Paniikkinapilla koko toimiala konkurssiin?

Sisäleikkipuistojen ketju Hoplop kertoi perjantaina hakeutuvansa yrityssaneeraukseen. Yrityssaneerauksen liittyen heidän toimitusjohtajansa Kalle Peltola sanoi Taloussanomien haastattelussa erittäin huolestuttavan kommentin: ”Hoplopin Saksan toimintoja yrityssaneeraus ei koske. Saksa on koronatilanteessa mennyt huomattavasti paremmalla tasolla kuin Suomen toiminta. Olemme sitä paljon miettineet, että miksi lentoranta on Suomessa merkittävästi muita maita heikompi alalla yleisestikin. Vaikka Saksassa on ollut isommat rajoitteet voimassa, vaikuttaa siltä, että siellä osataan elää epidemian kanssa paremmin kuin Suomessa. Täällä tulee äkkikiihdytyksiä ja -jarrutuksia.”

Suomalaiset ovat tyypillisesti ohjeita ja rajoituksia noudattavaa kansaa. Jonoissa seisotaan nöyränä ja nurmikoita ei tallata. Kun maaliskuussa pääministeri vakavalla naamalla totesi, että nyt ei ole aika mennä mökille, niin mökeille ei mennyt kuin ”radikaaleimmat”. Tässä siis piileekin miina, mihin nyt on astuttu. Hallitus ei ottanut vakavasti jo tammikuussa tulleita indikaatioita koronakriisistä ja esimerkiksi olan kohautuksella ohitti 24.1 Eduskunnassa tehdyn kirjallisen kysymyksen aiheesta. Näin ollen kun maaliskuussa epidemia iski Suomeen tuli heillä armoton paniikki. Silloin hallitus valitsi taktiikaksi Suomen totaalisen sulkemisen ja kansalaisten vahvan ohjeistamisen välttää kaikkia yleisötilaisuuksia ja ”turhaa matkustamista”. Jos nyt tehtäisiin gallup suomalaisten keskuudessa, niin todella iso prosentti olisi sitä mieltä, että on silkkaa hulluutta lentää Lappiin, mennä lätkämatsiin tai viedä lapsi sisähuvipuistoon. Koska näin meille on kerrottu. Siis samaan aikaan kun lapset ovat päivät koulussa ja ihmiset istuvat päivittäin työmatkoja metrossa tai bussissa. Niissä ilmeisesti korona ei tartu, mutta ”turhissa” matkoissa tai harrastuksissa tarttuu.

Finnair ja sen kyljessä HKI-Vantaan lentoasema ovat ihan slaavikyykyssä, kun ihmiset eivät lennä mihinkään. Samoin pohjoisen hiihtokeskuksiin on turhaa odottaa yritysvieraita keväällä. Jäähallit kumisevat tyhjyyttään ja en ihmettelisi yhtään, jos sama tilanne olisi teattereissa. Hoplopin kaltaisia yrityssaneerauksia tai jopa konkursseja on siis taatusti odotettavissa roppakaupalla lisää, jos suomalaisten päitä ei käännetä takaisin siihen moodin, että matkustaminen ja tapahtumissa käyminen on turvallista, kunhan vain pidetään kasvosuojaa, huolehditaan käsihygieniasta ja pyritään pitämään riittävät turvavälit. Jotta Suomessa ei matkailu- ja tapahtuma-ala kokonaan kuole pois, niin olisikohan kohta syytä hallituksen pitää ihmisille kannustavakin puhe?

Tero Auvinen

Tero Auvinen on uransa aikana toiminut monissa yritysmaailman johtotehtävissä sekä FC Hongan ja Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtajana. Työhistoriansa ja yrityksensä GB Sportsin kautta Auvinen tuntee suomalaisen urheilumaailman perinpohjaisesti. Hän on lisäksi ollut toinen kirjoittaja 2017 julkaistuissa kirjoissa Urheiluseurojen Sisäpiirissä- tarinat tunteen takana sekä Urheilutähtien Sisäpiirissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu