SM-Liigan Gordionin solmu

Jääkiekon SM-Liigaseuroissa ja Liigan toimistolla ollaan kinkkisen asian äärellä. Vaikka sarjasta on pelattu jo yli 10% niin ei ole näkyvissä viitteitä, että yleisömäärien romahdus alkaisi korjaantumaan. Kun yleisömäärät ovat Lahden, Mikkelin tai Hämeenlinnan tapaisia Mestis-tason yleisömääriä, niin kauan ei seurojen kassa tätä kestä. Koska muutenkin tässä vaiheessa kautta seurojen kassat ovat jo valmiiksi tyhjänä, kun kesä on maksettu pelaajien palkkoja ilman pääsylipputuloja.

Helppoja ratkaisuja ei ole olemassa, koska seurojen suurin menoerä on pelaajien palkat. Jos ei ole pelaajia ei voida pelata pelejä. Liigassa on kourallinen joukkueita, jotka selviävät yhdestä katastrofikaudesta ilman pidempiaikaisia vaikutuksia, mutta suurin osa seuroista on tilanteessa, että miljoonatappiot kaatavat seuran tai vähintään aiheuttavat ison pääomitustarpeen omistajilta, lisälainanoton tai pitkät vuosia kestävät maksujärjestelyt velkojien kanssa. Käytännössä ilman omistajien pääomitusta tai omistajien takaamia lainoja, monen seuran taru loppuu, jos koko kausi pelataan ja jokainen kuukausi tuottaa yli satatuhatta euroa tappiota seuralle. Kysymys onkin pitkälti siitä, kuinka paljon omistajat ovat valmiita maksamaan harrastuksestaan.

Talouden kannalta helpoin ratkaisu olisikin kauden lopettaminen tai ainakin laittaminen tauolle, sekä pelaajien että valmentajien lomauttaminen. Ongelma vaan on se, että Telian rahakas TV-sopimus vaatii pelien pelaamisen. Ja kuten yllä jo totesin, pelejä ei voi pelata ilman pelaajia.

Jos itse olisin päättämässä Liigan toimistolle, tekisin heti seuraavat muutokset:

  • Ottelumäärän vähentäminen sekä tiivistäminen runkosarjassa ja pudotuspelien käynnistäminen jo tammikuun lopussa. Uskon, että pudotuspelit vetävät joka tapauksessa runkosarjaa enemmän yleisöä, joten runkosarja mahdollisimman nopeasti vaan poikki, jotta pudotuspelien ulkopuolelle jäävät joukkueet pääsevät kokonaan lomauttamaan koko henkilöstönsä mahdollisimman pian. Pudotuspelit voitaisiin näin myös pelata rauhallisemmassa tahdissa, joten niissä riittäisi TV-lähetyksiä koko kevääksi.
  • Siirtoikkunat heti auki, jotta taloudellisesti tukalassa tilanteessa olevat seurat voisivat heti alkaa myymään tai lainaamaan pelaajiaan taloudellisesti paremmassa tilanteessa oleviin seuroihin.

Mitä sitten tekisin taloudellisesti tukalassa tilanteessa olevissa seuroissa:

  • Pyrkisin myymään tai lainaamaan heti kaikki kalleimmat pelaajat, kun se vaan on mahdollista.
  • Lomauttaisin heti valmennuksesta ne, joiden panos ei ole kriittisen merkityksellistä pelien kannalta.
  • Lomauttaisin heti kaikki loput seuran työntekijät osa-aikaisella lomautuksella, missä he tekisivät vain 60% työviikkoa. Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen pelaaja olisi välillä pois kokoonpanosta ja harjoituksista. Tämä olisi mahdollista, koska jokaisella Liiga-seuralla on U20-joukkueissaan sopimuspelaajia, joilla voitaisiin paikata kokoonpanoja.

Vaikka ehdotukseni ehkä kuulostavatkin radikaaleilta, niin kaikkien kannalta olisi isossa kuvassa parasta etteivät yksittäiset seurat joutuisi luopumaan kauden aikana sarjasta tai etteivät seurat joutuisi vuosien velkakurjimukseen kuluvan kauden vuoksi. Joka tapauksessa hiekka valuu kokoajan tiimalasissa, joten Liigan on pikaisesti tehtävä nopeita päätöksiä millä heikon taloustilanteen seurat saadaan pelastettua.

Tero Auvinen

Tero Auvinen on uransa aikana toiminut monissa yritysmaailman johtotehtävissä sekä FC Hongan ja Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtajana. Työhistoriansa ja yrityksensä GB Sportsin kautta Auvinen tuntee suomalaisen urheilumaailman perinpohjaisesti. Hän on lisäksi ollut toinen kirjoittaja 2017 julkaistuissa kirjoissa Urheiluseurojen Sisäpiirissä- tarinat tunteen takana sekä Urheilutähtien Sisäpiirissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu