Mikähän puolue mahtaa pärjätä kevään vaaleissa?
Aika hankala on arvioida. Mutta jos nyt lähtisi vaikka Kokoomuksesta.
Kokoomus kiihdytti kärkeen yhden asian turvin, eli Naton. Suomalaisten pelko Venäjän hyökkäyksestä Suomeen johti ajatteluun, että kannattamalla Kokoomusta, joka on vahvimmin kannattanut Natoa, olisi turvallisuusongelma ratkaistu.
Turvallisuus lienee tärkein seikka, mutta Naton ehtona taisi olla 2%/bkt sijoittaminen puolustukseen, niin tuolla 5-6 miljardilla per vuosi olisi varmaan saanut muutenkin jo vakuuttavan suojan. Ilman myönnytyksiä Naton kiristäjä maille. En ole nähnyt myöskään asiantuntijoiden arviota että uhkaa olisi. Mutta kansa on näin ajatellut, sitä ei käy kiistäminen.
Kokoomuksen gallup kannatukselle sota oli siis suotuisa.
Kokoomuksen enemmistö kannatti elpymisvälinettä ja kannattaa myös 2035 hiilineutraalitavoitetta, eli Kokoomuksen ollessa 2023 pääministeripuolueena, juuri mikään ei tule muuttumaan.
Liha ja maitotuotteita pitää siis ajaa alas ja fossiilisen polttoaineen ja energian hintaan tehdä korotuksia, jotta siitä tulee kallimpaa kun sähköliikenteestä ja sähkölämmityksestä, eli samaa mitä nykyinen hallitus touhuaa.
Kokoomuksella on ulostuloissaan lähtökohtana verojen alennus ja työperäisen maahanmuuton lisääminen ja työsopimussuojan purkaminen. Hiilineutraali 2035 asettaa kuitenkin melkoiset reunaehdot ja Kokoomuksen puheet velkaantumisen pysäyttämisesta samaan aikaan hiilineutraali 2035 tavoitteen kanssa ei tunnu kovin uskottavalta.
Kokoomuksen ärhäkkyys EU ennaltamispakollekin tuntuu melko utopistiselta, koska Kokoomus on yksi vahvimmista EU ensin puolueista ja syön lakkini, jos Kokoomus joskus sanoo EU:lle ei lopullisessa päätöksessä.
Kokoomuksen pj Petteri Orpo on saanut moitteita, ettei pärjää paneeleissa ja lipsauttelee hölmöksiä.
Medialla on suuri rooli, kun mielikuvia rakennetaan ja määritellään mikä on kiljumista, mitä missäkin yhteydessä kiljumisella tarkoitetaan ja annetraanko yhden sanan mennä asian edelle.
Median roolista saakin hyvän aasinsillan sosiaalidemokraatteihin, jota on kutsuttu median lellikiksi.
Minulle hieman outo puolue, joskus ilmeisesti ollut työväen puolue ja nykyään sosialisoi työväen rahat ympäri maailmaa ja tekee bisnestä työväeltä keräämillä verorahoilla asuntojen vuokramarkkinoilla asumistukia ja sosiaalirahojen lisäämistä hyödyntäen.
Kaikkiin ongelmiin ratkaisu on lisää veroa ja verotuksen aukkojen tiivistämistä ja veropohjan laajentamista, eli uusia veroja ja Kokoomuksen lailla asia numero 1 on hiilineutraali 2035 tavoite maksoi se työväen selkänahasta mitä tahansa.
Puolueen huippusuosittu pääministeri on saanut palstatilaa merkittävästi ympäri maailmaa ja ehkä PM kannattelee koko puolueen kannatusta, joka hallitusvastuussa on vielä yllättävän korkealla muihin hallituspuolueisiin nähden, joka on hieman outoa, kun ovat samassa veneessä.
Luulen, että Marin omaa erittäin suuren kannatuspotentiaalin ryhmässä, jolle riittää vain, että pääministeri on cool ja suosittu, eikä niinkään kiinnosta, itse politiikka. Jos vertaa onnistumista paneeleissa esimerkiksi Orpoon, niin Marin vie leikin 6-0 vaikka unissaan. Usein on tuntunut, että jokainen asia on Marinin mielestä aina jonkun muun vika, niin suosio kestää. Ilmeisesti kansa siis tulkitsee, että näin asiat sitten on, että vika on aina jossain muualla, kun hallituksessa.
Mielenkiinnolla odotan, että kenestä löytyy vika siihen, että Marin väitti hintakaton olleen työn alla syksystä ja ministeriö sanoo, että näin ei ole. Tähän varmaan saadaan kohta selitys, eli kuullaan kenen vika tällä kertaa, jos ei ole jo saatu (en ole kaikkia uutusia ehtinyt lukea).
Kolmantena onkin sitten ei niin suosittu ja lellitty Perussuomalaiset.
PS on suurista ja keskisuurista puolueista ainoa, joka eroaa porukasta. Puolue vaihtoi puheenjohtajaa viime vaalien jälkeen ja pikku kuherruskuukauden jälkeen kannatus on lähtenyt tasaiseen ja yllättävän varman oloiseen nousuun.
Ajat ovat olleet suotuisia Ps puolueelle. Jussi Halla-Ahon varoitukset Venäjä riippuvuudesta kaasuputkimiehille on kiertänyt sosiaalisessa ja jopa muissakin medioissa ja Perussuomalaisten varoitukset Ruotsin maahanmuuttopolitiikan seurauksien siirtymisestä Suomeen ovat osuneet ja lisäksi näyttäisi siltä, että pikkuhiljaa ymmärretään myös, että työperäinen maahanmuutto ei toimi niin, kuin on annettu ymmärtää.
Vihreän siirtymän hintalappukin näkyy työläisten ostovoimassa ja vaikka inflaatiota kuinka koitetaan väittää valtamediassa kaiken muun kun vihreän siirtymän tai tehtyjen poliittisten päätösten syyksi, niin ei äänestäjät nyt ihan mitä tahansa purematta niele.
Merkittävin ero on, että PS ei kannata, kuten kaikki muut puolueet hiilineutraali 2035 tavoitetta, koska puolue näkee, että sillä ei ole mitään vaikutusta ilmastoon, mutta tappaa suomalaisten ostovoiman ja Suomen kilpailukyvyn ja vaikeuttaa esimerkiksi sitä ulkomaisten osaajien saamista Suomeen, koska täällä työntekijän palkalla ei pärjää yhtä hyvin kuin monissa muissa verrokkimaissa.
PS on myös ainoa puolue, joka voi sanoa EU:lle ei silloin kun kyse EU:n sorkkimisesta suomalaisten omaisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen.
Puolue on profiloitunut Suomi ensin puolueeksi, eli puolue huolehtisi enemmin oman maan kansalaisista kun lähettäisi veronmaksajien rahat ympäri maailmaa ja puolue pitäisi myös tiukasti kiinni kansallisesta päätösvallasta siinä, kun kaikkki muut puolueet antavat vapaaehtoisesti liittovaltiokehitykselle lisää liikkumatilaa.
PS oppositiossa näillä näkemyksillään luultavasti nauttii sitä suurempaa kannatusta, mitä huonommaksi taloustilanne menee.
Uskottavuutta syö muiden puolueiden haluttomuus PS kanssa hallitukseen ja Timo Soinin aikaiset takin käännöt edellisessä hallituksessa. Puolue on myös altis muiden puolueiden tahallaan väärinymmärtämiselle, jota media on yleensä haluton oikaisemaan.
Jos PS puhuu maahanmuuttopolitiikasta, se käännetään henkilöön meneväksi yleistäväksi puheeksi eli rasismiksi jne. Tai jos PS sanoo kuten UK että EU:n pitäisi olla kauppaliitto, kuten alunperin väitettiinkin, eikä suuunniteltu tie liittovaltioksi, missä kansallinen päätösvalta kapenee varsinkin isojen asioiden siirtyessä EU:lle ja missä EU haluaa vielä kaventaa vallan pienemmälle porukalle pyrkimyksellä päästä yksimielisyyshaitasta eroon, niin asia tulkitaan niin, että PS haluaa palata kivikaudelle ja Itänaapurin syliin.
Seuraavaksi sitten vaikka Keskusta, joka on kuuluisa siitä, että se kuulemma pettää aina.
Keskusta hylkäsi kannattajansa kääntämällä maaseudulle selkänsä runnomalla väkisin läpi pienois EU:den rakentamisen Suomen sisälle. Keskusta halusi rakentaa siis maakunnat, mihin siirtyy maaseudulta ja maaseutukaupungeista päätösvalta ja rahoitus.
En ole koskaan käsittänyt, että miksi, niin en kommentoi sitä sen enempää, kun en asiasta mitään ymmärrä. Jostain syystä maakunnat oli kuitenkin niin tärkeä Keskustalle, että saadakseen haluamansa, ovat suostuneet turpeen alasajoon ja ilmastoruokaohjelmaan ja hiilineutraali 2035 tavoitteeseen vaikka luulisi puolueen ymmärtävän, että maasautupuolueen pyllistäminen maaseudulle johtanee kannatuksen vajoamiseen.
Tuskin missään puolueessa on osattu koskaan tehdä yhtä poikkeavia päätöksiä kenttäväen ja äänestäjien linjan kanssa kun Keskustassa, mutta se näkyykin kannatuksessa.
Korjaan sen verran, että PS veti kyllä Soinin johdolla siinä pohjat, mutta tämä Soinin poppoo sai monoo puolueesta, toisin kun Keskustan kenttäväellä usko puolueen päättävään kärkeen vielä pitää, hieman yllättäen.
Keskusta oli ennen keskellä ja piti maaseudun etua yllä, mutta maaseutujen autioiduttua ja kannattajien ikäännyttyä lähtivät etsimään kannatusta ensin oikealta Kokoomuksen kanssa luomalla Sipilän johdolla KIKYn eli pyrkivät sisäisellä devalvaatiolla, eli palkanalennuksella parantamaan Suomen vientikilpailukykyä.
Siitä seurannut kannatussyöksy johti jostain käsittämättömästä syystä oikealta laidalta vasempaan päätyyn Vihreiden kanssa ja tässä tivolissa ei ole enää oikein kukaan meinannut pysyä mukana.
Puolueen piirien johdon usko johtajaansa vaikuttaa kuitenkin vahvalta.
Sitten Vihreät. Vihreistä on tullut kokoaan suurempi puolue Kepun avulla.
Vihreät tosiaan on hieman pahassa välissä, kun kaikki puolueet PS lukuunottamatta ovat omaksuneet tiukat ilmastotavoitteet mukisematta.
Nyt ihan viime metreillä Vihreiden ongelmaksi voi tulla myös metsäpolitiikka.
Kun samaan aikaan puhutaan metsien hiilinieuluista ja ennallistamisesta, niin pitää tehdä jonkinlainen valinta, että kumpaa, sillä pystyyn kuoleva metsä ei ime hiiltä siinä missä hoidettu metsä.
Vihreiden pj Ohisalo lienee tehnyt ennätyksiä haastattelijan kysymysten kiertelyssä ja onkin jännä nähdä miten hän pärjää kevään paneeleissa.
Vihreiden on ehkä vaikein saada tässä tilanteessa nopeaa kannatusnousua, koska tavoitteet on ehdottomasti kiveen hakattu ja tiedossa jo nyt.
Sitten yhteenveto loppuun, joka todennäköisesti menee niin metsään, kun voi mennä, mutta se nähdään sit keväällä.
Hallituksen muodostamisessa voi tulla ongelmia, jos Keskustan kannatus jää sinne 10% tienoille, koska Kepulle voi olla kova kynnys tulla taas apupuolueeksi uuteen hallitukseen. Toisaalta Kepulla ei ole ollut minkäänlaista kynnystä mihinkään kahdessa edellisessä hallituksessakaan ja nyt kun puolueesta on tullut yhden asian, eli maakuntien puolue, niin ehkä kuitenkin haluaa päästä vaikuttamaan synnyttämänsä lapsensa varhaiskasvatukseen.
Mutta jos Kepu tosiaan jää keräilemään kannatustaan oppositioon, niin PS ja Kokoomus joutuu katsomaan pienpuolueiden suuntaan, mistä RKP suuntaan lienee turha katsella silloin kun PS on menossa hallitukseen. Myöskään Vasemmistoa saati Vihreitä ei nähdä PS ja KOK kanssa samassa hallituksessa.
KD ja Liike nyt jos saisivat vaikka 4,5% + 2,5% joka on jo aika optimistinen arvio, niin KOK ja PS tarvittaisiin yhteensä 45%, joka tarkoittaisi kutakuinkin sitä, että PS pitäisi nousta KOK kanssa samoille kannatusluvuille. Petiaatteessa tämä ei ole poissuljettu, sillä PS kannatus on tasaisesti noussut, eikä ole koskaan ollut näin korkealla näin lähellä vaaleja.
PS ei ole mikään pakko päästä hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, vaan tärkeämpi on pysyä tiukasti kiinni edustamissaan kannoissa, pakottaen muita puolueita samoille linjoille.
Sinipuna on toki mahdollinen ja lehmänkaupat ei ole vieraita Kokoomuksellekaan. Kokoomuksella taitaa olla se suurin paine ja tahtotila tulevaan hallitukseen keksimään yhtäaikaa mistä miljardit puolustukseen tehdään samaan aikaan veronalennuksien ja velkaantumisen pysäyttämisen kanssa.
Demareille tuskin oppositio on ongelma sen enempää kuin PS tai Kepullekaan. Vaikka nähtäisiin KOK sukellus ja SDP olisi ykkönen huhtikuussa, niin tuskin Demarit lähtevät toista kertaa samaan soppaan Vihreiden ja Kepun kanssa.
Yllämainittu teksti oli mitä ”sylki suuhun toi” sen syvemmin luotaamatta ja luultavasti täynnä virheitä, eikä kannata ottaa turhan vakavasti, kunhan huvikseni kirjoitin, mutta laitampa loppuun vielä arvauksen tulevien ek-vaalien tuloksesta.
EK vaalit 2023 tulos
Perussuomalaiset 23,4%
Kokoomus 21,2%
SDP 16,7%
Keskusta 10,9?
Vihreät 9,2%
Vasemmisto 7,9%
KD 5,2%
NYT 2,6%
”Orpo: Kokoomus ei lähde hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa”
PS+KOK edellyttäisi, että joku syö sanansa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo olet oikeassa. En tiedä sitten kumpi olisi todennäköisempi sanansyöjä, mutta jos nyt ei mitään todella merkittäviä muutoksia nähdä kannatuksissa, niin voi tulla vaikeat neuvottelut.
Jos Kokoomus ei syö sanoja, niin SDP joutuisi suostumaan, että veroja ei koroteta ja se yhtälö vaikuttaa lähes yhtä vaikealta kun ps kok yhteistyö.
Oikeastaan en tiedä millä kannatusluvuilla neuvotteluista voisi tulla helpot.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen on tosi helppo Siirtää 2035 ilmastotavoitteet samaan kuin EU eli vuoteen 2050. Onhan kokoomus EU-myönteisin puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse, sillä Arvo Pohja hyväksyy vain hallituksen, jossa on vihreät ja vihreäthän eivät lähde ilman tovereitaan vasemmistoliittoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kannatusveikkaus saattaa olla oikean suuntainen, mutta tuskin PS noin mahtavaan kiriin pystyy. Siitä huolimatta toistunee Kataisen hallitusneuvottelujen aikainen boikotti, ja saadaan sinipunainen hallitus. Kok ja SD saavat kyllä sovitettua näkökantansa. Niitä yhdystää niille monet suuret kysymykset ja ne kokevat asiakseen torjua PSn niiden mielestä edustamat kauheudet.
Keskustalle ei tuota vaikeuksia osallistua hallitukseen. Johdossa on edelleen sama henki, joka on toiminut yhdessä niin kok kuin SDn kanssa. Ne muutamat kynnyskysymykset ylitetään vaivatta.
Vasemmistoliitto jää todennäköisesti oppositioon. Vihreistä on vaikea sanoa. Voisivat ehkä korvata keskustan. Valintaan vaikuttanee se, miten pääpuolueet pelinsä rakentavat.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kyllä se sinipunamulta taitaa olla yksi suosikki. Jos vihreät ennen vaaleja nousee ja kepu vajoaa, niin voi olla sitten vihreät kepun tilalla, mutta vihreitä ja kepua tuskin nähdään samassa hallituksessa 2023.
Mikäli PS ohittaisi Kokoomuksen ja menisi kärkeen, niin loisi se jonkinlaisen paineen Kokoomukselle, mutta kuten Kalevi kirjoitti, niin vaadittaisiin sitä sanojen syöntiä. Toki vaikeassa tilanteessa voi löytyä joku porsaanreikä Kok tai PS venyttää periaatteitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi kuvitella, että PS seuraa ruotsidemokraattien esimerkkiä, eivätkä lähde kovin paljon luistelemaan viestistään. Heillä on myös karvaita kokemuksia Soinin ajoilta ohjelman liudentamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta
Ilmoita asiaton viesti
Näin vuoden päätteeksi nimimerkki Yrjöperskeles muistelee hallituksen aikaansaannoksia/agendoja vuonna 2020, jatkoa edelliselle epistolalle, heh.
http://yrjoperskeles.blogspot.com/2022/12/28-epistola.html
Tälläistäkö kansa halusi 2019? Toivottavasti EI vuosiksi 2023 – 2027!
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa vaaliveikkauksessa nykyiset hallituspuolueet jäisivät niukasti alle enemmistön, 49,7 prosenttia olettaen että RKP (puuttuu listalta) saisi 5 %.
Jos kuitenkin SDP saisi nykyistä gallupkannatustaan vastaavan tuloksen – muiden hallituspuolueiden pysyessä yo luvuissa – hallitus saisi ilmeisesti enemmistön ja voisi parlamentarismin sääntöjen mukaan jatkaa. Sanna Marin saattaa jatkaa pääministerinä nykyisellä hallituspohjalla vuoteen 2050 saakka, jolloin hiilineutraaliustavoitteen pitäisi olla saavutettu koko EU:n osalta.
Pitäisin parempana sinipunaa, jossa olisi mukana vain RKP jos sitäkään, mutta tämä vaatii Kokoomusta neuvottelemaan veronalennuksista ja eräistä esitetyistä leikkauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Katos vain, sieltä puuttui RKP. Minusta on kai tulossa ihan pesunkestävä Perussuomalainen kun unohdin ruotsalaiset. RKP ottanee sen viitisen prosenttia, minkä ottaisin tasaisesti pois kaikilta muilta tuosta arvauksestani.
Ilmoita asiaton viesti
Persun mielestä persut ovat paras puolue, muut ovat perseestä. Oli jotenkin yllättävää😂. Vasemmistoliitto ja RKP taisivat jäädä haukkumatta, tai sitten luin vain huolimattomasti …
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pekkanrnen/kykypuolue-perussuomalaiset/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo olikin asiaa ja sai 21 tykkäystä😃
Ilmoita asiaton viesti
😀
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko mahdollista että PS, SDP ja Kok. saisivat pystyyn hallituksen?
Radikaali ajatus? Onko?
SDP:n vasemmistosiipi joutuisi paitsioon sillä Kok. ja PS pitäisivät sen kurissa.
Kokoomuksen suhteen sen ei enää tarvitsisi leikkiä sitä mitä se ei ole eli sosialistipuoluetta.
PS:n kannatus joka perustuu työväestöön ja yrittäjiin on kaiken kaikkiaan sekoitus Kok. ja SDP:ä lähellä olevista.
Työväestön etu ei ole jatkuvat veronkorotukset yhtä vähän kuin yrittäjienkään. Sama koskee nk. maahanmuuttoa joka ei ole työperäistä vaan sosiaalitukiperäistä. Ei työväestö katso mielellään kun sen hankkimat verorahat käytetään tänne tulevien, työkykyisten ihmisten elättämiseen.
Samalla tuollainen hallitus olisi vahva, tuollaiset 60 %, kenties ylikin, ja se mitä me nyt tarvitsemme on vahva hallitus jonka ei ensimmäisenä tarvitse katsella galluppeja.
Jos verrataan nykysekopäistä hallitusta jossa tuntuu että jokainen kiristää jokaista, pinnan alla kytee uhka että hallitus kaatuu jos me emme saa tahtoamme läpi, tässä ovat erikoistuneet virheet ja kommunistit, RKP:e riittää kun ruotsinopetus säilyy, niin tällainen hallitus saattaisi jopa saada maan asioita tolalleen.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin tuossa kirjoittaessa, että puolueiden sisäinen äänten jakaantuminen voi vaikuttaa paljon, mutta en viitsinyt mennä niin syvään analyysiin, koska mun jutut on muutenkin niin pitkiä, että niitä harva jaksaa lukea.
Mutta tosiaan sillä voi olla paljonkin merkitystä, että ketkä ehdokkaat esimerkiksi Demareissa pärjää vaaleissa.
Aika moni demari ministeri ollut hipi hiljaa pitkään. Saa nähdä miten se vaikuttaa seuraavien vaalien menestykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos demarit olisivat toiseksi suurin hallituspuolue kokoomuksen jälkeen, niin he saisivat perinteisesti valtiovarainministerin paikan. No kukas muu se olisi kuin puolueen puheenjohtaja Sanna Marin. Taitaisi herättää persuissa itkua ja hammastenkiristystä.
Jos tuo Jocken ehdottama hallituskoalitio toteutuisi, niin ehdottaisin Orpoa pääministeriksi, Halla-ahoa valtiovarainministeriksi ja Marinia ulkoministeriksi. Petteristä minulla ei ole kovin korkeaa käsitystä, mutta ehkä hän siinä menisi. Jussi on tiukan talouspolikan kannattaja, mikä on hyvä asia ja Sanna pärjäisi hyvin maailmalla. Jos RKP tulisi hallitukseen, niin puolustusministerin paikka heille.
Tiukan talouspolitiikan harjoittamisen esteeksi tulisi paitsi demarien vasemmisto myös se osa persuista, joiden mielestä erilaisia tukia pitää jakaa työttömille ja muille. Tukia vastaanhan heillä ei ole mitään, kunhan niitä ei anneta maahanmuuttajille.
Vaikeat hallitusneuvottelut tulossa vaalien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos RKP tulisi hallitukseen, niin puolustusministerin paikka heille” luulen, että RKP:lle voisi olla vaikeaa tulla pakkoruotsia vastustavan PS kanssa samaan pöytään. Tosin pakkoruotsi on tässä maailmantilanteessa niin sivuseikka, että sen merkitys lienee olematon, kun on isompiakin murheita.
Toisaalta, jos PS jää kolmanneksi, niin ei oikein mielestäni ole riittävää mandaattia mennä hallitukseen vaikka ovi olisikin auki.
Ilmoita asiaton viesti
RKP:tä ei välttämättä tarvittaisikaan, jos KOK, SDP ja PS. Toisaalta RKP on pyrkinyt melkein jokaiseen hallitukseen, toki kielikysymys voisi muodostua nyt esteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Purrahan oli pakkoruotsin kannattaja, kunnes tuli valituksi puheenjohtajaksi, joten sympatiaa RKP ja sen tavoitteita kohtaan löytynee.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän taisi muuten ollakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kolmen suurimman puoilueen hallitus vaikuttaisi demokraattiselta ratkaisulta, mutta ei kaiketi voi toteutua puolueiden nykylinjoilla. SDP:n pitää siirtyä Tanskan demareiden linjoille ja Kokoomuksen Ruotsin Maltillisen Kokoomuksen linjoille, niin sittenhän kaikki on miltei kaikista tärkeistä asioista samaa mieltäkin (-;
Mitä sitten ”tilkepuolueisiin” tulee, niin RKP on ollut turhan usein hallituksessa, että ehkä sillä olisi nyt vuoro huilia vilttiketjussa? KD:n Essayah taas sopisi miltei miksi ministeriksi vain ja varsinkin kirstun vartijaksi, että se KD:hän sitä pitäisi ottaa hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Yllämainittu teksti oli mitä ”sylki suuhun toi” sen syvemmin luotaamatta ja luultavasti täynnä virheitä, eikä kannata ottaa turhan vakavasti, kunhan huvikseni kirjoitin
——————————-
Komppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Orrrpo+Purrrra hallitusparina olisivat koko perrr-leitä…?!
– Saisivat ”säästö”-ja leikkaustoimillaan ja veronalennuksillaan puolet Suomea barrikadeille!
Siksi Orpon suuri haaste-ja tehtävä on saada demarit sitoutumaan em. toimiin ja Marin tai joku muu demari vv-ministeriksi ja ”käskytettäväkseen?”
Ay-liikkeen kyykyttämiset, Sipilän ja sinisten salkkupalkkasoturien tapaan, joutuisi Orpo ainakin tuolloin unohtamaan, vaikka vuorineuvosten, wahlroosien, EK:n ja Suomen Yrittäjien suunnilta painetta tuleekin.
-Sinipunahallitus on silti todennäköisempi kuin sin, ja sinimustajohtoinen, oikeistolainen porvarihallitus
Persujen duunarikannattajat joutuisivat KOK+PS-vetoisen porvarihallituksen saneeraustoimien edessä ”mielenkiintoiseen” tilanteeseen ja asemaan?
– Hallituskipeän takiaispuolue kristillisten omaatuntoa sen sijaan ei ”häiritsisi”, vaikka joutuisivat työntämään ”säästöjen” ja leikkausten edestä lähimmäisenrakkautta, ainakin hallituskauden ajan Orpon rinnalla sivuun?
Ilmoita asiaton viesti
Jos hallitus rakennetaan KOK ja PS perustalle, markkinat rankaisee, kuten Britanniassa. Jos hallitus kootaan SDP ja KOK ympärille, ongelmat ratkaistaan uutta velkaa tekemällä, minkä jälkeen markkinat rankaisee, kuten Britanniassa. Minulle käy mikä tahansa pohja, missä vihreät ei ole mukana.
Ilmoita asiaton viesti
…Todella ”mielenkiintoista” tulee olemaan miten ja millä myyntipuheilla mahdollinen sinipunahallitus tullaan kokoomuslaisille, demareille ja koko kansalle ”myymään…?”
Sota, sote, energiakriisi-ja hinta, inflaatio ja mm. todennäköinen lama tulee puhuttamaan ja hallituksella töitä teettämään, eikä ilmatonmuutoksesta, lajikadosta ja vihreästä siirtymästäkään sillä eroon päästä, vaikka vihreät oppositioon saataisiinkin? – Siitä pitää mm. EU huolen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan toivotaan – avaus.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus voittaa vaalit ja muut tulee jossain järjestyksessä perässä.
Hallituksen muodostaminen tulee olemaan Orpolle hankala rasti, koska enemmistöhallitukseen hän joutuu ottamaan myös puolueita, joiden aatteellinen eetos on kaukana Kokoomuksesta.
PS ei halua hallitukseen, eikä sen kanssa hallitustyöskentely tosiasiallisesti onnistuisi. Toisaalta kaikki puolueet haluaisivat puhkaista persujen kuplan sitouttamalla PS:n hallitusvastuuseen, jolloin persukannattajat joutuisivat huomaamaan tulleensa taas kerran ukotetuiksi.
Eli hallitukseen: Kokoomus + SDP sekä kaksi-kolme muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittanet, että hallitukseen Arvo Pohja ynnä Manna & menstruoivat (viherstalinistit, äärivasemmistoliitto ja vasemmistodemarit).
Ilmoita asiaton viesti
Niin – mitä korkeampi PS:n kannatus on, sitä varmemmin viherradikaalipuolueet pääsevät hallitukseen. Persuja äänestämällä siis käytännössä äänestää vihervassareita valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
KOK 22%, SDP 19, PS 18, Vihr.10, Kesk.10, Vas.9, RKP 5, KD 3,
muut 2, Nyt 2
– Luulen että ”roknoosini” on Tero sinua lähempänä…?
Ilmoita asiaton viesti
Hmm. Voi olla. Tuo tulos vaatisi luultavasti kok ja sdp kaveriks keskustaa hallitukseen, eli johtaisi sinipunamultaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos PS julkistaisi tavoitteekseen olla 3. suurin puolue vaalien jälkeen, niin se olisi mielestäni hölmö tavoite, jossa ei olsi mitään tavoiteltavaakaan. Niinpä pyrkimys ykköseksi on parempi ja paljon haastavampi tavoite.
Uskoakseni me saamme eniten ääniä nukkuvien puolueelta, niin ettei meidän kannatuslisäys ole keneltäkään pois (-;
Ilmoita asiaton viesti
Ahtolan tuumailuissa on totuuden siemen siinä, ettei muutkaan äänestäjät kovin paljon faktoista piittaa. Fiiliksen mukaan äänestäessä mennään.
Kokoomuksen ja persujen haasteena on puheenjohtajat, jotka eivät vetoa suureen yleisöön. Demarit saattavat tehdä yllättävän hyvän tuloksen Marinin suosion siivittämänä. Keskustan sekoilut hallituksen loppusuoralla taitavat enemmän karkoittaa kuin houkutella äänestäjiä. Näiden puolueiden kannatus on vahvasti mielikuvien varassa.
Vihreiden ongelmana lienee juuri se, että muut uskottelevat olevansa vihreän siirtymän takana. Opposition ketkuilu luonnonsuojelulain yhteydessä lienee vaaleihin mennessä unohdettu. Tilanne on sen verran sekava, etten menisi mitään ennustetta vihreiden noususta tekemään. Myös KD ja RKP ovat sen verran ideologisia pienten äänestäjäryhmien puolueita, ettei sielläkään isoja muutoksia tulla näkemään.
Se tulee olemaan mielenkiintoista miten hyvinvointialueiden liikkeelle lähtö onnistuu. Sehän on nykyisin kokoomuksen leikkikenttää. Saako Kokoomus kynsilleen vai ei? Todellisuudessa hyvinvointialueille pitäisi pumpata pari miljardia lisärahaa, jottei palvelutaso romahda. Kokoomus on isossa kuvassa rajulla leikkurilinjalla. Jää nähtäväksi miten isoja haasteita ehtii näkyä ennen vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän toiveikas veikkaukseni:
Perussuomalaiset 21,9%
Kokoomus 21,7%
SDP 19,5%
Keskusta 9,9%
Vihreät 8,3%
Vasemmisto 7,5%
KD 4,1%
RKP+Åland 4,5%
NYT 2,6%
Muut 1%
Lukemat ovat galluppien virherajoissa, mutta en mene lyömään tästä vetoa (-;
Ilmoita asiaton viesti