Korona lävähti jääkiekon tuulettimeen jo avausviikonloppuna

Tällä viikolla olemme saaneet lukea, kuinka lähestulkoon koko Jukurien U20-joukkue toimihenkilöineen on sairastunut koronaan sarjan avausviikonloppuna. Ja koska Jukurit pelasivat  viikonloppuna sekä KooKoota että HPK:ta vastaan, on riski että myös näiden joukkueiden pelaajat ovat saaneet tartunnan. Tästä syystä varotoimenpiteenä KooKoo on jo asettanut U20-joukkueensa karanteeniin ja HPK:ssa ei tiistaina eikä keskiviikkona järjestetty U18  joukkueen harjoituksia. Sen lisäksi HPK on päättänyt noudattaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Janne Mikkolan sekä THL:n antamaa vahvaa suositusta U20 joukkueen toiminnan keskeyttämisestä, mistä syystä joukkueen toiminta on keskeytetty 8-15.9 väliseksi ajaksi. Tämän lisäksi HPK ilmoitti internetsivullaan 10.9, että myös Liiga-joukkueen toiminta on keskeytetty toistaiseksi u20-joukkueessa ilmenneen koronatartunnan johdosta.

Tilanne on kiusallinen jääkiekon ja muiden sisäpalloilusarjojen kannalta. Jos lähestulkoon koko joukkue sairastuu yhden viikonlopun aikana, on asiaan tavalla tai toisella reagoitava. Jääkiekkoliiton olisikin nyt välittömästi selvitettävä onko Jukurit U20-joukkue noudattanut Jääkiekkoliiton seuroille lähettämiä koronaohjeita: omat juomapullot, maskit päällä bussissa, riittävä käsihygienia, ei flunssaisena peleihin/harjoituksiin jne. Jos joukkue on noudattanut kirjaimellisesti liiton ohjeita ja silti näin moni joukkueen pelaaja on tartunnan saanut, tulee koronaohjeita välittömästi päivittää sekä jääkiekossa että muissa lajeissa. Kenenkään etu ei nimittäin ole se, että valtiovalta alkaa kieltämään palloilusarjojen pelaamisen. Jääkiekkoliitolla onkin siis nyt iso vastuu muidenkin lajien osalta. Maton alle lakaisemalla ongelma ei poistu.

Palloilulajeissa on yksi erityispiirre ja se on pelaajien siirtely eri joukkueiden välillä. Esimerkiksi sama HPK:n pelaaja voi parin viikon sisällä pelata/harjoitella kolmessa eri joukkueessa: HPK Liiga, HPK U20 ja FoPS:in Mestisjoukkueessa. Tästä taas seuraa se, että yksi koronapositiivinen pelaaja voi helposti altistaa yli 75 oman puolen pelaajaa sekä toimihenkilöä koronalle. Ja tämän lisäksi lukemattoman määrän vastustajien pelaajia sekä toimihenkilöitä, eri joukkueissa pelaamisesta johtuen. Mikkelissä ja Hämeenlinnassa ovatkin sekä U20 että Liigajoukkueet nyt karanteenissa juuri tämän asian johdosta. Huonolla tuurilla yksi koronapositiivinen pelaaja sotkee siis usean eri sarjan otteluohjelmat. Nyt täytyisi siis ilman muuta Jääkiekkoliitossa ja seuroissa miettiä tulisiko yksi koronalinjaus olla, että pelataan ja harjoitellaan vain yhden joukkueen mukana. Ja jos pelaajia on pakko siirtää toiseen joukkueeseen paikkaamaan pelaajapulaa, tulisi liiton vaatia heiltä negatiivinen koronatestitulos peliluvan saamiseksi.

Paniikkinappulaa ei kannata vielä urheiluseuroissa painaa, mutta nyt kun on selvää, että korona on myös maakunnissa ongelma, niin seurojen kannattaa tehdä kaikkensa, ettei tauti pääse joukkueissa ja urheiluseuroissa leviämään.

Tero Auvinen

Tero Auvinen on uransa aikana toiminut monissa yritysmaailman johtotehtävissä sekä FC Hongan ja Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtajana. Työhistoriansa ja yrityksensä GB Sportsin kautta Auvinen tuntee suomalaisen urheilumaailman perinpohjaisesti. Hän on lisäksi ollut toinen kirjoittaja 2017 julkaistuissa kirjoissa Urheiluseurojen Sisäpiirissä- tarinat tunteen takana sekä Urheilutähtien Sisäpiirissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu