Autojen hinnat karkaavat pilviin, millä töihin?
Akkumateriaalien raju kysynnän nousu nostaa hintaa.
EU on päättänyt, että 2035 myydään vain sähköautoja, vaikka isojen autotehtaiden pomot ovat asiasta varoittaneet.
Vihreälle siirtymälle tyypillistä tosiasiat unohtavaa idealistista haahuilua.
Mistä meinataan löytää 10 vuodessa materiaali kaikkien polttomoottoristen autojen sähköistämiseen? Ajatus on aivan järjetön.
Olisi välttämätöntä löytyä muita materiaaleja ja teknologiaa akkuihin, jos meinataan onnistua ja vaikka niitä viikottain esitellään, niin niitä ei tule.
Ostin ekan sähköpyörän akun ja moottorin yli 10v sitten ja täyssähköauton 2014, jolla ajelin pari vuotta ja olen aktiivisesti seurannut uutisointia akuista.
Lähes viikottain uutisoidaan uusi innovaatio, joka uskotellaan olevan valmis kaupalliseen toimintaan muutaman vuoden sisällä ja koskaan, näistä mikään ei ole tullut kuitenkaan. Ei koskaan.
Silti on täysin selvää, että EU 2035 polttiskielto nojaa sen varaan, että myyntiin tulee joku paskalla pyörivä mylly, mikä varaa sähköä.
Eli sama virhe toistetaan autoilussa, mikä on toistettu sähkön tuotannossa. On ajettu fossiiliset voimalat alas, ennen kun korvaavia uusiutuvia on rakennettu tilalle.
Saa nähdä mitä sotaa tai pandemiaa syytetään kaaoksesta, joka seuraa 10v sisällä autoilijoita, varsinkin Suomessa.
Suomessa ajetaan keskimäärin 3.600e autoilla (2018)
Todella monelle ainoa keino päästä töihin, on oma auto, jonka käytöstä maksaa veroa.
Verottaja sitten antaa niistä rahoista uuden auton ostajalle pari tonnia tukea, jotta pääsevät huvikseen kesämökille uudella sähköautolla. Näin se menee.
Sähköauton valmistuksen päästöjä on huomioitu juuri lainkaan. ”Volvon mukaan sähköauton elinkaaren päästöt alittavat polttomoottoriauton vasta 110 000 ajokilometrin kohdalla.”
Yleensä laskelmat mitä näkee on tehty oletuksella, että sähköautolla ajetaan vain uusiutuvalla sähköllä, joka on täysin väärä periaate.
Kaikessa sähkönkulutuksessa pitäisi käyttää sitä suhdetta, millä kaikki siitä samasta töpselistä saatu sähkö on tuotettu fossiiliset mukaanlukien niin kauan kun niitä on.
Pitäisi myös ymmärtää tosiasia, että mitä enemmän siirrytään esimerkikisi lämmityksessä ja liikenteessä fossiilisista polttoaineista sähköön, niin sitä kauemmaksi lisääntynyt sähkönkulutus siirtää sähkön kokonaistuotannon uusiutuvaksi siirtymistä suhteessa kulutukseen.
Itse ajelin sähköautolla tosiaan noin 25.000tkm. Ihan hyvin pärjäs ja kiva peli, vaikkakin 2 kertaa kalliimpi oli suhteessa polttikseen, mutta mulla ei ole mitään vastaan sähköautoja ja niiden kehitystä, silloin kun se tapahtuu vapaalla markkinalla ilman pakkoja ja veronmaksajien elämisen kurjistamista.
Sähköautojen elinkaaren aikaisissa päästöissä pitäisi myös huomioida se elinkaari.
Nyt diesel autoilla ajetaan usein 300-500.000km. Moni auto on ajettu tuon määrän, ennen kun sen hinta on saavuttanut suomalaisen keskimääräisen budjetin, eli sen 3.600e.
Kun verrataan auton elinkaaren päästöjä ja huomioidaan sähköauton akun elinkaari (8-10 vuotta) niin pitäisi aina sähköautosta laskea valmistuksen päästöt vähintään 2 kertoimella, koska polttomoottorilla ajetaan 2-3 kertaa enemmän, kun sähköautolla elinkaarensa aikana.
Millä Suomesa ajetaan 10v päästä? 10v. vanhat Nissanit maksavat nyt 100.000km ajettuina noin 10.000e ja niissä on lähellä uuden akun hankinta joka maksaa nyt noin 5.000e ja luultavasti jatkossa enemmän, mikäli niitä uusiutuvia innovaatioita ei tule.
Kuka ostaa kymppitonnilla auton, mihin on odotettavissa 5.000e remontti, varsinkin jos on tähänkin asti ollut keskimääräinen 3.600e autolla ajava?
Tiedämme, että fossiiliset tehdään veroilla ja päästökaupalla, joka on siis haittavero myös, niin kalliiksi, että sähköauton kilpailukyky paranee. Aivan samoin on tehty esimerkiksi öljylämmitykselle, jotta esim. ilmavesipumput on saatu kannattavammaksi, vaikka niidenkin hintaa on nostettu valtion tuilla.
Missään vain ei kerrota, mistä ihmiset repivät tuon rahan, kun kulut 2 tai 3 kertaistuu?
Olisi myös mielenkiintoista nähdä todellisuuteen perustuva laskelma siitä, että päästöt pienenevät siirtyessä polttoaineesta sähköön.
Eli laskelma, missä on huomioituna edellä mainitsemani elinkaaren aikana ajetut kilometrit ja todellinen suhde siinä sähkön fossiilisuuden ja uusiutuvan välillä.
Suomen uikutus siellä EU pöydissä biopolttoaineista on aivan yhtä vaikuttavaa, kun ennaltamis, elpymisväline ym puheissa.
Suomen hallitus esimerkiksi päätti hidasautoista, mutta se ei EU pomoja kiinnostanut pätkääkään, sillä EU päättää millä ajoneuvoilla Suomessa saa ajaa.
Tämä viherbisnes (kyllä vain, kyse on vain ja ainoastaan rahan teosta) johtaa yhä suurella todennäköisyydellä siihen, että poliittiset voimasuhteet tulevat niin Suomessa, kuin muuallakin EU:ssa yhä enemmän kääntymään ja polarisoitumaan.
Todennäköisesti 2035 päästömäärät maailmassa ei ole vähentynyt mihinkään, mutta raha on siirtynyt yhä enemmän köyhyydessä eläviltä duunareilta rikkaille ja EU yhteistyö on seis, jos ei ole hajonnut koko EU.
Kaikista hölmöimpiä tässä ovat suomalaiset, jotka vapaaehtoisesti ovat siirtäneet hiilineutraalirajan 15v muuta EU:ta lähemmäksi, vaikka olemme kaikkein eniten riippuvaisia nykyisistä polttomoottoriautoista ja energiamuodoista.
Aivan järjetöntä.
Tämä vihersiirtymä olisi jollain lailla ymmärrettävissä, jos se tehtäisiin realistisessa suhteessa muuhun maailmaan huomioiden meidä promillen osuus päästöistä ja jos olisi jonkinlaista näyttöä tehtyjen toimien toimivuudesta ja vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen.
Nythän peilataan siis oletukseen, eli laskuharjoitukseen, minkä tästä viherbisneksestä hyötyvät tutkijat ovat meille esitellyt.
Se on tämän hetken paras käytössä oleva arvaus ihmisen toimien vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen, nähtäväksi jää, miten hyvin nuo sääennusteet sitten toteutuvat.
Politiikoilla, varsinkin punavihersellaisilla on joku ihme kuvitelma että kun he päättävät jonkun asian niin luonto taipuu sille saman tien.
Se on totta että autoilussa käy yhtä huonosti kuin viheriäisten aiheuttamassa energiafarssissa, kielletään polttikset ennen kuin on korvaaja kaikille olemassa.
Tossa aiheesta myös juttu.
https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/nykyiset-mineraalivarat-eivat-riita-sahkoautoihin-siirtymiseen-ilmoilla-on-valtavasti-toiveita-ja-odotuksia-mutta-ei-realismia/
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ottaa 80-luvulla valmistettuja hyväkuntoisia autoja jemmaan. Niitä ei oltu vielä pilattu elektroniikalla. Esim 80-luvun diesel Golf on ikuinen kun vähän silloin tällöin hitsailee uutta peltiä ruostuneen tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla oli -80 1.5 d Golffi.
Kaikista egolokisinta olisi ollut pitää se loppuun asti. Kulutti 4-5l sadalla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut 1.6litranen. Joskus muinoin kaverilla oli Jetta tolla dieselillä ja kun siihen laitettiin turbo niin viikon päästä automaattin kitkalevyt muuttui savuksi. Korjasin ja vahvistin sen 2.2 turboaudin osilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mun oli ykköskoppanen, ne omi 1,5d ei turboa. 1980 taisi olla ykköskoppasen viiminen valmistuvuosia ja uudemmat 1.6 turbolla tai ilman
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on 84 1.6 td Golf jemmassa pahan päivän varalle ja toinen varaosiksi. Voi tarvittaessa ajaa vaikka rypsiöljyllä. 4-5 ltr/100 km. Tankillisella reilut 1000km. Eikä tule koskaan vikakoodeja eikä matka pysähdy ECUn tai jonkin muun prosessorin häiriöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa siis ajella turvallisesti. Kollega totesi aikoinaan että paras liikenneturvallisuusväline olisi terävä piikki ohjauspyörän keskiössä…
Ilmoita asiaton viesti
”Autojen hinnat karkaavat pilviin, millä töihin?”
Mihin töihin? Et omista mitään ja olet onnellinen.
(Sarkasmia, mutta ikävä kyllä todellisuutta.)
https://en.wikipedia.org/wiki/15-minute_city
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Forssassa konsepti on valmis 15min cityy, kun kaikki tarvittavat palvelut ja ravintolat, kaupat, kulttuuri, virastot, koulut, liikuntahallit, uimahalli, uimalammet, urheilukentät, ulkoiluradat, rautakaupat, autokaupat, käytännössä kaikki mitä tarvii on kävellen tai pyörällä 15min sisällä saavutettavissa, vaikka asun vähän syrjässä (1km keskustasta).
Itseasiassa itsekin olen vaihtanut auton sähköpyörään pääosin (auto on varalla liikenteessä poistettuna) mutta juuri työt onkin sitten missä sattuu itsellä ja tarviin autoa lähinnä vain töissä ja silloin en tarvitse omaa autoa.
Jos hommat loppuu, niin 15min city on valmis, mutta sitten ei ole varaa käyttää palveluja ja tarpeeksi moni samassa tilanteessa, niin loppuu ne palvelutkin.
Niin kauan ei ole hätää, oli töitä tai ei, kun ei joudu asumaan 60min cityssä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vastaavaa toimintaa kuin se, että länsimaiden co2 päästöt on siirretty Kiinaan.
Job done! NOT!!
Ilmoita asiaton viesti
Tarttui silmääni tuo ”paskalla toimiva mylly”.
Se olisi mahdollinen jos kaikki paska käytettäisiin alkoholiksi.
Lähes kaiken jätteen voi käyttää.
Viemärin sisällöstä lähtien. Joidenkin laskelmien mukaan olisi kustannustehokkaampaa kuin biokaasun tuotanto. Ja Etanoli kelpaisi sellaisenaan polttoaineeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kehitysrahat vaan pienenee, kun isot tehtaat tuskin käyttää kohta enää rahaa asioihin mitkä eu kieltää. Onneksi muu maailma on vielä järjissään, niin voimme paskalla pyörivän myllynkin joskus nähdä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja Etanoli kelpaisi sellaisenaan polttoaineeksi.”
Etenkin kun se kelpaa myös polttokennoon että saa sähköä. Ihan hölmöä laittaa noin paljon liikkuvia osia mitä polttomoottoreissa on.
Ilmoita asiaton viesti
USA;ssa hankaloitettiin ja supistettiin isojen autojen tuotantoa ja nyt kaikilla on lava-auto. Ihme monsteri joka ei jää toiseksi kolarissa ja joka hotkii polttoainetta kunnolla. Mutta ei ole siis enää henkilöauto jota rajoitukset koskisi.
Euroopassa siirrytään mopoautoihin?
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/3-11022998
Suomessa demokraattisesti eduskunta halusi mopoautoista eroon, mutta EU maissa mopoautojen valmistus on miljardi bisnes, niin lobbarit pitivät huolen, ettei bisnekset kärsi.
En tiedä euroopasta, mutta Suomessa siirryttäneen pois autoista vallan, koska ei ole kohta kellään varaa ajaa edes mopoautolla.
Sähköiset kevyet kulkineet tullevat yleistymään ja sähköpyörät, pakon edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet vaan uskossa vahva niin kyllä se sieltä tulee, ikuinen kesä.
Kuka varteenotettava tiedemies muuten on luvannut sellaista, tai edes muuta kuin ”voi” tai ”mikäli” poistaa talven. Taidat olla demagogien johdateltavana.
Sedästäkin voi tulla täti jos poistaa jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö nykyään riitä pelkkä ilmoitus, jos haluaa muuttua vaikka Kylli-tädiksi. Mitään ei tarvitse lisätä tai poistaa. Tämä on nykyisen hallituksen ehkä tärkein toteutuneista uudistuksista. Tekivät sitä kolme vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä meinataan löytää 10 vuodessa materiaali kaikkien polttomoottoristen autojen sähköistämiseen? Ajatus on aivan järjetön.”
En välttämättä kannata väkisin sähköistämistä mutta on täysin perusteltua vaatia että yksikään uusi polttomoottori ei käytä maaöljypohjaista polttoainetta.
Mikäli öljyn kulutuksen kasvu jatkuu maailmalla eksponentiaalista vauhtia kuten on tähänkin mennessä jatkunut vuosikymmeniä, halpa öljy loppuu ennen vuotta 2050. Ottaen huomioon että Suomessa on 20v vanhojakin autoja paljon niin täällä olisi ihan turha myydä maaöljyjalosteista riippuvaisia polttomoottoriautoja vuoden 2030 jälkeen kun ihmisillä ei ole mahdollista tankata niitä auton elinkaaren aikana.
Käytännössä uskon että öljyntuottajat alkavat rajaamaan tuotantoa, että myytävää riittää pidempään ja paremmalla katteella joka johtaa polttonesteiden hinnannnousuun. Lopputulos on kuitenkin sama.
Eli korjaisin asian niin, että vuonna 2035 kaikki myytävät polttomoottorit pitää toimia biopolttoaineilla, riippumatta sovelluskohteesta.
En kuitenkaan usko että tuo asiaa mitään muuttaa kun biopolttoaineet ovat niin kalliita, että ne jää helposti sellaisiin kohteisiin missä esimerkiksi akkutekniikka ei syystä tai toisesta sovi.
”Olisi välttämätöntä löytyä muita materiaaleja ja teknologiaa akkuihin, jos meinataan onnistua ja vaikka niitä viikottain esitellään, niin niitä ei tule.”
Ei tarvitse välttämättä olla akkuja. Voihan sitä tehdä myös vaikka polttokennoja.
”Eli sama virhe toistetaan autoilussa, mikä on toistettu sähkön tuotannossa. On ajettu fossiiliset voimalat alas, ennen kun korvaavia uusiutuvia on rakennettu tilalle.”
Öljy korvaaminen pitää aloittaa vielä kun sen korvaaminen onnistuu helposti. Tämä on kuin tekisi asuntoon putkiremontin. Se tehdään ennen kuin tulee vesivahinko.
Älä unohda sitä faktaa että öljyvarat hupenevat. Sille tehdään se korvaava vaikka väkisin tai sitten saa vaikka mennä polkuautolla. Jokainen sopeutuu miten parhaaksi näkee.
”Itse ajelin sähköautolla tosiaan noin 25.000tkm. Ihan hyvin pärjäs ja kiva peli, vaikkakin 2 kertaa kalliimpi oli suhteessa polttikseen, mutta mulla ei ole mitään vastaan sähköautoja ja niiden kehitystä, silloin kun se tapahtuu vapaalla markkinalla ilman pakkoja ja veronmaksajien elämisen kurjistamista.”
Eikö se kurjistaisi veronmaksajia että ostavat uuden polttomoottoriauton ja sitten kielletään parin vuoden kuluttua bensiinin myynti kuluttajille? Aina voi ostaa uuden auton vapailla markkinoilla.
En kuitenkaan kannata väkisin sähköistämistä että se toimii ihan hyvin kun ne polttomoottorit tehdään toimimaan vaikka etanolilla tai biodieselillä vuonna 2035. Täällä kyllä maaöljypohjaisilla polttoaineilla toimivia autoja riittää silloin vielä pitkälle 2060 luvulle saakka. Öljyä kuitenkin riittäisi pitkälle 2070-luvulle että joku panssarivaunu saattaa sellaista vielä käyttää vaikka liikenteestä olisi kadonnut 15v aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ta ei kiinnosta biopolttoaineet. Se on ongelma, sillä yhdessä sähköautojen kanssa öljyn riittävyys ja hintaongelma olisi fiksuin ratkaista, kunhan aikataulu on järkevä, kuten vähän annoit ymmärtää.
Kommentistasi tuli mieleen, että tosiaan maailman kaikki öljyvarat tullaan joka tapauksessa käyttämään loppuun. Mikä se vaikutus sitten on ilmastoon, että lopetaanko se öljyn kulutus jossain osassa maapalloa muutama vuosi aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo minun pointti oli vähän se, että mielestäni öljyvarat todellakin tullaan käyttämään viimeistä pisaraa myöten ja niin varmaan kaasukin. Toivoa sopii että kaikkea kivihiiltä ei polteta pois ja kaavita koko Suomen maaperän turvetta parissa sukupolvessa ilmaan poltettavaksi. Mielestäni se ympäristöpuoli pitää huolehtia ajamalla fossiilisten käyttö hallitusti alas josta osa kivihiilestä jäisi sinne maankuoreen ja rakennetaan energiajärjestelmä uusiutuvalle energialle, siirtymäaikana sitten tarvitsee ydinvoimaakin.
Loput öljyt ja kaasut ilmakehään poltettuna on kuiten aika paljon että pitäisi sitten vaikka metsittää sahara tai jotain muuta vastaavaa tasapainottamista.
Eli tosiaankin jos kulutus jatkaa eksponentiaalista kasvuaan, halpa öljy loppuisi jo ennen vuotta 2050 mutta todennäköisesti riittää pitkälle 2070-luvulle kun tuotannön lisäys lopetetaan ja ihmiskunta kuluttaa samaan tapaan kuin nyt. Kysynnän kasvu sen sijaan jatkuu kun ihmismäärä kasvaa yli 10 miljardin ja suuri osa maailmaa joka ei vielä kuluta, siirtyy myös kuluttamaan. Se vaikuttaa öljyn maailmanmarkkinahintaan ja vaikuttaa erityisesti maihin jotka ovat syrjässä, joissa pitkiä välimatkoja ilman omaa öljyn tuotantoa. Esimerkiksi Suomeen.
Tuo vuoden 2035 aikataulu tuntuu sopivan tähän täysin kun ottaa huomioon, että ne vanhat autot on vuosikymmeniä käytössä vielä sen jälkeen ja kyllä sitä öljyä käytetään muuallekin kuin autoihin.
Yksi merkittävä syy tietenkin on se että Euroopassa ei haluta olla rähmällään arabeille eikä Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa nimenomaan ollaan haluttu rähmälleen venäjä ja arabit.
”Suomessa on 9,08 miljoonaa hehtaaria turvemaata eli noin kolmannes Suomen maapinta-alasta. Siitä 0,6 prosenttia on turvetuotantoon käytettyä pinta-alaa. Energiaturpeen kysynnän nopean laskun takia aktiivinen turvetuotantoala on vähentynyt nopeasti viime vuosina ja oli vuonna 2021 enää noin 30 000 ha. Energiaturpeella katettiin pari prosenttia Suomen kokonaisenergiankulutuksesta vuonna 2021.”
https://www.bioenergia.fi/tietopankki/turve/
Jos Suomessa on ollut käytössä 0,6% turvemaasta, niin se ei ole ole loppumassa, vaikka kolikonheittäjät sanois mitä.
https://www.yrittajat.fi/uutiset/turvetuottaja-miika-ajaa-huomenna-rekkansa-eduntatalon-eteen-katkera-kolikon-heitto-yha-mielessa-alasajo-ei-saa-jatkua/
Turpeen alasajo nimenomaan on vapaaehtoinen liike putinin ja arbian syliin. Joskin pieniliike, mutta kuitenkin.
EU ei kelpuuta Suomen ojittamattomia soita hiilinieluiksi.
”Suomessa tällaisia suoalueita on noin neljä miljoonaa hehtaaria. Hehtaari suota sitoo suurin piirtein tonnin hiilidioksidia vuodessa. Kyse on siis noin neljän miljoonan tonnin hiilinielusta. Määrä vastaa melkein henkilöautoliikenteen vuotuisia noin viiden miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöjä. ”
https://www.verkkouutiset.fi/a/onko-suomea-huijattu-te-miljoonien-hehtaarien-hiilinielua-ei-huomioida/#d06beae5
Suomi on metsäisimpiä maita EU:ssa ja nuo suot hiilinieluna, mutta koko paletti pyritään kääntämään päin vastoin ja viheridealistit ja eu keksivät kaiken aikaa porsaanreikiä kääntääkseen mustan valkoiseksi.
Tehtiin me täällä Suomessa niin tai näin, niin ilmastoon emme voi vaikuttaa. Asia lienee kiistattoman yksimielinen, mutta näillä kaiken maailman veroilla ja pakoilla voidaan merkittävästi vaikuttaa elämän laatuun.
Fossiilisen energian käytöstä pitäisi päättää globaalisti, mutta sitä ei tule tapahtumaan. Kuten totesit, niin lisääntyä väkimäärä maailmassa haluaa yhä laajemmin kulutustuotteita, jotka käyttävät energiaa.
Mitä enemmän me euroopassa teemme vihreää siirtymää, sitä enemmän muualla maailmassa tuotetaan tavaraa ja tuodaan eurooppaan ja samalla se kansa siellä muualla vaurastuu ja alkaa kuluttamaan.
On tekopyhää ajatella, että öljyn polttamisen siirtäminen eripaikkaan maailmalla vaikuttaisi ilmastoon.
Ajatuksesi Biopolttoaineiden pitämisessä kehityksessä mukana on mielestäni järkevää, vaikka se ei vielä kannattavaa olekaan, mutta pitäisin myös turpeen mukana, niin kauan, kun mittakaava on kohtuullinen kokonaishehtaareihin nähden.
Soieden ojitukset on pilannut kirkkaita järviä. Kävin juuri yhdellä mökillä asentamassa ilmalämpöpumppua ja siellä isäntä surkutteli, kun suon ojitus oli johtanut ennen kirkkaan järven samenemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomessa on ollut käytössä 0,6% turvemaasta, niin se ei ole ole loppumassa, vaikka kolikonheittäjät sanois mitä.”
Polttoturpeen muodostuminen kestää tuhansia vuosia (se pinta kun on pelkkää höttöä), että ei sitä turvemaata pitäisi olla kerralla paljoakaan käytössä.
Eli monta vuotta kestää kun 0,6% turvemaasta on kaluttu paljaaksi, että siirtyy siitä sitten seuraavalle alueelle? Tämän vuosiluvun ja turvemaan käyttöasteen pitäisi olla samassa suhteessa sen kanssa kuinka monta vuosituhatta kestää polttoturpeen muodostuminen että sitä voidaan käyttää uusiutuvasti. Tarkoitus kun olisi että ei kaluta koko Suomen maaperää paljaaksi parissa sukupolvessa.
”Tehtiin me täällä Suomessa niin tai näin, niin ilmastoon emme voi vaikuttaa.”
Voidaan toki, noudattamalla sopimuksia joita on yhdessä tehty. Jos me emme noudata sopimuksia, ei noudata kukaan muukaan.
Tietenkin voidaan noudattaa sopimuksia omista kansallisista intresseistä katsottuna kun meidän etu on vähentää öljyriippuvuutta nopeasti johtuen pitkistä välimatkoista, syrjäisyydestä ja puuttuvasta öljyntuotannosta ja tähän ei ilmasto liity millään tavalla. Öljyvarojen rajallisuus tekee sen ensisijaisen tarpeen.
”Mitä enemmän me euroopassa teemme vihreää siirtymää, sitä enemmän muualla maailmassa tuotetaan tavaraa ja tuodaan eurooppaan ja samalla se kansa siellä muualla vaurastuu ja alkaa kuluttamaan.”
Eiköhän se ole toivottavaa että elintaso muuallakin nousisi sille tasolle että voisi tyttöjä kouluttaa ja huolehtia eläketurvasta niin lisääntyisivät vähemmän. Meillähän on oikeastaan ylikulutusta minkä optimointi on kaikin puolin järkevää.
”On tekopyhää ajatella, että öljyn polttamisen siirtäminen eripaikkaan maailmalla vaikuttaisi ilmastoon.”
En ole sellaista sanonutkaan. Sen sijaan se on Suomelle kriittistä opetella elämään polttamalla vähemmän öljyä johtuen siitä, että 90% rahdista ja ihmisistä liikkuu kumipyörillä, on pitkät välimatkat ja sitten se rahti vielä siirtyy itämeren yli öljyä polttamalla. Tämä riippuvuus on todella paha ja on meidän kansallinen intressi esimerkiksi puolittaa öljyn käyttö esimerkiksi seuraavan 10v aikana sieltä mistä se helposti käy, kuten vaikka pillurallittelusta, huvimönkkäriajelusta, öljylämmityksestä, huvimatkoista, tarpeettomista työmatkoista…
Suomessahan eletään kuin siat pellossa ja paljon on työelämässä sellaista hölmöilyä että ihminen siirtyy eri paikkaan sen takia että työstä voitaisiin laskuttaa. Tai se aivan älytön typeryys että ihmisten kodit, työpaikat, kauppa, lasten hoitopaikka ja lasten isovanhemmat ovat levällään eri paikoissa ja niiden välillä liikutaan autolla. Noita turhia kilometrejä optimoimalla saisi myös paljon säästöä.
Sen sijaan maataloudessa voisi vaikka tukea jotenkin polttoaineita huoltovarmuussyistä että olisi sitä ravinnontuotantoa täällä.
”Ajatuksesi Biopolttoaineiden pitämisessä kehityksessä mukana on mielestäni järkevää, vaikka se ei vielä kannattavaa olekaan, mutta pitäisin myös turpeen mukana, niin kauan, kun mittakaava on kohtuullinen kokonaishehtaareihin nähden.”
Minunkin mielestäni turve kannattaa pitää, kunhan kulutus pysyy uusiutumistahtinsa rajoissa. Mielestäni Suomessa turpeen käytön huippuaikoina taisi mennä jo vähän yli uusiutumistahtinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin no, itse kuulun niihin hyväuskoisiin hölmöihin, joka ihan ilman pakkoa omasta halusta hankin sähköauton jo 2014 ensimmäisenä kotikaupungissani.
Markkinataloudessa asiat menee läpi jos ne kannattaa. Kommunismissa ne pakotetaan menemään vaikka ei kannattaisi ja EU tasolla ollaan jossain välimuodossa, missä tuottaja voi lobata kannattamattoman asian läpi ja tukea alan tutkijoita ja poliitikoita tavoitteen saavuttaakseen ja sijoittajan työkaluna poliitikot sitten pakottavat kannattamattomatkin asiat läpi, varsinkin jos löytää salkustaan 600.000e rahoja yllättäen.
Jos ei muuten mene läpi, niin luodaan jokin uhka/pelko yleensä sota jotain vastaan. Joko ihan fyysisesti, tai terrorismia, tai vaikka ilmastoa vastaan.
Näin saadaan tarpeeksi kannatusta, kun annetaan ymmärtää, että joko teet kuten sanotaan, tai maailmanloppu tulee hetkenä minä hyvänsä.
Näin toimii EU politiikka, jota Suomi tukee 100% loppuun asti, koska ei koskaan. Siis ei koskaan laita vastaan mihinkään asiaan mitään, muuta kun näennäisesti säilyttääkseen äänestäjiensä silmissä edes jonkinlaisen ymmärryksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne katalysaattorit tainneet lopulta hirveästi vaikuttaa auton hintaan ainakaan pitkää aikaa?
Mutta sen verran varsinkin silloin alkuun, että nyt ne viedään edelleen käsistä tai autoista, omin luvin.
Vanhemman auton katista saa kuulemma enemmän kun uudemman.
Myin katsastettua Opel Vectraa, joka oli 2004vm ja ajokunnossa kaikin puolin ja kysyin, että miten arvokas katti on, niin kuulemma liian uusi auto, ettei katti ollu ku pari sataa. Saattoi puhua palturia, mutta en tiedä. 400e muistaakseni auton kokonaisena katteineen sitten myin.
Ilmoita asiaton viesti
Olin 1980-luvun lopulla opiskelemassa autotekniikkaa ja autojen päästöjen rajoittaminen oli silloin tapetilla. Periaatteessa vaihtoehtoja oli kaksi: laihaseostekniikka, jolla päästöjä olisi rajoitettu pienentämällä moottorissa poltettavan polttoaineen määrää tai kolmitoimikatalysaattori, joka muuntaa pakokaasujen haitalliset yhdisteet vähemmän haitallisiksi. Jälkimmäinen vaihtoehto edellytti hyvin tarkan polttoaine-/ilmasuhteen ja käytännössä huomattavasti aiemmin käytettyjä kaasuttimia kalliimman polttoaineenruiskutuslaitteiston. Katalysaattori edellyttää toimiakseen myös huomattavan rikkaan seoksen, joten polttoainettakin kuluu kaikkineen enemmän. Polttoaineen ruiskutuslaitteiden myynti jokaiseen henkilöautoon olisi ollut niiden valmistajille (enimmäkseen Bocsh) iso bisnes ja siksi lobbasivat vahvasti katalysaattoriratkaisun puolesta. Lakiin kirjattiinkin sitten juuri tuo tietty tekniikka (katalysaattori) eikä esimerkiksi päästörajoja, jotka olisi voitu saavuttaa muillakin keinoilla. Katalysaattorin + ruiskutuslaitteiston lisähintaa autossa ei ollut siten helppo havaita, koska vaihtoehtoja ei enää ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä 1980-luvulla ruiskutuslaitteistoa ollut kuin kalliimmissa erikoismalleissa, joiden ostajat olivat valmiita maksamaan lisähintaa tästä ominaisuudesta. Katalysaattorien myötä ne tulivat kaikkiin autoihin. Oleellista on kuitenkin se, että kun katalysaattoritekniikka kirjattiin lakiin, niin vaihtoehtoisten ratkaisujen tutkiminen loppui. Ne olisivat voineet tarjota pienemmät kokonaispäästöt ja pienemmän polttoaineen kutuksen edullisemmin. Tosin tulihan muutos sitten dieselgaten myötä 2010-luvulla, kun polttomoottorien käytön lopettamiselle asetettiin aikaraja.
Ilmoita asiaton viesti
Juu onhan muuta euta kalliimmat autot ja alkoholi jonkinlainen saavutus eussa.
Ilmoita asiaton viesti
Liikenteen sähköistäminen on yksi niistä pähkähulluista ideologisista punavihreistä hankkeista, joissa ideologia menee tosiasioiden edelle. Maapallon mineraalivarat eivät riitä liikenteen sähköistämiseen ja punavihreiden poliitikkojen tulisi lopettaa ideologinen leijuminen ja palata takaisin maan pinnalle.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/maailman-mineraalit-eivat-riita-liikenteen-sahkoistymiseen-vaittaa-gtk/f5103baf-2f58-41eb-bb69-75cfe35c8bcf
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mineraalivarannot-eivat-riita-fossiilittomien-energiajarjestelmien-rakentamiseen-venajalla-ja-kiinalla-tiukka-ote-maametalleista/8414724
Ilmoita asiaton viesti
”Maapallon mineraalivarat eivät riitä liikenteen sähköistämiseen”
Samaa sanottiin tietoliikenteestä että ei riitä mitenkään kupari siihen. Tekivät sitten niitä kaapeleita kuidulla. Sähköauton saa niinikään myös ilman isoa akustoa käyttämällä polttokennoa.
Toki voidaan lopettaa myös autoilu. Vain se on varmaa että maaöljyjalosteiden polttaminen sähköä, lämpöä ja liikkumista varten loppuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Vain se on varmaa että maaöljyjalosteiden polttaminen sähköä, lämpöä ja liikkumista varten loppuu.”
Näitä tulevaisuuden ennustajia on nähty ennenkin ja valtaosa on ollut väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Matematiikalla asian todistaa oikeaksi. Syynä on yksinkertaisesti öljynkulutuksen exponentiaalinen kasvu.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkuisen on ristiriitaisia noi sinun juttusi, ensin mielestäsi öljykulutus lopetetaan ja sitten se yhtäkkiä kasvaakin exponentiaalisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Öljynkulutus on kasvanut sieltä 1800-luvulta saakka eksponentiaalisesti. Eksponentiaalinen kasvu tarkoittaa sitä, että öljyvarat loppuvat hyvin nopeasti joten se tarkoittaa öljyn käytön lopettamista väkisin kun sitä ei yksinkertaisesti saa halvalla mistään.
En kuitenkaan usko tähän vaan pidän todennäköisenä, että öljyntuottajat lopettavat tuotannon lisäyksen ja jäädyttävät sen johonkin tasoon. Silloin öljyä riitää vuosikymmeniä pidempään mutta hinta toki nousee vähitellen kysynnän kasvaessa. Loppuu sitten vain köyhiltä bensiinin ja dieselin käyttö vähitellen.
Ilmoita asiaton viesti
Öljyn piti loppua jo 70-luvulla, silti sitä riittää vielä. Autojen käyttämää polttoainetta voidaan tehdä muustakin kuin maaöljystä. Mutta aika huvittavaa, että kun tutkijat esittävät etteivät mineraalivarat riitä liikenteen sähköistämiseen, niin sinun mukaasi ne tulevat riittämään. Mutta öljy josta autojen bensa tehdään tulee mielestäsi loppumaan, vaikka kuten jo tuli todettua, bensaa voidaan tehdä muustakin kuin maaöljystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Öljyn piti loppua jo 70-luvulla, silti sitä riittää vielä.”
Ei pitänyt. 70-luvulla ennustettiin että öljyhuippu voisi tulla vuonna 2000 mutta aikataulu siirtyi vuosikymmeniä eteenpäin kun saatiin porattua syvemmältäkin meristä ja lisäksi löydetty merkittäviä öljyesiintymiä sen jälkeen. Mutta ei se öljyn rajallisuus kuitenkaan mihinkään muuttunut.
”Mutta öljy josta autojen bensa tehdään tulee mielestäsi loppumaan, vaikka kuten jo tuli todettua, bensaa voidaan tehdä muustakin kuin maaöljystä. ”
Niin voi, saat nytkin tehdä itse bensiinisi niin ei tarvitse niistä veroista välittää.
Ilmeisestikin bensiiniä ei veroteta tarpeeksi kun ihmiset eivät jaksa nähdä vaivaa tehdäkseen itse halpaa bensaa.
Ilmoita asiaton viesti
”…jotta pääsevät huvikseen kesämökille uudella sähköautolla…”.
Emme pääse. Viime kesänä puolet mökkikeikoistaimme vedimme henkilöauton peräkärryä perässämme. Emme huviksemme, vaan tarpeeseen. Hyvin harvassa sähköautossa edes on vetokoukkua ja jos sellaisen väkisin autoonsa asentaa, takuu raukeaa ja sähkö loppuu jo matkan alussa. Peräkärryllä siis pitäisi aina kuljettaa ainakin aggregaattia ja sille polttoainetta. Kuikahan suuren aggregaatin kärryä vetävä sähköauto mahtaa tarvita jatkuvassa latauksessa ?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, koska henkilöautoissa vetokoukku on muualla harvinaisuus. No, asuntovaunuja nyt toki myydään lähinnä Euroopassa henkilöautoilla vedettävinä, muualla vetohommat tapahtuvat ihan muulla kalustolla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän ongelmaa tällä aggregaatin raahaamisella paikasta toiseen yritetään ratkoa?
Ilmoita asiaton viesti
Metrolla töihin…🤔…..🤣
Ilmoita asiaton viesti