Miksi tuli Brexit ja miksi tulee myös jatkossa exitejä?
Kaikelle on aikansa sanotaan, tai kaikki tapahtuu aikanaan..
Joku asia ei voi tapahtua tänään mitenkään, mutta 2030 kuin itsestään.
EU:n integraation syventämisessä muutosten vaatima aika ei ole huomioitu riittävästi.
Maailmassa tarvitaan nykyään nopeita päätöksiä reagoida muuttuviin tapahtumiin, kuten massiiviset muuttoliikkeet paremman elämän perässä, pörssikuplien aiheuttamien kuplien korjaaminen, ylivelkaantuminen, luonnonkatastrofit, pandemiat.
Biritit ovat olleet paripäivää irti EU kahleista ja juhlii jo nyt kuinka ovat saaneet rokotteita, samalla kun EU tapansa mukaan taas miettii mikä meni pieleen, kun ei saanut niin hyvin.
EU:ssa vielä kun ei oikein voi syyttää ketään, kun ei ole sitä EU:n puhelinnumeroa, mitä Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger kyseli aikoinaan. Kissingerin vitsi viittasi siihen, että kymmenien valtioiden Euroopassa ei ollut ketään, joka kokonaisuutta johtaa.
Päättäjät kaikki ymmärtävät tämän ongelman, toiset sen myöntää, toiset ei.
Miksi ongelma on syntynyt?
Siksi, että olemme välivaiheessa. Jäsenmaat eivät voi itse päättää asioista, joista päätetään EU tasolla ja toisaalta EU ei voi päättää mitään ilman yksimielistä hyväksyntää.
On annettu jäsenmailta päätösvalta pois, ennen kun sitä on EU:lla.
Ja sitten huomattu, että ai niin unohtu kertoa EU kansanäänestyksiä ja sopimuksia tehdessä, että päätösvalta ollaan siirtämässä EU:lle mahdollisimman monessa asiassa, jotta EU olisi joskus joku mahti, joka kykenee myös toimimaan.
Ollaan tilanteessa, että jäsenmaat eivät voi päättää yksin, eikä sen paremmin EU.
Siksi, että EU:n rakentamisessa on toimittu täysin väärin päin.
Ensin pitää saada aikaan sopimus maiden välille, jotka ovat kaikki aivan omanlaisissaan tarpeissa ja tilanteissa ja siihen vielä pitää pystyä sopimaan yhteinen budjetti ja kaikenlisäksi pitää pystyä vielä selittämään asia niille, jotka sen enimmäkseen maksaa, kuten Suomen kaltaisille nettomaksajille. Sitten vasta kyseistä asiaa aletaan rakentaa.
Sain lapsena joskus leluksi sellaisen muovisen pallon, missä oli neliön ja tähden ja kolmion ja ympärän muotoisia koloja ja vastaavasti niihin sopivia palikoita.
Sitä ei montaa kertaa tarvinnut tehdä kun se kävi aika tylsäksi.
Samana jouluna sain kuitenkin myös muovailuvahaa, niin sitähän oli kiva koittaa tunkea niihin reikiin. Se ei yhtenä klönttinä menny kovin helposti tähden muotoiseen koloon ja jos väkisin tunki, niin osa jäi ulos.
Kun sitä klönttiä ensin muokkasi muotoon, joka oli kolossa, mistä sen halusi sisään, se meni helposti.
EU on tuo pallo ja jäsenmailla on muovailuvahaklönttejä. Jäsenmailla on omat ilmastoklöntit, maatalousköntit ja finanssiklöntit jne.
Jäsenmaiden pitäisi antaa itse muovautua omasta kolostaan sisälle omaan tahtiin, niin ne voisi joskus sinne kaikki päätyäkin.
Sen jälkeen, kun yhden jäsenmaan klönteistä tarpeeksi on sisällä, pitäsi vasta tunkea valuutta klöntti, mutta kuten tiedämme tämäkin tehtiin väärässä järjestyksessä ja se on EU:n suurin ongelma.
Se, että otettiin yhteinen valuutta käyttöön ennen, kun integraatio on tarpeeksi pitkällä on johtanut näihin yhteisvastuupaketteihin, jotka pakottavat EU:ta tunkemaan noita klönttejä väkisin sisään pikavauhtia ja Britit ei halunnut tätä showta maksajana katsoa loppuun asti.
Britit muovaavat omia klönttejään nyt omaan tahtiinsa ja tiputtelee niitä sisään EU palloon sitä mukaa kun valmista.
Britit jatkavat siis integroitumista siten, kun sitä kestävästi olisi pitänyt alusta alkaen kaikkien tehdä. Britit rakentavat nyt vahvemmalla pohjalla edelleen yhtenäistyvää vahvaa Eurooppaa.
Se mun muovinen lelu aukesi kun veti niitä pallonpuolikkaita erisuuntiin ja palikat tippu.
Mikäli EU:sta halutaan toimiva, pitäisi palloa avata ja pudottaa sieltä sellaiset palikat pois, jotka on tungettu sinne väkisin liian aikaisin kuten euro.
Ja sitten jäsenmaat voisi alkaa muovaamaan omaan tahtiin niitä takaisin sisään.
Näin toimii nyt Britit.
Paras tapa korjata EU ja euro on keksiä, miten ne voi purkaa.
Näin meidän lapsilla ja jälkipolvilla todennäköisesti olisi avoimempi, yhteistyökykyisempi ja toimivampi Eurooppa, joka pärjäisi myös taloudellisesti.
Blogisti on kirjoituksensa otsikossa oikeassa. Exittejä pukkaa:
Seuraavan exitin (scexit) nimittäin suorittaa Skotlanti, joka irtoaa Yhdistyneestä Kuningaskunnasta ja liittyy uutena itsenäisenä valtiona takaisin Euroopan Unioniin. Sitä seuraavan exitin (nixit) tekijä on jo valmiiksi merensalmen takana sijaitseva Pohjois-Irlanti, joka liittyy luonnolliseksi osaksi EU-maa Irlantia. Tarvitsee vain poistaa maaraja.
Ja kyllä se Tynkä-Britanniakin anoo EU:n jäsenyyttä sitten aikanaan, noin kymmenen vuoden kuluttua, kunhan on ensin toipunut brexit-kankkusestaan ja niellyt häpeänsä omaan jalkaan ampumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Skotit saattavat hyvinkin erota UK:sta, mutta EU:n jäseneksi pääsy onkin sitten jo kovempi rasti. Uuden jäsenen liittyminen EU:iin vaatii siellä jo olevien jäsenmaiden yksimielistä hyväksyntää ja Espanja onkin jo ilmoittanut vastustavansa mahdollista Skotlannin liittymistä peläten (aiheesta) katalaanien saavan tuulta itsenäistymispyrkimyksiinsä. Pohjois-Irlannissa on toistaiseksi ollut yllättävän hiljaista. Aika näyttää palaavatko väkivaltaisuudet alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun ei ole ilmoittanut vastustavansa vaan päinvastoin nimenomaan ei vastusta.
https://www.catalannews.com/politics/item/spanish-government-confirms-no-eu-veto-for-an-independent-scotland
https://uk.reuters.com/article/uk-spain-politics-scotland-idUKKCN1NP25P
https://www.theguardian.com/politics/2017/apr/02/spain-drops-plan-to-impose-veto-if-scotland-tries-to-join-eu
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkeistä. Vaikka kaksi niistä onkin jo muutaman vuoden takaa, omat tietoni ovat ilmeiseti vanhentuneet. Uutta minulle oli myös tieto pakosta liittyä euroon (”Current EU law also requires new joiners to sign up to the euro”)
Ilmoita asiaton viesti
Skotit halunnee joo itsenäistyä ja eu:hun.
Mutta asialla ei ole mitään merkitystä EU:n ongelmien korjaamisen kanssa.
Kymmenen vuoden päästä jos eu ja euro jollain ihmeenkaupalla on vielä pystyssä, niin yhteisvelkaa on biljoonia ja myös yhteistä verotusta.
Briteillä tuskin on hinkua päästä nauttimaan näistä vastuista vapaaehtoisesti.
En itse ainakaan keksi miksi ihmeessä haluaisi.
Pikkuhiljaa nyt näemme miten homma alkaa kulkea Briteillä.
EU:sta me jo tiedämme miten kulkee. Se kulkee hitaasti ja kankeasti ja erimielisesti kohti euron yhä kalliimpaa pelastusta yhteisveloilla, kohti lopullista tuhoaan.
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/uutiset/3-11722449
Boris Johnssonin suosio romahti.
Gallup on kyselty 4 viikon aikana joulukuussa, eli tilanteessa, jossa joulua vietettiin kovin rajoitetusti ja kolme ensimmäistä viikkoa, ei ollut tietoa tuleeko sopimusta vai ei.
Siksi tuo tulos ei välttämättä peilaa todellisuutta tässä hetkessä.
Seuraavissa gallupeissa vasta nähdään, mitä mieltä kansa siellä on Boriksen diilistä. Voi suosio laskea entisestään tai nousta kohisten, mutta silloin vasta se vastaa nykyhetkeä. Jos nyt ei mitään koronamullistuksia tule sotkemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Exittien ”jatkosuosio” riippuu paljolti myös siitä miten Boriksen Exit-projektin lopulta pitemmässä juoksussa käy…?
– Jos vaalit olisi NYT, niin huonosti kävisi pääministerille ja hänen puolueelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei. On melkosen varma, että kannatus on eri ollut ennen sopimusta ja sen jälkeen.
Vasta seuraava gallup kertoo mikä olisi tulos jos vaalit olisi nyt
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö toivoi, että ei jouduttaisi katumaan naaiiveja päätöksiä.
Ymmärrettävää, koska kokemusta hänellä on katumisesta, kun vei meidät euroon ja nyt joutuu sitä katumaan, sillä siitä on tullut jotain muuta mitä piti. Niinistö peräänkuuluttaa paluuta alkuperäisiin sopimuksiin, jossa ei pitänyt olla yhteisvastuuta, eikä ekp rahan tyhjästä luomista.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein osaa hahmottaa miksi EU ampuu itseään jalkaan jatkuvasti. 1994 äänestyksessä kannatin EU:ta, syystä, että ajoin silloin rekkaa ulkomaille ja päästiin tullijonoista eroon. Sitä en silloin muista mainitun, että vapaa liikkuvuus koskee myös Lähi-Itää ja Afrikkaa, en liioin sitä, että joudumme makselemaan muiden maiden velkoja, perustuloa sekä veronkevennyksiä… Siksi jokainen ulostulo EU:n suunnasta ainoastaan nostaa inhoa sitä kohtaan. Pankkiunioni sitten vie säästömmekin vielä samaan suuntaan, oma säästötili on onneksi norjalaisessa pankissa, siihen eivät taida EU herrat päästä käsiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Brexit on alkusoitto pitkäkestoiselle prosessille, jossa keskusvaltainen EU lopuksi hajoaa.
Historia toistaa itseään ja virheitään.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/213251-eurooppalaisia-epayhtaloja-ii/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/213249-eurooppalaisia-epayhtaloja/
Ilmoita asiaton viesti
Exitit ovat näköalatonta fantasiaa. Aihetta sivuten:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivilkuna/onko-sinulla-kulttuuria/
Ilmoita asiaton viesti
Paljon hyvää tekstissäsi, mutta sivùaa aika kaukaa aihetta.
Lue tekstini uudestaan ja mieti sitten vielä onko minulla ongelmia hyväksyä muita mielipiteitä tai kulttuureita tai ylipäätään mitään.
Tekstissäni kritisoin tapaa millä avointa ja toimivaa ja yhteistyökykyistä ja vahvaa eurooppaa rakennetaan. Siis tapaa, en tavoitetta. Tapa on nyt EU ja exitit ei ole mihään fantasiaa. Brexit on fakta.
On eri asia todeta, että mikä saattaa jatkossa aiheuttaa exitejä, kun fantasioida niistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ostetaan EU:n nyky-päättäjille (komissaarit) muovisia palloja jossa ÄO-testien mukaisia reikiä ja muovailuvahaa.
Kirjallinen ja kuvallinen ohje mukaan. Tai DVD:lle poltettuna, kaikilla EU-kielillä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mukava nähdä, jos joku analyytikko yritys pystyisi tekemään ohjelmiston, kuten IQAggregate teki Brexitiä ajavalle ryhmittymälle, niistä jotka katuvat äänestys käyttäytymistään.
Mitä he ovat saaneet sellaista, mikä on tehnyt heidän elämästään parempaa, rokotettakaan ei saada kuin yhteen annokseen. Näkeekö, joku analytyics ne valuvat kyyneleet, hukkaan heitetyt vuodet. EU:ta voidaan aina parantaa, jos siihen haluja riittää ja miksei riittäisi, kun se on tarpeellista.
Katsokaa ohjelma Brexit – temppu ja miten se tehtiin | TV | Areena
yle.fi https://areena.yle.fi/1-50177323
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tässä muutaman vuoden kuluessa nähdä miten brexit vaikuttaa haittoineen ja hyötyineen.
Eu:n parantaminen ei liene helppo homma, kun ei ole parannettu.
Ilmoita asiaton viesti
”Eu:n parantaminen ei liene helppo homma, kun ei ole parannettu.”
Ei niiden Brexit- lupausten, tai brexit- fantasioiden pitäminen kovin helppoa tule olemaan. Todennäköisesti niitä ei ole edes tarkoitus yrittääkkään toteuttaa.
Boriksen päämääränä oli pääministeriys ja sen hän on saavuttanut. Boriksen paras ominaisuus on sujuva valehtelu ja sen avulla hän pyrkii tietenkin pitämään omat kannattajansa tyytyväisinä, mutta onnistumisen mahdollisuudet ovat olemattomat.
Eihän brittien kansallisylpeys varmaan anna periksi EU:n jäsenyyden anelemiselle. Se ei ole realistista että näin tapahtuisi. Muita toimia Brexit- vahinkojen korjaamiseksi sen sijaan on varmasti odotettavissa tulevina vuosina, riippumatta siitä säilyttääkö Boris pääministeriytensä, vai tuleeko siihen joku muu kohta tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla pitkälti asia kuten sanot. Boriksesta en pysty ottamaan kantaa onko hillotolppamiehiä vai mikä. Annan kaikille mahdollisuuden osoittaa hyvyytensä, kunnes toisin todistetaan ja sittenkin voi vielä antaa anteeksi. Koen että menettäisin paljon, jos lokeroisin kaikki joiden kanssa olen eri mieltä sellaiseksi, että automaattisesti olisivat silti lähtökohtaisesti jotenkin huonoja, tai itsekkäitä, joksi viittaat Borista tässä. Voit olla oikeassa, en sitä kiellä, mutta itse toimin toisin, kuten yritän sinunkin, usein omiini nähden erimielistä näkökulmista aina oppia jotain ja viisastua ja pyrkiä ymmärtämään asiaa laajemmasta tulokulmasta.
”Ei niiden Brexit- lupausten, tai brexit- fantasioiden pitäminen kovin helppoa tule olemaan.”
Tästä me emme vielä tiedä, mutta se minkä me nyt tiedämme, niin Briteissä ei pystytty pitämään EU lupauksia tai EU fantasioita, eikö niin.
https://www.youtube.com/watch?v=bmNOZ0kxAoA
Briteillä on ollut se ero esimerkiksi Suomeen nähden, että siellä on todella terävästi ollut kaikkien kansalaisten arvioitavana mihin EU kehittyy, sillä Margaret Thatcher on heille lähes kaikki EU:n tuomat ongelmat etukäteen ennustanut. Tässä nyt oli vain yksi pätkä, kun löytänyt sitä laajempaa puhetta, mitä hain.
Onko mahdollista, että asia olisi kuitenkin niin, että Britit on ollut ihan alusta alkaen oikealla tiellä, mutta joku muu on alkanut fantasioimaan EU mahdista vähän liikoja ja vienyt EU:n suuntaan, mihin ei ollut alunperin sovittu?
Meidän EU myönteisimmän ja EUROuskovaisimman puolueen (Kokoomus) riveistä huippusuosioon noussut Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on jo pitkään tuonut esiin, että EU on kehittymässä suuntaan, mistä ei alunperin ole sovittu.
Fantasioiko Niinistö nyt jotain, vai yrittääkö Hän ehkäistä liiallisia EU fantasioita?
Thatcher yritti ehkäistä 100 kertaa ponnekkaammin, mutta EU fantasiat voitti ja nyt nähdään lopputulos. Tai ei tämä ole mikään lopputulos, vaan yksi osa tarinaa, joka jatkuu luultavasti hyvin juuri niin, miten ennakoit.
Britit tulevat mukaan integraatioon pala palalta, kuten itsekin blogissani kirjoitin.
Poimivat niitä rusinoita pullasta nyt omilla ehdoillaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Fantasioiko Niinistö nyt jotain, vai yrittääkö Hän ehkäistä liiallisia EU fantasioita?”
Se on sama mitä Niinistö fntasioi. Niinistö, tai Suomen hallitus ei päätä siitä miten Euroopassa integrointi kehittyy. Siitä Suomi saa toki itse päättää haluaako se olla mukana siinä miten Eurooppa kehittyy, vai ryhtyykö kenties muhinoimaan taas Venäjän kanssa.
Vaikka EU:sta olisi fantasioitu mitä, niin faktaa on ainakin se että sillä yhteisellä kulttuuritaustalla mitä Euroopan mailla on, Euroopan kannattaa integroitua, jos se haluaa että Euroopalla on jotain sanottavaa ja sananvaltaa tulevaisuuden maailmassa, missä on isoja toimijoita ja missä isot tulevat määräämään tahdin.
Voi olla että EU:n suhteen on fantasioitukin, sekin on ihan luonnollista ja mikäpä sen olisi pystynyt estämään. Suurin fantasia taitaa olla se että eurooppalaiset ihmiset kovin nopeasti hyväksyisivät sen että nyt veljeillään niiden kanssa joiden kanssa on vuosisadat käyty verisiä sotia. Voisi kuvitella että se olisi helpompaa kuin mitä se näyttäisi nyt olevan.
Euroopan yhtenäistyminen on kuitenkin välttämätöntä vastustuksesta ja vastoinkäymisistäkin huolimatta ja se tulee tapahtumaan, toivottavasti, sillä muut mahdolliset tapahtumaketjut ovat huonompia vaihtoehtoja.
Emme tiedä mitä tapahtuu, voi olla että brexit tuo aikaa myöten jotain parempaa kuin mitä EU oli, eli tiiviimmän unionin, mutta jollain toisella nimellä kuin EU, ettei brittien knsallisylpeyttä turhaan liikaa koeteltaisi, liian varhain, 🙂
P.S.
Niinistön fantasioista vielä sen verran että Niinistö kyllä itse tietää sen etteivät hänen EU- fantasiansa vaikuta tapahtumien kulkuun, mutta kenties ne fantasiat ovat jotain sisäpoliittista peliä jolla Niinistö haluaa jotenkin tuoda perussuomalaiset pois niistä heidän omista fantasioistaan ja mukaan realistiseen keskusteluun asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti jaan näkemyksési asiaan.
Euroopan tulee olla yhtenäinen, jotta meillä on uskottavuutta, mutta liian nopea pakkointegraatio mielestäni uhkaa hidastaa tähän tavoitteeseen pääsyä
Ehkä Niinistö on vapautuneempi nyt tuomaan näitä ongelmia esiin, kun ei niistä itse ole mitään päättämässä.
EU:n pitäisi hallitusti purkaa tilanne ja rakentaa uudelleen vapaammin, ennemmin, kun ajaa laput silmillä päin seinää.
Uskon, että eritahtinen intehroituminen olisi nopeampi ja turvallisempi ja tehokkaampi tie saavuttaa Euroopalle uskottava asema maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Briteillä on melko lailla perustavaa laatua olevia eroja EU maihin verrattuna.
-Oma melkoisen vahva valuutta.
-Vasemman puoleinen liikenne. Vastaavaa ei nykyisessä EU:ssa ole kuin Kyproksella.
-Erilainen mittajärjestelmä, joka ei perustu SI-järjestelmään.
-Common Law käytäntöön perustuva oikeusjärjestelmä.
-Brittiläisen kansainyhteisön taustatuki.
Ilmoita asiaton viesti
”-Brittiläisen kansainyhteisön taustatuki.”
Eikös ne ole juuri niitä ählyjä ja mutakuonoja, niitä joiden maahantulo piti brexitillä estää. Euroopasta tosin olikin tulossa lähinnä vain valkoihoisia.
Minkä helvetin takia niiden pitää tehdä kaikki eri tavalla kuin muut? Onko se sitä itsenäisyyttä?
No, onhan se sitä, mutta pirun hankalaa se on, kun aina pitää sovitella niitä mittayksiköitä ja valuuttakursseja. Mutta itsepähän haluavat tehdä olonsa mahdollisimman hankalaksi.
Ilmoita asiaton viesti