Yhteiskuntavastuusta ja tukipaketin ulkopuolelle jäämisestä.

Kun nyt niin valtavasti näkee kirjoituksia, jossa kerrotaan, että jos Suomi irtautuisi elvytyspaketista, se tarkottaisi Suomen syöksemistä pois eu:sta ja sitä kautta Putinin vallan alle ja irti kaikesta länsimaisesta kehityksestä ja kulttuurista, niin…

Aloin muistella hieman aikaa ennen eu:ta ja kuinka kamalaa se takapajuinen elämä kaiken kehityksen ulkopuolella silloin oli.

Muistaakseni joskus -80 luvun alussa meille tuli väritelevisio ja vhs videot.

Molemmat oli Saloran valmistamia. Tuolloin oli kaksi TV kanavaa, joten videot oli kiva uutuus.

Ensimmäinen videoelokuva joka kotona katsottiin koko 6 henkinen perhe yhtäaikaa oli  Hyvät, Pahat ja Rumat

Suomessa oli siis, niin hullulta, kun se kuullostaakin, tehdas, jossa valmistetiin mm. televisioita ja ihan vientiin asti.

Hyvin nopeasti tuli myös astianpesukone, mikroaaltouuni, limsakone ja jopa leipäkone.

Jostain kumman syystä tuollaiset luksustuotteet saavuttivat Suomen ja suurimman osan noista tuotteista suomalaiset osasivat valmistaa ihan itse ja tuotteita tuli ja meni myös rajojen yli ja voitteko kuvitella, ilman EU:ta.

Nyt nuo tuotteet valmistetaan esimerkiksi Shenzenissä

Tuolloin, kun Suomessa ja muuallakin maailmassa vielä valmistettiin elektroniikkaa, niin tuolla Shenzenissä asui 30.000 henkeä ja elivät maataloudella ja kalastuksella.

En tiedä sitten, että johtuuko se yritysten yhteiskuntavastuun puutteesta, vai sen harjoittamisesta, mutta nyt tuolla  Shenzenissä asuu noin 15 Miljoonaa asukasta ja siellä valmistetaan suurin osa koko maapallon elektroniikasta.

Shenzen on yksi vapaatuotantoalueista

,joilla toimivat yritykset saavat vero- ja tullihelpotuksia ja joilla vallitsee väljempi työnlainsäädäntö.

Tällaiset alueet, joissa siis voi tavallaan ihan laillisesti laiminlyödä kaikki hyvinvointiyhteiskunnan pelisäännöt, pystytetään kehitysmaihin, joissa on mahdollisimman paljon ja halpaa työvoimaa tarjolla ja näiden alueiden alkuunsaamiseksi esimerkiksi Kiina on valtiollisesti masioinoinut yrityksille toimitilat ja puitteet pystyyn.

Kun ensin saadaan halpatyövoimalla houkuteltua valmistajat tontille, niin perässä tulee myös alan paras kehitys ja näin tuossa vanhassa kalastajakylässä sijaitsee vain muutaman vuosikymmenen jälkeen maailman huippuosaajat elektroniikan saralla.

Kun Sanna Marin haikailee yritysten yhteiskuntavastuun perään, niin koskeeko yritysten vastuut vain kotimaisia yrittäjiä?

Eikö poliittiset päättäjät kuitenkin luo kotimaisille yrittäjille sen pelikentän, missä pelataan, mutta onko se poliittinen toiminta vastuullista, kun samalle kentälle päästetään tuottajat, jotka eivät millään muotoa noudata sellaisia vastuita, joita kotimaiset yritykset joutuvat noudattamaan?

Noita erityistalousalueita on myös Euroopassa.

Kiina perusti useita erikoistalousalueita 1980-luvulla houkutellakseen investointeja ja myöhemmin alueita on perustettu muun muassa Intiaan etenkin teknologiateollisuuden tarpeisiin. Euroopassa talousalueita on perustettu muun muassa PuolaanUnkariin ja Venäjälle.”

Ensimmäien työpaikkani oli Cooper Diamonds. Siellä pääsin valmistamaan jääkiekkomailoja ja tehtaassa niitä valmistettiin ihan sen ajan huippupelaajille. Forssassa oli tuolloin jopa 2 mailatehdasta. Voitetko kuvitella, valmistettiin siis jääkiekkomailoja maailman kärkipelaajille ihan vientiin asti, vaikka ei oltu eu:ssa.

Toinen työpaikkani oli Helkama Forste.

”Tehtaan lopettamista perustellaan tappioilla. Konserni keskittyy tulevaisuudessa valmistamaan Unkarissa ja Venäjällä ammattikylmäkaappeja, joista on kertynyt valtaosa konsernin 115 miljoonan euron liikevaihdosta.”

Voitteko kuvitella, että meillä oli siis oikein jääkaappejakin ja niitä jopa osattiin itse valmistaa ihan vientiin saakka takapajuisessa kyläpahaisessa ja siis ilman EU:ta.

Ennen noita toki olin tehnyt kesätöitä ja niistä saamilla rahoilla ostin ensimmäiset mopedit. Helkama Raisu. Voitteko kuvitella, että mopojakin on valmistettu Suomessa

Ja siis aikana ennen EU:ta.

Kun Sanna Marin kerjää yrityksiltä yhteiskuntavastuuta, niin voisi myös kerjätä kollegoiltaan vastuuta puheisiinsa.

Keskustapuolueen Mikko Kärnä esimerkiksi  väittää, että elpymisvälineen hyväksyminen juuri tässä muodossa ja juuri nyt, on ehto eu:ssa pysymiselle ja, että sen ulkopuoluelle jääminen johtaisi takapajuisuuteen ja kaikesta kehityksestä ulosjääntiin ja kaiken lisäksi lennokkaimpien heittojen mukaan Putinin vallan alle.

Millekkään näistä väitteistä ei ole minkäänlaisia perusteluita tosin näkynyt eikä kuulunut.

Eikö EU:lta ja sen jäsenmailata voida vaatia yhteiskuntavastuuta?

Onko se vastuullista, että kotimaiset tuottajat joutuvat pelaamaan samalla kentällä kun ulkomaiset, mutta vain kotimaiset joutuvat noudattamaan sääntöjä?

No se mitä viimeaikoina on EU:n kehityssuuntaa seurannut, niin kun EU ei kykene edes itse noudattamaan omia sääntöjään, niin millä se voisi valvoa, kenenkään muunkaan sääntöjen noudattamista.

EU ei ole Eurooppa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TeroTeukkaAhtola

Lempiaiheita eu:n tulevaisuus, yhteisvaluutta euro, talous, ekp, rahapolitiikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu