Sammio
Kirjaudu blogeihin

Suomi ei voi lähteä eurosta, mutta euro voi lähteä Suomesta

Suomi on eurossa ja pysyy, mutta pysyykö euro Suomessa?

Vaikka yleisesti ymmärretään, että euro on ollut Suomelle virhe, niin yleisesti myös ymmärretään, että eurosta ei voi erota.

Mutta euroon liittyy paljon asioita, joita me voimme tehdä ja mistä pitäisi keskustella, mutta näin ei jostain syystä haluta tehdä.

Yleensä eurosta jos jotain yrittää keskustella, niin on leimakirves ottassa, että heilahtaa. Olet pölhöpopulistinatsipersu ja venäjän trolli.

Hieman yllättävää, että edes huippusuositun presidenttimme Sauli Niinistön keskustelunavaukset asiasta ei johda mihinkään.

”– Tämä merkitsisi sitä, että uuden rahan luominen olisi aika riskibisnestä. Tässä herää kysymys koko rahoitusjärjestelmän luotettavuudesta. Olen nostanut esiin sen, että euroalueella pitäisi sitten kyllä siirtyä alkuperäiseen sopimukseen.”

Tai konkaripoliitiko Esko Ahon

”– Kyllähän eurossa on valuvika siinä, että kehitystasoltaan niin erilaiset maat menivät yhteiseen valuuttaan miettimättä, miten siellä yhteisessä valuutassa voidaan elää.

Ahon mukaan velanannolla kriisiä voidaan ainoastaan siirtää eteenpäin.

– Mutta se tulee jonain päivänä eteen, joka voi olla Euroopan kannalta katastrofi.”

Pari vuotta sitten, kun presidentti jälleen kerran yritti tuoda esiin euron mahdollista ongelmista tulevaisuudessa, niin silloinen valtionvarainministeri Petteri Orpo tylysti totesi oman puolueensa kurkolle, että Eurosta ei tarvitse keskustella.

Presidentti Sauli Niinistö nauttii valtaisaa kansansuosiota, niin on erikoista, että Hänen esille tuomia asioita ei millään tavalla huomioida.

Presidentti Sauli Niinistö oli itse meitä euroon viemässä ollen tuolloin vvm, joten luulisi, että on melkoinen kynnys arvostella euroa, johon itse meidät vie ja silti sen tekee, niin silloin on melko vakavista uhista kysymys.

Mutta kun siitä eurosta ei voi erota, niin miksi sitten keskustella.

Siksi, että voitaisiin varautua siihen, että euro hajoaa ongelmiinsa.

Tästä Niinistö ja Aho esimerkiksi varoitteli tuolla linkissä ylempänä.

Niinistö on huolissaan esimerkiksi siitä, että jossain vaiheessa, kun EKP jatkaa tuota tyhjästä nyhjäistyn rahan jakamista, niin voi mennä uskottavuus koko järjestelmään.

Siihen on oikeastaan mielestäni pelkästään tuon elvytyksen takia kaksi syytä. Jossain vaiheessa joku voi siellä tehtaassa alkaa miettiä, että miksi minun pitää tehdä rahan eteen töitä ja maksaa siitä yhä enemmän veroa ja tehdä muutamia kikypäiviä ilmaiseksi, eli Suomeksi sanottuna laskea vapaaehtoisesti palkkaansa, kun sitten taas toiset voi vaan painaa rahaa tyhjästä ja nauttia alati kohoavista osakeomistusten arvosta ja tuotoista.

Toinen ongelma voi tulla sijoittajien suunnalta.

Myös sijoittajillla voi mennä usko euroon, mikäli ongelmia ei saada kuntoon.

Euroopan keskuspankilla päätehtävä on hintavakauden ylläpitäminen.

Pitäisi saada inflaatio hieman alle 2% tasolle.

Siinä ei olla onnistuttu. EKP on yrittänyt ensin normaaleilla keinoilla, eli laskenut ohjauskoron nollaan, mutta se ei tehonnut kuten on nähty. Sitten on kokeiltu vähemmän normaalia, eli laskettu ohjauskorkoa vielä miinuksille, niin sekään ei ole toiminut.

Kun näillä toimilla ei ole saatu asiaa korjattua, jouduttiin rikkomaan sopimuksia ja laittomasti on alettu rahoittaa jäsenvaltioita suoraan.

Tämä on sitä Niinistön kuvailemaa tyhjästä nyhjäistyä rahaa.

EKP on luonut rahaa tyhjästä kohta 4 biljoonaa euroa, eli 4 tuhatta miljardia.

Jos vielä muutama vuosi sama peli jatkuu ja inflaatio silti matelee nollissa, niin jossain vaiheessa usko loppuu kokonaan siihen, että EKP kykenee hoitamaan tehtäväänsä.

Euron suuri ongelma on se, minkä ekonomistit tuossa linkissäni toi esiin, kuten myös Esko Aho tuossa tekstissä jonka lainasin.

Euron jäsenmaat ovat kaikki aivan omanlaisissa taloustilanteissa, jolloin jäsenmaiden rahapoliittiset tarpeet ovat erilaisia.

Niinistö esiintuomat euron ongelmat on todellisia ja vakavia. Pitäisi ymmärtää, että nyt on pitkään jatkunut kriisi jota ei olla saatu edes biljoonien eurojen elvytyksellä korjattua ja velkamäärät ovat hirveät.

Pidän todennäköisenä, että euro tulee hajoamaan, sitä en lähde ennakoimaan, että koska.

Eurosta ei voida erota, mutta se mitä Suomi voisi tehdä, on minimoida riskit, mitä tulee, jos euro hajoaa.

Se olisi helppoa. Pitäisi vaan jättäytyä jatkossa ulkopuolelle kaikesta yhteisvastuuveloista alkaen tietenkin 750miljardin euronpelastuspaketista.

Itsenäisten valtioiden yhteistä valuuttaa, jonka rahapolitiikkaa tekee keskitetysti EKP voisi verrata lääkäriin, joka voi antaa aina vain yhtä lääkettä kerrallaan.

Jos toisella potilaalla käy pumppu ylikierroksilla ja toisella ei meinaa sykkiä ollenkaan, niin miten hyvin se yhtäaikainen nitropilleri sopii molemmille?

Kun tehdään erittäin pahasti Suomea sitovia sopimuksia, kuten elpymisväline, joka on kovasti vastaan alkupeäisiä eu sopimuksia, niin pitäisi ennen päätöstä puhua myös riskeistä.

 

 

 

 

 

 

TeroTeukkaAhtola

Lempiaiheita eu:n tulevaisuus, yhteisvaluutta euro, talous, ekp, rahapolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (26)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Mikko Nummelin
  Mikko Nummelin #3315250

  Kyllähän tuota on hyvä miettiä, mutta toisin kuin monet luulevat, Suomen valtionjohdon tavoitteena ei siinä vaiheessa ole oma markka vaan kumppanien löytäminen uuteen yhteisvaluuttaan. On esimerkiksi paljon hyviä syitä, miksi Suomessa kannattaa olla sama valuutta käytössä kuin Saksassa ja Virossa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • TeroTeukkaAhtola
   Tero Ahtola #3315266 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3315250

   Luultavasti näin voisi olla.
   Mitkäs ne suurimmat hyödyt on saksan ja viron kanssa samasta valuutasta?

   Ilmoita asiaton viesti

   • JpLehto
    Jp Lehto #3315442
    Vastaus kommenttiin: #3315266

    Saksa hyötyy, kun sen talous menee hyvin ja saksan markan arvo ei nouse, kuten mennä aikoina. Kiviriipat pitävät sen matalalla. Suomi hyötyy miten? Suomen ilmastopäästöt pienevät ja luomme työpaikkoja ulkomaille.

    Ilmoita asiaton viesti

  • jockerantanen
   Vastaus kommenttiin: #3315250

   Esimerkiksi?
   Saksassa tuottavuus on Suomea suurempi ja Virossa palkkatasoa alhaisempi.
   Saksalaiset ovat tehokkaita ja ahkeria. Samaa ei voi sanoa kaikista.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. tommiviinikka
  Tommi Viinikka #3315273

  Elämme mielenkiintoisen velkakokeilun aikaa. Eurooppa tulee tässä kuitenkin kymmenkunta vuotta Japania jäljessä. Japanin keskuspankin tase ylitti jo ennen koronakriisiä 100% bruttokansantuotteesta. Euroopassa ollaan nyt kriisin tässä vaiheessa noin 45% tasolla.

  Japanissa BoJ ostaa myös osakkeita ETF-muodossa.
  https://www.salkunrakentaja.fi/2020/12/japanin-keskuspankki-osakeomistaja/

  En sano, että Japanin malli on tavoiteltava, mutta luultavasti realismia. Japani on myös väestön vanhenemiskehityksessä Eurooppaa edellä. Nämä asiat taitavat kulkea käsi kädessä.

  Edit: https://www.yardeni.com/pub/balsheetwk.pdf Ks. kuvio 9.

  Ilmoita asiaton viesti

   • tommiviinikka
    Tommi Viinikka #3315570
    Vastaus kommenttiin: #3315389

    Niin kai. Ainakin se puolikas velasta, joka on lainattu omasta keskuspankista.

    Sama juttu tietysti sen velan suhteen, jonka eurovaltio on velkaa omalle keskuspankilleen.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jockerantanen
     Jocke Rantanen #3315666
     Vastaus kommenttiin: #3315570

     Taitaa olla niin että Japanin valtionvelasta on 90 % kotimaista, halpakorkoista lainaa.
     https://yle.fi/uutiset/3-11425597

     Eurovaltiota ei ole edes olemassa. On olemassa talousliitto joka on vastoin omia sääntöjään lainaamassa keskuspankilta valtavia summia.
     Nuo keskuspankin velat ovat itse asiassa jäsenvaltioiden keskuspankkien velkoja.

     Ilmoita asiaton viesti

     • tommiviinikka
      Tommi Viinikka #3315728
      Vastaus kommenttiin: #3315666

      Joku voisi vääntää rautalangasta, mitä sillä on väliä kenen hallussa velkakirja on. Meinaatko, että esimerkiksi japanilainen eläkevakuutusyhtiö ei halua suoritusta velasta?

      Sillä on merkitystä, missä valuutassa velka on otettu. Eurovaltiot lainaavat euroissa, USA lainaa dollareissa. UK lainaa pääosin punnissa. Mutta mitä pienempi valuutta-alue, sitä suurempi osa lainasta on todennäköisesti vieraassa valuutassa. Muistatko miten suomalaisten piti markka-aikana ottaa valuuttalainoja?

      Ilmoita asiaton viesti

      • jockerantanen
       Jocke Rantanen #3315756
       Vastaus kommenttiin: #3315728

       Jos lainat on otettu jeneissä niin se on aivan eri asia kuin jos ne olisivat valuuttalainoja.
       Miksi tuota ei pidetä kovin vakavana, sille on varmastikin syynsä.

       Ilmoita asiaton viesti

 3. JaniTuononen
  Jani Tuononen #3315306

  ”Jos Suomi saisi päättää, avustuksia ei elpymispaketissa olisi.” Sanna Marinin sanoin.

  Omituisesti neuvottelutulos oli kuitenkin hyvä vaikka puolet olikin avustuksia.

  Eivät suomalaiset poliitikot osaa käyttää veto-oikeutta.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. seppokalevi
  Seppo Turunen #3315349

  Mielestäni nykyisessä digiteknologian ohjastamassa talousasysteemin muutoksessa ei ole enää kysymys niinkään valuutoista (euro, dollari, punta, yeni jne jne) vaan reaalitalouden ja rahatalouden voimakkaasta eriytymisestä omille teilleen. Reaalitalouden tulisi olla se draiveri – siis kun investoinnit yrityselämässä tai julkisella sektorilla tarvitsevat rahaa (lainaa/osakemarkkinat) tai yksityispuolella vaikkapa yksiön ostoon – ne ohjaisivat rahataloutta. Jotenkin tämä koko järjellinen malli on mennyt nurinperin. Rahatalouden määrä taitaa nykyisin olla jo useampikymmenkertainen reaalitaloudessa kiinnitettyyn rahan määrään. Reaalitaloudesta on tulossa kovaa vauhtia rahatalouden renki, vaikka reaalitalouden pitäisi olla isäntä. Isoja muutoksia lienee tulossa vielä minun elinaikana tähän systeemiseen häiriöön. Uskon, että valuutat nykymuodossaan ovat kohta puoliin (10…30 vuotta) historiaa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • TeroTeukkaAhtola
   Tero Ahtola #3315353 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3315349

   No juu olen samaa mieltä siitä, että rahatalous hallitsee.
   Nytkin siis 4000 miljardia painettu rahaa tyhjästä rahatalouden pönkittämiseksi. Nälänhätää kärsiville ei koskaan paineta tyhjästä lanttiakaan.

   Mutta jos valuuttoja ei olisi, niin miten käydään kauppaa yli rajojen?

   Olisiko kaikkien valuutat saman aŕvoisia?

   Ilmoita asiaton viesti

   • jockerantanen
    Vastaus kommenttiin: #3315353

    Alussa, vuonna nolla n e olisivat samanarvoisia. Sitten ajan ja talouksien kehityksen myötä valuuttojen arvot eriäisivät toisistaan kunkin maan talouskehityksen mukaan. Siis sen mukaan kuinka ”markkinat” arvostavat ja odottavat talouksien kehittyvän.
    Euron ongelma on juuri tämä.
    Täysin erilaisia ja erilailla toimivia talouksia liitettiin samaan valuuttaan. Vaikka oletettaisiin että jokainen maa liittyessään käyttäisi ”oikeaa” vaihtokurssia niin koska taloudet toimivat eri tavalla niin hinnanmuodostuksessa, laina- ym. markkinoissa, työn tuottavuudessa kuin kaikessa muussakin, niin jonkun ajan kuluttua euro ei vastaisi todellisuutta.

    Suomi liitettiin Euroon liian korkealla markkakurssilla, kurssilla joka ei vastannut tuottavuutta. Tästä seurasi että tuotanto on liian kallista ja se on siirtynyt ja siirtyy edelleen maihin joissa se on edullisempaa.

    Ilmoita asiaton viesti

 5. jockerantanen

  Se millä inflaatio saadaan halutulle tasolle on yksinkertaistettuna julkisen kulutuksen pienentäminen. Kaikki tarpeettomat ns. palvelut joitka eivät normaalijärjen mukaan kuulu yhteiskunnalle tulee lakkauttaa. Niitä saa sitten toteuttaa kuka ikinä haluaa jos vain löytää maksajan.
  Tämä mahdollistaa yksityisen kulutuksen kasvun mikä puolestaan mahdollistaa investoinnit.
  Julkinen kulutus tarkoittaa pääasiassa lisää virkamiehiä jolka taas aiheuttaa byrokratian lisääntymistä koska virkamiehille pitää keksiä, nimenomaan keksiä tekemistä.
  Onko kukaan koskaan kuullut että meillä joku virasto olisi koskaan alentanut vuosibudjetttiaan koska edellisenä vuonna ”jäi yli”?
  Ei tietenkään vaan raha on täytynyt käyttää johonkin että saadaan sama raha ensi vuonna.

  Ilmoita asiaton viesti

  • TeroTeukkaAhtola
   Tero Ahtola #3315509 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3315386

   Toki se nostaa hintoja jos kunnallisia palveluja yksityistetään, mutta itse en sillä tavalla lähtis tekemään. Lisäksi varsinkaan niiden turhien lopetettavien suojatyöpaikkojen tilalle ei tule kaupallisia toimijoiita.
   Inflaatio tosin on ekp:n päänvaiva ja sitä hoidetaan rahapolitiikalla siellä täysin itsenäisesti. Eivät saa ottaa ohjeita jäsenmailta.
   Tämä juuri on osa ongelmaa, kun rahapolitiikka on ulkoistettu.

   Tällä hetkellä Suomen kannalta tuo inflaatiotavoite ei ole ongelma. Vaikka se olisi tismalleen tavoitteessa ja pysyisi siinä, kuin purkka tukassa, niin se ei silti korjaa millään lailla talouttamme.
   Hintavakauden ylläpitäminen helpottaa talouskasvun ylläpitämistä, mutta ensin pitäisi olla sitä kasvua.
   Suomen tapauksessa inflaatiotavoitteen saavuttaminen nyt euroalueella olisi myrkkyä, sillä elvytys loppuisi ja korot nousisi.
   Syy miksi tässäkin jutussa kuitenkin inflaation otin esiin on se, että se on kuitenkin ekp: n tärkein tehtävä ylläpitää ja se ei ole siinä onnistunut ja olen yhtä mieltä Sauli Niinistön kanssa siitä, että tämä voi aiheuttaa sen, että menee usko koko systeemiin.

   Ilmoita asiaton viesti

   • jockerantanen
    Jocke Rantanen #3315661
    Vastaus kommenttiin: #3315509

    Ensiksi, tarkoitan että julkista kulutusta piennetään, ei suinkaan siirretä yksityiselle. Meillä on valtavasti sellaista julkista kulutusta joka ei millään järjellä kuulu yhteiskunnan toimintaan.
    Korkojen tuleekin nousta. Taloudelle on myrkkyä se että lainaa saa nollakorolla tai lähes. Rahalla täytyy olla hinta kuten kaikilla hyödykkeillä.

    Ilmoita asiaton viesti

 6. rutanen1965
  Jari Rutanen #3315475

  Euroalue tulisi purkaa, tai sitten aloittaa avoin keskustelu liittovaltioon siirtymiseksi. Kumpikaan vaihtoehto ei ole poliittisesti mahdollinen, sillä se johtaisi varmaan vaalitappioon.

  Jäljellä ei taida olla muuta vaihtoehtoa kuin se, että euroalue asteittain kutistuu edessä olevien kriisien kautta. Ja voi toki purkautua kokonaankin.

  Purkajana voi olla edessä oleva velkakriisi, eli vuoden 2008 subprime-asuntolainakriisin toisinto, mutta moninkertaisesti suurempana ja ilmeisesti koskien tälläkertaa yrityslainoja, jotka EKP on pumpannut kuplahintoihin.

  Ilmoita asiaton viesti

 7. saaristo

  Ihmiset eivät juuri tiedosta noita tuhansia miljardeja, jotka luodaan tyhjästä ja luotto €roon säilyy.
  Jos ajatuskokeena tehtäisiin niin, että kaikki Bryssän kulut, MEPpien palkkiot yms. byrokratia maksettasiin painattamalla uusia seteleitä, eikä kerättäisi jäsenvaltioilta, ihmiset ehkä heräisivät? En tunne Bryssän menopuolta, mutta liene huomattavan paljon pienempi kuin nykyinen tuhansien miljardien tyhjästä luonti.

  Henry

  Ilmoita asiaton viesti

  • TeroTeukkaAhtola
   Tero Ahtola #3315537 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3315512

   Eu henkilöstö on kaikkineen joku 42.000 henkilöä ja hallinnon kulut 100 miljardin luokkaa, eli eu suojatyöläìsten palkat ja muut kulut voisi maksaa 40 vuotta tuolla nýt tyhjästä luodulla rahalla.

   Jos tuo 4 biljoonaa laitettas Suomen budjettiin, niin Suomen ei tarvitsisi kerätä lainkaan veroja 65 vuoteen.
   Kun rahapolitiikka on ulkoistettu täysin ulkopuoliselle itsenäiselle toimijalle, niin ekp ei voi suunnata tyhjästä luomiaan rahoja reaalitalouteen, niin ne ajautuu pörssikuplaan.

   Ilmoita asiaton viesti