Suomen eteläreunalle on syntynyt paperinpyörittäjien kylä, jossa ei ole juuri mitään omaa – juomavesikin tuodaan muualta
Lukusuositus jos asut maalla tai kaupungissa.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/34cb41a8-b166-41ff-b148-41ba2fbd07d4?ref=twitter:9b49
”Paperinpyörittäjien kylässä ei ole vientiteollisuuden tuotantolaitoksia, mutta koska niiden pääkonttorit sijaitsevat kylän alueella, yritysten rahavirrat kirjautuvat kylän lukuihin. Siksi pääkirjoitustoimittajat näyttävät luulevan, että kylä elättää koko maata.”
Olen aina ihmetellyt, että miksi ihmeessä halutaan järkyttävän kalliiseen pieneen koppiin asumaan, missä ei ole minkäänlaisia palveluita lähellä.
Toivottavasti tämä etäaika herättää ihmiset huomaamaan, että Suomessa on paljon pieniempiä kaupunkeja, missä asuminen puolet halvempaa ja tarvittavat palvelut varttin pyöräilymatkan säteellä.
Ja miksi ei yritysten omistajatkin voisi miettiä, että kannattaako niitä turhia konttoreita pidellä siellä missä ne on kaikkein kalleimpia.
Ihan noin niinkun kun yleensä kaikissa mahdollisissa kuluissa pyritään säästämään, mutta stadissa pitää olla, maksoi mitä maksoi.
Ei pysty pieni maalaispoika tätä ymmärtämään.
Ilmiö on hyvin käsitettävissä. On paljon ihmisiä, jotka lain mukaisesti saavat isona massana ison tuen, joka mahdollistaa heidän olemisensa kalliilla alueella. Hyvä väline, kunnon potin saantiin. Kasvu kannattaa, ja väestömäärä.
Samaan aikaan verotuottojen vähäisyyttä väläytellään, ja ehkä kaupataan oikeasti, jos muuttaa muualle.
Suomi elää kepuloinnilla. Ei taida liittyä vain Kepuun.
Ilmoita asiaton viesti
Voi se liittyä kepuun siinä mielessä, että keskustapuolueen kärkitavoite on ajaa alas tälläiset pienet viihtyisät kaupungit keskittämällä kaikki maakuntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuo olisi jotain kompensaatiota, pääkaupunkiseudulle?
Vai onko niin, että Keskusta ajaa karjaa sopiviin läjiin, ja karja ohjataan sitten isompiin yksiköihin, isomman Kepulaisen toimesta.
Yleiskaavalta näyttää.
Mitä asutustiivistymiin muuten tulee, niin hyvääkin näihin liittyy, jos ajattelee kestäviä motiiveita, siis tällaista lähtökohtaa, kuin vertailun vuoksi sille, mikä nyt voi olla se vaikutin.
Tiivistymille voi olla tarve, tosin millaisia ovat, mm koon puolesta, vaikea sanoa. Voi vaihdella paljon, eri tekijöistä johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä taas on yksi pieni maalaistyttö, joka ihmettelee samaa. Kaikki pitäisi saada muuttamaan ja mahtumaan etelään – ainakin työikäinen väestö.
Pääkaupunkiseudun kunnat jurputtavat siitä, että heidän täytyy luovuttaa verotuloistaan osa periferiaan syrjäkunnille. Ei muisteta, että monet etelän kuntien työntekijöistä ovat maassamuuttajia. Kotikunta on kouluttanut heidät, hoitanut päivähoito- ja terveyskulut ja kun olisi aika alkaa maksaa veroina takaisin kustannuksia, henkilö muuttaakin pääkaupunkiseudulle töihin. Siellä hän palvelee työvuotensa veroja maksellen ja mahdollisesti palaa eläkevuosia viettämään kotikuntaansa eli taas palveluja käyttämään/verotuloja kuluttamaan.
Jos yrittää nähdä jotakin hyötyä koronakatastrofissamme, niin ainakin etätyö on yleistynyt. Jospa nämä koppeihin ahdetut ihmiset huomaavatkin, kuinka mukavan vapaata on tehdä töitä ”mökkikunnassa” ja pitää toista asuntoa pääkaupunkiseudulla?
Se huono puoli pääkaupunkiseudun keskittymässä on, että esim. keskeiset valtion virastot sijaitsevat täällä. Tänne on keskittynyt myös – näin oletan ja koen – äänestyskannaltaan vihreitä ja vasemmistolaisia. Koska monet heistä ovat hyvin koulutettuja, heitä vääjäämättä on myös paljon töissä keskeisissä virastoissa. Niinpä maan yhteiskuntapolitiikka muotoutuu käytännön osiltaan (keskusvirastot yms. ) ns. punavihreäksi – ja sen huomaa? On vaikea muutoin käsittää sitä, että koulutuspolitiikassa, päivähoidossa yms. näkyy niin paljon tietynlaisia painotuksia ja ”koohotuksia”. Näin perinteisempänä tien tallaajana tällainen oudoksuttaa minua.
Todella hyvä artikkeli ja blogi! Laittaa ajattelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luulis, että hesalaiset itsekin tykkäisivät, että maalaiset pysyis maalla, eikä tulis nostaan hesalaisten kuluja ja ruuhkauttamaan palveluita.
Hyvä pointti sulta toi, että ensin käytetään palvelut maalla, käydään maksaan verot helsinkiin ja eläkkeelle taas maalle kuluttaan palveluita.
Tosin näin maaseutukaupunkilaisena toivottaisin eläkeläiset tervetulleeksi, sillä tulee siinä tulojakin heidän kulutuksen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen elossa iästä riippumatta ne elämän kaksi ensimmäistä ja elämän kaksi viimeistä vuotta maksaa monella enemmän kuin ihminen veroja maksaa siinä välissä.
Jos laajennetaan ja yleistetään niin hyvin harva maksaa elonkaarensa ekana 20v ja viimeisinä 20v enemmän veroja kuin hänestä on menoja ko ajanjaksoina.
Myös se huomio että ne työikäiset jotka työkykynsä aikuisena menettävät muuttavat monesti sinne syntymäkunnaille eläkepäiviä viettämään.
Ilmoita asiaton viesti
”Niinpä maan yhteiskuntapolitiikka muotoutuu käytännön osiltaan (keskusvirastot yms. ) ns. punavihreäksi – ja sen huomaa? ”
Jotain merkkejä olen havainnut..
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4096404
Ilmoita asiaton viesti
Selvennystä pyydän Terolta kommenttiin 3388366.
Tarkoitatko,että Helsinki on pieni viihtyisä kaupunki. Tai niin että keskusta ei koe pienten kaupunkien,kuten Forssan kuuluvan maakuntiin.
Kurtin kolumni oli kyllä oiva.
Ilmoita asiaton viesti
En tarkoita, että hki olis pieni viihtyisä kaupunki.
Keskustapuolueen maakuntahallinto keskittää palvelut ja rahat Forssasta Hämeenlinnaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs se on? Taidat puhua olemattomia….
Ilmoita asiaton viesti
Että nämä ei siirrykään maakunnille?
”Muita maakunnan tehtäväalueita tulevat olemaan muun muassa pelastustoimi (palokunnat ja ensihoito), ympäristöterveydenhuolto (elintarvikevalvonta, eläinlääkintä, terveydensuojelu), maaseudun kehittäminen, kala- ja vesitalous, alue- ja elinkeinojen kehittäminen ja EU-rahoituksen ohjaus, maakuntakaavoitus ja alueiden käytön suunnittelu, luonnonsuojelu ja kulttuuriympäristön hoito sekä maatalouslomitus.”
Ilmoita asiaton viesti
Katselin vähän veroprosentteja Forssassa ja Stadissa viime vuodelta. Forssa: Tuloveroprosentti 20,50, ev.lut. tuloveroprosentti 1.40, ortod. tvp. 2.00. Stadissa vastaavat: 18.00, 1,00 ja 1,80. Forssa siis ei ole varsinaisesti mikään ”veroparatiisi”. Hyvin ruma ja pieni kaupunki muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Stadin alempi veroprosentti johtuu siitä että virastot ja pääkonttorit on keskitetty sinne. Luulisi että nyt viimeistään korona olisi aukaissut yksityisten yritysten silmät sen suhteen, että mitä järkeä on pitää pääkonttoria kalleimmissa mahdollisissa kiinteistöissä kalleimman työvoiman alueella? Toki näissä on johtajien omia lehmiä ojissa ja virhepäätöksiä on vaikea myöntää, mutta lopulta raha ratkaisee. Julkiselle puolelle tuskin tolkkua tulee, viikarit pitää virastonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan näitä pääkonttoreita siirrelty muualle. Lääkelaitos aikoinaan pakkosiirrettiin Stadista Kuopioon. Vain kolme työntekijää sadoista muutti sinne ja kymmenet irtisanoutuivat.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä asumisen kulut hieman kompensoi tuota veroprosenttia. Kauneus on katsojan silmissä.
Helsingissä on paljon kauniita alueita, mutta kun siellä pakosta joutuu joskus käymään, niin tuollain ohimennen näyttää lähinnä ikuiselta rakennustyömaalta.
Ja se pienuus juuri on se juttu. On elokuvateattereita, keila/snooker/biljardihallia, uimahalli ja useampi uimalampi, on jääkiekkohalli, kartingrataa urheilukenttiä, ulkokuntoiluvälineitä, kymmeniä kauniita puistoja, pienlentokenttä, kuntosaleja jne ja kaikki alle 15 minuutin polkupyöräetäisyydellä.
Ja jos on pakko sinne pääkaupunkiseudulle päästä, niin se on noin tunnin ajomatka, aivan kuten Turkuun ja Tampereellekin tästä. Suurin osa suomalaisista asuu Noin tunnin ajomatkan päässä Forssasta.
Mutta nämä on makuasioita mistä kukin tykkää.
Moni kaveri muuttanut pääkaupunkiseudulle ja varsin tyytyväisiä oloihinsa siellä, eikä kovin äkkiä takasin tänne tuppukylään tulisi vaikka maksettais.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Ostin ensimmäisen omistusasuntoni 1983 Vuosaaresta. Myin sen 1988. Asunnon hinta oli yli kaksinkertaistunut noina vuosina. Hyvä mulle, mutta huono ensiasunnon ostajalle. Eli myönnän kyllä asumisen kalleuden pääkaupunkiseudulla.
Pienkaupunkien hyvänä puolena aina mainitaan kaiken läheisyys. Helsinki itsessään on pieni kaupunki, mutta sen kaupunginosat sisältävät lähes kaikki arjen vaatimat palvelut. Stadikalle tai Suomenlinnaan joutuu tietysti lähtemään, mutta kehäkolmosen rajaama alue on sittenkin aika läheinen alue.
Helsinki – Vantaan lentokenttä on myös yksi tekijä, mikä pitää bisness-sektoria pääkaupunkiseudulla, kuten myös monipuolinen kulttuuritarjonta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo toi kultturipuoli on sellasta mitä maalla vähempi ja lentokenttä.
Mut täältä ajaa reilussa tunnissa kentälle ja niihin kulttuureihin sillon harvoin kun tarvii.
Joskus olin Espoon isoo omenaa rakentamassa ja firmalla oli kämppä kannelmäessä missä asuttiin viikot, niin sieltä kannelmäestä kesti yhtä kauan ajaa sinne omppuun kun täältä Forssasta
Ilmoita asiaton viesti
Kai sitä voisi Töölöstä, vartissa pyöräillä vaikka Pasilan Triplaan, tai Tapiolan Ainoaan, jos nyt väkisin haluaa ostarilla tavata pikkukaupunkien ihmisiä. Kätevämpää on kuitenkin kävellä kortteli tai pari. Kotimatkalla voi poiketa vaikka viinibaarissa lasillisella, kunhan Sanna & kumppanit eivät tapa niitä kaikkia.
Ilmoita asiaton viesti
Ite tykkään kun aika paljon enemmän vaihtoehtoja
”On elokuvateattereita, keila/snooker/biljardihallia, uimahalli ja useampi uimalampi, on jääkiekkohalli, kartingrataa urheilukenttiä, ulkokuntoiluvälineitä, kymmeniä kauniita puistoja, pienlentokenttä, kuntosaleja jne ja kaikki alle 15 minuutin polkupyöräetäisyydellä.”
Baarit ja ruokaravintola ja kunnallis ja terveydenhoitopalvelut nyt on itsestään selvyys 15min pyöräilyn säteellä.
Tosin pyöräily on jäänyt vähemmälle kun viime keväänä hankin sähköpotkulaudan
Ilmoita asiaton viesti
En nyt oikein ymmärrä miksi olisi etu, että noihin kestää 15 minuuttia pyöräillä? Ajattelitko että siten tulee enemmän pakotettua liikuntaa?
P.s. Olen toki kuullut että Forssa on varsinanainen kulinaristin mekka. Pitäisi varmaan joskus tulla ruokamatkalle sinne. Vaikea tietysti valita, monenko Michelin-tähden ravintolaan menee.
Ilmoita asiaton viesti
No eihän monille varmaan olekaan mikään etu, jos ei halua käyttää kyseisiä palveluita ja viihtyy mieluummin töissä tai kotona.
Itse tykkään, että palvelut on lähellä. Pääkaupumkiseudun asukkaille se seutuu tuntuu kodilta ja meille maalaisille omat kulmat.
En hae tällä mitään vastakkainasettelua, vaan plogissani vain ihmettelen, että miksi sinne ruuhkasuomeen halutaan.
Pyrkimys siis lähinnä oppia ymmärtämään, ei kinaamaan kumpi on parempi.
Voi Forssassakin pyöräillä ostarille jos nyt ihan välttämättä haluaa vapaaehtoisesti mennä kauppakeskukseen, kun pienemmistäkin löytää mitä haluu ja voi poiketa viinille takas tullessa.
Onko siellä Triplassa muuten jo kaikki valmista?
Käytiin siellä aika alkuvaiheessa ja se oli muistaakseni silloin vielä kesken osittain. Famessa tuli poikettua, kun museokortilla pääsi. Ihan kiva mesta. Tuo Fame siis. Kauppakeskuksista en niin välitä, mutta muistaakseni sinne triplaan oli tulossa jotain harrastusmahdollisuuksia, niin saisi ajan kulumaan, jos sinne jonkun joutuu kuskaamaan kauppoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kukaan haluaisi kauppakeskuksiin, kun kaikki on lähikortteleissa kävelymatkan päässä? Sinne kauppakeskuksiin mennään käsittääkseni lähinnä ihmettelemään sinne matkaavia maalaisia.
Pointtini siis oli, että kun sinulla on kävelyetäisyydellä vaikkapa kourallinen Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita, ei 15 minuutin pyörämatka johonkin ketjuravintolaan ole oikein mikään houkutustekijä. Ja noiden väliin mahtuu kivoja paikkoja lähes joka kortteliin. Kansallisteatterista tai Lillanista on myös kiva kävellä kotiin.
Jos kaipaa erämaan rauhaa, on sinne hakeuduttava yhtälailla pikkukaupungista. Hyvän matkaa saat patikoida Forssankin keskustasta, ennen kuin olet tiettömällä taipaleella. Toki kansallispuistoissakin on mukavaa, mutta harva haluaa asua autiotuvassa pysyvästi.
Miksi sinä olet valinnut asuinpaikaksi asutuskeskuksn?
Ilmoita asiaton viesti
No jos michelin ravintolat ja kulttuurijutut on usein haluttuja palveluja, niin ymmärtän, että silloin haluaa asua siellä missä ne on lähellä ja varmaan hki paras vaihtoehto.
Itseänikään oikein ei ketjuravintolat nappaa, mutta ei myöskään liian hienot.
Mutta onneksi pienet paikalliset luovat lähituottajien ja järven tarjonnasta mahtavia herkkuja.
Itelle riittää, että ne michelin jutut on reilun tunnin automatkan päässä, kun tuskin tulee koskaan mieleen sellaiseen aikaa kuluttaa. Ihmiset tykkäävät erilaisista asioista.
Mutta kun sanoin, että yritän opoia ymmärtämään miksi joku sinne ruuhkaan haluaa, niin olet opettanut nyt minulle ihan hyvän perustelun.
Siellä on sitä hienostoraflaa ja kulttuuria tarjolla niille ketä kiinnostaa ja on varaa.
Ja oman talon ostoon vaikutti paljolti työpaikat. Omaan oli matkaa 300m ja vaimon 1km ja päiväkoti ja koulu alle 1km.
100m2 asuineliön okt maksoi 78te.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin vaikkapa… onhan noita muitakin. Vaikea Suomesta on löytää hyvää viinibaaria muualta kuin Helsingistä. Vaikkapa hiihtoharrastuksen kannalta kaksi parasta liikettä ovat Helsingissä ja kolmas Mikkelissä (sic!). Kulinarismin ja kulttuurin harrastamisen kannalta on herran lykky, ettei kaikkia kiinnosta. Suomen tarjonnalla ei kai koskaan saisi pöytävarausta tai lippuja, jos kaikki rupeaisivat käymään.
Toki keskustelumme on avannut silmiäni, että seuraavan kerran kun Bryan Adams esiintyy Forssassa, voisin lähteä tutustumaan, jos vaikka keikka olisi hiekkarannalla, kun teillä ilmeisesti uimarantoja on monta. Hietsun keikka oli todella unohtumaton.
Ilmoita asiaton viesti
Elämä on täynnä valintoja, yksi keskeisimmistä on asuinpaikan valinta. Helsingissä toki on viinibaareja ja kulttuuria tarjolla, mutta samalla Helsingissä on myös rikollisuutta, turvattomuutta ja pitkiä jonoja joka paikkaan. Kantakaupungissa autolla liikkuminen on lähes mahdotonta ja pysäköinti tuskallista.
Helsinki on myös rakennettu ahtaaksi. Käytännössä Helsinki on ollut keskeneräinen rakennustyömaa 1970-luvulta tai ehkä jo 1960-luvulta asti. Keskustassa saa aina väistellä kaivinkoneita ja rakennusjätettä.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista se on kehittyvässä kaupungissa, että rakennetaan. Jos haluaa siltä välttyä, kannattaa hakeutua johonkin sopivaan ”kostamukseen”.
Kyse ei ollut paremmuudesta, se lienee subjektiivinen arvio, vaan esimerkeistä. Blogisti ihmetteli miksi kukaan haluaa asua Helsingissä. Ilmeisesti monet syyt ovat samoja kuin muidenkin asutuskeskusten osalta. Helsingissä vain tarjontaa on enemmän.
Helsingissä sudet ja karhut harvoin aiheuttavat turvattomuutta… Elämä tosiaan on valintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Toki useimpien mielestä loppumattoman rakennustyömaan keskellä eläminen ei ole kovin mukavaa.
Minä yritin kymmenen vuotta löytää kantakaupungista jokseenkin rauhallisen ja rakennustyömaavapaan kotipaikan. Sellaista ei löytynyt ainakaan Töölöstä, Kampista eikä Punavuoresta.
Autosta luovuin, kun ymmärsin, ettei kaduilla oikein mahdu ajamaan. Pysäköintiä ei voi ajatellakaan. Kun Helsingistä kerran pääsee pois, niin sinne ei kaipaa takaisin. Vaikka joskus sinne pitää edelleen mennä asioille.
Susia ja karhuja olen viimeksi nähnyt jossain eläinpuistossa 1990-luvulla. Nykyäänhän susia on jo Helsingissäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Maaseudun metsät ovat monen tähden arvoisia sieniaikaan niitä kun ei eri makuineen rahalla saa vaan pitää vaivautua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Aika harvassa paikassa saat kunnon teatterin ja hyvän sienimetsän 15 min säteeseen muulla kuin autolla. Elämä on valintoja. Metsälle menen mökiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta vähän epäilen haluisiko esim blogisti soijapoikia, Steiner opettajia, kommunisteja, feministejä ja mistä tuo Kehä IIIn sisäpuoli nykyään koostuukaan vaikka Forssaan eli ihan hyvä , että ovat tuolla kaistaleellaan ja saavat elää ainakin minun puolestani siinä uskossa, että elättävät muun Suomen yhtenä harhanaan kaikkien muiden joukossa
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti 😀 😀
Ilmoita asiaton viesti
Itse Forssasta hyviä kokemuksia, eräs vaimonsukulainen oli siellä kirkkoherrana 60 luvulla. Kun tunnut sanallisesti virtuaaliselta, minulla on patenttihakemus EPO ssa ja muuttaa kiinnteitöjen lämmön / kylmän jaon, tunnettujen uusien tuotantojen ohessa. Meillä ei vielä ole edustajaa Forssassa ?
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan yrittäjää uudet jutut kiinnostaa
Ilmoita asiaton viesti
Siis sanallisestiko, vaiko meinaat tehdä jotain, annan vinkin, meillä täällä etelässä kaupungin yhtiö myy kaukolämpöä ja kaukolämpöä, molemmilla eri verkot, meidän ratkaisussa pärjätään yhdellä ja Forssahan meinaa tehdä jotain asialle 2029, siis kopioko vanhaa vaiko älliä löytyy uusiutua ?
Ilmoita asiaton viesti
Oikealta stadilaiselta terkut, ei tartte kauaa surkutella, kun tulonsiirrot maakuntiin loppuu, samalla kun mainitut yritykset ovat siirtäneet pääkonttorinsa muualle, eurooppaan tai amerikkaan ! Nyt jos koskaan olisi kunnon maakuntaihmisillä mahdollisuus perustaa hyvinkukoistavia vientiyrityksiä, turvaamaan elämäntapanne ja onnellisuutenne. Kyllä siihen hyvin pystytte, jos 4 polven stadilainen on siihen pystynyt, auvoa ja onnea matkaan 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Tuo firmojen myynnin vauhti Suomesta ulkomaille suoraan sanottuna hirvittää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Helsinki olisi samanlainen kuin esim. Los Angeles, niin Forssa olisi Helsingin reunimmaisia lähiöitä.
Ilmoita asiaton viesti
etätyö ei ole minusta työtä lainkaan-aivan homojen hommaa,,-työtä on se että pannaan hanskat käteen,puukko,kirves ruuvari tai putkipihdit völjyyn ja oikeasti lähdetään tekemään jotain eikä pähkäillä jotain joppojoutavaa it-shittiä !
Ilmoita asiaton viesti
Turha tällaisesta on kinastella.
Itse asun sekä maalla että pääkaupungissa. Kaksi asuntoa on oiva ratkaisu.
Suosittelen ainakin kokeilemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näppärä kirjoitus Kauppalehdessä, ja isona bonuksena lehti on julkaissut omaa pääkirjoitustaan kohtaan osoitetun jopa vähän ivallisen kritiikin.
Siirretään paperinpyöritys keskemmälle valtiota, Jyväskylän kohdalle.
Ilmoita asiaton viesti