Koronaruletti ja jälkitautien aliarviointi

Jääkiekkoliitto aliarvioi selvästi koronan jälkitautiriskin. Liitto on ottanut nimittäin mielenkiintoisen linjan, että SM-sarjoissa pelejä pelataan heti, kun joukkueiden pelaajat ovat vapautuneet terveysviranomaisen määräämistä karanteeneista. Ja, että pelejä voidaan pelata vaikka joukkueilta puuttuu koronan vuoksi runsaasti pelaajia. Karuintahan tässä on se, että liitto rankaisee toimillaan myös ”syyttömiä joukkueita”: Kookoo U20 joukkueen kuusi pelaajaa ja yksi toimihenkilö saivat 5.9 pelatun Kookoo – Jukurit ottelun yhteydessä tartunnan Jukurien pelaajilta. Ja tartunnan saaneet Kookoon pelaajat joutuivatkin testituloksien varmistuttua luonnollisesti terveysviranomaisen määräämään karanteeniin. Heti karanteenin loppumista seuraavana päivänä ja sitä seuraavana Kookolla oli kuitenkin pelit edelleen liiton toimesta ottelukalenterissa. Luonnollisestikaan ainakaan osa näistä karanteenissa olleista pelaajista ei voinut näissä peleissä pelata, jolloin KooKoo oli niissä peleissä liikkeellä erittäin vajaalla miehistöllä. Seurauksena näistä otteluista oli KooKoolle kaksi tappiota yhteismaalisuhteella 0-12. KooKoota siis rankaistiin liiton toimesta asiasta, mihin heillä ei itsellään ollut mitään vaikutusta. Ilmeisesti liitossa oletettiin, että juuri karanteenista vapautuneet pelaajat olisivat heti pelikunnossa.

Kuvittelin, että Jääkiekkoliitossa olisi opittu tästä edellä mainitusta farssista, mutta ei. Nyt liitto velvoittaa tulevana viikonloppuna Saipan U20-joukkueen pelaamaan kaksi ottelua todella rammalla miehistöllä. Saipan U20-joukkue pelasi 24.10 Jokereita vastaan ottelun, jossa Jokereissa pelasi koronapositiivinen pelaaja. Tämän seurauksena seitsemän Saipan U20-joukkueeseen kuuluvaa henkilöä sai koronatartunnan. Erityisen ongelmallinen tilanne on siinä, että joukkueella ei ole viikonloppuna käytössään kuin yksi maalivahti ja neljä puolustajaa. Jokainen, joka ymmärtää yhtään kilpaurheilua tajuaa, ettei tuollaisella joukkueella pysty pelaamaan kilpakiekkoa, saati U20 SM-sarjaa. Nyt on siis vuorostaan Saipan vuoro kärsiä, episodista mihin heillä ei ole ollut itsellään mitään vaikutusta.

Suurin osa Saipan U20-pelaajista, joilla on todettu koronavirusinfektio ovat olleet lähestulkoon oireettomia, mutta heidät on terveysviranomaisen päätöksellä asetettu karanteeniin. He eivät siis ole huvin vuoksi poissa treeneistä tai peleistä. Jääkiekkoliitto pelaakin nyt kovaa peliä terveyden kustannuksella, koska nythän lieväoireisten koronapositiivisen pelaajien ei kannata näiden esimerkkien valossa mennä tutkimuksiin, jotta joukkue ei joudu karanteeniin. Kannattaa vain luottaa, että korona menee oireettomana ohi ja ettei se tartu eteenpäin. Jos Jääkiekkoliitto arvostaisi yhtään pelaajien terveyttä, tulisikin karanteenin loppumisen jälkeen antaa näissä karanteenissa olleille joukkueille viikko aikaa palautua pelikuntoon. Näin ei tarvitsisi kenenkään lähteä kikkailmaan terveyden kustannuksella. Jääkiekkoliitossa voidaan todellakin miettiä mitä lajin imagolle seuraa, jos joku pelaaja saa vakavan koronan jälkitaudin, koska on mennyt liian aikaisin pelaamaan. Nuorten SM-sarjoissa pelaavat pelaajathan pelaavat heti, kun vain pelaamaan pääsevät, miettimättä jälkiseurauksia.

0
Tero Auvinen

Tero Auvinen on uransa aikana toiminut monissa yritysmaailman johtotehtävissä sekä FC Hongan ja Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtajana. Työhistoriansa ja yrityksensä GB Sportsin kautta Auvinen tuntee suomalaisen urheilumaailman perinpohjaisesti. Hän on lisäksi ollut toinen kirjoittaja 2017 julkaistuissa kirjoissa Urheiluseurojen Sisäpiirissä- tarinat tunteen takana sekä Urheilutähtien Sisäpiirissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu