Itse aiheutettu talouskriisi OSA2
Kirjoitin vajaa vuosi sitten ekassa osassa näin:
Samaan aikaan toisaalla euroalueella kärsitään, kun ylimääräinen kysyntä nostaa kaiken hintaa, kuten rakentamisen mikä pitkälti pitää Suomea pystyssä. Tai piti.”
Tänään uutisoidaan näin:
Ja näin:
”Muistatko EU:n elpymispaketin? – Nyt sieltä laukeaa korkopommi”
”EU-komissio: Varautukaa 17–29 miljardin euron lisämenoon vuoteen 2027 mennessä.”
Kaiken kukkuraksi EKP pyrkii hillitsemään inflaatiota nosta,malla korkoa, tilanteessa, missä Suomessa hintoja nostaa lähinnä enää kohonneet korkokustannukset…
Eli ensin aiheutetaan itse kriisi ja sitten EKP pahentaa asiaa entisestään.
Ettet vetäisi viivoja suoraksi? Italian energiaremontit liittyi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, jonka vuoksi energiariippuvuutta ja omavaraisuutta pyrittiin parantamaan kohdennetuilla toimilla, kyse ei ollut ”elvytyspaketista”, vaan toimista parantaa Italian energiatehottomia taloja.
Euroopan keskuspankin tehtävä on pitää hintojen nousua kurissa, eräs ekonomistikin tästä sanoi, että koronnostot eivät tule seurauksitta, joka valitettavasti tarkoittaa työttömyyden kasvua. Vaihtoehto B on laskea korkoja ja katsoa kuinka kustannukset lähtee käsistä ja se vähäinenkin ostovoima karkaa käsistä sekä työttömyys kasvaa – stagflaatio, joka tarkoittaa sellaista kurimusta ettei mitään rajaa
Ilmoita asiaton viesti
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/480ee17e-11d7-4223-9c42-d157367928eb?ref=ampparit:39ee&_ga=2.141606642.1375172715.1694928334-1009485651.1579844623&_gl=1*1y0ajj*_ga*MTAwOTQ4NTY1MS4xNTc5ODQ0NjIz*_ga_3L539PMN3X*MTY5NDkzNDQ4MC45My4xLjE2OTQ5MzkxNjAuMC4wLjA.
”Katja Incoronato, Udine: Loppu ”superbonuksille” vaikuttaa laajasti
Italiassa rakennusala käy läpi suurta myllerrystä. Sen taustalla on koronapandemian takia käyttöön otettu ”superbonus”, joka parhaimmillaan korvasi rakennusurakat niitä teettäneille kotitalouksille jopa kokonaan. Viime lokakuussa valtaan noussut Giorgia Melonin äärioikeistohallitus poisti superbonuksen kokonaan.
Hallituksen mukaan bonus on tullut valtiolle liian kalliiksi. Italian keskuspankki arvioi syyskuun alussa koko järjestelmän hinnaksi 150 miljardia euroa.
”Tukijärjestelmä on myös vääristänyt Italian talouskehitystä, sillä se on talouskasvun lisäksi vauhdittanut myös inflaatiota.”
Bonusten poistolla on kuitenkin ollut dramaattiset vaikutukset sekä rakentamiseen että koko Italian talouskasvuun. Tukijärjestelmä on pandemia- kevään 2020 jälkeen vauhdittanut rakentamista Italiassa niin paljon, että maan bruttokansantuote on kasvanut esimerkiksi vahvemmin kuin suurimman euromaan Saksan talous.
Asuntovelallisten on syytä varautua Mario Draghin varoituksen toteutumiseen – Keskuspankkiireilta toivotaan nyt poikkeuksellista kylmäpäisyyttä
”Tohtori Tuho” maalailee jo seuraavaa shokkia ja varoittaa koko euroaluetta – Yksi asia on erityisen huolestuttava
Italian keskuspankin mukaan tukijärjestelmä on myös vääristänyt Italian talouskehitystä, sillä se on talouskasvun lisäksi vauhdittanut myös inflaatiota.”
Koron noston tarkoitus on hillitä kysyntää juurikin aiheuttamalla työttömyyttä ja konkursseja, kunnes ostovoima tippuu niin alas, että hintojen nousu saavuttaa tavoitteen, mitä EKP ei ole onnistunut kunnolla missään vaiheessa tekemään. Ensin inflaatio oli vuosikaudet liian maltillista, vaikka korot nollissa ja biljoonia tyhjästä luotua velkaa puskettu markkinoille ja sitten kun se lähti kiipeen, niin meni överiks, että heilahti. Siihen toki ei EKP olisi mitään voinu että nousi, mutta huomioisin, että läheskään kaikkialla se inflaatio ei ole peräisin kysynnän noususta, vaan saatavuden rajoituksista.
Kun sähkön ja polttoaineiden hinnat lähti nousuun, niin se niiden hinnan nousu oli tavallaan jo juurikin kuin täsmäase siihen ongelmaan.
Oikeampi lääke hintojen nousuun oli tai olisi tukea tarjontaa, kun sitä ei ole ollut tarpeeksi kysyntään nähden.
Se kun vaan ei ole EKP:n käsissä tuo finanssipolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Eli toisin sanoen, ”siellä missä EU, siellä ongelma, höhö höhö.”
Viivat meni edelleen suoriksi, jos koronnostot eivät aiheuta kyykkäystä, se tarkoittaa että kustannusten nousu ei myöskään taitu.
Ilmoita asiaton viesti
väitätkö siis että hinnan nousuun ei lainkaan vaikuta tarjonnan määrä suhteessa kysyntään, vaan ainoastaan kysynnän määrä?
Tuo italian superbonus nosti kysyntää ja sen loppu päinvastoin. Kun kaasun tulo loppu, niin tarjonnan rajallisuus nosti energian hintaa ja kun kaasua saatiin laivalla muualta se lisää tarjontaa helpottaen hinnan nousupainetta.
Opec rajoittaa öljyn tuotantoa, jotta hinnat nousis.
Kuten uutisissa lukee, hintoja nostaa nyt korkojen nousu ja korkoja nostetaan jotta hintojen nousu saatais kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tiedät, että hintojen nousu johtuu talouspakotteista Venäjää vastaan, joka tarkoitti energiakriisiä ja raaka-aineiden saatavuusongelmia.
Miksi et suoraan aloite Kremlin lauluja?
Ilmoita asiaton viesti
Hintojen nousun juurisyy on siinä että Saksa hirtti itsensä Venäjän kaasuun ja ajoi ydinvoimansa ja osan hiilivoimaansa alas.
Tästä seurasi energiakriisi kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
OPEC rajoittaa öljyn tuotantoa koska se tukee Venäjää sen sodassa länsimaita vastaan. Näin Venäjä voi myydä öljyään kalliimmalla kuin muuten.
Jos OPEC haluasi, se voisi dumpata öljyä markkinoille ja huonontaa Venäjän mahdollisuuksia myydä öljyään nykyhinnoilla.
OPEC-maat ovat käytännössä sama kuin arabimaat, nekin jotka eivät ole arabimaita, ovat Länsivastaisia.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa aina tyhmien eväät syödään ensin.
Ilmoita asiaton viesti
Italialla menee hyvin, mutta muiden avustuksella.
Ei liene salaisuus, että Italiassa kaikki kiertävät veroluonteisia maksuja ja myös rahaliikenne toimii omalla tavallaan. Italian kaupallinen kollegani taannoin kertoi heillä olevan julkisen sektorin maksutottumus 365 pv / nto. Yliaikakorkoja ei makseta. Suomessa oli tuolloin 30 pv / nto.
https://yle.fi/aihe/a/20-10004278
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa ole välttämättä mitään vikaa, tai heillä on omanlaisensa historia. Sama koskee Venäjääkin.
Mitä tehdään itse,… tähän voi vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vikaa ?? Italia toimikoon keskenään omilla säännöillään, Yhteisön yhteisesti sopimat pelisäännöt ovat Italialta unohtuneet. Tuolloin maakunta maksaa viulut.
Mietipä vaikka kreikkalaisia, jotka sujuvasti valehtelivat maansa talousluvut ja saivat kuitenkin suuret taloudelliset tuet mm ssa infran rakentamiseen.
Muiden piikkiin eläminen on helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä on se elämäntapa. Otettava huomioon täällä, eikä ryhdyttävä painostamaa. Voi näin ratkaisuin olla täälläkin paremmin.
Houkutella voi aina, josko on yhteistyöhalua. Nyt mennään jollain brutal-force -menetelmällä.
Jos tulee takkiin EUlle, tulisi EUsta tehdä päätelmät, jos ollaan sen osakkaita, koska tällaisen jälkeen, vaikutuksia tosiaan jää tänne, ja kuka meistä pitää huolta, jos emme itse tee sitä.
Tilanne on omituinen. Eikö tällaiset ole viestittäviä asioita. Jos ei… ”sota” EUta vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen velalla eläminen ei vaan pitkän päälle toimi.
Synteettinen ja näennäinen jäsenmaiden sitouttaminen EU hun tekee EU sta heikon liiton ja siksi nykyinen EU tulee myös aikanaan hajoamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyinen velalla eläminen ei vaan pitkän päälle toimi.”
Tämä riippuu politiikasta, ts kyse on valinnasta ja päätöksistä. Kyse on toiminnasta, jota valitaan, tosin tämä vaihtelee.
Noin olen kuullut. Näissä ei olisi samaa käytöntöä, eri toimijoille. Siten vetoomukset tiettynä, tiettyjä tahoja koskien… erilaiset.
Velka on epäselvyys, monella tapaa. Vaikea tämän jälkeen ajatella täsmällisiä toimia, joita voidaan ehdottomasti olla vaatimassa.
Taloudella sidotaan paljon, ja sitä käytetään väärin, sidosten tekemiseen. Tällainen vaikuttaa jotenkin.
Jos täällä tiukemmin… ja jostain fuskaa… sekin ongelma.
Ilmoita asiaton viesti