Ylen vaalitentti ei yllättänyt
Huh huh. Ei se helppoa ollut, mutta katoin melkein koko 2 tuntia vaalitenttiä.
Sari Essayah on vaaleista toiseen todella kova. On faktat hallussa ja osaa niitä myös käyttää.
Purra ja osin myös Andersson pärjäsi hyvin.
Saarikko ja Marin vaisuja, ei omaa sanottavaa. Marin haukku oikeistoa ja Saarikko nosteli muiden paneelissa esille tuomia ajatuksia.
Hjallis pysyi paikalla.
Orpo ei ihan kyennyt vastaaman vasemmalta tulevaa sotehyökytykseen.
Lopussa metsien nielusta Purran faktat ja tuore Nasa raportti laittoi hieman yllättäen Ohisalon täysin jauhot suuhun.
Ohisalo ei kyennyt purkamaan Purran argumentteja ja väitti Nasan tuoretta tutkimusta valeuutiseksi.
Essayahilla kävi lopussa vähän tuuriakin kun pääsi juuri ennen loppua vetään lippaan tyhjäksi metsänieluista, kun paneeli päättyi.
Tosin tuuri taisi enemmän käydä muilla kun Purralla ja Essayahilla, sillä muilla ei olisi ollut kun hävittävää lähteä faktojen kanssa hippasille.
Kokonaisuutena nostasin, että sotessa halottiin hiuksia ja varottiin lisäämästä rahaa kun joutuu perustelemaan mistä sen ottaa, mutta
HN2035 keskustelussa rahaa oli taas rajattomasti käytössä sähköautojen, lämpöpumppujen jne tukiin selittämättä mistä se raha tulee, samalla kun valtion metsätuloja oltiin valmiita leikkaaman hiilinielujen hyväksi vaikka lähes kaikki muut maat ovat metsänsä tuhonnut aikoja sitten.
Essayahin sanoin, metsän hiilinielun laskentamallissa jotain vinossa ja Purran sanoin, miksi ei vaadita muita maita metsittään kun omansa tuhonneet.
Parhaiten pärjäsi Essayah, toisena Purra ja Anderson melko tasan.
Marin ja Saarikko selkeitä alisuorittajia ja muut siinä välissä kohtuu tasan.
Purra jäi yksin ilmastokysymyksessä. Hyvä niin. Muut puolueet ymmärtävät että se on Suomen vientiteollisuuden uusi myyntivaltti.
Teidän politiikalla duunareilta lähtee työt alta.
#vientiteollisuus
Ilmoita asiaton viesti
Muut puolueet eivät ymmärrä, että se ei elinkeinoelämää estä olevansa vaikka huomena hiilinielu jos parhaakseen näkee.
Meidän ps puolue taas ymmärtää, että ilmasto ei muutu tai pikemminkin lakkaa muuttumasta, vaikka kuinka nostettas bensan ja lämmitysöljyn ja sähkön hintaa kuten nyt on tehty pieni ja keskituloisten kiusaksi, vaan se pahentaa asiaa, aiheuttaa konkursseja ja työttömyyttä ja suurentaa valtion velkaohjelmaa.
Toki elinkeinoelämää kiinnostaa veronmaksajien maksamat tuet omiin bisneksiin.
Kuitenkin jokaisesta eu tuki eurosta suomalainen veronmaksaja maksaa keskimäärin 1,5-2 euroa ja elpymisvälineen tukieuroista vielä enemmän.
HN2035 on tähän mennesä tarkoittanut päästökaupalla entisen fossiilisen energian alasajoa ennenaikaisesti aiheuttaen inflaatiota, jota elpymisväline pahensi.
Jatkossa on tulossa päästökauppa, eli lisäverot myös liikenteeseen, eli yhä lisää veroja jotka eniten vaikuttaa juuri pieni ja keskituloisten ostovoimaan.
Tuulivoimatukia maksetaan 2030 luvulle niistä voimaloista, jotka tehtiin tariffeilla kannattaviksi. Päästökaupalla on saatu energian hinta muuten ylös, niin nyt on kannattavia omillaan.
Toki sillä oletuksella, että ne kestää suunnitellun elinkaaren.
Ja lainkaan ei koskaan huomioida, että se uusi innovaatio, joka ostetaan tuodessaan niitä.työpaikkoja ja rahaa, myös korvaa jotain aienpaa ja yleensä toivonmukaan vielä jonkinlaisella hyötysuhteella, niin mistä se todellinen kasvu tulee talouteen kokonaisuutena?
Onko maailman talousmahti Kiina jolla on maaperässä materiaalit akkuihin ja tuulimyllyihin jotenkin tyhmä, kun tähän asti eivät ole välittänyt ihmisoikeuksista, ympäristöstä, ilmastosta vaan vain taloudesta, mutta nyt kuitenkin kun ovat saaneet lännestä kaiken osaamisenkin vielä pitävät taloudellisesti järkevänä ennemmin rakentaa hiilivoimaloita, eikä niinkään miettiä hn aikataulua.
Ja vaikka hypoteettisesti ajateltais, että hn2035 tavoitteessa olisi tulossa jonkinlainen kilpailuetu, niin se oli vuodessa kahdessa ohi.
Eli jos sijoittajat alkaisi lapata rahaa sinne missä hn raja on lähin, eikä sinne mistä saa parhaan tuoton, niin tuo kilpailuetu jos sitä olisi ollutkaan, olisi tasoitettu todella pian, muiden seuratessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko maailman talousmahti Kiina jolla on maaperässä materiaalit akkuihin ja tuulimyllyihin jotenkin tyhmä, kun tähän asti eivät ole välittänyt ihmisoikeuksista, ympäristöstä, ilmastosta vaan vain taloudesta, mutta nyt kuitenkin kun ovat saaneet lännestä kaiken osaamisenkin vielä pitävät taloudellisesti järkevänä ennemmin rakentaa hiilivoimaloita, eikä niinkään miettiä hn aikataulua.”
Ahne suurvaltahan se on aina oma etu ensin kansasta, tai ympäristöstä välittämättä. Ei Kiinaa voi kuitenkaan typeräksi kutsua, vaan epähumaaniksi. Täysi dystopiahan se on.
Ilmoita asiaton viesti
”Muut puolueet eivät ymmärrä, että se ei elinkeinoelämää estä olevansa vaikka huomena hiilinielu jos parhaakseen näkee.”
Odotin, että joko Purra tai toimittaja olisi puuttunut tuohon mutta ei. Kun Purra asetti vuosiluvun taaemmaksi, muut ryhtyivät puhumaan puhtaasta terästuotannosta aivan kuin se olisi jostain vuosiluvusta kiinni.
Minulle jäi Purrasta kuva, että hän on kohtalaisen hyvä toistamaan valmiiksi opeteltuja teesejä mutta kovin terävä hän ei ole reagoimaan silloinkaan kun toiset syöttävät suoraan lapaan. Oli hiljaa ja hymyili ja otti vastaan mitä päälleen kaadettiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle jäi Purrasta kuva, että hän on kohtalaisen hyvä toistamaan valmiiksi opeteltuja teesejä mutta kovin terävä hän ei ole reagoimaan silloinkaan kun toiset syöttävät suoraan lapaan. ” Oli vähän sama tunne itselläkin, mutta lopussa metsäjutussa kuitenkin Purra laukas suoraan syötöstä ja Ohisalo vaivoin torjui repoundin maalin eteen, josta Essayah vippas helpon ylämummon juuri ennen kun summeri soi.
Ilmoita asiaton viesti
Missasin tuon koska, kuten alempana kerroin, mun oli pakko sulkea ruutu Hjalliksen tuulivoimanerouden edessä ja olin tuossa vaiheessa jo pää syvällä kinoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin, ettei Purra tainnut saada vastauspuheenvuoroa enää lopussa. Toisaalta onneksi Essayah sai tyhjennettyä pajatson viimeisellä puheenvuorollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hän sai kuitenkin enemmän puheaikaa kuin kukaan muu.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, kun tuulimyllyjä alettiin pystytellä, niin miten sen piti työllistää suomalaisia. Kaipa se jotain on työllistänytkin, mutta ei siitä ainakaan vientiin ole ollut, kun ulkomaalaistekoisiahan ne myllyt ovat. Niin etten ihan ole vielä vakuuttunut, että sitä myyntivalttia tulee tästä vihreästä siirtymästäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Metsää kaadetaan hurjat määrät näiden myllyjen tieltä, pelkät metsäautotiet lisääntyy räjähdysmäisesti, on tehtävä siltarumpuja, ojitettava soita teiden kohdalla yms sekä sama koskee infran rakentamista myllyjen takia. Siinä tapetaan Suomen ”hiilinieluja”. Huom! Tuulimyllyt ei ole ikuisia…
Ilmoita asiaton viesti
Pystyin kuuntelemaan tenttiä siihen asti, kunnes Harkimo esitti kuningasideansa. Kun keski-Euroopassa voimalat rakennetaan kalliilla merelle, me saadaan kilpailuetua kun rakennetaan ne halvemmalle maalle! Eikä se tarvitse muuta kuin luvituksen helpottamista.
Eikä kukaan kysynyt että miksi Harkimo luulee, että muualla yli 300-metriset voimalat rakennetaan kymmenien kilometrien päähän rantaviivasta ulapalle eikä kilometrin päähän ihmisten kodeista.
Missasin lopun kun minun piti mennä ulos painamaan pää lumihankeen ettei olisi kiehunut yli. No nyt mulla on ainakin lumeton piha.
Edit, tuosta tuulivoiman työllistämisestä. Aika harvassa ovat työpaikat mutta koko ajatus on ihan idiotismia. Aivan kuin voimaloiden funktio olisi työllistää ja mitä työvoimavaltaisempi tapa tuottaa energiaa, sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
”Edit, tuosta tuulivoiman työllistämisestä. Aika harvassa ovat työpaikat mutta koko ajatus on ihan idiotismia. Aivan kuin voimaloiden funktio olisi työllistää ja mitä työvoimavaltaisempi tapa tuottaa energiaa, sen parempi.”
Tuulivoimakeskustelussa myös mietityttää määrä, eli kuinka paljon sitä voi olla suhteessa kokonaistuotantoon.
Yhteisillä markkinoilla, kun jo nyt pörssihinta menee lähes nolliin silloin kun tuulee, niin miten noiden markkinaehtoinen kannattavuus säilyy? Luulis, että mitä enemmän niitä myllyjä tulee, sen huonommin ne kannattaa.
Halpa energia on elinkeinoelämälle kilpailuetu, mutta eu yhteismarkkinoilla se hinta on pitkälti samaa luokkaa kaikille ja yhteissähköpörssin ulkopuolella ei ole HN 2050 saati HN2035 vaan rakennetaan uutta hiilivoimaa niin kauan, kun uusiutuva on taloudellisesti kannattavampaa oikeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut Hjalliksen kirkkaimpia hetkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin. Sitten kun pääsee vuoroon, höpöttää kummallisesti. Kotiläksyt tekemättä, ja faktat eivät hallussa.
Ilmoita asiaton viesti
Valmistumisvaiheen jälkeen tuulivoimala toki itsessään työllistää kovin vähän. Mutta tuulivoimalla tuotettu edullinen sähkö on avaintekijä jolla houkutellaan Suomeen korkean teknologian investointeja. Jos on parempia investointipolkuja tiedossa, saa ehdottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Missä niitä halvan tuulisähkön perässä tulleita investointeja on? Muutaman konesalin lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa meinaat että ensin rakennetaan sähköä kuluttava infra ja vasta sitten ne tuulivoimalat?
Tuossa muuten juuri julkaistu työkalu hankkeiden seurantaan.
https://ek.fi/ajankohtaista/tiedotteet/ek-avasi-vihreiden-investointien-dataikkunan-vireilla-yli-15-miljardin-euron-hankkeet-ympari-suomea/
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on jo sitä halpaa tuulisähköä vaikka kui hurumykky silloin kun tuulee. Tyynellä taas ei auta, vaikka myllyjen määrä kymmenkertaistettaisiin.
Tuulivoimarakentamisen mukanaan tuomat vihreät investoinnit ovat siis enimmäkseen tuulivoimaloita ja niiden sähkön varastointiin liittyviä? Mitä tekemistä halvalla sähköllä on tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden kanssa? Ymmärtääkseni halpa sähkö leikkaa, ei nosta, niiden kannattavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ah, kun on tyyntä ei tuule. Tätä argumenttia en ole vielä tänään lukenutkaan. Mutta kuitenkin olen saanut sellaisen käsityksen, että nuo teollisia investointeja tekevät osapuolet ovat tästä seikasta tietoisia, joten tuotantoprosessien suunnittelussa kulutusjousto on keskeinen suunnittelukriteeri.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aika varma että ymmärsit pointtini mutta jos tuolle linjalle lähdetään niin: Tuhat voimalaa ei tuota tyynellä niin rakennetaan 5000 lisää!
Noi ”vihreät investoinnit” ovat enimmäkseen tuuli- ja aurinkovoimaan liittyviä. Koititko sanoa, että tuulivoimarakentaminen lisää tuulivoimainvestointeja?
Ilmoita asiaton viesti
Olen aika varma että ymmärsit pointtini että niitä investointeja on vasta tulossa. Mutta tuossakin on teräs 6,1 miljardia, vety 3,3, akkuteknologiat 1,2 jne.
Edelleen odotan sinulta sitä parempaa ehdotusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan niitä on tulossa, ihan nurkan takana.
EDit: Tuolla on muuten mukana 4 miljardia norjalaiseen terästehtaaseen Inkooseen. Valmistumisvuosi 2026. Varsin uskottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä tätä on osattu odottaa. Etkä sinäkään mitään vaihtoehtoja esittänyt.
Blastir toki vaikuttaa epäuskottavalta, mutta joka tapauksessa joku vihreää terästä tulevaisuudessa tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva jos tekee. Kukaan ei kiellä terästehdasta investoimasta Suomeen, jos se täyttää normit.
Olen hyvin skeptinen sen suhteen, että poliittinen päätöksenteko tai valtion suunnattu tuki tuottaisi parhaat liiketaloudelliset ratkaisut.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisten päättäjien ensisijainen tehtävä on edesauttaa vakaan ja suotuisan liiketoimintaympäristön syntymisessä. Perussuomalaisten opeilla sellaista ei synny, vaan vihreät investoinnit suuntautuvat jonnekin muualle. Tuet nyt sitten ovat vähän kimurantimpi juttu. Esimerkiksi ilman tukia ja valtiontakauksia meillä ei olisi telakoita.
Ilmoita asiaton viesti
Aika vaikea keksiä mitään loogisesti pitäviä perusteita sille miksi suomalaisen veronmaksajan pitäisi subventoida norjalaista varustamoa ja amerikkalaista eläkeläistä. Jos ei osata rakentaa niin hyvää, että pärjätään kilpailussa, on syytä keksiä muuta tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Telakat ”toimii” myös silloin kun ei satu tuulemaan.
Ilmoita asiaton viesti
”joten tuotantoprosessien suunnittelussa kulutusjousto on keskeinen suunnittelukriteeri. ”
Kerro minkä alan ”tehdas” voidaan tehdä tuottavaksi niin että työnteko on riippuvainen siitä että sattuu tuulemaan riittävästi?
Ilmoita asiaton viesti
”Niin etten ihan ole vielä vakuuttunut, että sitä myyntivalttia tulee tästä vihreästä siirtymästäkään.”
Et ole kuullut sanaa cleantech?
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/2021/cleantech–ja-biotalousyritykset-pitavat-business-finlandin-ohjelmia-merkityksellisina
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän ihmettelisin, jos teollisuus tai liike-elämä olisi vastaan heille tarjottuja tukiohjelmia. Jopa Li Andersson puhui lämpimästi tukien puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Raha kasvaa puussa, sillä Li Andersson ratkaisisi metsänhoidonkin.
Ilmoita asiaton viesti
Metsän OMISTAJAT ja metsäparoonit, vuorineuvokset ratkaisevat ”kestävän metsänhoidon-ja hyötykäytön” siten, että parturoivat tunturi-Lapinkin harvapuiset, lyhytkasvuiset ikimetsätkin sellukattiloihinsa ja ”kvartaalituloksiinsa?!”
– Pienet pinot ja suuret kuljetusmatkatkaan eivät näytä haittaavan…?
Pari sukupolvea saa taas katsella ”metsänhoidollisten harvennusten laakeita aakeita…” Lapissakin.
Lapin luontoaktivisteille suur-kiitos ja voimia taisteluunsa!
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa vihreä pilvipuolue jäädä vaaleissa 4% kannatukseen, sen verta oli taas Ohisalo kujalla. Saa Teppo rauhassa odotella pilven laillista, ei tule tapahtumaan
Ilmoita asiaton viesti
Sari Essayah oli tässä älyllisen debatin ylivoimainen ehdoton ykkönen. Purra menestyi hyvin. Marinilla, Saarikolla ja Ohisalolla jäi pyörimään vanha puuduttava vinyyli paikalleen ilman mitään mainittavaa uskottavuutta katselijan älyllisyyttä aliarvioiden.
Kokoomuksen olisi aika vaihtaa esiintyvä päätonttu reippaampaan suuntaan – vaikkapa Valtoseen.
Nyt kävi selväksi, että Perussuomalaisista tulee ennustetusti ylivoimaisesti suurin puolue hallituksneuvottelujen kärkeen alueellisin paikkajaoin liki 50 paikalla Arkadianmäellä vain ja ainoastaan Orpon, Marinin ja Saarikon ollen niin kovasti teennäisiä epäuskottavia epäonnistujia Annika Damströmin tiukasti otteessaan pitämässä vaalitentissä.
Illan onnistujat Essayah, Purra ja Damström.
Kokenut vaaliasijantuntija Jukka Manninen ennusti aiemmin viimeisten galluppien mukaan vaalien lopputuloksen olevan suuntaan : Perussuomalaiset 48 paikkaa, Kokoomus 40, SDP 40, Keskusta 23, Vas 18, Vihreät 15 RKP 10, KD, 5 ja Harkimo 1.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisista voi toki tulla suurin puolue, mutta joutuvat antamaan pääministeriyden kuitenkin kokoomukselle. Ilman kokoomusta PS ei saa hallitusta aikaiseksi, joten Orpon kannattaa tuossa tilanteessa vaatia pääministerin paikka kokoomukselle ja tasalukumäärä salkkuja PS:n kanssa. Sitten joku kolmas mukaan antamaan eduskunnassa enemmistön.
Orpo voi hukata pääministeriyden vain huonosti neuvottelemalla. Paikkamäärällä tai suurimman puolueen asemalla ei ole tällä kertaa juuri merkitystä.
p.s. Tuossa ennusteessa lienee RKP:lle laskettu myös Ahvenanmaan edustaja, joka ei takuuvarmasti tule olemaan RKP:läinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, mutta perinteisesti saman eduskuntaryhmän jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin suurella todennäköisyydellä Ahvenanmaan edustaja tulee myös seuraavassa eduskunnassa muodostamaan RKP:läisten kanssa yhteisen eduskuntaryhmän. Toki tuo vahvistaa hallitusneuvotteluissa hienoisesti RKP:n asemaa, kun hallituspeli tuppaa olemaan käytännössä puolueiden johdon välistä peliä, jossa kansanedustajat ovat vain napinpainajia (ja toki salkkua kärkkymässä itselleen). Mutta ei yhteinen ryhmä tee Ahvenanmaan edustajasta kuitenkaan RKP:n mandaattia.
Ilmoita asiaton viesti
Edellyttää muten sitten sitä, että persut menevät äänestämään, eivätkä jää kotiin tuudittautuen, että voitto tulee joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Ruotsin pitäisi vaatia, että Keski- ja Etelä-Eurooppaan istutettaisiin metsiä, jotka toimisivat hiilinieluina niin kuin Riikka Purra ehdotti. Selkeästi sanottu.
Ottakaapa kartta käteen, Suomi ja Ruotsi on EU:saa hiilinielu, maat täynnä metsää toisin kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. EU haluaa että Suomi maksaisi n 7 miljardia euroa hiilinielu sakkoa, miksi 😅. Eihän tälläisen pidä lähteä mukaan!
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Ruotsin pitäisi vaatia, että Keski- ja Etelä-Eurooppaan istutettaisiin metsiä, jotka toimisivat hiilinieluina niin kuin Riikka Purra ehdotti.
Minusta tämä ei ole vitsi, vaikka Eurooppa muuten tiheään asuttu.
Voisi veikata, että on tosi tärkeää se, että voi osallistua suoraan niihin toimiin itse, joita on muille ehdottamassa.
Tämä, edes jotenkin, niin oltaisiin samassa veneessä.
Pointti on toisaalta yleistettävissä, eikä teho-argumentti välttämättä paina yhtä paljon kuin eheys, jos teho linkkautuu oikeasti hajottamiseen, tai tämä tulee olemaan todennäköisintä, vaikkei hetihavaitusti.
***
Talouden puolella hyvää voisi olla luokittelu siitä, miten eri tavoin tuotettu raha on hankittu.
Sijoittamisen kautta, rahaa voisi olla liikkeellä vain tietty summa per asukas. Sama veivipaikka jokaiselle, kohtuu samanlaisena, ja oikeita töitä, muiden teettämisten sijaan.
Kun kasvusta pakko tinkiä, todennäköisin osuvuusperustein… tavan työn arvo korostuu, ja sopiva maltillisuus, villiintymisten sijaan.
Mitä sijoittamiseen tulee, paikallisuus tulisi olla huomioitu, ja erilaiset vedättävät kepuloinnit. Koska maailmanjärjestys perustuu tälle, on järjestys sanottavissa suurimmaksi osaksi laittomaksi.
Laiton tila ei tule todennäköisesti esiin kirjattujen lakien perusteella, ja vaikka tulisi (E Snowden), tätä ei huomioitaisi. Tila on siten väärä, ja moodin vaihtoon pyrittävä, mitä onkin sopivana.
Metsään kuuluvat järjestelyt ovat vahva osa taloutta, siten talous on tässä relevanttia mainita.
Mitä menee Hollannista, jos vähän laitetaan lepikkoa kalleimille seuduille. Asiat ns normalisoituu, eli tulkinta voi olla tämäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Purran faktat ja tuore Nasa raportti laittoi hieman yllättäen Ohisalon täysin jauhot suuhun.
Ohisalo ei kyennyt purkamaan Purran argumentteja ja väitti Nasan tuoretta tutkimusta valeuutiseksi.”
Näin nämä asiat varmaankin fanikatsomossa koetaan. Mutta väärintulkintaa todellisuudessa esitti Purra. Eikä Ohisalo väittänyt Nasan raporttia valetutkimukseksi vaan sanoi että se ei mittaa ihmisperäisiä hiilivirtoja, kuten ei teekään.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä syytä olisi mitata vain ihmisperäisiä hiilivirtoja, jos asiat ovat muutoin kunnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei liene sitä mieltä, etteikö luonnollisia hiilivirtoja pitäisi mitata. Ihmisperäiset hiilivirrat on kuitenkin se oleellisin asia ilmastonmuutoksen taustalla.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Luonnoton ihmisperäinen co2-molekyyli on monin verroin lämmittävämpi kuin luonnollinen co2-molekyyli. Mitään merkitystä ilmakehälle ei ole hiilen kokonaismäärällä, vaan ainoastaan ihmisen sinne tupruttamille.
Suomen hiilinielu nielee vain luonnollista hiiltä, ihmisperäiset jäävät ilmakehään.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tähänkin on fiksun ihmisen tarve tulla kommentoimaan jotain näin lapsellista? Täällä on kyllä ihan toivotonta yrittää käydä asiallista keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmisperäiset hiilivirrat on kuitenkin se oleellisin asia ilmastonmuutoksen taustalla.”
Tuohon kommentoin. Kun Suomi jo on hiilinielu, on epäolennaista mitä hiiltä me poistamme ilmakehästä..
Ihan fiksutkin ihmiset tuntuvat menevän tolaltaan kun osoitetaan Suomen nielevän hiiltä enemmän kuin se tuottaa, tai kun kerrotaan että tuotamme enemmän luonnonvaroja kuin kulutamme. Vaikka ne kerrottaisiin samoilta arvovaltaisilta tahoilta, joihin yleensä luotetaan auktoriteetteina.
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut.
Jos joku on kanssasi eri mieltä on keskustelua mahdoton käydä. Olisiko helpointa aloittaa keskustelu peilin kanssa.
Mitä noihinb ”hiilivirtoihin” tulee niin asia on kuitenkin, liene, niin että ”ihmisperäiset” hiilivirrat ovat hyvin vaatimattomia luonnon omiin verrattuna. Josko toinen vai jolmas desimaali?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo niin kovin kummallista ole kun tietää että punavihreän logiikan mukaan Venäjän aseet ovat rauhan aseita ja lännen aseet tappamista varten.
Ilmoita asiaton viesti
No olipa rimanalitus Villikarilta. Punavihreä hallituksemme on vienyt Suomen Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, taisin kirjoittaa vanhasta loogiikasta, uusi tuli voimaan 24.2.2022.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Nyt vasta hiilen salat aukesivat minulle. Ihmisten tupruttamathan ne sitä harmia aiheuttaa, eikä luonnon oma hiili.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin on. Luonnoton ihmisperäinen co2-molekyyli on monin verroin lämmittävämpi kuin luonnollinen co2-molekyyli. Mitään merkitystä ilmakehälle ei ole hiilen kokonaismäärällä, vaan ainoastaan ihmisen sinne tupruttamille.
–
”Ihmisperäiset hiilivirrat on kuitenkin se oleellisin asia ilmastonmuutoksen taustalla.”
–
Tuohon kommentoin. Kun Suomi jo on hiilinielu, on epäolennaista mitä hiiltä me poistamme ilmakehästä..
Ihan fiksutkin ihmiset tuntuvat menevän tolaltaan…”
Venäjähän ihan parhaita maita päästöjen osalta Nasan datan mukaan… 😀 En jaksa tässä alkaa vänkäämään miten luette (tuotakin) dataa ihan päin prinkkalaa, ei vaan jaksa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän valtavat metsät tekevät Venäjästä hiilinielun. Et kai sinä sitä kiistä?
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä helvetin valtavat metsät? Ehkä meidän itärajalla, loput tyyliin metaanipäästöä. Kaveri ajeli kuules kolmipyöräsel 2wd Uralilla läpi (Ural ei muute enää Made in RyZZä 😀 ), harvas oli metsät.
Ilmoita asiaton viesti
”Maittain tarkasteltuna laajimmat metsäalueet on Venäjällä ja Brasilialla. Yhdessä ne kattavat 36 prosenttia maailman metsäalasta.”
https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_01_03_metsat.html
Käske kaverin soittaa tilastokeskukselle ja korjata tietonsa, kun ei prätkänselästä ainakaan näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ja Brasilian pinta-ala ei tullut mieleen? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen. Vastasin kysymykseesi ”Mitkä helvetin valtavat metsät?”
Mitä pinta-ala siihen vaikuttaa, jos sinun ja kaverisi mukaan siellä ei ole metsiä?
Mutta viitsi nyt toki osoittaa se Nasan tieto vääräksi, vai riittääkö siihen että kaveri kertoi.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta viitsi nyt toki osoittaa se Nasan tieto vääräksi, vai riittääkö siihen että kaveri kertoi.”
Ei, vaan katsoin miten dataa on tarkasteltu. Se sinulta toki ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Eiks oo kiva suhteuttaa aina Kiinaan ja USA:n kun se sopii narratiiviin, mutta…
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän sen Venäjän otit puheeksi.
Sopiko narratiiviin?
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö putinistiksi, vai miten sakeaa löylyä siellä Kemiönsaarella oikein höyryää? 😀
Ilmoita asiaton viesti
En. Vaan kerroin että sinähän sen Venäjän toit mukaan keskusteluun. Kommenttisi ”Eiks oo kiva suhteuttaa aina Kiinaan ja USA:n kun se sopii narratiiviin…”
Kukaan muu ei maininnut tuota ennen Venäjää sanallakaan.
Onko sulla menossa nyt jotain sellaista, joka panee lähimuistin pätkimään?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjäkö sinusta ”vihreä” maa? Metsääkin ihan silmänkantamattomiin? Jos metsäisenä maana näät…
Ekokatastrofia siellä täällä, aavikkoa, ravintoköyhää maata ja tundraa suurin osa.
Ilmoita asiaton viesti
Panet sanoja suuhuni, en ole sanonut mitään tuollaista. Kerroin miksi se on hiilinielu ja se johtuu laajoista metsistä, joita sinun mukaasi ei ole.
Paikallisilla ekokatastrofeilla ei ole merkitystä, sekoitat eri asioita nyt keskenään-
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa tuosta maailman suurimmasta maasta on jo pelkästään kasvukaudeltaan aivan kitukasvuista, ekokastrofit huomioiden, siihen päälle kaikki normal katastrofit. Onhan siellä vielä pari jokea enemmän kalastuskunnossa kuin Suomessa, eli: ”На рынок!”
Ilmoita asiaton viesti
Mikkoselle sen verran, että ajaisit edes kerran Moskovasta Siperiaan junalla, etkä uskoisi kaikkea, mitä kaverit kertovat.
Ilmoita asiaton viesti
Vladivostokkiin asti kaveri ajeli ja jos et ryZZien ekokatastrofeista, aroista, aavikoista, tundrasta tiedä…
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on kokonaisuuden mittaamisesta. Siihen kokonaisuuteen kuuluvat kaikki hiilivirrat.
Ilmasto on alati muutostilassa oleva sangen kompleksinen kokonaisuus, johon vaikuttavat äärimmäisen monet erilaiset niin stokastiset kuin trenditekijätkin ja jonka kohdalla ei pystytä tekemään tieteellistä simulaatiota, joka vuorenvarmasti osoittautuisi paikkansapitäväksi edes suuntansa pohjalta.
On naiivia kiistellä jossain globaalissa ilmastokokouksessa siitä ”säädämmekö” ilmaston lämpenemisen yhteen asteeseen, 1,5 asteeseen vai kahteen asteeseen. Ilmasto kun voi lyödä meille vaikka märän rätin naamalle ja alkaa rajun kylmenemisen.
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaiskuvaa katsoessa joku voisi jopa luulla, että kyse ei kuitenkaan olekaan ilmastopolitiikasta, vaan talouspolitiikasta.
Meille on vuosikaudet huudettu Vihreältä laidalta ja eilistä paneelia katsottuna kaikilta muilta paitsi KD/PS puolueista, kuinka me Suomessa kuumennamme maapalloa ja se on ollut syy, miksi meidän on pitänyt ”tehdä enemmän” emmekä saa olla vapaamatkustajia.
Nyt kuitenkin NASA:n fakta osoittaa, että itseasiassa me olemme kylmentäneet ilmastoa oletuksena, että pidetään ehdottomana ja täysin ymmärrettynä tieteellisenä faktana hiilidioksidin vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.
Jos sanotaan, että se ihmisen vaiktuksesta tehty vain lasketaan, niin pitääkö nyt rankaista meitä, jotka olemme jo alun alkujaan toimineet kestävästi mitä tulee metsiemme kuntoon?
Kuitenkin koko ilmastokeskustelussa ainakin itseäni häiritsee, että sanotaan, että pitää tehdä enemmän, vaikka mitä päästöihin tulee, niin luulisi, että tekemällä vähemmän tulee vähemmän päästöjä.
Lisäksi Suomessa vaaditaan vähentämään hakkuita, vaikka on jo nielun puolella.
Kaikkein yksinkertaisin keino mielestäni olisi istuttaa puita, sinne missä niitä ei ole.
Jos ajatellaan miljardeja mitä ilmastotöihin velkaa on otettu ja otetaan, niin olisi jokunen miljardi puuta istutettu, jotka vuonna 2035 varmasti jo imisi sitä hiiltä niin maan perusteellisesti.
Luulen ja väitän, että niitä miljardeja ei puiden istuttamiseen laiteta vain siksi, että siitä ei tulisi pääomalle tuottoa. Tai pitäisikö sanoa, että ei tule tuottoa bisnekselle, mikä on veronmaksajien rahoilla ja takausvastuulla tehty, ilman omaa riskiä.
Eilen vielä jäin miettimään, että olikohan Ohisalo vai joku sanoi, että ilmaston lämpeneminen heikentää kasvuolosuhteita.
Eikö luulisi, että jos kevät tulee aiemmin ja syksy myöhemmin Suomessa, että kasvukausi täällä pitenisi, eikä lyhenisi samalla hiilennielua lisäten?
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt kuitenkin NASA:n fakta osoittaa, että itseasiassa me olemme kylmentäneet ilmastoa oletuksena, että pidetään ehdottomana ja täysin ymmärrettynä tieteellisenä faktana hiilidioksidin vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.
Jos sanotaan, että se ihmisen vaiktuksesta tehty vain lasketaan, niin pitääkö nyt rankaista meitä, jotka olemme jo alun alkujaan toimineet kestävästi mitä tulee metsiemme kuntoon?”
Tätä hain juuri takaa. Eli kyseiset (NASAn) sateelliittihavainnot eivät osoita mitä me olemme tehneet vaan myöskin sen, mitä luonto tekee. Olen täällä muissa yhteiksissä maininnut, että toki voisimme keskustella, pitäisikö meidän saada jotain etua ”luonnonvaroistamme”.
Osaatteko tarkentaa, miten teidän mielestänne tuon kyseisen kuvan pitäisi vaikuttaa suomalaisiin? Oletteko sitä mieltä, että meidän ei tarvitsisi vähentää CO2 päästöjä enää lainkaan? Tero puhuit meidän ”rankaisemisesta”. Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat?
Tähän liittyen voi myös miettiä esimerkkejä: Kuvitellaan, että meillä on valtio, jossa ihmiset elävät luonnossa, eikä heistä aiheudu minkäänlaisia päästöjä. Kyseiseen valtioon iskee salama joka aiheuttaa suuret metsäpalot. Onko kyseisen valtion kansalaiset vastuussa näistä päästöistä? Venäjä nostettiin tuossa myös esiin. Luulen, että harva on sitä mieltä, etteikö Venäjän tarvitsisi osallistua päästövähennyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
” Oletteko sitä mieltä, että meidän ei tarvitsisi vähentää CO2 päästöjä enää lainkaan?”
Viimeisen 20v aikana Suomi on vähentänyt päästöjä 35% . Samassa ajassa Kiina on lisännyt päästöjä yli 200% ja päästelee nykyään yli 400 kertaa ENEMMÄN kuin Suomi. Kiina myös lisää päästöjä koko ajan, oikeastiko olet sitä mieltä että meidän jo hiilinegatiivisen maan pitäisi potkia omia jalkoja vieläkin kovemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä ehdotan kompromissiä tuon asetusarvon suhteen. Säädetään nyt ensin tuonne 1,8 asteeseen ja jos on tarvetta niin lasketaan asetusarvoa 0,2 asteen portain toivottuun suuntaan. Kyllä läpötilan säätö onnistuu 0,1 asteen tarkkuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Älä edes yritä?
Ilmoita asiaton viesti
” Ihmisperäiset hiilivirrat on kuitenkin se oleellisin asia ilmastonmuutoksen taustalla. ”
Se ~4% ihmisperäistä hiiltäkö hallitsee ilmastoa 100% ?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo lämmitystapajuttukin on tai osoittaa kuinka tietämättömiä vasemmistossa ollaan.
Maalämpöä ei esimerkiksi voi toteuttaa alueilla joissa maaperä, kuten meillä Salpakankaan harjulla, jos talo sijaitsee moreenialueella. Putkea ei voida ”työntää”, porata, riittävän syvälle moreeniin. Ilmalämpöpumppu toimii mutta ei riitä pakkasilla. Siis mikä neuvoksi? Öljy, sähkö, klapit?
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoima olisi hyvä, kunhan sitä ei rakenneta mannerlaattojen päälle.
https://www.iltalehti.fi/vaalit/a/2011042013584579
Ilmoita asiaton viesti
Purran ilmastopolitiikka -puheenvuoro oli – toivottavasti – tulevaisuudessa Isänmaanystävän ja Suomen edusta huolehtijan puhe.
– Isänmaan ystävänä, piensijoittajana, stadilaisena, tilallisena sekä lapsieni ja lastenlasteni vuoksi tulevaisuudesta kiinnostuneena kiitän ja kumarran!
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kohtuullista, että jos äänestyskäytännöstä pidetään kiinni, jokin asiallisuus todella vaikuttaisi äänestyksissä. Olisiko liikaa vaadittu.
Ilmoita asiaton viesti
YLE:llä on varmaan joku maskeeraajaoppilas TET-harjoittelussa. Suurin osa naispuheenjohtajsta oli meikattu koomisen näköisiksi kohtuuttomalla poskipunan määrällä. .
Ilmoita asiaton viesti
Oikeiston empatiakyvyttömyys tuli hyvin esiin ja puree varmasti. Orpo on luvannut hyvätuloisille äänestäjilleen veronalennukset ja budjettileikkaukset, eikä kokenut tarvetta niitä perustella muille.
Purra puolestaan vakuutteli ansiokkaasti omilleen, ettei teidän tarvitse tehdä muiden hyväksi yhtään nykyistä enempää, mutta teiltä ei tulla mitään viemäänkään. Purran ihmisyyttä halveksivaa esiintymistä on aina yhtä vastenmielistä katsella, mutta varmasti onnistui kohtuulisesti omiensa suuntaan.
Vähän yllättäen Sari Essayah aloitti oikeistopopulismin nuoleskelun. Ilmiselvä hinku päästä viimein ministeriauton takapenkille. Siinä ei ns. ”kristilliset arvot” ja lähimmäisenrakkaus paljon häiritse.
Annika Saarikko oli hiukan vaikeassa raossa kun piti puolustella tekemisiään nykyisessä hallituksessa kuitenkin vanhaa keskustalaista ympäristöpolitiikkaa puolustellen. Ympäristötavoitteet ovat hyviä, mutta yksityinen maanomistus on pyhää ja omalla maalla pitää saada tehdä mitä haluaa. Ikävästi nousi mieleen, että kyllä se kepu pettää seuraavatkin kumppaninsa.
Anna-Maja Henriksson oli enimmäkseen oma empaattinen itsensä, joka päätti nostaa huolen vanhustenhoidosta lähes jokaiseen puheenvuoroon. Sen verran ruotsinkielisten pääomapiirien hurrikepulaisuus sentään heräsi, että metsäyhtiöiden raaka-aineen saaminen pitää voida varmistaa myös rkp:läisten metsistä.
Li Andersson oli taas tyrmäävän hyvä. Jokaisessa puheenvuorossa löytyi näyte asiaosaamisesta ja perustelut omalle näkökannalleen. Oli taas kerran tentin ylivoimaisesti paras osallistuja. Harmi vaan, ettei oma arvomaailmani ole vasemmalla. Li on niin vakuuttava, että kerää ääniä demareilta ja vihreiltä. Muistaako joku mitä vasurit noin yleensä ovat. Puolue on nyt niin puheenjohtajansa näköinen, että jopa Soinin ajan persut jäävät jälkeen.
Sanna Marin on ollut selkeä kriisijohtajana kunhan puheenvuorot ovat valmiina. Vaalipaneelissa tunnetila jossain vaiheessa pääsee pinnalle niin, että vakuuttavuus kärsii. Jos Sannaa haluaisi ohjata johonkin suuntaan, niin jatkuva hyökkääminen kilpailijoiden ohjelmien heikkouksiin ei välttämättä vähennä lainkaan heidän äänestäjiään. Kannattaisi keskittyä omaan viestiin. Äänestäjät varmasti olisivat kaivanneet vakuuttavuutta siitä, että hyvinvointialueet saavat resurssit ja niiden toiminta tehostuu seuraavan vaalikauden aikana. Ympäristön osalta Sanna oli varsin johdonmukainen, mutta nyanssit puuttuivat.
Hjalliksen ongelmana on, ettei osaaminen oikein tahdo riittää ja pelkästään yksityisen sektorin esiin nosto lääkkeenä joka ongelmaan on jotenkin löysää. Minusta järkevän ja kehittävän yhteistyön esiin nostaminen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistoiminnan osalta kaipaisi selvästi paremman puhuvan pään. Hjalliksen puheaikakin jäi aika vähiin.
Jos lopuksi käsittelisi Maria Ohisalon vaisun esiintymisen. Minuutteja Maria otti varsin vähän vaikka niitä oli tarjolla. Hän luotti liikaa siihen, että yleisö osaa tulkita kovin ylätasolle jääviä linjauksia. Mallia voisi ottaa Lin tavasta tuoda oma asiaosaaminen esille lyhyellä esimerkillä. Miksi puhua ympäristölle haitallisten yritystukien leikkauksista jos ei vaivaudu edes yhdellä esimerkillä valvaisemaan mistä vihreät haluavat sen lupaamansa kuusi miljardia sopeuttaa. Tuore IPCC:n yhteenvetoraportti jäi lähes täysin hyödyntämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Andersson oli kyllä hyvä omassa sarjassaan ja hän käytti niitä kortteja mitä on vasemmiston pakasta saanut.
Ohisaloakin on on aina yhtä vastenmielistä katsella, mutta varmasti onnistui kohtuulisesti omiensa (h y v i n pienen ryhmän) suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Anderssonin sanoma ei ollut ollenkaan hyvä.
Hän esiintyy vakuuttavasti osoittaen että hän itse uskoo sanomaansa. Sanoman sisältö on sitten höttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Ohisaloa voi pitää vastenmielisenä? Kaunis ja viisas nainen. Itse asiassa kun katselin häntä ja Marinia Ukrainassa, ajattelin että siinä kirkastavat poliittiset tähdet kuvaa Pohjoismaista maailmalla kuin Abban tähdet Agnetha ja Frida 1970-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavaan hallitukseen uutta verta PS/KD kuitenkin huomioiden hallitusneuvotteluiden pölisevän hiekkalaatikkoleikin ja kuluneet aiemmat arvovalinnat ”tekele-esteet me ei leikitä sun kaa” !
Ilmoita asiaton viesti
Purra is who we vote for in America and we hear others in Finland for the first time voting for Purra – time to end failed socialism
Ilmoita asiaton viesti
You cannot vote shite, you have been Facebook troll at least 10 years and now trolling here.
Ilmoita asiaton viesti
😂 you wish – me and my three kids have passports and will vote at embassy tomorrow and old relatives are walking away from Swedish and Christian parties to vote for RIIKKA 🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida Riikka meihin tolkun ihmisiin purra.
Ilmoita asiaton viesti
Olen todennut ennenkin; on harmillista, että Sari Essayh on KDssa.
Hän olisi erinomainen valinta pääministeriksi tai miksi tahansa ministeriksi. Pienestä puolueesta on vain vaikeaa päästä ykkösketjuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ohisalo on ja oli eilenkin täysi katastrofi, mikä on erinomaisen hyvä asia. Väite NASAn raportin valheellisuudesta oli kyllä todellinen pohjanoteeraus.
Piti olla omimmalla alueellaan ja mokasi koko homman. Tulevassa taloustentissä ainoa ohje omilta hänelle lienee; ’ole mahdollisimman hiljaa”. Ei nimittäin ymmärrä tuon taivaallista edes mistä puhutaan.
Ei ihme, että viime gallup näytti Vihreille 8.3% ja suunta alaspäin. Aamukahvi maistui sen myötä poikkeuksellisen hyvältä …
Ilmoita asiaton viesti
”Väite NASAn raportin valheellisuudesta oli kyllä todellinen pohjanoteeraus.”
Vaihtoehtoisessa totuudessa nämä elää, jos kuuntelee sanasta sanaan tuollaista väitettä ei ole, vaan korjaa että MITÄ SIINÄ MITATAAN vs Roskatiede-Karisen yms palstan huuhaatyyppien versiot.
Ilmoita asiaton viesti
Ohisalo arvostelemassa Nasa:n tutkimuksia punaviherpiiperöineen. Heh… Toiset istuvat punaviherideologian hoopoina kadulla palelluttaen kastuneen takalistonsa, toiset taas häikäisevät tieteenteolla valikoituina neroista kautta maailman.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran tästä tämän päivän IS tentistä ja nyt TV1 kanavalla menevässä tentissä. Marin puhuu toisten päälle, nyt jopa tämän toimittajan päälle.
Ei osaa perustella mitään.
Marin TV1 juuri nyt Marin : ” tukitaan porsaanreikiä” mitä helekutin porsaanreikiä, ei kerro mitä ne on. Ihan kuin lapsi puhuisi ???….🤪
Se kertoo joka kerta kun kysytään miten säästetään ”porsaanreikiä”, ”porsaanreikiä”, ”porsaanreikiä”, ”porsaanreikiä” . 🐷🐷🐷. Tukitaan ”porsaanreikiä”
Ilmoita asiaton viesti