Harmaa päiväkirja

Minun sukupolvelleni Heikki Palmun kirja ”Harmaa päiväkirja” on tuttu. Kirja kertoo aseettomasta palvelusta Suomen puolustusvoimissa. Siinä vaiheessa, kun oma asevelvollisuutensa oli ajankohtainen, luin kirjan. Kirja kiinnosti myös siksi, että olimme saman yhteislyseon kasvatteja.

Kuitenkin suoritin aseellisen palveluksen Upinniemen Rannikkojääkäripataljoonassa, joukko-osastossa, jota ei enää ole. Yhdentoista kuukauden jälkeen en edelleenkään ollut varma siitä teinkö oikein. Nostoväkeen siirryin joukkueen varajohtajana.

Nyt kun sotaa käydään miltei rajoillamme aina mielessäni ollut ajatus sodan mielettömyydestä on vahvistunut. Nato jäsenyytemme tuo tuon mielettömyyden sotilaallisesti sitoutumattomaan maahamme. Eräs Upinniemen ajan kouluttaja toi esiin asian ytimen. ”Me teemme, mitä poliitikot määräävät.”

Kuuntelen vaimon kanssa ahkerasti radiota, jolla päivämme aloitamme. Tänä aamuna tuotiin esiin tosiasia, jota aikaisemmin ei ole painotettu. Viime kädessä Nato turvaa USA:n turvallisuuden, mutta turvaako se meidän, kun olemme Venäjän NATOn päävihollisen rajanaapuri.

0
TeuvoKuu-Karkku

Eläkeläinen, akateeminen loppututkinto (uskontotiede). Ennen eläköitymistä lukion lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu