Harmaa päiväkirja
Minun sukupolvelleni Heikki Palmun kirja ”Harmaa päiväkirja” on tuttu. Kirja kertoo aseettomasta palvelusta Suomen puolustusvoimissa. Siinä vaiheessa, kun oma asevelvollisuutensa oli ajankohtainen, luin kirjan. Kirja kiinnosti myös siksi, että olimme saman yhteislyseon kasvatteja.
Kuitenkin suoritin aseellisen palveluksen Upinniemen Rannikkojääkäripataljoonassa, joukko-osastossa, jota ei enää ole. Yhdentoista kuukauden jälkeen en edelleenkään ollut varma siitä teinkö oikein. Nostoväkeen siirryin joukkueen varajohtajana.
Nyt kun sotaa käydään miltei rajoillamme aina mielessäni ollut ajatus sodan mielettömyydestä on vahvistunut. Nato jäsenyytemme tuo tuon mielettömyyden sotilaallisesti sitoutumattomaan maahamme. Eräs Upinniemen ajan kouluttaja toi esiin asian ytimen. ”Me teemme, mitä poliitikot määräävät.”
Kuuntelen vaimon kanssa ahkerasti radiota, jolla päivämme aloitamme. Tänä aamuna tuotiin esiin tosiasia, jota aikaisemmin ei ole painotettu. Viime kädessä Nato turvaa USA:n turvallisuuden, mutta turvaako se meidän, kun olemme Venäjän NATOn päävihollisen rajanaapuri.
Viime kädessä Nato turvaa USA:n turvallisuuden?
Jotenkin en osaa hahmottaa asiaa noin USA:n itsensä ollessa voimakkain sotilasmahti ja yhdessä Venäjän kanssa myös johtava ydinasevalta.
Ilmoita asiaton viesti
Teukka, joko olet osallistunut maanpuolustustyöhön ompelemalla sen valkoisen lipun?
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Viime kädessä Nato turvaa USA:n turvallisuuden, mutta turvaako se meidän, kun olemme Venäjän NATOn päävihollisen rajanaapuri.”
Vastaus kysymykseen: Turvaa.
Ja turvaa nimenomaan siksi, kun olemme Venäjän rajanaapuri. Yksin olisikin turvatonta, kun rajan takana on luonnevikaisen sotahullun tyrannin johtama roistovaltio. Osana resursseiltaan ylivoimaista läntistä puolustusosuuskuntaa Suomen rajat ovat Naton jäsenenä koskemattomat. Suuri kaalimaa joutuu pitämään kyntensä irti Suomesta aivan kuten se on joutunut pitämään kyntensä irti kaikista Naton jäsenmaista jo 73:n vuoden ajan. Vähemmistäkin saavutuksista on rauhannobeleita jaettu.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt kun sotaa käydään miltei rajoillamme aina mielessäni ollut ajatus sodan mielettömyydestä on vahvistunut.
”
Sotaa tietenkin kannattaa välttää. Onneksi menemme Natoon eli sodan uhka heikkenee. Olet yksi harvoja nykyään, joka ajattelee toisin. Mutta toisaalta olet ilmeisesti sotia vastaan eli tavallaan lähes kaikki kai haluamme samaa. Olen noita NATO-vastaisia argumenttejasi katsellut vähän, mutta mikään ei ole vakuuttanut lainkaan. Onhan noita samoja argumentteja käsitelty jo useita vuosikymmeniä. Pitää kai vain todeta, että olemme eri mieltä ja sellaista sattuu. Itse olen todella tyytyväinen NATO-jäsenyyden hakemisesta (vihdoin) ja suurin osa muistakin suomalaisista, mutta ymmärrettävästi itse olet pettynyt. Elämässä joskus/useinkin joutuu pettymäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen todella sotia vastaan. Suoritin asevelvollisuuden niin kuin jo kerroin ja osallistuin kertausharjoituksiin. 1980 -luvun alussa jopa suunnittelin hakevani rauhanturvaajaksi Libanoniin, koska se olisi edistänyt silloista tutkimustyötäni.
Käsitykseni sodan mielettömyydestä ei ole kuitenkaan missään vaiheessa muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
No mielestäni jokainen tervepäinen pitää sotaa mielettömänä, mutta joskus ei vain ole sitä pasifistista vaihtoehtoa olemassa. Ei ainakaan kansakunnalle, kuten ei ollut vuonna 1939 Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
”… rauhanturvaajaksi Libanoniin, koska se olisi edistänyt silloista tutkimustyötäni.”
– Tuo on korkeatasoinen perustelu. Yleensä tuon ajan rauhanturvaajia motivoi veroton henkilöauto.
Minun sotakäsitykseni on suhteellinen. Orja on valmis sotaan vapautensa puolesta, eikä halua viettää loppuelämäänsä kahlittuna, niin rauhanomaista kuin se olisikin. Olennainen ero on myös hyökkäys- ja puolustussodilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin sanottu: ”Orja on valmis sotaan vapautensa puolesta.” Vuonna 1939 olimme joutumassa orjan asemaan ja puolustauduimme. Entä nyt me kuvittelemme joutuvamme orjan asemaan ja kuvittelemme suojautuvamme siltä liittoutumalla. Jollakin rauhanturvaajalle oli motiivina auto, mutta jollakin muulla jokin muu, vaikkapa ottaa selvää, miten asein voi turvata rauhaa.
Yleistäminen asioita, koska elämä sujuu mutkattomammin, näin on ollut iät ja ajat. Aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Näin uskomme tapahtuvan maailman loppuun asti.
Ilmoita asiaton viesti
”jokainen tervepäinen pitää sotaa mielettömänä”. Olen samaa mieltä. Mikä estää meitä toimimasta tämän mielettömyyden kitkemiseksi pois?
Ilmoita asiaton viesti