Miten sähköomavaraisuus laskee sähkön hintaa EU yhteismarkkinoilla?

Suomen on sanottu olevan sähköomavarainen 2024.

Nyt ollaan herätty näihin korkeisiin sähkön hintoihin ja vaaditaan varavoimaa käyttöön ja suljettua kapasiteettia takaisin ylös, mutta miten se vaikuttaisi hintoihin?

Jan Hurri esimerkiksi kommentoi Taloussanomissa sähkömarkkinoita näin:

”Suomen, Ruotsin ja Norjan kantaverkot ovat yhteydessä Manner-Euroopan suurille ja ongelmalisille sähkömarkkinoille. Sähkön vienti Pohjolasta etelään helpottaa esimerkiksi Saksan sähköpulaa, mutta samalla se nostaa sähkön hintaa Suomessakin.”

 

Ja professori Jan Blomberg toteaa saman suuntaisesti:

”Sähkön vieminen ulkomaille tarkoittaa siis samalla korkeampien sähkön hintojen tuomista ulkomailta kotimarkkinoille, Blomgren selittää. Jos tästä johtuvaa hintojen nousua ei korvata kotimaisille kuluttajille, nämä joutuvat maksamaan kalliisti siitä, että sähkön tuottajilla on mahdollisuus tienata enemmän viemällä sähköä ulkomaille.”

 

Niin miten se nyt sitten on?  Vaikka me laitettas kaikki uudet ja vanhat myllyt ja voimalat tulille ja tuotettas yli oman tarpeen, niin onko meidät tuomittu silti kalliiseen sähköön näiden avoimien siirtosopimusten takia niin kauan, kun Saksa ja kumppanit rakentavat omat tuotantonsa ajantasalle?

 

 

 

+4
TeroTeukkaAhtola
Perussuomalaiset Forssa

Snookeria harrastava yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Suomen parhaassa ja kauneimmassa kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu