Miten @pelastusrastosta saadaan 100% teho Suomeen?

Pääministeri Sanna Marin kävi Brysselissä ylimääräisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa  tiistaina 21.7.2020 kertomassa, että Suomi lahjoittaa ilomielin rahaa EU:n elpymispakettiin.

Elpymispaketti on 750 miljardin piristysruiske, joka ruiskutetaan EU:ssa huonointen taloutensa hoitaneisiin jäsenmaihin.

Paketin tarkoitus on pyrkiä ehkäisemään kyseisten maiden talouden taantuminen, jotta ne pysyisivät maksukykyisinä ostamaan vientiyritystemme tarjontaa.

Suomi on pieni vientivetoinen maa ja Suomen taloudelle vienti on tärkeää.

Suomen viennistä EU-maihin kohdentui 2019 noin 55%

Elpymisväline on lääke globaaliin ongelmaan, niin eikö olisi johdonmukaista tarjota sitä elpymislääkettä, eli rahaa sitten globaalisti?

Kun kerran elvytyspaketti on yksinkertaisesti niin  toimiva, että asiasta ei tarvitse sen paremmin edes keskustella, niin miksi tälläistä ihmelääkettä hyödynnetään vain 55 prosenttisesti, kun yhtä hyvin voitaisiin toimia 100% teholla.

Suomi vie paljon EU-maihin, mutta niin vie myös Britteihin, Venäjälle, Kiinaan, Usaan jne.

Jos Suomi elvyttää EU:ta nyt noin 7 miljardilla, niin eikö nyt kannattaisi antaa vielä 6 miljardia varoiks noille muille vientimaillemme?

Rahanjako oli EU elpymisvälineessä laitettu niin, että kaikkein huonoiten taloutensa ennen pandemiaa hoitaneet saavat eniten rahaa paketista.

Sen verran voisi ennakoida, että kun Britannia erosi EU:sta ja se  on kaikkien johtavien taloustietäjien ja yleisen mielipiteen mukaan erittäin haitallista Britannian taloudelle, niin sinne varmaan kannattaisi tarjota tuosta extra 6 miljardista valtaosa.

Toisaalta pienille maille EURO on välttämätön, niin olisko tuon alkuperäisen EU paketin rahoista pitänyt ohjata enemmän muihin pohjoismaihin, jotka joutuvat sinnittelemään omien valuuttojensa kanssa ja sen tiedetään olevan mahdotonta.

Neuvottelut tuosta 6 miljardin extra-paketista luulisi hoituvan yhtä helposti, kun tästä alkuperäisestä elvytysrahasta, sillä tuskin esimerkiksi Venäjä tai Kiina laittaa hanttiin, jos me tarjotaan vientimaihin rahaa niin, että saadaan siitä itse kokonaisuudessaan noin puolet takaisin.

Keskustan kannatus on hallituksessa ollut melkoista alamäkeä ja toisaalta hieman sama kohtalo on ollut Kokoomuksella oppositiossa.

Molemmat puolueet kannattavat 750 miljardin elpymisvälinettäkin, niin tässä olisi nyt oiva tilaisuus parantaa osakkeita Marinin ja kansan silmissä tuomalla vaikka kimpassa tälläinen hieno talousidea pöydälle.

TeroTeukkaAhtola

Lempiaiheita eu:n tulevaisuus, yhteisvaluutta euro, talous, ekp, rahapolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu