”Maapallon pakastimella” oli dramaattinen vuosi 2023″

”Kuluva vuosi on todennäköisesti jälleen globaalien lämpötilaennätysten ja äärisäiden vuosi.”

Jäin jotenkin jumiin tähän kohtaan:

”Ilmastonmuutoksen roolin määrittäminen merijään trendeissä on Antarktiksella paljon monimutkaisempaa kuin pohjoisen pallonpuoliskon Arktiksella. Tämä johtuu siitä, että edellä mainitun oloihin vaikuttaa niin moni kilpaileva tekijä.”

En oikein päässyt tuosta kärryille, että mikä vaikuttaa ja mihin, mutta artikkelissa mielestäni on positiivista se, että oli kerrankin on huomioitu mittausdatan pituus suhteessa maan ikään.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa Eteläiseen jäämereen niin monimutkaisella tavalla, että ”normaalin” arvioiminen on hänen mukaansa mahdotonta. Suhteellisen lyhyt, 45 vuoden satelliittidata ilmastoltaan hyvin vaihtelevasta alueesta tuo tilanteeseen omat haasteensa.”

Kun edellinen jääkausi on takana ja seuraava edessä, niin tutkittavaa lienee paljon, että miten meret vaikutta ilmaston muutokseen tai päinvastoin.

Mutta tuo 45 vuoden mittausdata on kieltämättä suhteellisen lyhyt.

”Maan historian merkittävimpiä vaiheita ovat olleet suuren kappaleen törmäys 4,5 miljardia vuotta sitten, mikä synnytti maan kiertolaisen Kuunmannertenilmakehän ja merten synty”

45 vuotta 4 500 000 000 vuodesta on 0,001%.

Hankala hahmottaa isoista luvuista paljonko on mikäkin määrä, mutta jos minulle riittää vaikka 10 pulloa 4,7% keskiolutta saavuttaakseni humalan ja kovan kusihädän ja jos kaljassa olisi vain 0,001% alkoholia, niin pitäisi juoda 470 000 pulloa kaljaa samaan aikaan päästäkseen samaan tilaan.

Mutta ehkä tässä tapauksessa olisi helpompi hahmottaa asiaa laskemalla paljonko tuo 0,001% on vuodesta.

Tunteja vuodessa on noin 8760 ja tuo 0,001% vuodesta on noin 10 tuntia.

Jos maapallo ja sen ilmasto olisi syntynyt 1.1.2023 ja nyt tutkittaisiin ilmastoa ja käytössä olisi dataa viime vuoden viimeisen päivän 10 viimeisen tunnin ajanjaksolta.

Näin suhteutettuna on helppo ymmärtää tätä tutkijaa, kun Hän sanoo, että: ”Ilmastonmuutos vaikuttaa Eteläiseen jäämereen niin monimutkaisella tavalla, että ”normaalin” arvioiminen on hänen mukaansa mahdotonta”

 

 

TeroTeukkaAhtola
Perussuomalaiset Forssa

Snookeria harrastava yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Suomen parhaassa ja kauneimmassa kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu