Vihriälä: Liittovaltio, EU hajoaminen vai kolmastie

Työelämäprofessori. Vesa Vihriälä johti hallituksen asettamaa selvitystyöryhmää, joka arvioi koronakriisin taloudellisia vaikutuksia.

Vihriälän blogista uudensuomen kooste

Ote Vihriälän blogista:

”Vihriälä viittaa ”federalistiseen koulukuntaan”, jonka mukaan euroalue ei voi toimia kunnolla ilman huomattavasti suurempaa suhdannetasaukset mahdollistavaa euroalueen tason budjettia.

”Tällainen keskitetty finanssipolitiikka edellyttää yhteisvastuullista velkaa, eurobondeja. Ilman merkittävää finanssipoliittista kapasiteettia euroalue on epätäydellinen, kriisiytyy ja hajoaa.”

Vihriälä näkee riskejä siinä, jos pyritään keskittämään finanssipoliittista valtaa ilman kansalaisten selvää tahdonilmaisua niin, että käytetään vipusimena tilapäisiä kriisejä. Hän ennustaa, että tällainen pyrkimys ”johtaa jossain vaiheessa poliittiseen reaktioon, joka hajottaa unionin”. Hän huomauttaa, että monien ajattelussa vaikeasti verifioitavia taloudellisia haittoja enemmän painaa kansallinen suvereniteetti, mistä yksi osoitus on brexit.

”En edelleenkään usko, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa kansalaisten enemmistö Suomessa tai useassa muussakaan EU-maassa on valmis siirtämään ratkaisevasti enemmän finanssipoliittista valtaa, ts. valtaa julkisista menoista ja veroista, kansallisvaltion yläpuolelle. Tarkoitan niin suurta finanssipoliittista valtaa, jolla olisi merkitystä koko euroalueen finanssipolitiikan kannalta. Viime vuosien populistiset reaktiot verraten pieniin impulsseihin puhuvat tämän näkemyksen puolesta”, Vihriälä toteaa.”

Tässä ote omasta blogistani vuosien takaa:

 

”Sanokaa EU fanit nyt mulle, kuinka Te meinaatte korjata EU:n ongelmat siirtämättä valtaa pois jäsenmailta?

Miten Te muutatte Euroa siten, että se alkaisi sopia jokaisen jäsenvaltion yksilöllisiin tarpeisiin, mutta on silti yksi valuutta?

Nyt on aika kysyä niiltä ehdokkailta, että onko viemässä liittovaltioon vai eroon EU:sta, sillä ne on vaihtoehdot nyt. Muita vaihtoehtoja ei ole ja jos joku niin väittää, niin on kyllä melkoinen kuningas kun tuon kaavan taululle piirtää.

 

Mä kannatan eroa eu:sta ja Eurosta, koska niiden ainoa mahdollisuus selvitä tämä nykyisen ja tulevien kriisien yli on liittovaltio ja sekään ei takaa vielä onnea ja autuutta.

 

Ihmiset luottavat EU:hun nyt ja varmasti äänestäisivät nyt pysymisen kannalle, jos kysyttäisiin, että haluaako pysyä vai erota eu:sta.

 

Mutta tuo on turha kysymys.

 

Oikea kysymys on nyt, että haluaako kansalaiset pysyä EU jäsenenä, jos se tarkoittaa liittovaltioksi ryhtymistä, eli Itsenäisyyden lopettamista ja päätäntävallan ja verotuksen jne. siirtymistä Suomesta lopullisesti Brysseliin.

 

En voi tietää, mutta mulla on vahva usko, että siinä äänestyksessä demokratia sataisi eu eron laariin.”

2017 blogini

 

Olen kirjoittanut lukuisia blogeja jo vuosia sitten, jossa totean samat asiat, mitkä Työelämä professori hallituksen tilaamassa rapostissa nyt toteaa.

Tuo kolmas tie on aivan yhtä mahdoton, kun liittovaltio, joten edelleen on pöydällä vain kaksi vaihtoehtoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu