Onko öljylämmitys nyt sähkölämmitystä halvempaa?
”Onko öljylämmitys nyt sähkölämmitystä halvempaa? Asiantuntija vastaa
”Hyvä varavaihtoehto
Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta toteaa, että mahdollisuus käyttää jo olemassa olevaa öljylämmitystä toisen lämmitysvaihtoehdon rinnalla voi olla parhaimmillaan taloudellisesti hyvä ratkaisu. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, jonka tehtävä on muun muassa kannustaa suomalaisia energian tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.”
Valtiolle työskentelevä asuinrakennusten asiantuntija pitää hyvänä vaihtoehtona pitää öljy varajärjestelmänä ja olen täysin samaa mieltä.
Kumpa meidän hallitus joskus kuuntelisi asiantuntijoita, mutta kuten tiedämme, viheridealismi vie voiton.
Hallitus on luonut 4000e tuen sähkölämmitykseen siirtymiselle ja tuen ehtona on ollut täysin käsittämätön pakko poistaa öljykattila.
Koko tuki on älytön, koska se on jo käytännössä mennyt suoraan hintoihin ja osaltaan aiheuttanut inflaatiopainetta.
Huolimatta valtion tuesta, siirtymä öljystä vesi-ilmapumppuun on myös kallis pumppujen lyhyen elinkaaren ja suuren hinnan takia.
Moni on varmaan ajatellut pelastavansa maapallon vaihtamalla diesel auton sähköautoon ja öljykattilan sähköön ja sähkösopimuksen vihreään.
Se sähkö tulee,kuitenkin sieltä ihan samaa johtoa pitkin, missä on samassa verkostossa fossiilisilla ja sattumaropeleilla tuotettu sähkö ja itse asiassa mitä enemmän ihmiset vaihtavat lämmityksessä ja liikenteessä polttoaineista sähköön, sitä kauemmin kestää sen sähkön siirtyminen irti fossiilisista.
Jos kuvittelet, että vaihtamalla polttiksen sähköautoon ja sähköliittymän uusiutuvaan, vähenisi fosiilien poltto, niin olet ainakin osin väärässä, sillä lisäät sähkön kulutusta ja myös fossiilisen, koska ne on kaikki sen saman johdon päässä.
Jos lompakko antaa myöden niin öljystä sähköön siirtyessä aurinkopaneelia katolle, niin haitta ei ole niin suuri.
Lisäät sitten ainoastaan talvella fossiilisen sähkön kulutusta, kun ei paista ja ropelit on jäässä. Samalla toki nostat sähkön hintaa.
Jos ne Ranskassa ja Ruotsissa ja Olkiluodossa saavat ydinvoimalat kuntoon, niin hinnat luultavasti laskevat taas, ja itsekin laitan taas ilmalämpöpumpun päälle ja laitan öljykattilasta sunttia pienemmälle. Silti tuo valtion 4000e tuki, jossa fossiilisen poistaminen rinnalta tuen ehtona on idioottimainen ja kuvastaa Marinin hallituksen viheridealistista humppaa täysin mitoin.
Pitääkö kansa suodastaan näännyttää nälkään ja kylmään ja sisällissodan partaalle, ennen kun äänestäjät ymmärtävät olla äänestämättä näitä haaveilijoita eduskuntaan.
Vihreillä ja vihreämielisillä, eli kaikilla muilla paitsi ps on kova paikka kohta edessä, kun joutuvat painimaan, että valitseeko ennallistamisidealismin vai ilmastoidealismin, mitä tulee metsiin, joiden hiilenniulukyky heikkenee, mitä enemmän ennallistetaan.
Kun viime jäkausi päättyi, oli aika kylmä ja oli aika vähän elioötä metsässä ja tässä välissä on vähän enempi ja lämpösempi ja taas seuraavan jääkauden kohdatessa ne eliöt kuolevat ja kylmä tulee.
Ihan sama montako biljoonaa veronmaksajien selkänahasta kaadetaan rahaa päälle milloin mihinkin humppaan, niin se ilmasto tulee muuttumaan. Se on fakta.
Ja tietenkin varsinkaan Suomen promillen päästöillä ei ole asiaan mitään merkitystä.
Energian säästöön ja kulutuksen vähentämiseen tähtäävät toimet ovat kuitenkin järkeviä, koska ne säästävät myös rahaa, jos vaan siirtymä tehdään järkevässä aikataulussa, eli ei missään nimessä esimerkiksi niin, että irroitetaan toimivia lämmitysjärjestelmiä elinkaarensa puolivälissä ja asennetaan tilalle kiinalaisia kikottimia, joiden elinkaari on kolmannes romuttamolle raijattuun Suomessa valmistettuun öljy/puukattilaan nähden.
Luonnon tilasta huolehtiminenkin on tärkeää. Jos suon ojittaminen pilaa järven veden, se ei ole järkevää, eikä paskan levittäminen pelloille jos se päätyy vesistöihin.
Politiikka kun on mukana kuviossa, niin turpeen uusiutuminen päätetään kolikonheitolla ja luodaan erilaisiä lisäveroja fossiiliseen energiaan päästökaupoilla ja jakeluvelvotteilla ja sähköveroilla ja kaikenmaailman veroilla ja tehdään fossiilisesta energiasta kannattamatonta samalla, kun tahkotaan miljardeja tuurivoiman tukemiseen, eli omilla poliittisilla päätöksillä ajetaan alas toimiva fossiilinen energiantuotanto ja ydinvoima ennen, kun on edes keksitty tilalle uusiutuvaa korvaavaa energiaa, joka tuon nyt nähdyn vajeen paikkaa.
Kaikki paukut on siis siinä, että luodaan tyhjästä velkaa, millä vaihdetaan toimiva energiantuotanto toimimattomaan ja ihastellaan, kuinka se luo talouteen kasvua.
Jotenkin mulla on kuitenkin sellainen fiilis, että ne päästöt nousee siinä bkt tahdissa ja suurin osa viheridealismiin humpatuista velkaeuroista lisää päästöjä, eikä vähennä.
Sijoittajat hyötyvät ja köyhät kärsii, yhä enemmän. Ilmastoon ei mitään vaikutusta.
Lopuksi vielä kysymys, mihin en ikinä saa vastausta.
Mites viherhumppaajat meinaatte maksaa nuo nyt humppaan luodut velat sitten 2030 luvulla, kun ei ole enää syytä ottaa uutta velkaa, uusiin siirtymätoimiin jotka luo nyt näitä työpaikkoja?
Vai syökö ne kuitenkin loppupelissä niitä työpaikkoja, kun nämä velkakulutusjuhlat on ohi, velkoja pitäisi alkaa lyhentää ja samalla nähdään, että ilmasto se muuttuilee miten muuttuilee.
Tätä kirjoittaessa tuli uutisissa hallituksen ilmastoruokaohjelmasta, olinkin jo unohtanut asian, mutta tarkoitus siis vähentää kolmanneksella liha ja maitotuotteiden käyttöä.
Jotenkin huvittavaa kuunneltavaa, kun Saarikko miettii haastatteluissa alle 10% valunutta kannatusta.
Siis maaseutupuolue menee hallitukseen tekemään kaikkien aikojen pakkokuntaliitoksen autioittaen pienet kaupungit ja maaseutukunnat ja hallitukseen joka aikoo edelleen kurjistaa maaseutua vähentämällä kolmanneksella liha/maitotuotteita (lieneekö tulossa haittaveroa vai mitä) ja hallitukseen, joka haluaa ennallistaa metsät ja tuhota turpeentuotannon, niin sitten ollaan yllättyneitä, kun kannatus putoaa. Koomista..
Sama kun Kokoomus alkaisi ajaa lisäveroa sijoittajille ja yrittäjille, luoda rajoja vapaakaupalle ja alkaisi pakittaa natokiimassaan ja sitten ihmettelisi mihin kannattajat hukku.
Stupid is as stupid does
– Forrest Gump
Ilmoita asiaton viesti
Muutama sekava kommentti sekavaan blogiin.
Sähkön hinta on pitkään ollut Suomessa edullinen. Ennusteiden mukaan sähkön hinta on tulevaisuudessakin Suomessa edullinen. Tänä talvena elämme poikkeusaikaa, jonka suurin yksittäinen syy löytyy Moskovasta. Tämä kannattaa muistaa kun tekee johtopäätöksiä.
Mitä päästöihin tulee, sähkön ominaispäästöt ovat olleet trendinomaisessa laskussa jo pitkään. Öljylämmityksen päästöihin taas ei käytännössä voida vaikuttaa. Suomi on osa EU:ta, joka taas on globaalisti merkittävä tekijä. Tottakai meidän päästöillämme on merkitystä.
Sähköä voimme Suomessa tuottaa yllin kyllin. Öljyä emme voi. Siksi onkin kummallista, että öljyn polttoa puolustetaan mukamas jonkinlaisena taloudellisena välttämättömyytenä.
Ilmoita asiaton viesti
Loppujen lopuksi nämä väännöt kiteytyvät siihen, että hyväksyykö henkilö ihmisperäisen ilmastonmuutoksen vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Ei oikeastaan. Tuo Suomen merkityksettömän pieni osuus maailman CO2 -kuormaajana ja se, että olemme (muista syistä, lähinnä teollisuuuden 1960-2000 kestäneiden tuottavuudenlisäystalkoiden ansiosta) jo nyt muita edellä energiansäästössä ja saastekuorman vähyydessä, on monella tiedossa. Suhde kysymykseen ihmisperäisyydestä/ei-ihmisperäisyydestä on enemmän luonnekysymys (autoritaarinen tyyppi etsii syyllisiä ja idealisti ei siedä mahdollista väärää tuomiota) ja alhaisen ÄO:n juttu (syyllisen etsiminen on USA:n ajatuspajojen jippo, johon tyhmemmät sitten lankeavat).
Ilmoita asiaton viesti
Kiteytyy siihen, että uskotaan ilmaston muuttamisella voitavan tuottaa rahaa.
Siitä on kyse. Eli Suomessa esimerkiksi uskotellaan, että voimme vaikuttaa ilmaston muuttumiseen Suomessa asentamalla tuulimyllyjä ja sulkemalla hiilivoimaloita heti, kun muut tekevät saman myöhemmin.
Uskonto peerustuu tässä kohtaa siis rahan tekemiseen. Suomessa luodaan mielikuvaa, että siitä voidaan saada työpaikkoja ja taloudellista hyötyä, kun otetaan nyt miljardeja velkaa ja tuotetaan erilaisia vihreitä tekoja ja ollaan edelläkävijöitä maailmassa ja voidaan sitten myydä keksintömme kaikkialle maailmassa.
Käytännössä kaikki Suomen paukut on tähän uskontoon sidottu.
Eli teemme velkarahalla kalliin tuotekehityksen kokom maailmalle, jotta koko maailma kuten Kiina voi sitten kopioida paletin kun olemme sen saanut valmiiksi ja kun meillä pitäisi alkaa vihreysvelkojen maksu, niin meillä ei enää olekaan niitä työpaikkoja kun siirtymä on ohi.
Ei ole mitään merkitys tässä ilmastoasiassa sillä, uskooko tiedemiesten laskuharjoituksiin vai ei.
Kyse on siitä uskooko hallituksen ajamaan talouspolitiikkaan, joka perustuu hyötyyn, mitä pyritään saamaan ilmaston muuttamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sähköä voimme Suomessa tuottaa yllin kyllin. Öljyä emme voi. Siksi onkin kummallista, että öljyn polttoa puolustetaan mukamas jonkinlaisena taloudellisena välttämättömyytenä. ”
Sähkön hinta on järjettömän korkealla. On täysin ymmärrettävää, että ihmiset turvautuvat öljyyn, jos se on halvempi vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön hinta on ollut edullista pitkään ja se olisi nytkin ollut, jos noita fossiilisilla pyöriviä voimaloita ei olisi ajettu alas ennen aikojaan. Hallituksen 4000e tuessa on hölmöä tuo pakko irrottaa toimiva varajärjestelmä, sillä juuri tlläisessä itse aiheutetussa sähköpula tilanteessa olisi hyvä olla vaihtoehtoja. Olen samaa mieltä, että öljystä on hyvä päästä eroon ja Suomi voi lisätä sähkön tuotantoa, jotta siihen päästään, mutta vaikka Suomi rakentaisi miljoona tuulimyllyä ja miljardi aurinkopaneelia, ei tavoitetta saavuteta. Ehkä sitten kun pystytään varaaman hiekkaan ym akkuihin, mutta siihen on aikaa varmasti vähintään vuosikymmen tai vuosikymmeniä riippuen minkälaisia talouden lamoja saadaan aikaan ja velkakriisejä ja pysyykö EU yhtenäisenä jne. Se että olisiko Suomi luopunut fossilisista vasta, kun korvaavat on saatu tehtyä, vai näin muutaman vuosikymmenen etukäteen, vaikutus ilmaston lämpötilaan ei ole laskettavissa edes. Jos haluaa vähentää fossiilisia päästöjä, tehokkain keino olisi palata taaksepäin. Tuntuvat tullimaksut eu ulkorajoille jolloin turhan fossiilisilla ja ihmisoikeuksista välittämättä tuetetun muovipaskan roudaaminen halpamaista savuavilla laivoilla loppuisi ja halpamaat jotka ne päästöt tuottaa joutuisivat panostamaan uusiutuviin päästääkseen kilpailukykyisesti takaisin eu markkinoille. Telkkarissa näkee kuinka joku puhuu uusi päästömaissa tuetettu kännykkä taskussa ja samassa maassa tuetetut vaatteet päällään ”meidän” metsistä neuvoen miten niitä pitäisi hoitaa. Omistamatta itse puutakaan. Tämä vastaus taisi mennä jo sekavuudessaan ihan omille luvuille, mutta koko plogissa ja mun ajatusmallissa pointti on aikajana, missä asiat pyritään tekemään. Meidän jo alenevalla päästömäärällä, joka on promille luokkaa ja sen vähenemis aikataululla ei juurikaan merkitystä kokonaisuuteen, missä kymmeniä prosentteja päästöjä tuottavat lisäävät niitä päästöjä vielä vuosi kymmeniä. Olen myös skeptinen noita ilmastotutkimuksia kohtaan. Mua voi haukkua siis denialistiksi jne jos niin haluaa, mutta mun mielestä historia on paras ennuste. Poliitikkojen raamattu, eli nämä ipcc raportit, eivät ole koskaan pitäneet paikkaansa ja ovat myös todistetusti sisältänyt manipulointia. Lisäksi väitän, että tutkijalla on taloudellista kysyntää enemmän, kun ei asetu kyseenalaistamaan raamattuaan, eli mikäli tutkija haluaa saada tutkimuksilleen maksajan, pitää pysyä ruodussa. On äärimmäisen vaikea tehtävä laskea ihmisen vaikutusta ilmastoon, joka muuttuu kaiken aikaa oli ihmisiä tai ei. Yksi tulivuoren purkaus voi muuttaa kaiken. Mutta en käytä liikaa aikaa tutkimusten kyseenalaistamiseen, koska pidän hyvänä asiana uusiutuvan energian kehittämistä, päästöjen laskemista jja energian säästöä ja luonnosta huolehtimista. Ainoa mistä olen eri mieltä on aikataulu missä muutosta haetaan.
Jos jaksoit Kalevi lukea yhä sekavemmaksi käyvää kommenttia tähän asti, niin kumpaa mun mielestäsi pitäisi tehdä metsälle. Huolehtia sen monimutoisuudesta, vai hiilinielusta?
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi sitten ostimme Venäjältä 1,5 GW sähköä, lisäksi kaasua, öljyä, haketta ja hiiltä. Venäläinen ydinvoimalakin oli tilauksessa. Kuinkahan paljon sitten vallitseva sähköpula on ”itse aiheutettu” ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin?
IPCC:n ennusteet ovat kyllä osoittautuneet hyvin paikkansa pitäviksi. Väärää tietoa toki on runsaasti liikkeellä.
Ilmastopolitiikka kokonaisuutena ei minultakaan korkeaa arvosanaa saa.
Jos emme huolehdi luonnon monimuotoisuudesta, ei ole tulevaisuudessa mitään metsiäkään. Siinä lähtökohta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi pitänyt rakentaa lisää ydinvoimaloita heti ensimmäisten jälkeen. Kyllä tämä ongelma on täysin itse aiheutettu. Päätettiin luottaa venäjän energiaan ja ajaa omaa luotettavaa tuotantoa alas.
Vihreä siirtymä lensi tuulettimeen ja sieltä meidän naamaan. Kyllä tästä koko ajan on puhuttua ja varoiteltu venäjän virittelevän energia asetta.
Kyllä minä kannatan fossiilisten alasajoa, mutta aikanaan ne olisi pitänyt korvata ensin ydinvoimalla. Luonnon monimuotoisuuden tuhoaa ennen kaikkea järjetön väestönkasvu ja sehän sen on jo tuhonnut. Enkä usko, että enää minun elinaikanani nähdään suuria edistys askelia tässä. Koko idiotismi tiivistyy tässä, että meidän pitäisi alkaa maksamaan miljardeja jostain laskennallisista hiilinieluista. Ei tarvitse kuin käväistä töissä saksassa ja siellä sen luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielut näkee tai niiden puutteen.
Minä hankin seitsemän vuotta sitten maalämpöpumpun. Olisi pitänyt vanha öljy säiliö saanerata. On ollut erittäin hyvä ja taloudellinen valinta. Sähköä olen säästänyt aina. Olen pitänyt lämpötilan 20 asteessa ja vanha hatara talo on kuluttanu noin 9000kwh vuodessa. Siinä on kaikki lämmitys, lämminvesi+muu sähkön kulutus. Nyt pistin 19 asteeseen ja päästään 1000 kwh verran alemmasa. Tosin myös keskilämpötila on ollut sykyllä korkeampi. Millä näyttää olevan suurin vaikutus. Mutta samoilla lämpötiloilla kuluu non 10 kwh päivässä vähemmän. Ei minulla tarvetta vielä olisi. Hinta on 4,7 senttiä, jonka parivuotta sitten kilpailutin. Jos sitten ensi vuonna menee 8000 kwh, niin kyllä siinä punavihreän politiikan seurauksena saattaa olla melkoinen maksaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Väestöräjähdys on se perimmäinen tekijä luotokadossa ja niin sanotussa ilmastonmuutoksessa. Mitä tulee Suomeen ja moniin muihin Euroopan maihin sekä Kiinaan, syntyvyys on laskenut sille tasolle, että väestö paremminkin vähenee kuin kasvaa. Kun on tultu tähän asti, niin olisi ihan kohtuullista, että väestössä oltaisiin omavaraisia eli vauvoja hankitaan kuitenkin sen verran, että väestö kohtuullisesti uusiutuu.
Syntyvyyden hallitseminen maissa, joissa naiset ovat lähinnä synnytystehtaita, on maailman kohtalon kysymys. Sen pitäisi olla ilmasto- ja luonnon säilytyskokousten pääteema. Verrattuna ”ilmastonmuutoksen haittojen” varjolla näihin maihin syydettävään rahaan, syntyvyyden säännöstely on ilmaista ja helpottaisi nopeasti satojen miljoonien naisten ja perheiden elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Esim maalämpöön siirtyminen on fiksua, silloin, kun vanha esim öljyjärjestelmä on elinkaarensa päässä. Asensin äitini taloon maalämmön noin 10v sitten, kun vanha puukattila paloi puhki ja putket ja patterit oli vaihtokunnossa. Asensin samalla lattialämmityksen huonekohtaisilla termostaateilla. Kertaakaan pumpulle (nibe) ei ole tehty mitään ja mukavuus näin talvella lämpöisellä lattialla omaa luokkaansa. Itellä sit taas kämppä vain 100m2 as pinta-ala, niin maalämpö turhan kallis ja asensin 2008 uuden öljykattilan vanhan tilalle ja polttimen tietty, sekä uuden säiliön vanhaan puuvajaan, kun vanha säiliö maan alla. Eli mun nykyisellä järjestelmällä olisi käyttöikää jäljellä vähintään 20v jos idealistit ei kynene niitä kieltämää ja nostamaan haittaveroilla öljyn hintaa 2 egeen ja yli. Eli jos nyt asentaisin ilmavesipumpun, jonka hinnan hallitus on tuilla nostanut pilviin, niin vaatisi noin 15.000e vaikka itse pystyn kokonaan asentamaan ja kaiken lisäksi joutuisin 100% varmuudella sen vielä uusimaan 20v sisällä, kun nykyisellä systeemimlä omisi vielä käyttöikää jäljellä. Eli mun investointi maksaisi vähintään 30.000e seuraavan 20v aikana jos vaihtasin vilppiin nyt suhteessa siihen, että pitäisin nykysen ja joutusin siihen korkeinaan tonnin polttimen kerran vaihtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Osasiko ipcc ennustaa että lämpeneminen pysähtyy tossa 2016 paikkeilla? Laita linkki tohin ennusteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olisi pitänyt tehdä toisin-kysymykseen vastaa jo kommentin ensimmäinen lause. Ei olisi pitänyt ostaa, ei Venäjä pakottanut vaan itse halusimme.
Hanhikiven tapaus on harmittava. Ei laitosta ollut tarkoitus ollenkaan Venäjältä hankkia, venäläinen reaktori ei ollut alun perin edes listoilla. Ensimmäisiä takaiskuja oli saksalaisen E-On yhtiön luopuminen laitosyhtiö Fennovoiman osakkuudesta Saksan Energiewenden seurauksena 2012. Tilalle ei ollut jonoa, ja monimutkaisten sinksausten jälkeen aukon täyttäjäksi liukui Fortum ja Venäjän valtion Rosatom. Eri vaiheiden kautta Rosatom tuli myös laitoksen toimittajaksi ja osakkaana myös rahoittajaksi. Eduskunta hyväksyi hankkeen joulukuussa 2014, kun Venäjä oli vallannut Krimin saman vuoden maaliskuussa. Rakennuslupahakemuksen Fennovoima jätti 2015. Krimin valtauksen jälkeen tilanne Euroopassa alkoi kiristyä, Rosatomilta ei saatu lupaan tarvittavia teknillisiä dokumentteja missään suunnitellussa ajassa ja rakennuslupa oli viivästymässä useita vuosia. Kunnes sitten alkoi Venäjän uusi hyökkäys Ukrainaan 2022, siitä johtuvat pakotteet tulivat voimaan, ja jo tapahtuneiden viivästysten vuoksi Fennovoima lopulta perui tilauksen.
Jos Suomessa (ja Saksassa) ei olisi ollut niin laajaa ja jääräpäistä ydinvoiman vastustusta, olisi hanke edennyt normaaliin kaupalliseen tapaan, toimittajana joku alkuperäisistä ehdokkaista Westinghouse, Toshiba tai Areva, tai ehkä Korean KOPEC olisi työntynyt kilpailemaan. Laitoksen käynnistämistä odoteltaisiin jo ensi vuodeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko missään länsimaassa 2000-luvulla rakennettu uusi ydinvoimala ilman suuria kustannus- ja aikatauluylityksiä? Tietääkseni ei ole. Joten empiria puhuu sen puolesta, että vaikka Rosatomin sijaan olisi päädytty johonkin toiseen toimittajaan, ongelmia olisi riittämiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko missään länsimaassa 2000-luvulla rakennettu uusi ydinvoimala ilman suuria kustannus- ja aikatauluylityksiä?”
Uutisotsikoissa ei ole juurikaan muita ollut kuin nykyään Ranskan valtion EDF-yhtiön omistaman Arevan aloittamat Olkiluoto 3, Hinkley Port 1 ja 2 sekä Flamanville 3. Niissä todetut ongelmat ovat järjestään takautuneet rakentajaan itseensä. Siellä on monenlaisia talousvaikeuksista, osaamattomuudesta, huolimattomuudesta ja projektin veltosta johtamisesta johtuvia jopa surkuhupaisia tapauksia.
Esimerkiksi:
Instrumentointisuunnitelmien paperit liikkuivat edes takaisin parisen vuotta Arevan ja TVO:n välillä. Suomen, Ranskan ja Britannian säteilyturvaviranomaiset yhdessä esittivät jo 2009 vaatimuksensa Arevan uusien ydinvoimaloiden turvajärjestelmien parantamiseksi, . Senkin jälkeen kesti vielä vuoteen 2013 ennekuin instrumentointi hyväksyttiin asennettavaksi.
Hämminkiä aiheutui Siemens- osapuolen irtaantumisesta Areva-konsortiosta 2009. Pitkä hidastumisjakso seurasi Arevan 2011 esiin tulleita talousvaikeuksia. Ne ratkesivat vasta, kun Arevasta tehtiin Ranskan valtionyhtiö EDF:n tytäryhtiö 2016.
Mutta näitä voi luetella kymmeniä.
Samanaikaisesti voimissaan ollut ydinvoimavastainen kolonna länsimaissa ei varsinaisesti edistänyt rakentamisprojekteja.
”..vaikka Rosatomin sijaan olisi päädytty johonkin toiseen toimittajaan, ongelmia olisi riittämiin.”
Näin on suhteellisen helppo väittää, ja jos toinen toimittajaehdokas olisi ollut Areva, ei se ehkä olisi houkutellut. Arevan maine oli jo pilaantumassa joulukuussa 2013, kun Rosatomin sopimus allekirjoitettiin. Olisiko joku muu toimittaja ollut parempi, ja miten toimittajia ja ”mustana hevosena” tullutta Rosatomia arvoitettiin, ei ole julkaistu.
Kuitenkin samoina vuosina Olkiluoto 3:n kanssa on Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) rakentanut Olkiluoto 3:a vastaavia painevesireaktoreita kaupalliseen tuotantoon useampia ilman suurempia ongelmia ja Kiinakin on rakentanut niitä ainakin pari kappaletta.
Viime mainituista esimerkeistä empiria puhuu sen puolesta, että Olkiluoto 3:n tyyppinen kolmannen sukupolven ydinvoimalaitos voidaan rakentaa suunnitelmien mukaisesti siinä missä mikä muukin projekti.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi kirjoitinkin ”länsimaissa”. Ydinvoimaa on saatu aikaan lähinnä keskusjohtoisissa järjestelmissä, jolloin hankkeen rahoitusta ei tarvitse hakea markkinoilta. Markkinaliberalismissa tämän ajatellaan johtavan hyvinvointitappioon, markkinat osaavat määrittää rahoituksen hinnan paremmin kuin päättäjät.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.talouselama.fi/uutiset/vanhoja-voimaloita-suljetaan-eika-uusia-rakenneta-sahkontuotannon-tulevaisuus-nayttaa-suomessa-huonolta/25176b79-5fd5-37f5-a5fb-8dd2da646b36 siis noita toimivia voimaloita on pakotettu päästökaupalla kannattamattomaksi ja Helen aikoo nytkin sulkea voimaloitaan vaikka paskat jo housuissa. Ei kai näin selvää asiaa itse aihetuvuudesta tarvitse selittää. Mutta metsät on nyt keskustelussa, kohta tosin niistä päättänee EU mutta oletko Kalevi samaa mieltä siitä, että pitäisi käydä enemmän keskustelua siitä, että metsien suojelu ja hiilinielu ovat toisiaan kumoava asia josta olisi hyvä käydä enemmän keskustelua. Haluasin nimen omaan vihreiltä kuulla, että kummasta enemmän täytyy pitää kiinni. Nielusta vai monimuotoisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat vihreiltä kuulla jotain niin kysy heiltä. Minähän jo kirjoitin että ”Jos emme huolehdi luonnon monimuotoisuudesta, ei ole tulevaisuudessa mitään metsiäkään”.
Metsäteollisuusporukka ylikorostaa nieluja ja ylenkatsoo kokonaiskuvaa. Ilmasto ei hyödy nieluista mitään, jos niihin sitoutunut hiili palaa takaisin kiertoon vaikkapa pehmopaperivälivaiheen kautta (kansantalous toki voi hyötyä). Luonnontilaisten metsien nielu hiipuu kun ne saavuttavat satojen vuosien iän, mutta senkin jälkeen ne ovat hiilen varastoja ja ylläpitävät monimuotoisuutta. Eteläisestä Suomesta ne on jokseenkin kokonaan jo hävitetty. Suojelualueita tarvitaan lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Tähdennän taas kerran järjestyksen vuoksi, että metsäluonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen edellyttää valoisuudeltaan erilaisia ympäristöjä.
Pimeän ikimetsän ja varjoisen kasvavan talousmetsän lisäksi tarvitaan eri asteen avointa valoisaa metsämaan tilaa. Jokaisella näillä ympäristöpäätyypillä on oma kasvi-eläin-eliökuntansa. Hakkuuaukea on valoisuutta vaativalle elämälle elinehto nykyään kun metsäpaloja ei sallita.
Staattinen suojelu ei ole Suomen oloissa optimi, sillä metsäalat sinänsä eivät ole uhattuina ja metsän luonto elää ja seuraa puuston taimettumisen, kasvun ja tuhoutumisen pitkää kiertokulkua, johon metsän käyttö sopii hyvin.
Suomessa on jo suojelualueita, joissa tavallaan umpikujaan päätyvä ikimetsä eliömaailmoineen on nähtävissä tai kehittymässä.
Ilmoita asiaton viesti
Parasta metsäluonnon suijelua olisi pistää metsänhoitaja käsirautoihin. Ikimetsä ei ole umpikuja vaan siellä on suuri lajirikkaus. Aukkoja syntyy luonnostaan ikääntyneiden puiden kaatuillessa. Toki myös perinteinen hakamaa on lajirikas.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoit tuolla toisaalla, että ikääntyvät puut tuovat kaatuillessaan valoaukkoja. Kaatuessa loppuu se hiilen sidonta. Jos muistan oikein, niin joku selitti Suomen hiilinielun kaventuneen, kun puusto on ikääntynyt, eli metsän hoidolla nielua voisi parantaa ja on parannettu.
Mielestäni nämä kaksi asiaa on vastakkain, eli joko hiilinielu ilman monimuotoisuutta, tai ennallistaminen ja vähemmän hiilinielua.
Luulen, että aika monilla metsänomistajilla on osittain sellaista metsää, mikä soveltuu huonommin talousmetsäksi ja voi yhtä hyvin sen antaa mädäntyä pystyyn, eli ennallistaa. Uutisissa tuli juuri, että ennallistaminen kiinnosta metsänomistajia yhä enemmän, eli asia ratkennee ihan hyvin rahalla, kun ennalistamisesta maksetaan sama mitä saisi hakkuilla, eli raha ratkaisee aivan kaiken. Ilmasto ja luonto ovat vain väline/ vipuvarsi rahan teolle. Ikävä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnontilainen kliimaksivaiheen metsä on satojen vuosien ikäinen. Sen nielu todella on heikentynyt, mutta hiiltä siinä on pinta-alayksikköä kohden sitoutuneena kolminkertaisesti uudistuskypsään kasvatusmetsään verrattuna.
Metsäpolitiikassamme on sellainen ongelma, että maanomistaja saa tuottoja vain puita myymällä. Esim. hyvä tattimetsä tuottaisi kansantaloudelle enemmän tuloja Italiaan myydyn sienisadon kuin hakkuiden kautta, mutta omistaja jää siitä osattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuliko moslysästä käsky alkaa nostamaan sähkön hintaa jo viime vuonna?
Ilmoita asiaton viesti
Helstamo varmaan ymmärtää että väite kasikoneista on olkiukko-argumentti.
Suomessa on aika rajoitettua V8:ien suosio. Toisaalta onhan Helstamollakin suurempitehoinen moottoripyörä kuin mikä olisi tarpeen jos ajetaan rajoitusten mukaan. Satapiikki tai 250 cm2 olisi ihan riittävä, jos Helstamo on huolissaan ilmastosta.
Sinällään on ihan totta että emme voi myydä puuta ja kuitata idioottikäsitykset idioottikäsityksinä. Ostajille on tarjottava luonnonmukaista kaatamatonta kaadettua puuta jos ne sitä haluavat. Samalla kertaa tarjottava hirsikouluja Keski-Eurooppaan ja kerrottava ettei yhtäkään puuta ole murhattu tukkien saamiseksi.
Sitten toisaalta ei pitäisi myöskään uskoa ihan kaikkea mitä sanotaan eikä rakennettava energiantuotantoa lyhytikäisten luulojen varaan.
Ruotsissa on jo heräämässä kapinaliike metsälaskelmia vastaan. Ne ovat sen verran epäedullisia vaikka ovatkin Suomea edullisemmin laskettu.
Usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen hiipuu sitä mukaa kun käy ilmi että ilmiö ei kiihdy eikä enää edes pysy paikallaan vaan rupeaa peruuttamaan.
Sekä korkeimpien että matalampien lukemien että keskiarvojen mukaan näyttäisi että käänne on tapahtunut. Trendi on tällä hetkellä jo näkyvissä ja lämpötilat on laskusuunnassa.
Esim. tällä hetkellä USA:ssa riehuva talvimyrsky entisestään vähentää uskoa ilmaston lämpenemiseen saati kuumenemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin ymmärrän moottoripyöristä enemmän kuin osaat arvatakaan. Saanen huomauttaa että olen kuulunut Kondomikotkat-moottoripyöräjengiin.
Oletko ajanut vaikkapa sota-Zundappia? Et varmaan, yhtä vähän kuin olet ohjannut kolmimastofregattia.
Helstamo liioittelee kuutiotarvettaan. Tietenkin pärjäisit aivan hyvin viissatasella mutta kaverit nauraisi. Sanoinkin tuon satapiikin kiusoittelumielessä.
Tiekkö että navigare necesse est, vivere non est necesse.
Ilmoita asiaton viesti
Olin 16 – 17-vuotias kuuluessani Kondomikotkiin.
Jos puhutaan Rudgeista ja Velocetteista ja Nortoneista, yleensä englantilaisista niin luulenpa että tiedän niistä hiukan tavallista enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et tiedä ettet tiedä. Kondomikotkiin kuului n. 40 motoristia. Kokoonnuttiin Haagan Unionilla. Tunsin Hicon ja Stenbäckinkadun jengin jne.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen aikaan moottoripyöräily olikin eksklusiivinen harrastus. Kun rahvas alko sitä harrastaa, siirryin muihin harrasteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eskon kirjoitus on hyvä ja harkittu! Hyvää Joulua, Profeta Jeesuksen syntymäpäivää!
Ilmoita asiaton viesti
Sähköpyörä on ihan loistava peli. Itsellä tulee 2500-3000km vuodessa. Työmatkat+huviajelut. Vielä viime viikollakin ajoin töihin. Pari viikkoa oli taukoa. Mutta yleensä olen ajanut fillarilla huhtikuusta joulukuun loppuun kaikki työmatkat. Tammi-maaliskuussa vaihtelevasti. Aika paljon olen korvannut autolla ajoa.
Näin pitäisi kehityksen kehittyä. Saadaan parempaa ja edullisempaa, jota haluaa käyttää. Sähköpyörä, maalämpö jne…ovat sellaista poditiivista kehitystä. Sähköpula ja toisinaan toimiva energian tuotanto ei kuulu niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisen sähköpyörän rakensin yli 10v sitten ja nyt kun niitä on alkanut saada kunnollisia tehdastekoisena, niin Hibikellä poljen kesät talvet.
HiBiken sain maksuun, kun pystyimme siirtymään 2 auton järjestelmästä 1 auton järjestelyyn.
Tänä kesänä ostin myös vaimolle sähköpyörän, millä kesällä kulkee töihin ja säästöä tulee yhä enemmän.
Pyörällä, varsinkin sähköavusteisella on mukava ajaa, nautin siitä ja samalla säästyy rahaa, mutta samalla ymmärrän, että vaikutus ilmastoon on 0. Eli ei pienintäkään vaikutusta, vaikka kuinka haluaisin siihen uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
” ja koska olen lopettanut huviajelun…”
Ens kesänä pitää sitten ajella saaristoon pullakaffeille hampaat irvessä,
Ilmoita asiaton viesti
En erityisesti ala jankkaamaan mutta tässä faktoja: Näillä öljyn hinnoilla (1.6 Eur/l) KWh öljyllä tuotettuna (100% hyötysuhde) kustantaa noin 16 c/KWh. Vuoden 2023 alusta sähköni maksaa sirtoineen n.33C/KWh. Hankin talli/pajarakennukseen polttoöljykäyttöisen lämmittimen (https://www.ikh.fi/fi/diesel-infrapunalammitin-10-4kw-dhoe-90-hip90) jolla aioin sitä lämmitellä kunnes osoittautuu kilpalukyvyttömäksi. Senkin jälken tuolle on käyttöä, joskus kun joutuu remonttia tekemään Pohjolan liikenteen hallissa (jos joku ei tiedä mikä Pohjolan liikenteen halli on se tarkoitaa työskentelyä taivasalla) . Talli vie jotain 3000 KWh paikkeilla/ vuosi. Näillä energian hinnoilla tuo lämmitin säästää karkeasti laskettuna 3000x(0.33Eur-0.16Eur) =500 Eur/lämmityskausi. Puolestani jokainen saa tehdä kuten lystää. Mielestäni yksilön tehtävä on selviytyä. Ja vielä lopuksi linkki rauhalliseen mielipiteeseen:https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4802801. Edit:Parit typot korjasin ja vähän määrittelyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pitkälle voi tehdä kuten lystää. Rajoja asettavat taloudellinen tilanne, fyysinen kykeneväisyys, lainsäädäntö, moraali. Nämä rajoitteet nyt ensin tuli mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Selviytyminen on pääasia lajila kuin lajilla, myös ihmisellä. Rajat ovat mitä ovat. Jotkut niistä ovat taloudellisia faktoja, fyysiset kyvyt ovat jokaisen henkiläkohtainen asia. Näissä ei juurikaan voi joustaa. Lainsäädäntö ja moraali ovat sopimuskysymyksiä.Niitä näytään nykymaailmassa sovellettavan tarpeen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitääkö kansa suodastaan näännyttää nälkään ja kylmään ja sisällissodan partaalle, ennen kun äänestäjät ymmärtävät olla äänestämättä näitä haaveilijoita eduskuntaan.”
Eikos se ollutkaan niin että ”kyllä kansa tietää”, niinkuin Vennamo sen sanoi. Vai onko se niin että ”kyllä persu sen tietää”, mutta muut ei tiedä, kun äänestävät kaikki ihan väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Järki palailee pätkittäin. Osittain ehkä liian myöhään, nimet on jo papereissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Järki palailee pätkittäin. Osittain ehkä liian myöhään, nimet on jo papereissa.”
Joo, jos olisi ollut enemmän järkeä, olisi fossiilisista luovuttu jo ajat sitten ja siirrytty kokonaan näihin uusiutuviin. Ei tarvitsisi palata kivihiileen kun Putin vääntää kaasuhanoja kiinni.
Tekniikan kehittämisessäkin ollaan armottomasti jälkijunassa, mutta onneksi nyt tapahtuu jo jotain, kun on tullut kiirus ja hätä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko totta pieni kansansirpale jossain ei-missään olisi siirtynyt uusiutuviin yksinään? Aikana jolloin vaikkapa aurinkovoiman hyötysuhde oli jotain 20% siitä mitä nykyään. Kyllä joo ja lehmät lentää.
Kuka on jälkijunassa? Ei ainakaan Suomi kun on ihan etulinjassa uhrautumassa ilmastotaistelussa, käyttämässä parhaat voimansa epätoivoisessa ja aivan turhassa taistelussa mielikuvitusskenaariota vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka on jälkijunassa? Ei ainakaan Suomi kun on ihan etulinjassa uhrautumassa ilmastotaistelussa, käyttämässä parhaat voimansa epätoivoisessa ja aivan turhassa taistelussa mielikuvitusskenaariota vastaan.”
Sinun skenariosi on mielikuvitusta, eli se ei perustu mihinkään muuhun kuin toiveajatteluun ja vankkaan uskomiseen siihen omaan toiveajatteluusi.
Valitettavasti faktat ovat vähän muuta ja niistä faktoista kertovat meille ne jotka tietävät paremmin, eivätkä usko toiveajatteluun.
Jos asioiden kulkuun voidaan vaikuttaa, niin sitten pitää yrittää vaikuttaa ja sitähän kyllä nyt tehdään, eli yritetään saada aikaan jotain yhteistä sopimista asiassa.
Toki, olisihan se mukavaa jos denialistit olisivatkin oikeassa, se olisi suuri helpotus kaikille. Valitettavasti emme voi luottaa denialisteihin, pitää vain uskoa tieteeseen, vaikka se ei mukavaa olekaan.
Toki tiede voi sekin olla väärässä ja väärässä monella tapaa, joko niin ettei tilanne olekaan niin vakava, tai että se on vielä vakavampi.
Olisi tietenkin helpotus jos tiede erehtyisi, eikä tilanne olisi niin vakava, mutta pitää varautua siihenkin että tilanne voi olla vielä vakavampi kuin mitä tiede tuo esille.
Denialistitkin voivat toki olla oikessa, mutta siihen että heidän skenarionsa jonkun sattuman kautta toteutuisi jei voi luottaa enempää kuin voittamiseen lotossa.
Ilmoita asiaton viesti
Mittaluokkien ymmärrys kuuluu tieteeseen ja sitä pitäisi voida edellyttää jopa niiltä jotka kuluttavat näitä sivuja.
Suomi ei yksin voi estää ilmua joten Vihavaisen vetoomus pitää esittää isommilla foorumeilla.
Mitä tulee tekemiseen ja siihen mitä on tehtävissä. niin on hyvin tiedossa että suomalaiset ovat tehneet enemmän kuin useimmat. Ja on EU:ssakin aivan etulinjassa samlla kun EU on etulinjassa maailman mittakaavassa. Tämä on kiistatonta tietoa. Joten ei mennyt nyt maaliin VIhavaisen väitteet.
Mitä tulee tieteeseen, tiede kykenee osoittamaan riidattomasti ettei 5,5 miljoonaa ihmistä kykene estämään ilmastonmuutosta. Siihen mitä muuta tiede kykenee osoittamaan ja ansaitseeko roskatiede tieteen nimitystä, en ota tässä kantaa.
Ja mitä tulee insinööritieteisiin, voidaan osoittaa lahjomattomasti että esim. 30 vuoden takaisella teknologialla ei oltaisi voitu siirtyä sähköautoihin eikä rakentaa nykyisen kaltaisia tehokkaita tuulimyllyjä. Sitä paitsi 30 vuotta sitten rakennettu tuulimylly olisi pitänyt uusia kokonaan jo kaksi kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi ei yksin voi estää ilmua joten Vihavaisen vetoomus pitää esittää isommilla foorumeilla.”
Vihavaisen ”vetoomuksilla” ei ole mitään merkitystä, esitettiinpä ne millä foorumeilla tahansa.?
Siinä taidat sentään olla oikeassa että ne vetoomukset pitää esittää siellä oikeilla isoilla foorumeilla ja kyllähän niitä siellä esitetäänkin. Valitettavasi vain muutosvastarinta on suurta kaikilla foorumeilla.
Mitä tulee siihen mitä merkitystä Suomen ilmastotoimilla on maailman pelastamisessa, niin siinä olet ihan oikeassa että ei mitään, siis käytännössä ei mitään,
Mutta kun tämä ilmastonmuutos etenee esitettyyn malliin, en siis toivo että se etenee, mutta taitaa olla että se etenee, niin kylllähän ne päättäjät tietenkin tulevat äänestäjien tavoin pikkuhiljaa siihen toteamukseen että jotain tarttis tehdä. Tulevat siihen toteamukseen liian myöhään, mutta tulevat kuitenkin. Siinä vaiheessa on Suomelle edullista että Suomessa on tekniikkaa jota myydä muille, sen sijaan että Suomen pitää ostaa sitä tekniikkaa muualta.
Sen takia on järkevää olla tässä asiassa etulinjassa eikä takalinjassa, se on yksinkertaisesti kaukoviisasta taloudellista ajattelua, joka ajattelu on tietenkin edistyksellisissä yrityksissäkin jo huomattu, ihan ilman mitään lakimuutoksia, tai politikkojen painostusta. Takametsien taavit tajuavat sen vasta jälkikäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa mitään ilmutekniikkaa ole jota myydä. Ihmeellinen ajatusjuontuma että jos uskotaan johonkin, se automaattisesti tuottaa ratkaisuja tuohon samaan imaginaariseen ongelmaan.
Suomessa on jotain kelvollista, kuten dieselvoimaloita joita myydä, ei juuri muuta. Nekin tähtää hullunmyllyjen tuoton tasaamiseen, ei ilmun hidastamiseen per se.
Tyhmät menevät etulinjaan sodassa ilmastoa vastaan, sodassa jota ei voi voittaa. Siinä vaan silpoutuu tuulimyllyn siipiin samalla tavoin kuin viattomat kanalinnut.
Nythän Vihavaiselle tiedoksi että ei ainoastaan ole ilmu hidastunut (vaikka sen väitetään kiihtyvän), vaan ilmu myös peruuttaa.
Trendi laskettuna sekä äärikylmyyksinä, äärilämpöisyyksinä että keskimääräisenä globaalina lämpönä (niin idioottimainen kuin tällainen yleislämpötila käsitteenä onkin) näyttävät olevan laskusuunnassa, ei enää nousussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Trendi laskettuna sekä äärikylmyyksinä, äärilämpöisyyksinä että keskimääräisenä globaalina lämpönä (niin idioottimainen kuin tällainen yleislämpötila käsitteenä onkin) näyttävät olevan laskusuunnassa, ei enää nousussa.”
Toki ilmussa on muitakin mahtavia muutostekijöitä kuin pelkästään ihmisen aiheuttamat. Ihmisen aiheuttamat tulevat siihen päälle, hyvässä tai pahassa.
Jos ilmasto lämpenee luontaisesti, ihmisen aiheuttama muutos tulee siihen päälle. Jos ilmasto viilenee luontaisesti, ihmisen aiheuttama muutos voi olla jopa edullinen.
Jokatapauksessa, kävipä ilmun kanssa miten vain, fossiiliset polttoaineet ovat vähenemään päin ja mitä enemmän niitä käytetään, sitä nopeammin ne vähenevät, sitä vaikeammin niitä on maasta kaivettavissa ja sitä nopeammin ne kallistuvat.
Kannattaa kehittää uusiutuvaa energiaa jo senkin takia että uusiutumattomat vähenevät ja tulevat kalliimmiksi ja kalliimmiksi. Jo sen takia pitää estää ainakin uusiutumattomien kulutuksen kasvu, koska se nopeuttaa tuhon lähestymistä.
Tämä tuhon lähestyminen tapahtuu vaikka ilmasto kehittyisi mihin suuntaan tahansa, joko ihmisen vaikutuksesta, tai ilman ihmisen vaikutusta.
Siitä huolimatta mitä edellä sanoin, uskon edelleen tiedemiehiä enemmän näissä ilmastoasioissa kuin omia toiveitaan esittäviä denialisteja ja idealisteja.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko mainita nimeltä tiedemiehen johon uskot?
Ilmoita asiaton viesti
”Osaatko mainita nimeltä tiedemiehen johon uskot?”
En minä tiedemiehiä usko, enkä usko juuri mihinkään, mutta mielipiteitä minulla on ja muodostan ne mielipiteet miten itse haluan.
Jos haluat tietää mitä mieltä olen voit lukea näitä minun blogikirjoituksiani, mutta toki pitää suhtautua esittämiini mielipiteisiin varovasti, sillä käytän joskus tyylikeinona huumoria ja satiiria ja silloin ei voi kaikkea mitä tulee sanottua tulkita kirjaimellisesti. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Helstamo on niin indoktrinoitunut ilmuun ettei voi käsittää puheen eri vivahteita.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kuitenkaan ei olla tehty sitä siirtymää ajat sitten ja tilanne on tämä. Eikö pitäisi elää todellisen tilanteen, eikä haavemaailman mukaan, vaikka joutuisikin toimimaan, kuten persu.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikö pitäisi elää todellisen tilanteen, eikä haavemaailman mukaan, vaikka joutuisikin toimimaan, kuten persu.”
Todellinen tilanne on luultavammin lähinnä sellainen mistä tutkijat ja tiedemiehet ja muut asioihin perehtyneet meille kertovat ja mihin viisaimmat ja valistuneimmat ihmiset, kuten vaikkapa tasavaltamme presidentti, eniten uskovat.
Persut toimii kuten persut toimii ja muut toimii kukin omalla tavallaan. Sopan keittäjiä on monta, demokratiassa kun ei ole vain yhtä kokkia. Lopputulos on sitten jotain jota ei pysty ennakoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko siihen tutkija ja tiedemies nyt toteamaan, että eu maissa on liian vähön omaa energian tuotantoa
Ilmoita asiaton viesti
”Tarvitaanko siihen tutkija ja tiedemies nyt toteamaan, että eu maissa on liian vähön omaa energian tuotantoa.”
Tuo ei ole varmaankaan tutkijoiden ja tiedemiesten aikaansaama harhaluulo.
Tähän asti on vain luotettu siihen että Venäjältä saadaan kaikkea. Nyt se illuusio on haihtunut …… toivottavasti ainakin.
Nyt pitäisi suunta olla kohti omavaraisuutta energian osalta, miten se sitten toteutetaankin ja vaikka se tulisikin kalliimmaksi kuin tuontienergia.
Aivan sama tilannehan on myös ruuan alkutuotannon osalta Euroopassa, mikäli ruuan alkutuotantoa ei koko ajan tuettaisi, se ei olisi kilpailukykyistä ja se loppuisi ja oltaisiin tuonnin varassa koko Euroopan osalta.
Se ilmastonmuutosasia on taas oma juttunsa ja sen arvioinnissa tarvitaan niitä tiedemiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tähän asti on vain luotettu siihen että Venäjältä saadaan kaikkea. Nyt se illuusio on haihtunut …… toivottavasti ainakin.”
https://www.suomenuutiset.fi/2019-kuvattu-video-leviaa-kiivasta-vauhtia-eero-heinaluoma-puolusti-kiihkeasti-venajan-kaasuputkihanketta-halla-aho-varoitti-kremlin-pyrkimyksista/
https://yle.fi/a/3-10298788
Kynnys olla samaa mieltä mistään asiasta Halla-Ahon tai Trumpin kanssa on vain ollut monille (en tarkoita sinua Arto) liian suuri.
”Nyt pitäisi suunta olla kohti omavaraisuutta energian osalta, miten se sitten toteutetaankin ja vaikka se tulisikin kalliimmaksi kuin tuontienergia.”
Ja hallitus näin loogisesti onkin päättänyt romuttaa turpeen tuotannon.
”Aivan sama tilannehan on myös ruuan alkutuotannon osalta Euroopassa, mikäli ruuan alkutuotantoa ei koko ajan tuettaisi, se ei olisi kilpailukykyistä ja se loppuisi ja oltaisiin tuonnin varassa koko Euroopan osalta.”
On aika surkea tilanne, kun vielä 1995 vuoteen asti esimerkiksi pieni Suomi pysyi leivässä, vaikka ennen EU:ta maataloustuetteet eivät kuulunut vapaakaupan piiriin.
Nyt kun me täältä Suomesta nettomaksamme eu-jäsenmaksujen kautta satoja miljoonia vuodessa etelä euroopan maatiloille, niin mielestäsi koko eurooppa on riippuvainen ruoan tuotannista? Ilmeisesti EU maatalouspolitiikka ei ole kovin toimivaa.
Muistuttaisin, että me elämme myös siinä illuusiossa, että EU pysyy kasassa. EU saattaa täysin meistä ja EU enemmistön haluista riippumatta hajota, pelkästään yksittäisen maan velkaongelmien seurauksena.
Mutta kuten tiedämme, Suomen enemmistö tukee täysin EU etenemistä liittovaltioksi ja pitää ilmeisesti tuota EU hajoamista täysin mahdottomana, niin Suomi tuskin laittaa tikkua ristiin omavaraisuuden suhteen, vaan yhä enemmän hakeutuu riippuvaiseksi tai sitoutuneeksi EU valan alle.
”Se ilmastonmuutosasia on taas oma juttunsa ja sen arvioinnissa tarvitaan niitä tiedemiehiä.”
Tiedemiehet voivat toki tehdä laskuharjoituksensa, eli pyrkiä arvaamaan asioita etukäteen.
Se on silloin paras tieto, mitä poliitikot voivat käyttää apuna päätöksen teossa.
Tiedämme faktat, että Suomen päästöt on promillen luokkaa ja tiedämme, että suuret päästömaat, kuten Kiina tulee vielä vuosia kasvattamaan päästöjään. Tässä yhtälössä sillä, että vähentääkö Suomi päästöjään esimerkiksi 30% 15 vai 30 vuodessa ei ole ilmastoon mitään merkitystä. Ei tarvitse olla tiedemies tuon ymmärtääkseen.
Kyse on siis rahasta. Eli elpymisväline casessa nähtiin, että EU taloutta pyritään pyörittämään sotimalla ilmastoa vastaan.
USA on joskus pyörittänyt taloutta sotimalla terroristeja (näkymätön uhka) vastaan ja EU on päättänyt ja Suomi myös hoitaa taloutta myös näkymätöntä uhkaa, eli ilmaston muutosta vastaan.
On toki mukavempi, kun hoitaa taloutta ihan fyysisesti sotimalla Vietnamin malliin, mutta kun oli puhe niistä illuusioista, niin tässä sodassa ilmastonmuutosta vastaan piilee mielestäni riskejä.
Valtaosa ei uskonut Perussuomalaisten silloista pj:tä tai Trumppia, kun varoittivat Venäjän uhasta.
Veikkaan, että valtaosa ei myös usko, että tuossa uskonnossa ilmastoon liittyen piilee myös riskejä.
Mitä jos käykin esimerkiksi seuraavan 10 vuoden aikana niin, että tiedemiehet toteavatkin, että ei se ilmasto käyttäytynytkään ihan niin, kun heidän laskuharjoituksen ennustivat.
Nythän on tilanne, että niihin tiedemiesten laskuharjoituksiin luotetaan 100% ja kaikki paukut on laitettu sen varaan, että ovat oikeassa, vaikka samojen tiedemiesten ennusteet esimerkiksi jäätiköiden sulamisesta on mennyt mönkään ennenkin,
Tiivistys. Elimme illuusiossa, että Venäjä riippuvuus ei ole riski. Olen sitä mieltä, että elämme myös illuusiossa, että EU pysyy kasassa 100% varmuudella ja elämme myös illuusiossa, että on 100% varmaa, että IPCC laskuharjioitukset on tehty oikein.
Ilmoita asiaton viesti