Apteekkien taloustietojen julkisuus
Näiden vaalien alla keskustelu apteekkijärjestelmän tulevaisuudesta on tavallistakin enemmän esillä S-ryhmän aloittamasta kampanjasta johtuen. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta eikä minulla ole juuri lisättävää alan rakenteista käytyyn keskusteluun.
Mutta apteekeista puhuttaessa on alan taloustietojen julkisuus tai ennemminkin sen puute jäänyt ihmeellisen vähälle huomiolle. Apteekit ovat henkilöyhtiöitä, minkä Apteekkariliitto auliisti tuo esiin keskustelussa, ja apteekkareiden tulot ovat kovassa ryöpytyksessä aina verotietojen tullessa julki. Mutta yllättävää on, että apteekkien taloustiedot ovat vähemmän julkisia kuin tavallisten yritysten. Mikä tahansa osakeyhtiö joutuu Suomessa ilmoittamaan tilinpäätöstietonsa sekä osingonjaosta päättäneen yhtiökokouksen tiedot Patentti- ja Rekisterihallitukseen. Apteekkien ei näin tarvitse tehdä, vaikka valtaosa niiden liikevaihdosta ja tuloksesta tulee suoraan veronmaksajien kukkarosta. Samasta syystä on mahdotonta tehdä laskelmia alan kannattavuudesta esimerkiksi oman pääoman tuoton osalta.
Apteekkien toiminnan läpinäkyvyyttä heikentävät edelleen niiden yhteydessä toimivat osakeyhtiöt, joiden kautta usein myydään ns vapaan kaupan tuotteita. Näiden osalta normaali julkisuus täyttyy, mutta koska liiketoiminnan jakaminen apteekin ja osakeyhtiön välillä on hyvin eri lailla järjestetty eri tapauksissa, ei kokonaiskuvaa alan kannattavuudesta tai verojalanjäljestä ole mahdollista saada.
Riippumatta siitä, mihin suuntaan apteekkijärjestelmää kehitetään (tai muutetaanko sitä lainkaan) on todennäköistä, että vaatimukset paremman läpinäkyvyyden saamiseksi tulevat kasvamaan. Mikäli apteekkiverkosto mielletään osaksi terveydenhuoltoa, on se perusteltua julkisten varojen käytön perusteella. Jos taas apteekkeja kehitetään enemmän liiketalouden suuntaan ja ne muutetaan osakeyhtiöiksi (oli omistuspohja rajattu proviisoreihin tai ei), tulee niiden taloustiedoista yhä enemmän julkisia normaalin prosessin kautta.
Apteekkarilla pitäisi olla oikeus vapaasti valita yhtiömuotonsa siinä missä muillakin yrittäjillä. Apteekilla pitäisi olla myös nykyistä enemmän vapautta hinnoitella tuotteensa.
Alla olevassa julkaisussa pohditaan lääkkeiden hintojen muodostumista. Ei kuitenkaan eri apteekeissa vaan eri maissa. On aika yllättävää, että lääkkeiden hintaan tietyssä maassa vaikuttaa eniten sen maan bruttokansantuote.
https://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-content/uploads/2019/10/KAK_3_2019_nettiin-84-97.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Apteekkien palvelutaso on heikentynyt huomattavasti. Suurin osa apteekeista eivät edes enää sekoita tarvittavia rasvoja esim. psoriaksen hoitoon, eivätkä suostu edes tilaamaan niitä. Ihmisen on täällä Uudellamaalla haettava lääkevoiteensa Helsingistä asti. Palveluhalua vähentää varmasti varma tulovirta ilman riittävää kilpailua. Apteekit ovat monopoliasemassa, koska provisorit eivät saa vapaasti perustaa apteekkeja.
Tätä nykyä apteekit eivät hoida tehtäväänsä kunnolla ja siksi apteekkitoimintaa pitäisi olla myös terveyskeskuksissa. Terveyskeskukset voivat myydä tuotteet pienehköllä voitolla, jotta farmaseuttien ja provisorin palkka tulee katetuksi.
Ja miksi eivät myös vähittäiskaupat voisi pitää apteekkia – proviisori ja farmaseutit vastaisivat kaupan apteekkitoiminnasta.
Ainakin minä kaipaan parempaa palvelua lähiapteekissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä täällä maaseudulla apteekki on ehdottomasti yksi arvostetuimpia yrityksiä. Ja lääkkeiden hinta ei ole se oleellinen tekijä.Ne ovat todella halpoja. En osaa kuvitella miten siellä teillä menee.Ehkä olette liian kiireisiä?
Enkä ymmärrä sitäkään miksi kaupassa tuotteet olisivat halvempia/paremmin saatavissa. Asiantuntemusta sielläkin tarvitaan vähintäänkin samanverran kuin apteekissa.
S-ryhmän apteekki……?
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista tässä Kokoomuksen vyörytyksessä lienee se,että kertoisivat edes ne kaupat,joita kaipaavat jatkoon……..
Ilmoita asiaton viesti