Olemme samassa tilanteessa, kun juuri ennen -90 luvun alun suurlamaa.

Katsoin YLE:n areenasta dokkarin ”Hullu vuosi 1991”

 

Varsin usein, kun kuulee puhuttavan -90 luvun lamasta ja devalvoinneista, niin nämä asiat yhdistetään toisiinsa niin, että devalvoinnit olisi ikäänkuin aiheuttanut tuon laman.

Tämä on hyvin merkillistä, kun asia on juuri päin vastoin.

Viimeinen devalvaatio tuli, kun markka kellutettiin ja se oli ratkaisu ongelmaan. Ei ongelma itse, kuten ikävä kyllä Euroa puollustavat tahot niin usein pyrkivät virheellisesti esittämään.

Linkkaamassani dokumentissa esitettiin seuraavia lukuja ja lähdetiedoksi esitettiin siinä tilastokeskus. Olen kömpelö löytämään linkkiä noihin lukuin, mutta tuon 4 osaisen dokkarin 3. jaksossa siis esitetään nämä luvut:

-90 alussa työttömiä oli 69 000

-91 lopussa 214 000

Samalla ajanjaksolla Suomen BKT:sta hukkui 10%

Takana oli siis jakso, jolloin markkaa ei devalvoitu, vaan päin vastoin sitä pidettiin tarkoituksella korkealla.

Kun työttömyys alkoi kasvaa räjähdysmäisesti -90 alussa, niin oli pyrkimyksiä korjata liian vahvan markan aiheuttamaa kilpailukykyongelmaa sisäisellä devalvaatiolla, eli laskemalla vientiyhtiöiden kuluja, kuten Juha Sipilän hallitus pyrki tekemään edellisellä hallituskaudella.

Se ei tietenkään onnistunut.

Juuri ennen Sipilän hallituskautta valuutan arvo oli meille liian korkea, aivan kuten -90 ja se aiheutti vakavia ongelmia viennillemme ja sitä kautta työttömyyttä ja kestävyysvajetta.

Sipilän hallitus ei lainkaan reagoinut tuohon EKP biljoonaelvytysten seurauksena tullutta euron yli 20% devalvoitumista.

Suomessa päästiin päästiin kasvuun kun euron arvo saavutti tuon alhaisimman tason ja se kasvu alkoi taas hiipua, kun euron arvo lähti jälleen nousuun.

 

Erona nykytilanteessa suhteessa -90 lukuun on se, että -90 meillä oli vapaaehtoisesti ja tarkoituksella vahva valuutta, nyt meillä se on pakosta ja emme lainkaan siihen voi vaikuttaa.

Talous sakkasi, työttömyys kasvoi, kunnes tehtiin ratkaisu, joka oli markan kellutus 1992 lopulla.

Siitä alkoi kestävä nousukausi koko -90 luvun loppuun asti.

Nyt kun olemme luopuneet omasta rahapolitiikasta euron käyttöönoton myötä, meillä ei ole mahdollisuutta korjata kilpailukykyongelmaa mitenkään.

Tai voimme toki pyrkiä laskemaan vientiyhtiössä työskentelevien palkkoja kuten Sipilä yritti, mutta pitäisi ymmärtää, että jos euro on meille vaikka 10 tai 20% liian korkea, niin sitä ei voi mitenkään korjata laskemalla palkkoja muutamalla prosentilla, sillä palkkakulut noissa vientiyhtiöissä ainakin tuotannon osalta on vain 10% luokkaa.

 

Tuossa ylen dokkarissakin kerrottiin, että  90 lama oli musta joutsen, eli se oli odottamaton ja jota ei osattu ennustaa.

Tuo on väärä näkemys sillä kyllä siitä varoituksia tuli, mutta niitä ei haluttu kuulla.

Olen lukenut, että nyt pandemian kourista euroalueen talous on lähtemässä muualla euroopassa kovempaan ja nopeampaan nousukiitoon, kuin Suomessa.

Mikäli näin käy, niin pidän todennäköisenä, että rahapolitiikan on pakko seurata tuota muun euroopan kehitystä ja seurata euroalueen inflaatiotasoa ja toimia sen mukaan.

On varsin selvää, että jos Suomessa inflaatio ja kasvu kehittyy hitaammin, kuin muualla euroopassa, niin rahapolitiikka tulee kiristymään meidän näkökulmasta liian aikaisin ja on hyvin todennäköistä, että myös euron arvo voi vahvistua, eli heikentää yhä enemmän viennin hintakilpailukykyä.

Euro on meidän näkökulmasta kiinteä, koska se ei kellu meidän pillimme mukaan, vaan lähinnä Saksan ja elämme tavallaan vahvan kiinteän valuutan aikaa eli samaa aikaa, joka edelsi -90 luvun alun lamaa.

Erona toki se, että nyt meillä on lisäksi taakkana vielä muiden eu maiden velkoja ja muutenkin järkyttävävä määrä velkaa ja ei ole myöskään lainkaan korkopuskuria. Ei ole siis mahdollista kiihdyttää talouden rattaita laskemalla korkoa, kun ne on jo nollissa ja toisaalta siihen mitään mahdollisuutta olisikaan, kun se rahapolitiikka on luovutettu vieraiden haltuun liittymällä yhteisvaluutta euroon.

Jos mietit, että miten tulisi käymään, jos nyt hypoteettisesti ajateltuna euron arvo seuraisikin Suomen talouden tilannetta, kuten -92 kun markka kellutettiin, niin miten kuvittelet, että se kehittyisi?

Jos näkisit todennäköiseksi, että euron arvo laskisi, niin olet juuri todennut, että euro on meille väärä valuutta.

 

 

+11
TeroTeukkaAhtola
Forssa

Joka päivä voi oppia jotain uutta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu