Euroon liityttiin kansalaisten valtuutukseella?
Laitetaas tänne Haavistomyllyn sekaan vähän muutakin välillä.
Lueskelin ajankuluks lukion yhteiskuntaopin kirjaa kun siitä oli nuorisolla kokeet juuri ja lähinnä euroopasta.
Hieman särähti tuo otsikossani viittaama väite korvaan.
Mitään kansanäänestystä ei eurosta pidetty ja vaikka käytännössä euroon liityttiin jo eu:hun liittyessä, niin tätä ei kerrottu kansalle.
Ei tietääkseni missään sanottu, että EU:hun liittyminen tarkoittaa sitten peruuttamatonta pakkoliitosta euroon.
Kansanedustajien valtuuttamana toimimistakaan ei oikein voi selittää, kun 1999 vaaleissa ei ainakaan muistini mukaan euroasiaa käsitelty. Korjatkaa jos olen väärässä.
Tuosta kuvan tekstistä voisi vetää aasinsillan elpymisvälineeseen.
750miljardin paketti on peruuttamaton sopimus. Tai ainakin sen luontoinen vastuiden pitkän kestoajan vuoksi.
Tuosta elpymisvälineestä tulisi kansan saada päättää, aivan kun olisi pitänyt eurostakin.
Marinilla ei ole minkäänlaista kansan mandaattia asiaan ja asia itsessään on kyseenalainen jo siksi, että se on täysin kiistattomasti vastoin eu:n sopimuksia ja periaatteita. Oikeusvaltioperiaatteen sotkeminen siihen on täysi vitsi, jonka tarkoitus on vain siirtää huomio pois itse asiasta, joka ei kestä päivänvaloa.
Ja näkeekö joku tilanteen, jossa Marin sanoo, et Suomi ei nyt lähdekään mukaan, kun oikeusvaltioperiaatteen sisällyttäminen on kiistattomasti ja yksimielisesti sanktioineen epäpätevä?
Tosin kuvan tekstissä viitataan myös Kreikkaan. Soini huusi suu vaahdossa missä eu siellä ongelma ja ettei mitään kreikkapaketteja hyväksytä.
Kansa äänesti, tuli jytky, mutta jytky valahti housuun saman tein kun alkoi hallitusneuvottelut. Ekasta jytkystä ei hallituspaikkaa lohjennut, vai halusiko Soini edes, en muista, mutta 5 paikasta nousu 39 eduskuntajakkaraan euron pelastamisen kritiikillä jäi aika vaisuksi.
Toisella kerralla sitten perussuomalaisten kärkitiimi oli isona puolueena sulautunut jo maan tavoille, eli oma etu kärkeen ja hyvälle pallille maksoi mitä maksoi.
Soinin johtamat Perussuomalaiset saivat kansalta vahvan tuen demokraattisilla vaaleilla kritisoidessaan jyrkästi euronpelastuspaketteja, mutta kuinkas sitten kävikään.
No takkihan siinä heilahti kuten Paavo tässä youtube pätkässä osuvasti näyttää
Perussuomalaisten kannatus laski kuin Palanderi mäkeä ja päätyi sinne 10% tienoille.
Episodihan sai mitä kummallisemman käänteen, kun Perussuomalaisten kenttä kertoi Soinille mitä mieltä se tuollaisesta petturuudesta on ja puolue valitsi demokraattisilla vaaleillaan uudeksi johtajakseen Jussi Halla-Ahon. Kummallisuus alkoi siitä, kun yllättäen puolue ei enää ollutkaan hallituskelpoinen.
Sipilä piirteli eropaperin ja starttasi lentokoneensa
ja lähti kiikuttamaan sitä Presidentille kultarantaan, mutta sitten yllättäen viime metreillä joku sen siinä keksi ja Perussuomalaisista irtosi tuo takinkääntöporukka ja ne jollain ihmeen keinolla kuitenkin veivät perussuomalaisten äänestäjiltä saaman mandaatin mukanaan, puolueesta irtautuessaan. En vieläkään käsitä, miten tämä on mahdollista.
Loikkarit perustelivat eroaan esimerkiksi Jussin saamilla natsitervehdyksillä, joista Elovaara esitti todisteeksi kuvaa, joka ei sitten koskenutkaan kyseistä asiaa.
Sipilä ja loikkarit vakuuttelivat, että mitään suunnitelmia ei ollut loikkaamisesta tehty, ennen PS vaaleja.
No takakontissa matkustaminen ei auttanut, vaan olihan se nyt sovittu tietenkin jo etukäteen.
Sipilä tosin ei tätä myöntänyt.
Tälläistä kaikkea tässä euron pelastelussa on nähty. Rahaa syydetään pohjattomaan kaivoon niin kauan, kun euro hajoaa.
Ikävä kyllä nykyinen hallituksemme, jossa muuten on roiman vaalitappion kärsinyt apupuolue keskusta, on tekemässä suurinta virhettä sitten euroon liittymisen, eli hyväksymässä takuupaperin, millä Suomesta tulee maksaja vielä vuosikymmeniä euron hajoamisen jälkeenkin.
En edes muista enää, mistä mun piti kirjottaa, joten tämä kirjoitus voi olla varsin sekavaa teksiä ja vaikea ymmärtää sen tarkoitusta, mutta menköön painoon nyt näin.
Tiivistän näin. Lukion oppikirja kaunisteli euroon liittymisen demokraattisuutta (mielipide), euronpelastaminen aiheuttanut kiistaa ja johtanut erikoisiin tapahtumiin.
Itselle on muodostunut mielipide, että oli siellä hallituksessa sitten ihan mikä porukka tahansa, niin ne ovat siellä aina edustamassa euroa. Ei Suomea.
Ovat valmiita pakottamaan veronmaksajien maksamaan rajattomasti muiden maiden velkoja ja ovat valmiita ottamaan duunareidemme taskusta rahaa, lähettääkseen sen vaikka Italiaan, jotta niiden ei siellä tarvitse maksaa veroa niin paljoa, jotta se riittäisi kuluihinsa.
Euro ei tuhoa meitä. Sen tekee oma hallituksemme kokoonpanosta riippumatta.
Näin kasvatetaan sukupolvi, joka ei enää tule tietämään totuutta eikä enää usko, kun siitä heille kerrotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ai kauheeta, Kansan enemmistö äänestää koko ajan väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei aukee oikein, että mitä tuolla tarkoitat? Kansahan on äänestäny persuja kun luulivat näin pääsevän euron pelastuspaketeista eroon. Kansa jätti myös äänestämättä keskustaa kun luuli pääsevänsä niistä eroon. Ei toiminu sekään.
Otsikko ja juttu pohjautui euroon. Siitä kansa ei ole saanut äänestää, kuten tuskin tuosta elpymisvälineestäkään.
En näe väärin äänestämistä. Lähinnä äänien väärinkäyttöä ja sitä ettei ole äänestetty lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
No sitä vaan mietin, että eikö euron käyttöönotosta ole parisenkymmentä vuotta, eikä persujen viidenkymmenen prosentin ylitystä moninaisissa vaaleissa ole saavutettu. Mikä mättää?
Ilmoita asiaton viesti
Jos eurosta äänestettäisiin nyt niin kansa äänestäisi sen puolesta. Ihan niinkun eu:stakin.
Vaikka olen samoilla linjoilla kun suurin osa ekonomisteista, että eurosta on Suomelle enemmän haittaa kun hyötyä, en näe minkäänlaista mahdollista keinoa irrota eurosta, enkä siitä siksi haaveile.
Tehty mikä tehty, myöhästä rypistellä paskat housussa.
Se on ihan eri asia, kun sit nämä mahdolliset asiat, eli päättää siitä miten paljon tuohon euron pelastamiseen vielä laitetaan veroeuroja ja varsinkin tilanteessa, jossa on täysin selvää, että euro ei mitenkään voi toimia itsenäisten valtioiden valuuttana. Nyt nämä tulevat vuosikymmenet kamppaillaan siitä, että saavutetaanko liittovaltio, jossa eurolla olisi edes teoriassa mahdolista toimia, ennen, kun euro päätyy lopulliseen tuhoonsa, josta Sauli Niinistökin välillä varoittelee.
Persut ei ole saanu 50% kannatusta. Niinistö sai yli 70% ja on sitä mieltä, että euro saattaa menettää arvostuksensa mikäli tuo tyhjästä rahanluominen ei lopu.
Ilmoita asiaton viesti
Eurossa parasta on se, ettei tartte vaihtaa markkoja jos menee vaikka saksaan,….
Ilmoita asiaton viesti
Täh? Mikä ihmeen Visa?
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Toi just, kun se ainoo hyötykään ei oikein päde korttien kans.
Euron kannatusta kun mitataan Suomessa, niin kuinkahan moni vastaaja miettii siinä yhteisvaluuttaa saati ymmärtää eroa oman rahapolitiikan ja ekp:lle ulkoistetun välillä.
Ilmoita asiaton viesti
” Kansanedustajien valtuuttamana toimimistakaan ei oikein voi selittää, kun 1999 vaaleissa ei ainakaan muistini mukaan euroasiaa käsitelty. Korjatkaa jos olen väärässä. ”
Pitää korjata. Vuonna 1999 Suomi oli ERM II-vaiheessa, jolloin markka oli edelleen käteisvaluuttana, mutta kansalaisilla olisi pitänyt olla selkeästi tiedossa, että eurovaluutta on tulossa käteisvaluutaksi kolmen vuoden kuluttua, jos ei muuta päätetä. Lisäksi samaan aikaan oli lepäämässä uusi perustuslaki, jonka lopulliseen hyväksymiseen uusi valittava eduskunta vaikuttaisi ja tämäkin olisi äänestäjillä pitänyt olla myös selkeästi tiedossa.
On kuitenkin niin, että yllättävän harvoja äänestäjiä tällaiset asiat kiinnostavat ja varsin monet etenkään matalasti koulutetut eivät seuraa minkään tason politiikkaa tiedotusvälineistä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-suomi-survottiin-euroliittoon/fa3d4d2a-0ffa-3174-961a-ce04cbbfe12b
Korjattavaa on myös tossa mun vuosiluvussa, sillä 1999 vaaleissa asiahan oli jo paketissa.
Eli 1999 vaaleissa ei kansalla enää ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.
Ja ton linkin jutun mukaan asiaa käsiteltiin 1998 ja kun kokoomus ja demarit sanoi että asia on jo päätetty eu:n sopparissa, niin turhaahan se olisi enää ollut. Ja niin se päätetty olikin, kun joskus tuon sopparin luin.
Linkin jutun mukaan eurolla ei missään kyselyissä ollut enemmistön kannatusta euroon.
Lipponen uskoi Suomen hyötyvän olemalla ainoo pohjoismaa eurossa ja näin saaden vaikutusvaltaa.
Ehkä jossain määrin näin olikin, mutta ekp on täysin itsenäinen eikä kuuntele poliitikko, joten keskustan esiin nostamat huolet yhteisen rahapolitiikan toimivuudesta erialaisten jäsenmaiden välisten taloustilanteiden kanssa oli tosia kuten hyvin selvästi on nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse kokenut kuinka EU asioita on informoitu jopa kouluissa. Opetuksessa sen kritisointi on jäänyt taka-allalle.
Kannattajien perusteet euron puolesta ovat tysin älyttömiä tai niitä ei ole ollenkaan.
Nykyisten tukipakettien suhteen ei olla käyty parlamentaalista kierrosta ollenkaan; kaikki tapahtuu Saksan,Ranskan esitysten pohjalta josta sitten on neuvoteltu ; mielestäni neuvottelutulos on ollut huono koska se velkaannuttaa jäsenmaita eikä ole ratkaissut talousongelmia.
Nykyään on nähtävissä konkreettisesti eurosta johtuvien kielteisten vaikutusten seurauksia mm. kuntatalouden historian huonona tilana joka taas on seurasta vajoavasta valtiotaloudesta joka taas johtuu siitä että euro on aiheuttanut Suomessa konkursseja ja yritysten keskittymistä.
Yritiyksiä on myös myyty surutta ulkomaalaisomistukseen ilman että Suomalaiset olisivat tähän pystyneet vaikuttamaan; valtaa käyttää enemmän rahoitusyhtiöt tai omistajaohjaus jota kautta politiikan suosikit näytttää loistavan julkisuudessa paremmin vaikka EU krittiikkiä esittäisiin kuinka nerokkaalla , pätevällä , asiallisesti tahansa.
Tästä on tullut uskon asia missä vaihtoehtoinen äänestäminen on lähes mahdotonta.
Tulevissa kuntavaaleissa olisi teoriassa mahollista suunnata äänet eurokriittisille voimille siten että mikään ääriliike ei tästä vahvistuisi mutta todella marginaalissa.
Tiedä sitten pitäiskö Suomeen perustaa uusi eurokriittinen puoluen vihreiden tapaan jonne kelpaisi kaikki vanhoista puolueista tutut ammattipoliitikot mutta jotka ovat jääneet päätöksenteossa ulkokehälle.
Mielestäni onnetonta jos ei saada poleemista keskustelua aikaan vaan todetaan että yksittäiset ihmiset yrittää tuoda epäkohtia esiin mutta ei sitten jakseta syventyä siihen mistä on kyse.
Vahva usko euroon riittää…
Todelinen uhkakuva voi olla yhteiskuntarauhan rikkoutuminen sitten jos/kun inhimillinen politikointi jää tappiolle ääriliikkeiden suhteen.
Suomessa tästä saatiin eräänlainen maistiainen Sipilän hallituksen aikaan joka vaikutti todella dramaattisella tavalla ihmisten elämään.
Työttömiin niin että senaatintorilla nähtiin jonkinmoinen huutokilpailu siitä kuinka työvoimapolitiikkaa harjoitettiin.
Voisi sanoa että Suomi on saavuttanut velkavankeuden suhteessa EU:iin.
Sen harkoittamaan rahapolitiikkaan vaikuttaminen on saatu taputeltua melko alhaiselle tasolle vaikka nykyisen median kautta on luotu täysin erilainen mielikuva.
Suomis tarisi myös uusia lehtiä tms. joka pitäisi enemmän muiden ihmisten puolta kuin pelkän valtaeliitin !
Luulen että kiinnostus politiikkaan nousisi jos ilman mielipidekirjoituksia jääneet tahot saisivat enemmän äänensä esiin ja sitäkautta voitaisiin vaikuttaa politiikan oikeudenmukaisuuteen.
Nykyään näin ei tapahdu : varallisuus jakaantuu täysin mahdottomalla tavalla jossa yhtäältä valitellaan sitä että yritysten olisi vaikea toimia kun verotus on liijan kireä jane.
Toisaalta on uutisoitu että 1% rikkaimmista omistaa yli puolet maapallon varallisuudesta…
Yksi hyvä elokuva aiheesta tuli nähtyä : Kuninkaan hologrammi.
Ei ole verotusongelmia, ammattiliittoa jane jane jane…
Valtavaa harvojen rikkaiden tarpeiden tyydyttämistä jota voisi kärjistäen kuvata rikkaiden kasvukseskuksen rakenteluksi jossa vallitsee hyperkapitalismi vaikka elettäisiin Kiinassa.
Made in Hong Kong.
Ilmoita asiaton viesti