Aloittiko Vihreät EU:ssa energian sisällissodan?

Bruttokansantuote on yleinen mittari, kun mitataan valtioiden taloutta. Tai lähinnä BKT suhdetta aikajanalla eteen tai taaksepäin vallineisiin lukuihin, tai velan suhdetta bkt tai jonkun muun, kuten väkiluvun suhdetta BKT:hen.

Jos BKT pitää saada kasvua ja velkaa saa olla 60% BKT:sta niin onko siinä lumipalloefektin vaara? Kumpi viä?

Velkaa saa tehdä juur niin paljon kun vaan mielikuvitusta riittää, kunhan BKT kasvaa samassa suhteessa.

Uutta rahaa, eli velkaa voidaan luoda, kunhan on esitetty perusteltu syy. Tavallinen pulliainen voi luoda uutta rahaa eli velkaa maailman talouteen ottamalla pankista lainaa vaikka talon rakentamista varten ja siitä samalla syntyy BKT kasvua.

Yritys voi keksiä uuden tuotteen ja siihen luottava pankkiiri voi luoda tyhjästä uutta rahaa, myöntämällä tuota uutta innovaatiota varten velan ja taas BKT kasvaa.

Suomen valtio voi päättää, että tarvitaan uusi tie ja taas voidaan luoda velkaa ja kasvua.

 

Taloudessa jos tuo BKT kasvu meinaa hiipua, iskee paniikki, sillä kaikki vanhat velat pitää maksaa uusilla isommilla veloilla.

Tämä on eräänlainen pyramidi.

 

Myös sota on yleinen asia minkä takia valtiot luovat paljon uutta velkaa ja kasvattavat bruttokansantuotettaan.

Kun nuo Venäjän ja Ukrainan kaltaiset ihan fyysiset sodat oli ikäänkuin pois muodosta, niin kuvioihin tuli 20v sitten uusi ilmiö eli sota terrorismia vastaan.

Tämä on tavallaan sota näkymätöntä uhkaa, joskin todellista vastaan, niin se avasi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, sillä näkymätöntä uhkaa on vaikea todeta tai kiistää.

Vakava uhka pitää selättää ja siihen saa aina rahoitusta eli velkaa.

Ja BKT kasvaa.

Kun talouden kasvu meinaa hiipua, niin nykyään pitää keksiä uusia keinoja/syitä luoda uutta velkaa.

Joskus leikattiin kuluja aina kun vauhti hidastui ja lisättiin sit taas kun talouden kasvu antoi periksi.

Se oli silloin kun valtiolla oli rajat ja rahan määrä oli sidottu johonkin muuhun kun virtuaalitodellisuuteen.

Sota ilmastonmuutosta vastaan on melkoinen rahasampo. Ilmasto on muuttunut miljoonia vuosia ja tulee aina muuttumaan ja kukaan ei oikeastaan tiedä mistä on kyse, muuta kun sen, että jos syö pihvin tai sytyttää saunan pesän väärin, niin jossain tulee tulva.

Vihreät on saanut aikaan Euroopassa sisällissodan ilmastoa vastaan.

Lobbaus on ollut niin tehokasta, että meillä jo lapset joutuvat hoitoon, kun ovat niin ahdistuneita ilmastonmuutoksesta, mille kukaan ei voi mitään.

Muutoksia olisi hyvä suhteuttaa aina aikajanalle.

Periaatteessa jos aikajana on täysin hukassa, niin tällä nykyisellä talousjärjestelmällä saisi biljoonia uutta velkaa ja BKT kasvua vaikka lumiukkojen säilyttämiseen.  Jos tiedettäisiin, että kevät koittaa kuiteskin, niin niitten annettas sulaa.

Nyt on tilanne, että uhka siitä, että kohta ei  jossain voi tehdä lumiukkoja riittää samaan.

Täytyy tässä kohtaa myöntää, että mun ei riitä järki eikä taidot arvioida mikä osa ilmastonmuutoksesta on ihmisten tekemisten aiheuttamaa.

Mutta jos nyt ajatellaan, että suuri osa ja kiirekin on ja uhka on niin todellinen kun kerrottu, niin pitäisi varmaan palata esiteolliseen aikaan. Se onnistuu hyvin nopeasti.

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on päivän sana.

Se on niin juurrutettu mieliin, että Vihreät ja muut vihreämieliset ovat onnistuneet aikaansaamaan ilmastosisällissodan EU:ssa.

Fossiilista energiaa käyttävät lihansyöjät vastaan ilmastonmuutoksen pysäyttäjät. Kumpikohan voittaa?

Ilmaston muutosta ei voi pysäyttää tietenkään, mutta hiilidioksidin kasvun ja fossiilisten käytön voi hetkellisesti saada alas.

Helpoiten se onnistuu talouden lamalla. Ei tarvi rahdata, ei lentää, eikä ole varaa syödä pihviä. Tippuu päästöt, mutta hidastuuko ilmastonlämpiminen? Paljonko se hidastui pandemian myötä, eikö siitä luulis näkyvän, mitä voimme saada aikaa vähentämällä päästöjä? Jäikö vuosina 2020 ja 2021 merenpinta nousematta 0,00002mm?

BKT ja päästöt tulevat olemaan käsi kädessä vielä pitkään. Tai oikeastaan ei ole, näillä ilmastosotatoimilla BKT lienee räjähtänyt käsistä suhteessa päästöihin.

Luultavasti päästöt kuitenkin laskevat helpommin, silloin kun BKT on laskussa.

Se, että EUroopassa siirrytään pikavauhtia omalla alueella hiilineutraaliksi ei juuri vaikuta ilmastonmuutokseen.

EU päästöt on alle 10%  maailman päästöistä ja niiden leikkaaminen on lähinnä siirtoa EU alueelta Kiinaan, ollut ainakin tähän asti.

EU ja Usa vähentänyt joo, mutta samassa suhteessa Kiina ja Venäjä kasvattanut.

 

Meidän osuus päästöistä on mitä on ja jonkun toisen osuus on jotain muuta.

Muutos voi lähteä ihmisistä itsestään ja jokainen voi vaikuttaa henkilökohtaisilla valinnoillaan omaan päästökuormaansa jos siltä tuntuu.

Mutta Suomessa tehdyillä poliittisilla päätöksillä ei muuteta ilmastonmuutoksen suuntaa tai vauhtia mihinkään.

Euroopan poliittiset päätökset voisi hieman saada jotain aikaan, mutta siinäkin pitäisi ensin tehdä täysikäännös taloudessa, eli kajota rajan yli tapahtuvaan kauppaan tullein, niin että pelisäännöt esimerkiksi päästöissä on samat rajan molemmin puolin.

Tähän periaatteessa kai Vihreät on päässytkin hieman EU:ssa etenemään, mutta kuitenkin ymmärretään, että asiasta päättää sijoittajat, eli globaali pääoma. Ei poliitikot.

Ilmastoahdistajien  olisi hyvä tietää, että talouden voi pysäyttää hyvin nopeasti. Toisin kun ilmastonmuutoksen.

Taloudessa päästään vuosikymmeniä taaksepäin muutamassa kuukaudessa ja jos kohta ei aleta puuhaamaan globaaleja velkojen alaskirjauksia, niin se hetki alkaa olla erittäin lähellä.

Samalla toki ilmastoahdistajat saavat mitä haluavat, eli hiilidioksidipäästöt tippuu,  mutta voipi tulla takkatulta ja pihviä ikävä vielä, kun tajutaan, että se ilmasto jatkaa lämpenemistään vaikka kotimaassa tai mantereella palataan kivikaudelle.

Toki aina voi keksiä taas uuden syyn luoda BKT:n kasvua, eli velkaa eli rahaa tyhjästä.

Oikea sota oli vol 1. sota terrorismia vastaan  vol 2. sota ilmastonmuutosta vastaan vol 3. mikä lienee seuraava?

Rikkaat jatkavat rikastumistaan ja biljoonat lentää bitteinä veroparatiiseista toiseen, tapahtu mitä tapahtu.

Jännä nähdä miten paljon nämä biljoonat tyhjästä luodut eurot lopulta lisäävät päästöjen määrää, kun yhä useammat vaurastuvat siellä minne euroopasta tuotannon siirrämme.

Ilmaston lämpeneminen on globaalia. Mun ei riitä tieto arvioimaan lämpenemisen vauhtia tai syitä, mutta nämä ratkaisut, millä lämpenemistä pyritään estämään tuntuvat mielestäni toimimattomilta.

Toimet vaikuttavat enemmän talouden elvyttämistoimilta pattitilanteessa.

 

 

 

 

 

 

+3
TeroTeukkaAhtola
Perussuomalaiset Forssa

Snookeria harrastava yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Suomen parhaassa ja kauneimmassa kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu