Nostiko sähkönhinnan Ukrainan sota, päästökauppa, vihreäsiirtymä vai mikä?

Tarkastellaan aikajanaa taaksepäin.

Kuvasta voisi päätellä samaa, mitä uutisistakin on saanut lukea, että maakaasun hinta nousi 2011 syksyllä nelinkertaiseksi oltuaan vuosia lähes vakio.

Katsoin omat sähkölaskut fortumin sovelluksesta ja voin todeta, että niin se nousi mun sähkölaskukin nelinkertaiseksi ajanjaksolla 11/2021-01/2022.

Sähkön hinta on ollut minulle 2017-2021 400-450e vuodessa. 2020 oli poikkeus ja alempi, en muista oliko talvet lauhoja ja kesä kylmä, mut maakaasukin on ollut tuosta kuvaajasta todeten alhaalla.

Sähkölaskuni on 3kk jaksoissa ja vuoden ensimmäinen lasku on tullut helmikuun alkuun ja ollut yleensä alle satasen mutta tämän vuoden alussa se oli 330e, ollen melkein 4 kertaa suurempi kun vuotta aiemmin. Tuossa laskussa on marras, joulu ja tammikuu.

Maakaasun hinnan nousu oli jo edellisessä laskussa korkealla eli 11/21 tullut  elo, syys, lokakuun lasku oli noin 40% kalliimpi, kun sama ajanjakso 5 edeltävän vuoden keskiarvo. Sopii hyvin tuohon kaasun hinnan kuvaajaan tämäkin.

Jos vertaa helmi, maalis, huhtikuun hintaa ja kulutusta niin tuo ajankohta ei ole läheskään puoliaakaan kalliimpi jos vertaa aikaisempiin.

Kulutus on ollut melko vakio 2022 ja 2021 johtuen samanlaisesta lämpötilasta 2021 ja 2022 tuolla ajanjaksolla, mutta tuuli on voinut vaikuttaa asiaan.

Maakaasun hinta ei tuossa enää nostanut oman sähköni hintaa, vaan oman sähköni hinta laski, edellisestä kvartaalista vaikka maakaasun hinta nousi edelleen.

Otetaan päästöoikeuksien hinnat mukaan, tässä 2012-2022

No se on vähän epäselvä ja loppuu kesken vertailujaksoni, niin vähän tarkemmin

Oma sähkön hintani seurasikin tuota päästökaupan käppyrää, mutta lienee sattumaa osittain.

Päästökauppa on näitä hienoja nimiä uusille veroille.  Sitähän se on, eli vero, joka langetetaan sähkön ja lämmöntuotannon ja liikenteen yrityksille, mutta eroaa verona hieman meidän muista veroista. Suomessa kun verot eivät ole yleensä korvamerkittyjä ja siksi esimerkiksi liikenteestä vuosittain perityistä miljardeista veroeuroista vain pieni osa käytetään esimerkiksi tiestön hoitoon.

Päästövero (päästökauppa) on EU ohjauksella korvamerkittyä, mihin se pitäisi käyttää ja yksi kohta tietenkin tässäkin oli, että ulkomaille, muiden päästöjen pienentämiseen.

Päästövero tai kauppa, miksi nyt haluaa kutsua on yksi EU rahansiirtomekanismeista jäsenmaiden välillä.

Luettuani päästökaupasta ja maakaasusta lähinnä niiden hinnan kehityksestä viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja kerrotuista syistä hintojen kehitykseen voisin todeta, että syy hinnan nousuun lienee vihreäsiirtymä.

Maakaasun hinnan nousu on kiihtynyt, kun ydinvoimaa, hiilivoimaa ja turvetta jne. on ajettu alas päästöveroilla ja muita fossiilisten veroja nostamalla ja samaan aikaa maakaasun riippuvuus vahvistunut, kun siihen siirtyminen on ollut edullisempaa.

 

Rahoja on liikkunut ja paljon ja velkaa on tullut ja paljon ja se tuo omat ongelmansa jotka ovat täysin konkreettisia ja varmoja.

Saa nähdä sitten miten ilmastonmuutos etenee.

Jatkaako se omaa elämäänsä, riippumatta siitä, kuinka monella biljoonalla elvytämme tulonsiirroilla osakkeenomistajia siellä sun täällä ja vaikka menisimme kaikki konkurssiin?

 

 

+11
TeroTeukkaAhtola
Perussuomalaiset Forssa

Snookeria harrastava yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Suomen parhaassa ja kauneimmassa kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu