Energiakriisi
Maailmanpolitiikan arkipäivää, yle radio 1 tänään.
Eurooppa selvisi energiakriisistä ja Venäjän asettamat pakotteet epäonnistuivat?
Itse olen seurannut tapahtumia päivittäin ja ymmärtänyt, että Eurooppa lopetti energian tuonnin Venäjältä omalla pakotepolitiikallaan. Toistaiseksi Eurooppa on selvinnyt, mutta millä hinnalla. Inflaatio kiihtyy ja sähkölaskuni on noussut vuodentakaisesta nelinkertaiseksi. Mukanaan en ole edes laskenut sähkön siirtomaksua. Polttoaineet ovat nousseet. Autoa joudun käyttämään viikottain, joskus useammin, kun asun haja-asutusalueella.
Olen tässä miettinyt, että Suomi on hieno maa, täällä voi nostaa asioita keskusteluun suhteellisen vapaasti.
Kun muistaa, ettei esim. sähkön tekeminen ole kallistunut, ja nyt alkavat fossiilisten hinnat laskemaan, mutta laskeeko sähkön hinta.
Tuota sähkön hintaa on korottanut kallis maakaasu. Kaasuvoimala on riittävän nopea reagoimaan esim. tuulivoiman vaihteluun ja kun lisäksi tiedetään, että kymmenen vuotta vanhoilla tuulivoimaloilla voimalan kapasiteetikerroin on pudonnut jo puoleen ensimmäisen käyttöönotetun vuoden kapasiteettikertoimesta, tuotetaan sähkö 85 % kaasuvoimaloilla.
Tarvittaisiin yhteiskunnassa tutkivaa journalismia, sitä ei näihin energiaan liittyviin asioihin liittyen ole liiemmin ilmennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ”tutkivaa” journalismia kuulimme amulla, kun Seija Vaaherkumpu haastatteli Mika Lintilää. Heti aluksi hehkutettiin, kuinka Suomi nyt tuottaa sähköä yli oman tarpeen, vaikka OL III on pois käytöstä.
Fingrid kertoo kuitenkin sähkön nettoviennistämme näin:
−2 074 MW. Ei vaikuta siltä, että olisimme omavaraisia saati vientikykyisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki, eli ei ole mitään tutkivaa journalismia, kun on vihreästä siirtymistä, ilmastonmuutoksesta tai muusta vouhottamisesta kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Sama toimittaja samassa ohjelmasarjassa myös väitti, että vuoden 2017 viljakato johtui liian suurista sateista, vaikka kasvukausi oli sateisuudeltaan aivan normaali.
Katohan johtui kasvukauden liian pienestä lämpösummasta, minkä FMI:kin joutui myöntämään, mutta YLE ei ole kannastaan luopunut.
Ilmoita asiaton viesti
No jonkun käsitys saattaa jäädä elämään. Ja voihan tuossakin piillä osatotuus, sateet tulivat syksyllä, jolloin puinti epäonnistui. En muista äkkiseltään, että oliko noin.
Sanonta, että historian kirjoittavat voittajavaltiot, Suomessa historian kirjoittavat YLE:n toimittajat.
Kyllähän tämä ilmastokriisi (kuvitteellinen) ja tuulivoimaloista rummuttaminen on pitkälti toimittajien syytä (aikaansaannosta). Kun aletaan asiaa kunnolla tutkimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa, että lokakuu oli runsassateinen, mutta eihän silloin enää pitäisi olla viljaa pelloilla eikä sitä voi kutsua kesäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Kyllä vaikeiden puintiolosuhteiden vuoksi joudutaan puimaan lokakuun puolella, kun normaalisti puidaan elo- syyskuun vaihteessa.
Taisi olla juuri kyseessä vuosi 2017, kun puinnit venyivät pitkälti syyskuun loppupuolelle ja osin lokakuulle sateiden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti