Mikä Helsingin kaupunkiympäristölautakuntaa vaivaa?

”Kaupunkiympäristölautakunta huolehtii kaupunkiympäristön toimialan tehtävistä, muun muassa yleis- ja asemakaavoituksen, liikenne- ja katusuunnittelun sekä muun maankäytön ohjaamisesta.”
Ote Helsingin kaupungin sivustolta.

https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Kaupungin vanhaa, historiallista miljöötä ei pidä tuhota ahneuden vuoksi, sillä ahneudestahan on kyse kaupungin julkistamassa UrBaana-hankkeessa, jos se toteutuu, sillä se tuhoaa sekä Kampin että Etu-Töölön alueen. Myös luonnonalueita kaupungin viimeaikaiset suunnitelmat hautaavat alleen surutta.
Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt Urbaana-suunnitelman.

Kaupunkilainen kokee luonnonalueita uhkaavat suunnitelmat kaupungissa kielteisinä, koska ihminen on täysin riippuvainen luonnosta. Kaupungissa luonnon turmeleminen on suurennuslasin alla. Luonnolla on vaikutus ihmisen psyykeen. Luonto auttaa ihmistä pysymään terveenä. Luonnossa liikkuminen on tutkimusten perusteella merkittävä terveyttä edistävä tekijä. Myös kaupunkiluonnolla on terveyttä edistävä vaikutus, ja kaupunkiluontoa ollaan tuhoamassa joka puolella Helsinkiä kaupungin tonttikaupoilla ja raideliikenteen räjähdysmäisen lisäämisen kautta.

Miksi luonto niin usein unohdetaan kaupunkia kaavoitettaessa ja uusia kaupunginosia suunniteltaessa ja täydennysrakentamisen yhteydessä? Syitä on monia. Ehkä kaksi, jotka tulevat ensimmäisiksi mieleen, ovat nämä: halutaan tiivistää kaupunkirakennetta muka ekologisista syistä ja toisaalta kaupungin rakennuskelpoisen maan arvo saa sivuuttamaan kaupunkimiljöön arvon.

Kaupunkirakenteen tiivistäminen ja liikenteen ”ekologisuus” ovat tekosyitä, kaupungin tulojen maksimoiminen on todellinen syy.

Urbaana on suunnitelma, jossa on unohdettu sekä kaupunkilaiset että olemassa oleva, jo täyteen rakennettu kaupunkialue Baanan ympäristössä. Kannattaa lukea oheinen kannanotto.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005994493.html

 

TerhoNikulainen1

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu