Marin uutisaamussa. Lisää veroja.

Ivan Puopolon uutisaamussa  (ajassa 2h21m) Marin kertoo näkemyksiään päivänpolttaviin asioihin vaalien alla.

Marin puhuu kaksilla rattailla verosta, niin on ensin hieman vaikea ottaa kantaa. Ensin Marin sanoo, että pääomatuloista pitäisi siirtää siivu kunnille ja niin, että siis vain siirtää, eli ei lisätä, kun Ivan esittää tarkentavan kysymyksen.

Eli ne kunnat, missä asuu huomattavan paljon pääomatuloja saavia saisivat enemmän, kuin ne kunnat missä asuu vähemmän pääomatuloja saavia ja enämmän ihan tuloveroja maksavia, eli duunareita.

Kun kerran tuo siirto toisi vajeen valtion kassaan niiltä osin, kun pääomatulon veroa siirrettäisiin kunnille, niin se olisi tietenkin pois siitä osasta, mistä valtio voi rahoittaa kuntia.

Lopputulos istuu hyvin tämän hallituksen kaupungistamis/keskittämispolitiikkaan, missä pyritään ajamaan pienet kunnat alas ja keskittämään valta ja rahoitus muutamaan suureen maakuntaan.

 

Tosin Marin pyörsi jo hetken päästä puheensa täysin, sillä ensin kun piti vain siirtää olemassa olevaa veroa paikasta toiseen, niin kohta kuitenkin ehdottikin uusia veroja, eli kokonaisveroasteen lisäämistä, jotta paikkaisi sen vajeen valtion kassasta, mikä tulisi pääomasiivusta kunnille.

SDP suosio ei ole vahvimmillaan yrittäjien keskuudessa

Marinin mielestä yritykset ovat merkittävä työllistäjä. Jotenkin lauseesta saa kuvan, että joku muu olisi se merkittävin. Se kuvaa asennetta yrityksiä kohtaan ja selittää ylläolevan kyselytuloksen.

Marin kertoi koronassa ylläpitäneen yritysten mahdollisuuksia toimia. Heh, tästä varmaan löytyy monia näkemyksiä.

Ivan kysyi, että mitkä ovat ne SDP keinot auttaa yrityksiä, niin Marin otti itse esiin verotuksen ja korosti, että ei ne aina ole veronkorotuksia, vaan voi myös helpottaa ja Ivan heti jatkoi, että mitkä  ovat ne verotuksen helpotukset, niin Marin alkoi nopeasti puhua Ivanin päälle ja vaihtoi aiheen tyypilliseen liirumlaarumiin päivänselvistä asioista, eli siitä, että kunnat hoitaa kaavoitusta.

Ne jäi sitten kuulematta ne verotuskeinot yritysten helpottamiseksi. Miksiköhän?

No Marin jatkoi päivänselvillä asioilla, että kunnat järjestävät koulutuksen ja koulutuksella varmistetaan yrityksille osaavaa työvoimaa. Pitää paikkansa, mutta hallitus kuitenkin rakentaa ne budjettiraamit, minkä sisällä kunnat sitä koulutusta järjestävät.

Marinin hallituksen ajama soteuudistus ei lupaa hyvää siinä suhteessa, että mitä suurempi osa rahoituksesta siirtyy maakuntiin, sen pienempi siivu jää kunnille, jotka koulutuksen järjestää.

Marin korostaa työllisyydessä viennin merkitystä, mutta koska edellä kävi selväksi, että Marin haluaa edelleen korottaa kokonaisveroastetta, niin Hän ei ole ilmeisesti huolissaan viennin hintakilpailukyvystä ja korostaakin jo äsken mainittua osaamista.

Marinilta ei tullut kuitenkaan keinoja, että miten sitä osaamista parannetaan ja tuntuu tasa-arvoa korostavalta puolueelta erikoiselta ajatella niin, että me suomalaiset olisimme jotenkin muita viisaampia ja ylivertaisempia ihmisiä, että voisimme aina vain keksiä jotain, mitä muut eivät ole keksineet ja saisimme sen sitten myytyä hinnalla millä hyvänsä ja samalla jotenkin välttyä siltä, että näitä ei sitten kopioitaisi Kiinassa.

Sitten Ivan nosti esiin kysymyksen mihin Marin ei ollut vaalikoneessa vastannut, eli pitääkö kunnan nostaa veroja, vai leikata, jos vajetta.

Marin sanoo, että jos valkata pitää, että pitäisikö leikata palveluista, eli kohdistuisi kaikista heikompi tuloihin vai korottaa veroja, joka lisäisi tuloja, niin nostaisi veroja.

Toki kunnat on ahtaalla pitkän taantuman jäljiltä, mutta kai kunnissakin jotain muuta voisi keksiä leikattavaa ennen kun pitää heikoimmilta viedä. Jotain henkilöstön aamiaiskuluja tms..

Ja miten pitkään kunta voi lisätä tuloja nostamalla veroja ja nouseeko ne tulot edes siten?

Kunnat kilpailevat keskenään asukkaista ja yrityksistä ja siinä kilpailukyvyssä aina häviää, jos nostaa veroja ja se lopulta  luulisi ennemmin laskevan niitä kunnan tuloja, kun nostavan.

Ivan kysyy, että löytyiskö sieltä kunnista kuitenkin jotain leikattavaa, niin Marin sanoo ensin, että ei palveluista ja seuraavassa lauseessa kuitenkin palveluverkosta voi säästää ja kyse oli siis, että mistä voi leikata.

Marinin mielestä myös kunnilla on paljon tiloja, mistä voi säästää, eli ilmeisesti siis myymällä tiloja kunnilta pois yksityiselle puolelle ja sitten pyrkiä järjestämään nykyiset kunnan toiminnot ahtaammissa tiloissa.

Sitten tuli vielä maakuntavero kysymys. Suoraan kysymykseen tyypilliseen tapaan Marin yrittää ensin puhua aivan jostain muusta, mutta nöyrtyy kuitenkin vastaamaan, kun uudestaan kysytään. Marin siis sanoo, että SDP kannattaa maakuntaveroa ja puhuu siinä perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta.

Näin äkkiä näkisin, että jos kunnilta siirtyy rahoitusta maakunnille, niin juuri perusterveydenhuolto kärsii ja se kuormittaa erikoissairaanhoitoa, niin en ihan näe mikä se logiikka siinä on.

Lyhyt yhteenveto.

Marin siis haluaa korottaa kokonaisveroastetta lisäämällä uusia veroja paikkaamaan valtion vajetta, joka tulee pääomaveron jakautuessa myös kunnille ja lisäksi ihan uuden verokerroksen siirtämällä verotusoikeutta maakunnille.

Yhden uuden verokerroksen Marin on jo aiheuttanutkin Elpymisvälineellä.

Ja jos kunnissa tulee rahoituspulmia, niin Marin ensin korottaisi veroja ja sitten  leikkaisi palveluverkosta ja  myisi kuntien kiinteistöjä.

Vimppa kysymys olikin sitten äänestys % johon Marin heitti melko optimistisen 65.

Itseasiassa kun ennakkoaika on pidempi, niin luulisi se jonkun verran nostavan, vaikka joku voikin kotiin jäädä koronan takia.

PS gallup menestys ja suuret jakolinjat oikean ja vasemman välillä voivat kuitenkin nostaa % niin veikkaan yli 60 minäkin.

Eli aika lailla kai odotettu esiintyminen Marinilta, jonka voi kiteyttää että lisää veroja ja varsinkin mitä ahkerampi olet ja toisaalta pienempien kuntien alasajoa.

 

 

+3
TeroTeukkaAhtola
Sitoutumaton Forssa
Ehdolla kuntavaaleissa

Joka päivä voi oppia jotain uutta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu