Lapsille on taattava kunnolliset olosuhteet päivähoidossa

Helsingin kaupungin säästökuurit ovat jatkuneet 1990-luvun alkupuolelta tähän päivään yhä pahenevana päiväkotien toimintamahdollisuuksien ja resurssien leikkaamisena.

Se näkyy henkilökunnan vähenemisessä, mikä johtuu sijaisten yhä vaikeammasta saannista. Vakiohenkilöstö jättää alan yhä useammin.

Olen käynyt muualla maassa ekskursioilla päiväkodeissa. Niissä ei ole käynnissä Helsingin kaltaista, hysteeristä säästöoffensiivia.

Henkilöstön lisäksi lapset kärsivät näistä säästöistä. Jos ajatus on ollut saada päivähoidossa olevien lasten vanhemmat ja päiväkotien työntekijät rahoittamaan osa välttämättömistä hankinnoista Helsingin kaupungin hallinnoimissa päiväkodeissa, siinä on onnistuttu.

Helsingin kaupungin päiväkodeista säästöt ovat vieneet kuitenkin toisen päiväkotiapulaisen toimen.

Joten jos ainoa päiväkotiapulainen (lue: siivooja) sairastuu, lattiat ovat hiekkaiset ja roskaiset – sillä muun henkilökunnan aika ei vain riitä näihin tukitöihin.

Lapset tarvitsevat turvallisen päiväkotiympäristön

Päiväkotien henkilöstö on aivan liian vähäinen lasten turvallista päivää takaamaan.

Jokaiselle tarvitsevalle lapselle ei löydy turvallista syliä, kun 1-2-vuotiaita tulokkaita pelottaa päiväkodin arjessa. Lapsia on aivan liian paljon yhtä henkilökuntaan kuuluvaa aikuista kohden. Ryhmien täyttöaste on ainoa johon tuijotetaan, mutta siinä tehdään säännöllisesti se virhe, että on useita tilanteita, joissa päivän aikana vähimmäisvahvuus ei toteudu. Ne tilanteet ovat haitallisia lasten kannalta, sillä niissä kukaan ei ehdi valvoa eikä pitää varhaiskasvatussuunnitelmaan kuuluvaa järjestystä yllä.

Järjestyksen ja turvallisuuden kuuluminen itsestäänselvyytenä sekä lasten pedagogiseen valmennukseen että sosiaaliseen ohjaamiseen sivuutetaan ylivoimaisena vaatimuksena, sillä näissä mainituissa tilanteissa on vain yksi aikuinen useiden kymmenien lasten kanssa.

Niinpä melutaso kasvaa lasten ruokaillessa, leikkiessä, valmistautuessa ulkoilemaan. Pienimmät tulokkaat liittävät itkunsa voimistuvaan yleismeluun, koska heitä pelottaa.

Vaikka isä ja äiti ovat olleet totuttamassa lapsiaan viikon tai kahden ajan loma-ajoistaan osallistuen lapsen päivään turvallisuutta tuoden, siihen on käytettävissä vain rajallinen aika, koska vanhemmat käyvät työssä.

Lasten päivähoidosta ei pidä säästää siinä määrin kuin nyt. Lapsille on taattava kunnolliset olosuhteet lyhyen lapsuutensa aikana. Se on meidän aikuisten yhteiskunnan toimintaan kohdistettava velvoittava vaatimus.

 

+2
TerhoNikulainen1
Helsinki

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu