Kulttuurikriisi

Monia ukrainalaisia varmaan hämmentää heistä kirjoittelu, koska monet kirjoittajat, minä myös, eivät ole asuneet maassa tai siellä edes käyneet. Me ulkopuoliset kirjoitamme usein vain sen takia, että olemme huolissamme oman maamme turvallisuudesta ja tätä taustaa vasten tarkastelemme tilannetta ikään kuin ulkopuolisina tarkkailijoina.

Minulle on jäänyt sellainen kuva, että maanne on jakautunut ei vain kielellisesti, vaan poliittisesti ja uskonnollisesti. Rooman paavi on myös historian kuluessa toiminut aktiivisesti ja nyt myös Ekumeeninen patriarkka vuoden 2014 jälkeen. Sekä Ukraina että oma maani sijaitsevat Euroopan kulttuurirajalla. Meille tuosta ei ole ollut haittaa enää nykyään, kun venäjänkielinen väestönosa on aina ollut kovin pieni, joten mahdollisen ryssittelyn ovat saaneet kokea ortodoksit. Meidän liittämisemme läntisen kulttuurin piiriin alkoi jo vuonna 1323. Monia sotia on kuitenkin käyty, viimeisenä II Maailmansota. Itäinen kulttuurimme on enää marginaalinen.

Ei kuitenkaan pitäisi turvautua vieraaseen apuun, koska myös sillä on hinta. Euroopassa ja myös muualla on meneillään kansallisvaltioiden trendi. Garibaldistinen ilmiö syntyi jo 1800-luvulla ja on sen jälkeen putkahdellut esiin silloin tällöin. Niin oudolta kuin asia tuntuukin, länsi on tukenut kansallisvaltioita tässä Venäjän tuntumassa, vaikka meillä kansallisvaltion syntymiseen vaikutti enemmän aikaisempi kuuluminen Venäjään ja siellä uudet vallanpitäjät kommunistit. Tiedän, että Naton mainitseminen on tässä yhteydessä kovin monelle punainen vaate, vaikka sitä en itse ymmärrä, koska minusta se luo vastakkainasettelua. Vielä sen verran kansallisvaltioista, että Eurooppa pyrkii globalismiin, mutta poliittisesti on joskus edullista tukea nationalismia.

Kyllä meillä edelleen suhtaudutaan epäluuloisesti Venäjään, koska sodat ovat sen meille opettaneet, mutta mitä etua siitä meille on, ei mitään. Mikä sitten on nykyvenäjän uhka Euroopalle ja maailmalle, ei mikään, Kominternia ei enää ole, on aika siirtyä nykypäivään.

0
TeuvoKuu-Karkku

Eläkeläinen, akateeminen loppututkinto (uskontotiede). Ennen eläköitymistä lukion lehtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu