Peruskorjaus on kaikissa tapauksissa ekologisinta

Ajankohtaisempaa kuin koskaan kun kaupunkirakennetta tiivistetään vaikka siihen ei ole tarvetta.

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin 29.8.2015.

Jokaista puuta kannattaa varjella ja suojella ja jokainen puiston kulmaus pitää säilyttää.

Täydennysrakentaminen ei ole mikään peruste puistoihin rakentamiselle, vaikka tilaa asunnoille ja liikkeille/toimistoille kaivattaisiin juuri niiden sijaintikohdassa. Puut ja puisto ovat tärkeämmät. Tyhjää toimistotilaa hyvillä paikoilla on Helsingissä ja muissa kaupungeissa käsittämättömän suuri määrä. Myös liikehuoneistoja on tyhjänä enemmän kuin koskaan ennen.

Kaupungin jokainen puisto, jokainen puu ja viherläikkä ovat tarpeen. Ne ovat tänä kesänä olleet ja edelleen ovat, harvinaisen voimakkaan ja syvän vihreitä. Koleus ja sade ovat edistäneet kaupunkiluonnon kauneutta.

Syy liike- ja toimistotilojen kelpaamattomuuteen ja uudisrakentamisen tarpeeseen – tai näennäistarpeeseen – on tietoteknisen ja taloteknisen infran nopea vanheneminen, mikä puolestaan johtuu tietotekniikan ja rakennusteknologian huippunopeasta kehityksestä. Nopea kehitys johtuu teknologiateollisuuden tarpeesta luoda markkinoita kasvavalla ja kehittyvällä tarjonnalla eli uutta tarjotaan niin runsaasti, että rakennuttajat tarttuvat koukuttaviin uutuuksiin, joilla haluavat vakuuttaa kiinteistösijoittajat ja toimitilan tarvitsijat uuden paremmuudesta vanhaan verrattuna voidakseen luoda etenkin sijoittajille mahdollisuuden nostaa vuokratasoa sijoituskiinteistöissä. Vanhat kiinteistöt kun eivät tätä etua tarjoa ilman kallista peruskorjausta.

Eduskuntatalo on hyvä esimerkki kiinteistöstä, jonka koko infra on uusittava, koska Eduskuntatalon korvaaminen uudella rakennuksella on mahdoton jo ajatuksena. Kansanedustajien työskentelyrakennuksen uudistaminen sisältä ja osittain ulkoa on kahden vuoden urakka. Sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät, hissit, tietoliikenneinfra ja kulunvalvontajärjestelmät kaikki uusitaan kokonaan tai peruskorjataan perusteellisesti, mutta myös vanhaa säilyttäen, koska kyseessä on kuitenkin rakennushistoriallisesti arvokas kiinteistö niin sisältä kuin päältä.

Sen sijaan lähes kaikki muut kiinteistöt kannattaa rakennuttajien näkökulmasta ensisijaisesti purkaa, jos halutaan aikaansaada kallisvuokraista toimitilaa. Näkökanta on kestämätön ja järjetön. 20 – 30 -vuotiaiden kiinteistöjen purkaminen on tavallisen ihmisen näkökulmasta älytöntä tuhlausta, kuten se onkin.

 

TerhoNikulainen1

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu