Inhimillinen pääoma on avain maahanmuuton kustannusten hillitsemiseen

Maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia arvioitaessa yksi keskeinen tekijä on inhimillinen pääoma – koulutus, työtaidot ja kyky osallistua työmarkkinoille. Eri maahanmuuttajaryhmien taloudellinen panos vaihtelee huomattavasti, ja suurin syy siihen on juuri inhimillisen pääoman määrä.

Korkeasti koulutetut ja työmarkkinoille nopeasti integroituvat maahanmuuttajat maksavat itsensä takaisin yhteiskunnalle, kun taas matalasti koulutetut, erityisesti pakolaisina tai perheenyhdistämisen kautta saapuneet maahanmuuttajat, tuottavat enemmän kustannuksia sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen käytön kautta. Tämä on erityisen selvää esimerkiksi irakilaisten ja somalialaisten kohdalla, joiden elinkaarikustannukset ovat merkittävästi korkeammat kuin kantasuomalaisten.

Ratkaisu tähän ongelmaan on selvä: maahanmuuttopolitiikassa on painotettava työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Maahanmuuttajien tulee olla sellaisia, jotka pystyvät sopeutumaan nopeasti ja löytämään paikkansa työmarkkinoilla. Heidän tulee tuoda mukanaan taitoja, joille on kysyntää. Ne, jotka tulevat ilman työelämävalmiuksia, tarvitsevat tehokasta koulutusta ja kielikoulutusta heti maahan saapuessaan.

Samalla on tärkeää tunnistaa, että jo maassa olevien maahanmuuttajien työllistymistä pitää tukea entistä vahvemmin. Pitkän aikavälin kustannusten kasvua voidaan hillitä, jos sosiaaliturvan sijaan investoidaan koulutukseen ja työmarkkinoille pääsyyn. Kun maahanmuuttajat integroituvat työelämään, he alkavat maksaa veroja ja käyttävät vähemmän yhteiskunnan tukia.

Maahanmuutto ei ole taloudellisesti kestävää ilman riittävää inhimillistä pääomaa. Kun maahanmuuttopolitiikka keskittyy työvoimaan ja koulutukseen, julkisen talouden rasitusta voidaan merkittävästi keventää.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu