnonvara ellei erityisosaajia aleta saada Suomeen ja Helsinkiin riittävästi. Suurin työvoimapula on ammatitaitoisista it-osaajista.

Heitä ei saada yhtään enempää vaikka Helsingin raideprojektit toimisivat täysillä ja ylihintaisia asuntoja ja asuintaloja rakennettaisiin korkeapaineella seuraavat 10 vuotta.

 

TerhoNikulainen1

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu