Vain muutaman dollarin tähden

Clint Eastwood  ja Lee Van Cleef.

Aikakauden italialiset western elokuvat, joita tuttavallisesti kutsun ihan vain ”länkkäreiksi” on mukavia katsella välillä uudestaankin.

The Good, and the Bad, and the Ugly on niin pitkä ja toisaalta juoni on niin selkeä, että kaiken sen nostalgian keskellä, voi kyllästyä.

Kyllä senkin kerran 10 vuoteen kattoo, ihan vain nähdäkseen Clint Eastwoodin poncho päällä valmiina vetämään sikarin jämä vinosti hampaiden välissä.

Jos jollain ei tässä vaiheessa vielä soi korvissa Ennio Morriconen legendaarinen tunnussävel, niin saattaa olla, että hissi ei nouse ihan ylös saakka, eli ei ole kaikki muumit laaksossa.

Tai sitten vain et ole nähnyt noita elokuvia.

Päivän puheenvuoroni löytää aasinsiltaa ehkä kovin heppoisesti vanhoista länkkäreistä elpymisvälineeseen ja EU tulevaisuuteen, mutta tuo otsikko viittaa elpymisvälineeseen ja jaksaa minua ainakin aina vaan mietityttää, että onko se sen arvoista.

No Italia liittyy myös vahvasti ja raha, mutta siihen se kai jäikin.

Jos mietitään, että onko joku jonkin arvoista, niin yleensä pitää arvioida keskenään käytössä olevia vaihtoehtoja.

Tätä arviointia kutsutaan kansankielellä usein puntaroinniksi ja se taas viittaa vaakaan.

Laitetaan asiat vaakakuppeihin.

Kun seuraa suomalaista mediaa, tai suomalaisia poliitikkoja, niin se toinen vaakakuppi on aina piilossa, tai sinne on luotu jotain minkä voidaan olettaa olevan vielä huonompi.

 

Elpymisvälineen niin sanotut hyödyt, joita meille näytetään siinä vaakakupissa on ammuskeltu alas jo aikoja sitten ja median nostamat asiantunitijat pitävät ainoana pakettia puoltavana asiana lähinnä enää sitä, että jos pakettia vertaa vaikkapa ydinpommiin, niin elpymisväline on siihen verrattuna kannattavampi vaihtoehto.

 

EKP ex pomo Marion Draghista tuli Italian pääministeri helmikuussa.

Draghi kävi Euroopan keskuspankissa ensin viemässä läpi jyrkästi Eu sopimusten kanssa ristiriidassa olevat elvytysbiljoonat ja kuten tiedämme, niin se ei toiminut niin kun sen piti.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ei tästä ole ollut ollut mielissään. Suomen kannalta yhtenä euron isistä tunnettu suurta kannatusta nauttiva Presidenttimme, kun katsoo, että jos luodaan vaan tyhjästä sitä hokkuspokkus rahaa, kuten Draghi teki, niin siinä on se riski, että menee usko koko rahajärjestelmäämme.

Ainoa hyöty tuosta edelleen jatkuvasta sopimusten vastaisesta ekp elvyttämisestä on se, että se aikaan sai euron devalvoitumisen suhteessa dollariin yli 20% vuoden kulueassa siitä, kun Drghi tuon valuuttamanipuloinnin julkaisi.

EKP;n tehtävä on ylläpitää hintavakautta, eli pitää inflaatio, eli hintojen nousu mahdollisimman vakaasti hieman alle 2% tuntumassa.

Koska EKP:n normaalit keinot, eli korkojen lasku ei saanut rahaa liikkeelle tarpeeksi, että kysyntä olisi nostanut hinnat halutulle tasolle, niin EKP Draghin johdolla päätti potkaista jäsenmaiden väliset EU sopimukset maton alle ja pumppasi EKP rahaa ensin reilun biloonan euroa markkinoille.

Tarkoitus siis oli, että tuo raha olisi luonut kysyntää ja kysyntä olisi nostanut hintoja ja EKP olisi saanut vuosien räpiköinnin jälkeen edes sen yhden ainoan tehtävänsä hoidettua.

Ja tähän mennessä sitä rahaa onkin nyt jo tällä Niinistön kuvailemalla hokkuspokkus menetelmällä luotu jo noin 4 biljoonaa euroa.

Hokkuspokkus rahojen oli siis määrä saada aikaan hintavakautta, koska sitä ei normaaleilla keinoilla tapahdu. Hinnat eivät siis nouse.

Sehän arkijärjellä kuullostaa hieman hölmöltä, että miksi hintojen pitäis nousta?

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/whypricestability_fi.pdf

Tuolta voi lukea virallisen selityksen, mutta tiivistettynä siksi, että yleinen, muistaakseni Itävallasta 1990 luvun taitteessa noussut käsitys on, että jos hintojen voisi olettaa laskevan, niin ostoja harkitsevat saattaisivat siirtää ostopäätöksiä myöhemmäksi, koska olettaisivat saamansa haluamansa siten halvemmalla(se olisi kuraa talouden mämmilaatikkoon) ja hintojen alati hieman noustessa päinvastoin.

 

Jos hinnat nousisivat liikaa, niin tulot eivät välttämättä pysyisi mukana nousussa ja se heikentäisi ostovoimaa.

Noi 4 biljoonaa vaan kun ei mennyt kiertoon ja kulutukseen, vaan ne ohjautui pörssimarkkinoille, eli rikkaiden sijoitusten pinkkojen päälle.

Ihan jokainen voi miettiä, että kumpi elvyttää enemmän. Jos antaa miljonäärille tonnin vai kymmenellä pienituloiselle satasen.

Usassa Trump aloitti toisin. Trump lähetti kirjekuoressa elvytysrahaa tuhannen dollaria ihan kaikille maansa kansalaisille.

Biden jatkaa samaa rataa ja pyrkii vielä buustaamaan elvytystä luomalla infrastruktuuria, eli esimerkiksi määrää teiden kunnostuksiin valtavat määrät rahaa.

Se luo työpaikkoja, parantaa ostovoimaa, aiheuttaa toivottua inflaatiota, toisin kun nämä EKP laittomat pelleilyt, jotka lähinnä vain kasvattavat niiden ihmisten omaisuutta, joilla jo ennestään on ollut  laittaa ylimääräistä rahaa sivuun tuottamaan lisää rahaa.

Kun nyt olemme Italian uuden pääministerin, eli ekp entisen pomon kuullut ajavan vahvasti yhteisvelkaa ja liittovaltiokehitystä, niin ei pitäisi olla liian vaikea päätellä mistä on kysymys.

Draghi on jo pääkallopaikalta nähnyt, että kun rahapolitiikka on irroitettu finanssipolitiikasta ja varsinkin kun kyse itsenäisten eritasoisten valtioiden yhteisvaluutasta, niin sillä taholla, joka rahaa voi tyhjästä luoda, eli ekp:lla ei ole keinoja ohjata sitä rahaa sinne missä se aiheuttaisi sitä elvytystä. Loisi siis kuluttajille lisää ostovoimaa, joka johtaisi kysynnän kasvuun, joka johtaisi työpaikkojen syntymiseen, talouden kasvuun ja myös inflaation kohoamiseen, joka on ekp pääasiallinen tavoite.

Nyt tätä ekp kokemusta viisaampana Draghi pyrkii muuttamaan kuviota siten, että sitä hokkuspokkusrahaa saadaan ohjautumaan paremmin.

Ajatus on siis se, että elpymisvälineen hengenmukaisesti eu maat ottavat velkaa, jolla yritetään elvyttää sitten taloutta ja ekp ostaa nuo velat pois.

Näin siis voidaan muutaman mutkan kautta paremmin ohjata sitä hokkuspokkus elvytys rahaa sinne missä siitä eniten on hyötyä.

Ongelma on se, että siinä välissä on vielä poliitikkoja ja eri jäsenmaiden hallitukset ruikuttamassa. että pistetäänkö sitä rahaa ilmastohysterian aiheuttaman hurmoksen kustannuksiin, vai voisiko sen avulla jopa rakentaa ihan vaan vaikka teitä, kuten Biden meinaa.

Suomellakin periaatteessa oli mahdollisuus markka aikanaan luoda tyhjästä markkoja ja rakentaa niillä rahoilla sitten vaikka kouluja ja sairaaloita.

Sitä ei vaan voi ihan yltiöpäisesti tehdä, kuten nähtiin Saksassa ja toisaalta myös siksi, että valuutan pitää säilyttää myös muiden valuuttojen uskottavuus.

Elpymisväline on siis keino saada pää auki yhteisvelalle, jotta voidaan painaa tyhjästä aina vaan lisää rahaa ja sitten poliitikot jakavat niitä kavereillensa tai ostavat niillä vaikka meikkejä tai uudet henkselit.

Ikävä puoli tässä asiassa on se, että me ollaan silti tässä karusellissa välissä maksajina.

Vaikka sitä hokkuspokkusrahaa saataisiin velan kautta ohjautumaan elvyttävästi markkinoille, niin se velka ja korot ja kulut pitää kuitenkin maksaa,jotta se valuutan uskottavuus säilyy myös muiden valuuttojen ja globaalien sijoittajien silmissä.

Yhteisvelka siis tarvitaan, mutta  Draghi muunmuuassa haluaa myös liittovaltion.

Nythän meillä on tälläinen puolivalmis liittovaltio joka on aivan paska.

Miettikää nyt vaikka tätä elpymisvälinettä. Pandemiasta on yli vuosi aikaa ja rahaa ei ole liikkunut euroakaan ja kaavailtu rahasumma on suunnilleen kokoluokkaa hyttysen paska itämeressä.

Kauhea vääntö edessä kenen hyville veljille rahaa sitten tulee, jos tulee joskus ja kun se nyt näin vielä ohjataan uusiin innovaatioihin, niin sen toiminta suhde on sama kuin uusilla innovaatiolla, eli montako liikeideaa sadasta lopulta toimii? 1-10?

Siksipä liittovaltio olisi näille niin suuri helpotus, että ei tarvitsisi kysellä kotiinpäinvetäviltä itsenäisiltä jääräpäävaltioilta, että mihin heidän verorahansa käytetään, vaan voisi keskusjohtoisesti Brysselistä käsin katsoaa, että jaahas, Virtanen pohojanmuolla sai sen verran kovan tilin tehtyään ylitöitä Kiinalais omisteisen tehtaan liukuhihnalla, että raapastaas siitä päältä kunnon siivu ja lähetetään se raha vaikka Espanjaan serkulle, kun siltä on kuulemma viinit loppu ja pitäis sunnuntaina kuitenkin päästä rannalle nautiskelemaan merestä ja auringosta. Itse väistävetäjän  oma miljonääripalkka Brysselissä vaatii tietenkin vielä osansa.

Eli tämän  pitkän sepostukseni jälkeen tuo otsikko nousee esiin.

Vain muutaman dollarin tähden.

750 miljardin elvytyspaketti on kuin hyttysen paska kokonaisuudessa. Voisi verrata vain muutamaan dollariin.

Mistä me niiden muutaman dollarin tähden ollaan nyt valmiita luopumaan.

Me olemme valmiita luopumaan oman demokraattisesti valitun hallituksemme oikeudesta päättää omien verorahojemme käytöstä, eli olemme valmiita siirtämään verorahojemme käytöstä päättämisen näille Dragheille, Merkkeleille ja Macroneille, eli EU isoille pampuille. Olemme siis valmiita vain muutaman dollarin tähden luopumaan itsenäisyydestämme.

Haluatko tehdä yhä pidempää päivää, yhä huonommalla palkalla ja maksaa siitä yhä enemmän veroa vain siksi, että joku miljonääri Brysselissä voi päättää pistääkö sun rahat espanialaiselle vaiko kreikkalaiselle serkulleen tai kaverilleen?

Hallitusväki toimii kuin terroristit. Uhkaavat, että joko maksatte, tai itkette ja maksatte.

Ne laittavat toiseen vaakakuppiin elpymisvälineen ja toiseen vaakakuppiin euron romahtamisen.

Oikeasti pitäisi olla vaakakupeissa elpymisväline ja oikeus päättää omista asioista ja budjetista.

Vaikka tätä pakettia ei tulisi, niin se ei merkkaisi mitään. Jäsenmaat sitten vaan elvyttäisi itse enemmän ja kyllä esimerkiksi Italialle löytyy joku muukin takuriksi sitten siinä vaiheessa kun vaakakupissa on eurotalouden romahtaminen. Ja jos se väistämätön romahdus on tulossa, niin tämä paketti ei sitä estä, sillä me vielä olemme itsenäisten jäsenvaltioiden liitto, jotka vielä pääosin päätämme omista asioistamme ja sitä päätösvaltaa ei olla vielä antamssa vapaaehtoisesti pois, muuten kun näillä kieroilla ja katalilla huijauksilla, kuten elpymisväline, pala palalta.

Että sen pituinen se. Hyvää pääsiäistä.  Vaikka kevätpäiväntasaus meni jo reilu viikko sitten, niin pääsiäinen tarkoittaa sitä, että aurinko näkyy taivaalla yhä pidempään ja saa ruohon kasvamaan.

On mukavaa kun tulee taas kesä.

 

 

+4
TeroTeukkaAhtola
Sitoutumaton Forssa
Ehdolla kuntavaaleissa

Joka päivä voi oppia jotain uutta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu