Apteekkien taloustietojen julkisuus

Näiden vaalien alla keskustelu apteekkijärjestelmän tulevaisuudesta on tavallistakin enemmän esillä S-ryhmän aloittamasta kampanjasta johtuen. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta eikä minulla ole juuri lisättävää alan rakenteista käytyyn keskusteluun.

Mutta apteekeista puhuttaessa on alan taloustietojen julkisuus tai ennemminkin sen puute jäänyt ihmeellisen vähälle huomiolle. Apteekit ovat henkilöyhtiöitä, minkä Apteekkariliitto auliisti tuo esiin keskustelussa, ja apteekkareiden tulot ovat kovassa ryöpytyksessä aina verotietojen tullessa julki. Mutta yllättävää on, että apteekkien taloustiedot ovat vähemmän julkisia kuin tavallisten yritysten. Mikä tahansa osakeyhtiö joutuu Suomessa ilmoittamaan tilinpäätöstietonsa sekä osingonjaosta päättäneen yhtiökokouksen tiedot Patentti- ja Rekisterihallitukseen. Apteekkien ei näin tarvitse tehdä, vaikka valtaosa niiden liikevaihdosta ja tuloksesta tulee suoraan veronmaksajien kukkarosta. Samasta syystä on mahdotonta tehdä laskelmia alan kannattavuudesta esimerkiksi oman pääoman tuoton osalta.

Apteekkien toiminnan läpinäkyvyyttä heikentävät edelleen niiden yhteydessä toimivat osakeyhtiöt, joiden kautta usein myydään ns vapaan kaupan tuotteita. Näiden osalta normaali julkisuus täyttyy, mutta koska liiketoiminnan jakaminen apteekin ja osakeyhtiön välillä on hyvin eri lailla järjestetty eri tapauksissa, ei kokonaiskuvaa alan kannattavuudesta tai verojalanjäljestä ole mahdollista saada.

Riippumatta siitä, mihin suuntaan apteekkijärjestelmää kehitetään (tai muutetaanko sitä lainkaan) on todennäköistä, että vaatimukset paremman läpinäkyvyyden saamiseksi tulevat kasvamaan. Mikäli apteekkiverkosto mielletään osaksi terveydenhuoltoa, on se perusteltua julkisten varojen käytön perusteella. Jos taas apteekkeja kehitetään enemmän liiketalouden suuntaan ja ne muutetaan osakeyhtiöiksi (oli omistuspohja rajattu proviisoreihin tai ei), tulee niiden taloustiedoista yhä enemmän julkisia normaalin prosessin kautta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu