Inhimillinen pääoma on avain maahanmuuton kustannusten hillitsemiseen
Maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia arvioitaessa yksi keskeinen tekijä on inhimillinen pääoma – koulutus, työtaidot ja kyky osallistua työmarkkinoille. Eri maahanmuuttajaryhmien taloudellinen panos vaihtelee huomattavasti, ja suurin syy siihen on juuri inhimillisen pääoman määrä.
Korkeasti koulutetut ja työmarkkinoille nopeasti integroituvat maahanmuuttajat maksavat itsensä takaisin yhteiskunnalle, kun taas matalasti koulutetut, erityisesti pakolaisina tai perheenyhdistämisen kautta saapuneet maahanmuuttajat, tuottavat enemmän kustannuksia sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen käytön kautta. Tämä on erityisen selvää esimerkiksi irakilaisten ja somalialaisten kohdalla, joiden elinkaarikustannukset ovat merkittävästi korkeammat kuin kantasuomalaisten.
Ratkaisu tähän ongelmaan on selvä: maahanmuuttopolitiikassa on painotettava työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Maahanmuuttajien tulee olla sellaisia, jotka pystyvät sopeutumaan nopeasti ja löytämään paikkansa työmarkkinoilla. Heidän tulee tuoda mukanaan taitoja, joille on kysyntää. Ne, jotka tulevat ilman työelämävalmiuksia, tarvitsevat tehokasta koulutusta ja kielikoulutusta heti maahan saapuessaan.
Samalla on tärkeää tunnistaa, että jo maassa olevien maahanmuuttajien työllistymistä pitää tukea entistä vahvemmin. Pitkän aikavälin kustannusten kasvua voidaan hillitä, jos sosiaaliturvan sijaan investoidaan koulutukseen ja työmarkkinoille pääsyyn. Kun maahanmuuttajat integroituvat työelämään, he alkavat maksaa veroja ja käyttävät vähemmän yhteiskunnan tukia.
Maahanmuutto ei ole taloudellisesti kestävää ilman riittävää inhimillistä pääomaa. Kun maahanmuuttopolitiikka keskittyy työvoimaan ja koulutukseen, julkisen talouden rasitusta voidaan merkittävästi keventää.
”Ratkaisu tähän ongelmaan on selvä: maahanmuuttopolitiikassa on painotettava työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Maahanmuuttajien tulee olla sellaisia, jotka pystyvät sopeutumaan nopeasti ja löytämään paikkansa työmarkkinoilla. Heidän tulee tuoda mukanaan taitoja, joille on kysyntää. Ne, jotka tulevat ilman työelämävalmiuksia, tarvitsevat tehokasta koulutusta ja kielikoulutusta heti maahan saapuessaan.”
Siis meillä ulkosuomalaisilla eläkeläisillä ei ole mitään asiaa Suomeen. Tämäpä selevä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tai mikä sinua estää tai kieltää?
Ei mikään
Ilmoita asiaton viesti
Migri.
Ilmoita asiaton viesti
Salakari ei ole koskaan kirjoittanut yhtäkään positiivista asia Suomesta. Miksi hän haluaisi tulla tänne Yhdysvalloista, jossa ei ole rasismia eikä ketään ammuta vaikkapa kouluissa ja ennenkaikkea, siellä saa puhua englantia.
Ilmoita asiaton viesti
No älä pelkää, en minä ole Suomeen muuttamassa. Mutta tiedän kyllä USA:ssa asuvia eläkeläisiä jotka ovat joskus suunnitelleet Suomeen muuttoa elämän viime päiviksi. Syyt ovat moninaiset: joillakin on Suomessa perhettä, jotkut kaipaavat lapsuuden maisemia, jotkut taas ovat hädissään Trumpin mahdollisesta valtaantulosta…
Väitätkö että olen näillä palstoilla ainoa joka arvostelee Suomen lakeja? Itse olen huomannut että hyvin moni kirjoitus itse asiassa käsittelee jotain ajankohtaista ongelmaa tai omasta mielestä vääryyttä joko lakiasioissa tai suomalaisissa käytännöissä.
Nähtävästi kuitenkin tarkoitat että nimenomaan minä en saisi kertoa mistään negatiivisesta asiasta Suomeen liittyen. Kehut tietenkin kelpaisivat.
Ongelmana on vain se, että kun huomaan rasismin Suomessa koko ajan kasvavan, on se mielestäni Suomelle väärä suunta. Sinä tietenkin ajattelet toisin, ja se on sinun oikeutesi.
Ilmoita asiaton viesti
Salakari, arvailette, oletatte minun tarkoittavan, tiedätte, mitä ajattelen, mitä muka väitän.
Kertokaa pois kaikki negatiivinen Suomesta ja niinhän te teette.
Hyvää jatkoa sinne Usa:han.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka, kiitos kommentistasi, mutta vaikuttaa siltä, että olet ymmärtänyt alkuperäisen viestin hieman väärin. Kirjoituksessa käsiteltiin ensisijaisesti maahanmuuttopolitiikkaa ja siihen liittyviä työmarkkinoiden haasteita, ei eläkeläisiä tai ulkosuomalaisia. On tärkeää huomata, että maahanmuuttopolitiikassa on erilaisia ryhmiä, ja keskustelu tässä kohdistui erityisesti työ- ja opiskeluperäiseen maahanmuuttoon sekä siihen, miten maahanmuuttajat voivat integroitua työelämään tehokkaasti.
Ulkosuomalaiset eläkeläiset eivät kuulu tähän keskustelun piiriin, sillä teidän tilanteenne on täysin erilainen kuin niiden, jotka saapuvat Suomeen työn tai opiskelun perässä. Eläkeläisillä on oma ansaittu asemansa, eikä alkuperäisessä viestissä millään tavalla vihjattu siihen, etteivät ulkosuomalaiset eläkeläiset olisi tervetulleita Suomeen.
Keskustelu ei siis koske teidän kaltaisia ihmisiä, vaan pyrkii tarkastelemaan sitä, kuinka voimme varmistaa, että Suomeen saapuvat maahanmuuttajat pääsevät osaksi työmarkkinoita ja pystyvät hyödyntämään osaamistaan tehokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin osaltani käsittelin Suomen maahanmuuttopolitiikkaa, joten olemme samalla asialla.
Itse suhtaudun noihin ajatuskulkuihin käytäntöjen muuttamisesta esittämääsi suuntaan jonkin verran varauksellisesti. Jos maahanmuuttoa halutaan muuttaa sen suuntaiseksi että vain työluvalla saa tulla Suomeen on muistettava että mahdolliset lait saattavat johtaa tuloksiin jotka eivät olekaan toivottavia.
Jos perheiden ei sallita tulla työntekijän mukana, karsiutuu tulijoista varmaan suuri osa, ainakin kokeneemmista työntekijöistä.
Kun Suomessa on monta vuotta puhuttu hallituksen ja Eduskunnan puhemiehen suulla siitä että maahanmuuttoa on rajoitettava ja tulijoiden määrää vähennettävä maksoi mitä maksoi, aprikoin sitä että kuinka vaikeaa Suomeen on nykyisin muuttaa Suomen kansalaisena.
Kun reilut parikymmentä vuotta sitten muutin perheineni Suomeen, oli minulla oltava riittävä varallisuus, työpaikka vähintään vuodeksi, asunto ja todistus siitä että pystyn sen kustantamaan (pankissa olevat rahat), verotiedot kahdelta vuodelta jne. En usko että esimerkiksi tuo työpaikkavaatimus olisi vuosien varrella poistettu kun se jo silloin aikoinaan oli niin tärkeä että työnantajalta piti saada todistus työpaikan pysyvyydestä vähintään vuodeksi.
Nythän eläkkeellä ei minulla ole työnantajaa jolta voisin sellaisen paperin pyytää. Ja sinun kirjoituksesi toitottaa samaa asiaa, että ilman työpaikkaa ei Suomeen ole asiaa.
Mutta maat tekevät lait tavallaan ja toivottavasti Suomi edelleen pärjää kansainvälisesti. Itse otin mielenkiinnosta yhteyttä Ruotsin suurlähetystöön täällä USA:ssa ja kysyin mitä vaatimuksia Suomen kansalaisena minun täytyisi täyttää jos muuttaisin Ruotsiin. Vastaus oli että osoitteenmuutos olisi hyvä tehdä Ruotsiin muuton jälkeen, mutta silläkään ei ole niin suurta kiirettä.
Aikamoinen ero Suomeen nähden!
Ilmoita asiaton viesti
Perheiden yhdistämisessä Suomeen saattaa saapua ihmisiä, joiden kyky integroitumiseen on heikko. Jos yhden hyvin toimeentulevan ihmisen mukana tulee useita huonosti integroituvia, niin lopputulos voi olla Suomen kannalta heikko.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ehkä meidän ulkosuomalaisten pitäisi olla hankkimatta sitä yhtäkään lasta. Ja vaimollanikin kesti vuoden ennen kuin hän alkoi tehdä taas opetustyötä Suomessa.
Ei ihme että Suomessa halutaan rajat kokonaan kiinni kun kerran paluumuuttajien lapsetkin saattavat olla uhka Suomen tulevaisuudelle.
Kuten sanoin, eläkeläisten halutaan käyttävän eläkkeensä muualla kuin Suomessa. Onneksi saan kuitenkin eläkkeeni myös Suomesta tänne, kun Suomeen minua ei haluttaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Salakari, ymmärrän turhautumisesi, mutta haluan selventää, että keskustelu koski nimenomaan työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa, ei paluumuuttajia tai ulkosuomalaisia eläkeläisiä. Maahanmuuttopolitiikassa on tärkeää varmistaa, että Suomeen saapuvat ihmiset voivat integroitua työmarkkinoille ja vähentää julkisen talouden taakkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että eläkeläisiä tai paluumuuttajia estettäisiin tulemasta Suomeen – heidän tilanteensa on täysin eri ja sillä on omat erityispiirteensä.
Perheenyhdistämisen haasteet liittyvät erityisesti ryhmiin, joilla on vaikeuksia integroitua, mutta tämä ei tarkoita, että ulkosuomalaiset paluumuuttajat, kuten sinä ja perheesi, olisivat ongelma. On tärkeää pitää keskustelut erillään, sillä maahanmuuttopolitiikassa käsitellään eri asioita kuin ulkosuomalaisten paluumuutossa. Molemmissa on omat haasteensa, mutta ne eivät ole samoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä tuon, mutta pointtini oli että uusien lakien laadinnassa usein unohdetaan tuo tilanteiden erilaisuus. Tottakai esim. eri kulttuureista tulevat tarvitsevat erilaisia palveluita. Kun itse tulin paluumuuttajana Suomeen reilut parikymmentä vuotta sitten, ongelmat olivat varmaan vähäisemmät kuin olisivat olleet jos en puhuisi kieltä tai tuntisi Suomen käytäntöjä.
Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon esim. perheiden tarpeet ja erityinen huoli on nuorten sopeutumisessa ja jengiytymisen ehkäisemisessä. Suomi tarvitsee nuoria perheitä lapsineen ja heidän mukanaan tulevaa energiaa, osaamista ja intoa.
Suomessa keskustelu usein niputtaa kaikenlaisen maahanmuuton yhteen ja poliittisessa keskustelussa nähdään toisaalta kaikki maahanmuutto ongelmana, toisaalta työvoimareservinä. Maahanmuutto on suuri sekamelska.
Ilmoita asiaton viesti