Elinkö kuplassa?

Me elämme aikana, jolloin informaatiota on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Yhdellä klikkauksella voimme saada vastauksen melkein mihin tahansa kysymykseen, mikä voi olla sekä siunaus että kirous. Tiedon määrä ja saavutettavuus on toki mahdollistanut sen, että yhä useammat meistä voivat olla paremmin informoituja. Mutta samalla se on mahdollistanut myös sen, että voimme helposti rakentaa itsellemme kuplan – ympäristön, jossa kuulemme ja näemme vain sen, mikä vahvistaa omaa maailmankuvaamme.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, elätkö kuplassa?

Kun puhutaan ”kuplasta”, monet ajattelevat ensimmäisenä sosiaalista mediaa. Algoritmit suodattavat meille sisältöä, joka resonoi aiempien kiinnostuksen kohteidemme kanssa. Jos esimerkiksi olet kiinnostunut tietystä poliittisesta suuntauksesta, saatat nähdä uutisia ja artikkeleita lähinnä siitä näkökulmasta. Ja kun kuulet jatkuvasti samaa viestiä, alkaa maailma näyttää vääristyneeltä. Mutta kuplat eivät ole rajoittuneet vain digitaaliseen maailmaan. Myös perinteisessä mediassa, työpaikoilla, ystäväpiireissä ja perheissä voi syntyä kaikukammioita.

Kuplassa eläminen voi olla mukavaa. Se vahvistaa uskoamme siihen, että olemme oikeassa. Mutta ongelma on siinä, että kun elämme jatkuvassa hallusinaatiossa, menetämme kosketuksen moniin todellisuuden aspekteihin.

Kuinka siis murtaa kupla? Vastaus on yksinkertainen, mutta vaativa: ottaa asioista selvää.

Tämä tarkoittaa kriittisen ajattelun harjoittamista. Se tarkoittaa myös sitä, että ollaan avoin erilaisille näkökulmille ja aktiivisesti etsitään monipuolista tietoa. Kysy itseltäsi kriittisiä kysymyksiä. Mistä tietosi tulee? Ovatko lähteesi luotettavia? Oletko kuullut muita näkökulmia? Onko sinulla taipumus vältellä tietoa, joka haastaa omaa maailmankuvaasi?

Ei ole helppoa ottaa asioista selvää, mutta se on välttämätöntä, jos haluamme ymmärtää maailmaa monipuolisesti ja tehdä perusteltuja päätöksiä. Elämä kuplan ulkopuolella voi olla haastavaa, mutta se on myös rikkaampaa, monipuolisempaa ja todellisempaa. Se on elämää ilman hallusinaatioita. Se on elämää silmät auki.

 

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu