Pyhä Henki hallinnollisena työkaluna lestadiolaisuudessa

Nyt kun Suomen Rauhayhdistysten Keskusyhdistys (SRK) valitsee itselleen uusia toimihenkilöitä, on pätevyysvaatimukseksi mainittu se, että henkilö on tunnettu ”kristillisestä rakkaudesta”. Tämä tarkoittanee käytännössä sitä, että uusien johtohenkilöiden odotetaan noudattavan kritiikittömästi SRK:n julkaisuissa yleisesti esiintyviä opetuksia ja niiden lanseeraamia elämäntapasääntöjä.

SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen on maininnut toisinaan julkisuudessakin ”kristillisen rakkauden” tai pysymisen ”Jumalan sanan totuudessa”. Hänen käytössään se liittyy usein tilanteisiin, joissa puhuja erotetaan naispappeuden kannattamisen vuoksi tai muun SRK:n julkaisujen yleisesti opettaman opin sivuuttamisen vuoksi. SRK:n piirissä käytettävässä kaanaankielessä rakkaus ymmärretään usein ensisijaisesti käännyttämiseksi tai kurinpidoksi, joiden tarkoituksena on saada ihmiset noudattamaan SRK:n kannattamia armoneuvoiksi kutsuttaja elämäntapasääntöjä.

Kurinpito ja käännyttäminen koetaan hyvin tärkeiksi, koska SRK:n katsotaan edustavan Jumalan valtakuntaa maan päällä ja sen myöntämä Jumalan valtakunnan jäsenyyden olevan autuuden ehto. SRK:n säännöissä tämä ilmenee mainintana hengestä, jonka SRK on omaksunut. Käytännössä ko. hengen uskotaan olevan Pyhän Hengen, joka on siis sääntöjen kannalta katsottuna SRK:n omistama hallinnollinen työkalu, jonka turvin se voi päättää ihmisten sieluntiloista.

Vaikka SRK:n johto myöntäisi 70-luvun neuvonpidoissa tehneensä virheitä, se ei kuitenkaan myönnä koskaan menettäneensä taivasten valtakunnan avaimia. Näin SRK:n virheeksi katsotaan hoidettujen ihmisten saattaminen virheellisesti pois Jumalan valtakunnasta aivan kuin olettaen, että ihmisten sieluntila olisi SRK:n hallinnollisesti ratkaistavissa. Liikkeen henkisen ilmapiirin ja julkisen imagon kannalta voisi olla hyvä, ettei 70-luvun henkien taisteluissa mukana olleet henkilöt tulisi valituiksi SRK:n johtotehtäviin.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu