YLE:n päätoimittajan ylimielinen vastaus EU uutisointiin

22.9.2020 klo 18 uutiset. Lähetin YLE:n päätoimattajalle kysymyksen EU uutisoinnista (alla)
Hei

Yle kertoi, että oli kysellyt 12 eri kansalaisryhmältä EU:n tarpeellisuudesta.  Neljää haastateltua järjestöä näytettiin uutisissa, joissa kaikilla oli myönteinen näkemys EU:sta. Olisin halunnut nähdä vastakkaisia mielipiteitä, joita varmasti on.
Tälläinen uutisointi vaikuttaa poliittisesti värittyneeltä. 
Haluan Ylen päätoimittajan vastauksen yksipuolisesta uutisoinnista. 
Kiitos palautteesta.

 
Tosin kysymys on muotoiltu klassiseen muotoon: ”Milloin lopetet vaimosi hakkaamisen?”
Luin artikkelin verkosta. Minusta järjestöt/toimijat oli hyvin valittu, sillä ne kattavat aika hyvin yhteiskunnan eri alueet. Tavoitteena lieni – näin lukijana jutun tulkitsin – selvittää, mitä merkitystä EU:lla on.
Yliopisto, pari maakuntaliittoa, EK, yrittäjät, MTK, luontojärjestö, hypriditoimijat jne  kuvasivat varsin kattavasti, mitä EU-jäsenyys käytännössä ja arjessa merkitsee.
Missä EU, siellä ongelma -hokema on perustyperä, sillä EU on arjessamme monessa mukana ja hyvinkin positiivisissa merkeissä.
Teidän kannattaa tutustua false balance -termiin (en oikein osaa suomentaa sitä). Periaatteessahan kyse on siitä, että jos haastattelet koko pitkän uransa rokotteita tutkinutta professoria, sinun pitää ottaa samaan juttuun kommentti myös pietarsaarelaiselta viiden lapsen äidiltä, joka vastustaa rokottamista. Ajatushan on järjetön. Toki pietarsaarelaista äidistä voidaan juttu tehdä, mutta hän ei ole oikea keskustelukumppani rokoteprofessorille.
Kun teemme journalismia Euroopan unionista, jokaiseen juttuun ei missään nimessä tarvitse ottaa kommenttia EU:n vastustajalta. Se on eri jutun aihe. Ja niitäkin juttuja piisaa.
Hyvää syksyn jatkoa!
 
Jouko Jokinen
Jo ensimmäisestä virkkeestä virkkeestä voi aistia päätoimittajan ylimielisyyden. Rikkana rokassa on vertaus pitkän uran rokotteita tutkinutta professoria verrattiin pietarsaarelaiseen viiden lapsen äitiin. Ilmeisesti professori oli suuri EU asiantuntija, joka tietää mikä on suomalaisten parhaaksi ja viiden lapsen äiti taas turha ruikuttaja väärillä mielipiteillään.
Jos kansalaiset ovat hämmentynyt EU:n tukipakettiin, voidaanko uutisointi tehdä ainoastaan EU myönteiseltä kannalta ja jättää kokonaan EU kriittistä osapuolta kuulematta?
Ymmärtäisin jos kyseessä olisi Hesari (vaikka on suuri yhteiskunnallinen vaikuttaja). Se on yksityisomisteinen lehti. YLE on meidän verorahoilamme kustantama instituutio, jota ei johdeta kuin Valko-Venäjää yksipuolisella uutisoinnillaan.
Tämä menee jo hiukan blogin aiheen ulkopuolelle:
Miksi ylipäätänsä verovaroin pitää pöhöttää YLEä ja näin vääristää kilpailua? Eikö elokuvien ja sarjojen esittäminen kuulu yksityissektoreille? Suomalaisessa tapaturma ohjelmassa hehkutettaan 40 kameramiehen olevan samaan aikaan eri puolella Suomea kuvaamassa ihmisten tapaturma- ja sairaalaan vientiä.
YLE pitää siirtää valtion budjettirahoitukseen ja tarkastella sen ohjelmatarjonnan laajuutta.
Teuvo Ahjokannas

Olen 58v insinööri ja toiminut yrittäjänä vuodesta 2003. Asikkaat katosivat vapusta 2020 koronan takia. Taidan jäädä vapaaherraksi ja antaa nuorempien hoitaa Italian eläkeläisten hyvinvoinnin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu