Havaintokokemuksen ulkopuolelta toimivat persoonat johtavat aina harhaan

Ihmisten tarve ymmärtää maailmaa on synnyttänyt monenlaisia näkemyksiä ja selityksiä asioille. Selitykset voivat olla paikkansa pitäviä, jolloin puhutaan tiedosta, mutta myös uskonnot tarjoavat selityksiä, jotka selittävät olemassaoloa. On tärkeää tunnistaa, milloin on kyse tiedosta ja milloin on kyse jostakin muusta, kuten uskonnosta tai pseudotieteestä.

Jos puhutaan vain sellaisista asioista, joista voi tietää, ei tarvita uskontoja. Tällöin tunnustamme tieteellisen tiedon merkityksen. Tiede on luonut perustan ymmärtää maailman toimintaa, ja sen menetelmät ovat tuottaneet huomattavaa tietoa luonnosta, ihmismielestä ja monista muista aiheista. Tieto on valo, joka valaisee meille asioita, joista voimme saada selville faktat ja todisteet.

Kun käsitellään asioita mistä ei voi tietää, moni erehtyy luottamaan uskontoihin tai pseudotieteeseen. Vaikka uskonnot voivat tarjota henkilökohtaista merkitystä ja yhteisöllisyyttä, ne eivät perustu tieteelliseen näyttöön. Uskonnot kertovat paljon persoonista, joiden olemassaolosta ei voi tietää mitään. Näiden persoonien uskotaan tarjoavan ihmisille tietoa olemassaolon peruskysymyksistä, henkisyydestä ja moraalista. Uskonnot tarjoavat kehyksiä, joissa voimme pohtia ja ymmärtää väärin maailmaa monin eri tavoin. Ne saavat voimansa symboliikasta, rituaaleista ja uskonnollisista opetuksista, jotka erehdyttävät ihmiset sivuuttamaan tieteellisen tiedon rajoitteet.

On tärkeää olla varovainen, kun liikutaan persoonien tai olentojen kaltaisilla alueilla, joiden olemassaolosta ei voi tietää mitään, koska se on varma merkki siitä, että kyse on misinformaatiosta. Ilman perusteellista tietoa ja näyttöä voimme joutua ansaan, jossa väärät käsitykset ja harhaluulot voivat vallata mielen. Kun tarkastelemme uskontojen ja tieteen suhdetta, on tärkeää tunnistaa niiden roolit ja rajat. Uskonnot tarjoavat virheellisiä käsityksiä maailmasta, kun taas tiede antaa meille työkaluja tarkkaan ajatteluun ja tiedonhankintaan.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu