Hallitus laati tiekartan -Suomi konkurssiin 2035 mennessä

https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-laati-tiekartan-hiilineutraaliin-suomeen-edellakavijyys-ilmastotoimissa-luo-mahdollisuuksia-koko-suomeen

Tämä on kun kusisi housuunsa. Voi lämmittää hetken.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tutkijaryhma-laski-mita-tiukka-ilmastopolitiikka-tarkoittaa-talouskasvulle-nopeat-paastoleikkaukset-ja-talouskasvu-mahdollista-yhdistaa/c050bfdf-b3b9-4892-81c7-17ef71596959

Onhan se totta, että talouskasvua voi saada aikaan mistä vaan.

Niin kauan, kun on joku syy, minkä takia voidaan ottaa velkaa, voi talous kasvaa. Kun joku päättää investoida vaikka ilmalämpöpumppuun, se ottaa lainaa rahoittajalta ja valtio ottaa lisäksi myös lainaa ja osin rahoittaa  ja Kiinassa sitten pienet ihmiset rakentaa pumpun, laivat rahtaa, rekat kuskaa, rahoitusvirkailijat rahoittaa, tulliviranomaiset tullaa, lainsäätäjät säätä, asentajat asentaa ja näin kasvaa koko maailman talous.

Mutta.

Öljypoltinasentaja ei asenna, muurarit ei muuraa piippuja, öljysäiliökuski ei kuskaa, poltinta ja lämmityskattilaa ei valmisteta, ei tullata, ei rahdata. Öljylautalla ei porata.

Jos korvataan vanhaa uudella, niin mistä se kasvu tulee, jos katsotaan asiaa sellaisella aikajanalla, kun on järkevää?

Varsinkin, kun nyt vielä vihreän siirtymän yhteydessä suuressa roolissa on kustannustehokkuus.

Eli samalla kun korvataan vanha uudella, niin sen uuden tekemiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan yhä vähemmän työtunteja.

Mitä tehdään sitten vuonna 2035 kun maailma on pelastettu?

Minäpä kerron. Silloin ihmetellään, että millä helvetillä me maksamme nämä velat, jotka ollaan otettu 2020 luvulla, jotta voidaan toteuttaa maailman hulluin päähänpisto, eli saavuttaa konkurssi ensimmäisenä.

Kun kaikki vanha epätehokas ja energiatehon on korvattu uudella tehokkaammalla (LUE: tehokas=vähemmän työpaikkoja) ja talouskasvuakin on jossain määrin saatu, kun vihreäsiirtymä on maksettu velkarahalla, niin meillä on ongelma.

Juuri kun pitäisi maksaa sitä nyt otettua velkaa, niin meillä ei enää olekaan uusia investointikohteita mihin sitä talouden kasvua tukevaa velkaa voitaisiin ottaa.

On toki fiksua panostaa tehokkuuteen ja tottakai uusi vähemmällä energialla toimiva on parempi kun vanha, mutta jos puhutaan samaan aikaan talouskasvusta, niin olisi paikallaan huomioida myös aikajana milloin hankkeet tehdään.

Suomessa ja monissa muissa maissa on hyvää kehitystyötä ja Kiinakin on tämän huomannut. Nekin on ilmoittanut jo hiilitavoitteen, oliko 2060 muistaakseni, eli katsovat, että silloin kehitys on niin pitkällä ja kaikki voidaan tuottaa Kiinassa.

Ei tästä kehityssuunnasta Suomi voi tietenkään ulos jäädä ja on hyvä olla kehityksen kärjessä, mutta jos vedetään rimaa 15 vuotta lähemmäksi, silloin pitää myös ymmärtää seuraukset.

Se voi parin hallituskauden aikana näyttää vielä hyvältä, mutta kysyn nyt näiltä hiilineutraali 2035 hypettäjiltä, että mistä se kasvu tulee sitten 2030 lopulla hiilineutraalissa ja kustannustehokkaassa Suomessa? Silloin kun vanha korvattu ja enemmän työvoimaa tarvinnut tuotanto on haudattu ja on velkojen maksun aika?

Vielä kun bonuksena nyt hallitusväki haluaa ihan vapaaehtoisesti vielä ottaa myös muiden maiden velat kontolleen ja vielä vapaaehtoisesti rahoittaa muiden maiden kilpailukykyä elpymisvälineellä.

 

 

 

 

+9
TeroTeukkaAhtola
Sitoutumaton Forssa
Ehdolla kuntavaaleissa

Joka päivä voi oppia jotain uutta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu