Miksi tuli Brexit ja miksi tulee myös jatkossa exitejä?

Kaikelle on aikansa sanotaan, tai kaikki tapahtuu aikanaan..

Joku asia ei voi tapahtua tänään mitenkään, mutta 2030 kuin itsestään.

EU:n integraation syventämisessä muutosten vaatima aika ei ole huomioitu riittävästi.

Maailmassa tarvitaan nykyään nopeita päätöksiä reagoida muuttuviin tapahtumiin, kuten massiiviset muuttoliikkeet paremman elämän perässä, pörssikuplien aiheuttamien kuplien korjaaminen, ylivelkaantuminen, luonnonkatastrofit, pandemiat.

Biritit ovat olleet paripäivää irti EU kahleista ja juhlii jo nyt kuinka ovat saaneet rokotteita, samalla kun EU tapansa mukaan taas miettii mikä meni pieleen, kun ei saanut niin hyvin.

EU:ssa vielä kun ei oikein voi syyttää ketään, kun ei ole sitä EU:n puhelinnumeroa, mitä  Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger kyseli aikoinaan. Kissingerin vitsi viittasi siihen, että kymmenien valtioiden Euroopassa ei ollut ketään, joka kokonaisuutta johtaa.

Päättäjät kaikki ymmärtävät tämän ongelman, toiset sen myöntää, toiset ei.

Miksi ongelma on syntynyt?

Siksi, että olemme välivaiheessa. Jäsenmaat eivät voi itse päättää asioista, joista päätetään EU tasolla ja toisaalta EU ei voi päättää mitään ilman yksimielistä hyväksyntää.

On annettu jäsenmailta päätösvalta pois, ennen kun sitä on EU:lla.

Ja sitten huomattu, että ai niin unohtu kertoa EU kansanäänestyksiä ja sopimuksia tehdessä, että päätösvalta ollaan siirtämässä EU:lle mahdollisimman monessa asiassa, jotta EU olisi joskus joku mahti, joka kykenee myös toimimaan.

Ollaan tilanteessa, että jäsenmaat eivät voi päättää yksin, eikä sen paremmin EU.

Siksi, että EU:n rakentamisessa on toimittu täysin väärin päin.

Ensin pitää saada aikaan sopimus maiden välille, jotka ovat kaikki aivan omanlaisissaan tarpeissa ja tilanteissa ja siihen vielä  pitää pystyä sopimaan yhteinen budjetti ja kaikenlisäksi pitää pystyä vielä selittämään asia niille, jotka sen enimmäkseen maksaa, kuten Suomen kaltaisille nettomaksajille. Sitten vasta kyseistä asiaa aletaan rakentaa.

Sain lapsena joskus leluksi sellaisen muovisen pallon, missä oli neliön ja tähden ja kolmion ja ympärän muotoisia koloja ja vastaavasti niihin sopivia palikoita.

Sitä ei montaa kertaa tarvinnut tehdä kun se kävi aika tylsäksi.

Samana jouluna sain kuitenkin myös muovailuvahaa, niin sitähän oli kiva koittaa tunkea niihin reikiin. Se ei yhtenä klönttinä menny kovin helposti tähden muotoiseen koloon ja jos väkisin tunki, niin osa jäi ulos.

Kun sitä klönttiä ensin muokkasi muotoon, joka oli kolossa, mistä sen halusi sisään, se meni helposti.

EU on tuo pallo ja jäsenmailla on muovailuvahaklönttejä. Jäsenmailla on omat ilmastoklöntit, maatalousköntit ja finanssiklöntit jne.

Jäsenmaiden pitäisi antaa itse muovautua omasta kolostaan sisälle omaan tahtiin, niin ne voisi joskus sinne kaikki päätyäkin.

Sen jälkeen, kun yhden jäsenmaan klönteistä tarpeeksi on sisällä, pitäsi vasta tunkea valuutta klöntti, mutta kuten tiedämme tämäkin tehtiin väärässä järjestyksessä ja se on EU:n suurin ongelma.

Se, että otettiin yhteinen valuutta käyttöön ennen, kun integraatio on tarpeeksi pitkällä on johtanut näihin yhteisvastuupaketteihin, jotka pakottavat EU:ta tunkemaan noita klönttejä väkisin sisään pikavauhtia ja Britit ei halunnut tätä showta maksajana katsoa loppuun asti.

Britit muovaavat omia klönttejään nyt omaan tahtiinsa ja tiputtelee niitä sisään EU palloon sitä mukaa kun valmista.

Britit jatkavat siis integroitumista siten, kun sitä kestävästi olisi pitänyt alusta alkaen kaikkien tehdä. Britit rakentavat nyt vahvemmalla pohjalla edelleen yhtenäistyvää vahvaa Eurooppaa.

Se mun muovinen lelu aukesi kun veti niitä pallonpuolikkaita erisuuntiin ja palikat tippu.

Mikäli EU:sta halutaan toimiva, pitäisi palloa avata ja pudottaa sieltä sellaiset palikat pois, jotka on tungettu sinne väkisin liian aikaisin kuten euro.

Ja sitten jäsenmaat  voisi alkaa muovaamaan omaan tahtiin niitä takaisin sisään.

Näin toimii nyt Britit.

Paras tapa korjata EU ja euro on keksiä, miten ne voi purkaa.

Näin meidän lapsilla ja jälkipolvilla todennäköisesti olisi avoimempi, yhteistyökykyisempi ja toimivampi Eurooppa, joka pärjäisi myös taloudellisesti.

TeroTeukkaAhtola

Lempiaiheita eu:n tulevaisuus, yhteisvaluutta euro, talous, ekp, rahapolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu