Jutta Urpilainen toivoo vallan siirtämistä täysin eu:lle jäsenmailta

”Niin kauan kuin päätökset tehdään yksimielisesti, meillä on vähäiset työkalut puuttua jäsenmaiden rikkomuksiin ja ongelmiin”, Urpilainen sanoi.

”Määräenemmistöpäätöksentekoon siirtyminen tietyissä politiikan osa-alueissa lisäisi EU:n kykyä reagoida.”

”Komissaari Urpilainen korosti, että asia ei ole komission päätettävissä, mutta henkilökohtaisesti hän näkisi tarpeen muutokselle.

Hän toi esimerkkinä EU:n päätöksenteon ongelmista esiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan, jossa yhteisten ”peruskannanottojenkin” tekeminen on vaikeaa.”

 

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger kyseli aikoinaan, mikä on Euroopan puhelinnumero. Kissingerin vitsi viittasi siihen, että kymmenien valtioiden Euroopassa ei ollut ketään, joka kokonaisuutta johtaa.

Urpilaisen diagnoosi EU:n ongelmista on oikea ja se on tiedetty vuosikausia. EU on hidas ja kankea, eikä kykene reagoimaan tarpeeksi nopeasti nykyisessä maailmantilanteessa, jolloin tämä ongelma rasittaa meidän kaikkien eu maiden kilpailukykyä.

Vallassa olevat ovat pitäneet kaiken eu kritiikin piilossa ja kieltäytynyt ottamasta kantaa, koska pelko eu kriittisten kannatuksen noususta on niin kova.

Ja ymmärrettävää kyllä, että eu kannattajan on hieman vaikea ottaa kantaa, koska esim tässä Urpilaisen tuomassa ongelmassa on vain 2 ratkaisuvaihtoehtoa, joista kumpikaan ei ole mieleen EU uskovaisille.

Nimittäin ne vaihtoehdot on liittovaltiosuunta, johon Urpilainen nyt yhtyy Elina Lepomäen kanssa  ja EU hajoaminen.

Urpilainen ja Lepomäki haluaa korjata EU:n hitauden ja kankeuden sillä, että EU:n pienet piirit saisivat keskenään päättää asioista ja ei tarvitsisi esimerkiksi Suomelta mitään kysellä. Näin asia hoituisi.

Toivottavasti tästä nyt vihdoin saataisiin avointa keskustelua aikaiseksi, koska tämä hitaus ja kankeus on vakava ongelma.

Ikävä kyllä ongelman pöydälle nostaminen väistämättä tuo vastakkainasettelua.

Kaikista pahin mahdollinen tie olisi jatkaa perustamissopimuksen venyttämistä edelleen, sillä se aiheuttaa vielä vakavammat seuraukset, jos annetaan esimerkki, että sääntöjä ei tarvitse noudattaa.

Suurin osa ei halua liittovaltiota ja suurin osa ei halua hajoittaa EU:ta.

Mutta tässä nyt ei ole kyse halusta, vaan pakosta, jos asia meinataan korjata.

Helpoin ja turvallisin ja vähiten huono ratkaisu olisi ottaa hieman pakkia integroitumisessa ja vapauttaa jäsenmaille valtaa toimia omien lähtökohtien mukaan.

Edettäisiin omaan tahtiin uudistuksissa, joita nyt koitetaan pakottaa kerralla kaikille, vaikka jäsenmaiden tarpeet ja lähtökohdat voivat olla täysin erilaisia.

Vapaampi yhteistyö, enemmän liikkumavaraa on lääke hitauteen ja kankeuteen, ei tämä Urpilaisen nyt esiin tuoma pakottamisen tie ja  yhä sulkeutuneempi pienelle eu piirille vallan siirtäminen.

 

TeroTeukkaAhtola

Lempiaiheita eu:n tulevaisuus, yhteisvaluutta euro, talous, ekp, rahapolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu