Uniapnean vaarat ja tunnistaminen

Minulla puhkesi uniapneaksi sittemmin tunnistettu ja diagnosoitu tila lukiossa ollessani 16-vuotias.
Painoni oli tuolloin 53 kiloa, pituuteni 183 cm ja painoindeksini (BMI) 18 – 19.

Tuolloin sen aiheuttamaa unettomuutta hoidettiin vahvoilla barbituraateilla, jotka eivät kuitenkaan auttaneet unen saantiin.

Sairautta ei tunnistettu vielä vuonna 1999 terveyskeskuksessa, kun lääkäri tutki unettomuuttani ja sen syytä.

Diagnoosin sain vasta sairastettuani uniapneaa 40 vuoden ajan. Käytännössä minun oli mentävä yksityisen lääkärin vastaanotolle, joka kirjoitti välittömästi lähetteen erikoissairaanhoitoon. Välivuodet, neljäkymmentä vuotta, sydän ja keuhkot pysyivät kunnossa voimakkaalla kuntoliikunnalla Helsingin keskuspuistossa.

Varsin yleinen stereotypia on, että kuorsaus ja yölliset hengityskatkokset ovat ylipainon seurausta ja jos laihduttaa, niin pääee ongelmasta. Asia ei ole läheskään kaikissa tapauksissa niin.

Obstruktiivinen uniapnea johtuu kurkunpään ja ylähengitysteiden ahtautumisesta nukkuessa. Tälle on kaulalihavuuden lisäksi muita rakenteellisia syitä ja puhtaasti nukkuma-asentoon ja pään asentoon liittyviä.

Rakenteelliset syyt voivat johtua vammautumisesta, joka on niin lievää, että ei ilmene muulla tavoin. Pään asentoa nukkuessa voi yrittää korjata kokeilemalla erilaisia tyynyn korkeuksia. On myös muita kaulan lihaksistoon ja nenän ja kurkunpään rakenteeseen ja jännitystilaan liittyviä syitä.

Puhetyöläisen ja laulajan samoin kuin viulistin tai puhallinsoittajan kaulan ja kurkunpään seudun lihaksisto voi jännittyä pysyvästi, jos ei ole löytänyt itselleen sopivaa parasta laulu- ja soittotekniikkaa. Sama koskee todennäköisesti tietokoneella työskentelevää.

Lisää uniapneasta Hengitysliiton sivuilta  http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/uniapnea

Uniapnea aiheuttaa aina päiväväsymystä. Ei ole tehty tutkimuksia, kuinka moni auton rattiin nukahtaminen on seurausta diagnosoimattomasta uniapneasta, mutta todennäköisesti sen aiheuttaman nukahtamisen tai tarkkaavaisuuden lyhytaikaisen herpaantumisen prosenttiosuus tieltä suistumisen tai vakavan liikenneonnettomuuden aiheuttajana on yllättävän suuri, jos asiaa voitaisiin tutkia.

Hoitamaton uniapnea johtaa jatkuessaan vaikeaan sydämen vajaatoimintaan ja lopulta kuolemaan, sillä sydänlihas ylikuormittuu hapenpuutteen seurauksena, joka johtuu yöllisistä hengityskatkoksista.

Yölliset hengityskatkokset synnyttävät voimakasta päiväväsymystä katkaistessaan syvän unen ja toistuvasti REM-unen, jotka palauttavat tasapainon päivän rasituksista..

Unen aikana elimistö palautuu päivän rasituksista ja jos uni on häiriintymätöntä, seuraavana päivänä on virkeä eikä ole nukahtamisen riskiä kesken tarkkaavaisuutta vaativien toimintojen, kuten autolla ajo, opinnot, eduskunnan täysistunnot ja valiokuntien istunnot sekä muut päätöksentekoon keskeisesti vaikuttavat kokoukset yrityksissä, organisaatioissa ja julkishallinnossa

 

TerhoNikulainen1

Akateeminen koulutus Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Toimittaja, kirjaston ammattilainen ja yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu